Zdrowe gotowanie

03.04.2017 12:20
Rower, bieżnia, basen, taniec, zajęcia fitness... Jak powinna wyglądać nasza dieta, nie tylko wtedy gdy uprawiamy sport? Proponujemy kilka zdrowych dań głównych i przekąsek
1 Pizza ze szpinakiem i mozzarellą Pizza ze szpinakiem i mozzarellą Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Pizza ze szpinakiem i mozzarellą

Pizza con spinaci e mozzarella
dla 4 osób

ciasto:
500 g mąki pszennej typ 550
250 ml letniej wody
50 ml oliwy
20 g świeżych drożdży piwnych
3/4 łyżki cukru
15 g soli

100 g pulpy pomidorowej
300g  mozzarelli startej na tarce o grubych oczkach
200 g mozzarelli pokrojonej w kostkę
200 g świeżego szpinaku baby
oregano
oliwa extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
sól


Drożdże wymieszaj z wodą, cukrem, solą i oliwą, następnie połącz z mąką i wyrób elastyczne, miękkie ciasto. Podziel na cztery części, przełóż do oprószonych mąką misek, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 3-4 godziny.
Po tym czasie wyrośniętą porcję ciasta rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na cienki placek o średnicy ok. 32 cm, przełóż na blachę do pieczenia lub specjalną kratkę do pieczenia pizzy (jeśli używasz kamienia, oprósz go mąką).
Pulpę dopraw oregano i solą, następnie cienko rozprowadź na cieście (zachowaj 1-cm odstęp od brzegu placka) i posyp tartą mozzarellą. Pizzę wstaw do pieca rozgrzanego najlepiej do 270 st. (lub 350 st. C - jeśli masz dostęp do profesjonalnego pieca). Piecz 13-15 minut. Na gorącej pizzy rozłóż umyty i osuszony szpinak, a na wierzch kawałki pokrojonej mozzarelli. Całość skrop oliwą.

Zdjęcie MASTRAD Nóż do pizzy f22910 Zdjęcie EXCELSA Kamień do pizzy 847944 Zdjęcie Hendi Piecyk do pizzy (220306)
MASTRAD Nóż do pizzy f22910 EXCELSA Kamień do pizzy 847... Hendi Piecyk do pizzy (220306)
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
2 Kotleciki cielęce z kiwi Kotleciki cielęce z kiwi Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Kotleciki cielęce z kiwi

Scaloppine di vitello all kiwi
dla 4 osób

12 sznycelków (ok. 600 g) z udźca cielęcego
80 ml bulionu mięsnego
4 owoce kiwi
50 ml oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
sól
natka pietruszki


Mięso umyj i osusz. Kiwi umyj, obierz i pokrój w plasterki.
Na rozgrzanej patelni usmaż kotleciki z obu stron po1 minucie. Następnie dolej bulion i dodaj kiwi. Całość duś jeszcze przez  3 minuty, aż sos się zredukuje. Dopraw solą i dodaj oliwę.
Danie wyłóż na talerze i udekoruj natką pietruszki.

Zdjęcie AMBITION Półmisek FALA biały Zdjęcie Karolina Karolina Półmisek JULIA Zdjęcie Półmisek Liść 226
AMBITION Półmisek FALA biał... Karolina Karolina Półmisek ... Półmisek Liść 226
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
3 Spaghetti z pomidorkami cherry Spaghetti z pomidorkami cherry Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Spaghetti z pomidorkami cherry

Spaghetti con pomodorini di pachino
dla 4 osób

320 g makaronu spaghetti
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
80 ml bulionu warzywnego
250 g pomidorków cherry
bazylia
sól


Pomidorki i bazylię umyj i osusz, pomidorki przekrój na pół, bazylię posiekaj (odłóż kilka listków do dekoracji). Czosnek pokrój w plasterki.
W dużym garnku w osolonym wrzątku ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pomidorki przełóż na rozgrzaną patelnię, dolej bulion (możesz zastąpić go gorącą wodą) i oliwę, dodaj czosnek i bazylię. Całość duś bez przykrycia ok. 10 minut, aż sos się zredukuje, dopraw solą.
Makaron odcedź i przełóż na patelnię, całość dokładnie wymieszaj i przełóż na talerze. Udekoruj bazylią.

Zdjęcie Alessi Garnek Mami do Makaronu Zdjęcie Hermann Garnek Miller do Makaronu 24cm Zdjęcie Silit Garnek Vitaliano Nero czarny 8,5l
Alessi Garnek Mami do Makaronu Hermann Garnek Miller do Ma... Silit Garnek Vitaliano Nero...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
4 Kotleciki jagnięce w sosie z octu balsamicznego z duszonym szpinakiem Kotleciki jagnięce w sosie z octu balsamicznego z duszonym szpinakiem Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Kotleciki jagnięce w sosie z octu balsamicznego z duszonym szpinakiem

Costatine di agnello all'aceto balsamico e spinaci con aglio
dla 4 osób

12 kotlecików jagnięcych z kostką
40 ml oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
120 ml octu balsamicznego
80 ml bulionu mięsnego
600 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
4-5 listków świeżej mięty
sól


Mięso umyj i osusz. Na rozgrzanej patelni podsmaż kotleciki z obu stron po 2 minuty. Następnie dolej bulion, a gdy odparuje, dolej ocet balsamiczny i miętę. Płyn ponownie redukuj, aż otrzymasz konsystencję sosu, i dopraw solą.
Na drugiej rozgrzanej patelni uduś przez 2 minuty umyte i osuszone liście szpinaku (nie dolewaj wody, szpinak puści sok). Na koniec dodaj pokrojony w plasterki czosnek i oliwę, duś kolejną minutę i dopraw solą.
Na talerze wyłóż kotleciki i szpinak, udekoruj listkami mięty.

Zdjęcie Kitchen Patelnia Craft Kccisq 23x23cm Zdjęcie Le Creuset Patelnia Płytka 26cm Zdjęcie Valdinox Patelnia 79024 24cm
Kitchen Patelnia Craft Kcci... Le Creuset Patelnia Płytka ... Valdinox Patelnia 79024 24cm
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
5 Indyk w sosie pizzaiola Indyk w sosie pizzaiola Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Indyk w sosie pizzaiola

Filetto di tacchino alla pizzaiola
dla 4 osób

12 sznycelków (ok. 600 g) z filetu z indyka
6 filecików anchois w oliwie
12 kaparów w soli
60 ml oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
50 ml bulionu warzywnego lub gorącej wody
1 ząbek czosnku
200 g pomidorów cherry
oregano
natka pietruszki
bazylia
sól do smaku


Mięso, pomidory i zioła umyj i osusz (odłóż kilka listków natki do dekoracji). Pomidorki przekrój na pół, czosnek pokrój w plasterki, zioła posiekaj. Anchois odsącz z oliwy.
Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso, po 2 minuty z każdej strony. Dodaj bulion, pomidorki, czosnek, zioła, anchois i kapary. Całość duś ok. 5 minut.
Gotowe danie wyłóż na talerze, skrop oliwą, udekoruj natką i podawaj.

Zdjęcie Alessi Deska do krojenia FS06 4X4 Zdjęcie Bugatti Lola Deska do krojenia serce/liść 47-7015C1L Zdjęcie Zwilling Deska do krojenia tworzywo 3szt
Alessi Deska do krojenia FS... Bugatti Lola Deska do kroje... Zwilling Deska do krojenia ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
6 Filet indyka z kremem szpinakowym Filet indyka z kremem szpinakowym Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Filet z indyka z kremem szpinakowym

Filetto di tacchino al vapore con crema di spinaci
dla 4 osób

4 sznycle z filetu z indyka (ok. 100 g każdy)
350 g świeżego szpinaku baby
50 ml oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
1 ząbek czosnku
sól
pieprz


Umyte i osuszone liście szpinaku ugotuj na parze przez 1 minutę. Następnie razem z czosnkiem i 3 kostkami lodu zmiksuj całość na gęsty krem, dopraw solą.
Plastry indyka umyj i osusz, a następnie gotuj na parze przez 5 minut.
Na dno talerza wyłóż sos szpinakowy i ugotowanego indyka. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą.

Zdjęcie BergHOFF Zestaw do przypraw 5 cz 1108346 Zdjęcie XD MODO Planet Zestaw Młynków do Soli i Pieprzu P262.340 Zdjęcie Wojdrew Zestaw przypraw 00318
BergHOFF Zestaw do przypraw... XD MODO Planet Zestaw Młynk... Wojdrew Zestaw przypraw 00318
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
7 Roladki z grillowanego bakłażana i piersi kurczaka na zielonych sałatach Roladki z grillowanego bakłażana i piersi kurczaka na zielonych sałatach Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Roladki z grillowanego bakłażana i piersi kurczaka na zielonych sałatach

Involtino di melanzane con pollo alla griglia su insalata mista
dla 4 osób

1 mały bakłażan
1 filet (ok. 200 g) z kurczaka
12 anchois w oliwie
200 g ulubionej mieszanki sałat
60 ml oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
40 ml octu balsamicznego
sól


Umytego i osuszonego bakłażana pokrój wzdłuż w 12 cienkich plasterków, oprósz solą i odstaw na kilka minut. Gdy puści sok, osusz go ręcznikiem papierowym. Na rozgrzanej patelni grillowej obsmaż bakłażana z obu stron przez  2 minuty, aby warzywo pozostało lekko twarde.
Oczyszczony filet pokrój wzdłuż w cienkie plastry i ugrilluj bez tłuszczu przez  3 minuty z każdej strony. Mięso przełóż na deskę, dopraw solą i skrop oliwą, następnie ponownie pokrój w cieniutkie paseczki (metoda julienne).
Na plastrach bakłażana ułóż po pasku kurczaka i jednym anchois, zawiń w roladkę. Tak samo przygotuj pozostałe roladki.
Na talerzach rozłóż umyte, osuszone i porwane na kawałki sałaty, skrop octem balsamicznym i oliwą, a na wierzchu każdej porcji ułóż roladki z bakłażana.

Zdjęcie Ambition Serwis Obiadowy Every Day Biały 41el Zdjęcie Duo Serwis Obiadowy Ritz Biały 6/18el Zdjęcie Home& You Zastawa Stołowa Linders
Ambition Serwis Obiadowy Ev... Duo Serwis Obiadowy Ritz Bi... Home& You Zastawa Stoło...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
8 Sałatka ze szpinaku z krewetkami i pomarańczami Sałatka ze szpinaku z krewetkami i pomarańczami Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Sałatka ze szpinaku z krewetkami i pomarańczami

Insalata di spinaci, arance e gamberetti
dla 4 osób

400 g świeżego szpinaku baby
4 pomarańcze
320 g krewetek (31/40)
60 ml oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
20 ml octu balsamicznego
sól


Szpinak umyj i osusz. Pomarańcze obierz i wykrój z nich fileciki (sam miąższ, bez błon).
Krewetki gotuj we wrzątku przez 2 minuty i odcedź.
Szpinak rozdziel na talerze, dodaj pomarańcze i krewetki. Dopraw solą, skrop oliwą i octem balsamicznym.

Zdjęcie Practic Miska 7592 Zdjęcie Miska różowa (100430781) Zdjęcie Tadar Miska WYSOKA 75127
Practic Miska 7592 Miska różowa (100430781) Tadar Miska WYSOKA 75127
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
9 Roladki z bakłażana z mozzarellą, anchois, kaparami z sosem pomidorowym Roladki z bakłażana z mozzarellą, anchois, kaparami z sosem pomidorowym Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Roladki z bakłażana z mozzarellą, anchois, kaparami z sosem pomidorowym

Involtino di melanzane con mozzarella, anchois, capperi con sugo di pomodoro
dla 4 osób

1 mały bakłażan
300 g pulpy pomidorowej
1 cebula
1 opakowanie (220 g) mozzarelli
12 filecików anchois w oliwie
12 kaparów w soli
80 ml oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
natka pietruszki
bazylia
sól


Cebulę pokrój w drobną kostkę. Natkę umyj, osusz i posiekaj. Na patelnię wlej pulpę, dodaj cebulę, bazylię (odłóż kilka listków do dekoracji), natkę i dolej niewielką ilość wody. Całość duś bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu przez  7 minut. Mozzarellę pokrój w słupki, anchois odsącz z oleju.
Umytego i osuszonego bakłażana pokrój wzdłuż w 12 cienkich plasterków, oprósz solą i odstaw na kilka minut. Gdy puści sok, osusz go ręcznikiem papierowym. Na rozgrzanej patelni grillowej obsmaż bakłażana z obu stron przez  2 minuty, aby warzywo pozostało lekko twarde.
Na każdym plastrze bakłażana ułóż po jednym: kawałku sera, kaparze i fileciku anchois, ewentualnie dopraw solą. Bakłażana zwiń w roladkę. Tak samo przygotuj pozostałe plastry bakłażana.
Gotowy sos pomidorowy wyłóż na talerze i na nim ułóż roladki. Udekoruj bazylią i skrop oliwą.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży ELEGANCE Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 6 elem Zdjęcie Tadar Tokio Modern Komplet noży
Gerpol Komplet noży ELEGANCE Swiss Hufeisen Komplet noży... Tadar Tokio Modern Komplet ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
10 Sałatka z radicchio, rukoli, melona i świeżego ogórka z mozzarellą Sałatka z radicchio, rukoli, melona i świeżego ogórka z mozzarellą Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Sałatka z radicchio, rukoli, melona i świeżego ogórka z mozzarellą

Insalata allegra
dla 4 osób

1 główka sałaty radicchio
1 opakowanie (100 g) rukoli
1 opakowanie (220 g) mozzarelli
1/2 melona
1 ogórek
80 ml oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
20 ml octu balsamicznego
sól


Radicchio rozdziel na listki, obydwie sałaty umyj i osusz. Ogórka umyj i pokrój w średniej grubości plasterki, mozzarellę pokrój na kawałki. Do głębokich talerzy rozdziel porwaną w kawałki radicchio, rukolę, ogórek i mozzarellę. Dodaj pokrojonego w kostkę melona. Całość skrop oliwą i octem balsamicznym, dopraw solą.
Rada: Jeśli używasz małych okrągłych mozzarelli, tzw. ovoletti, również z melona przygotuj kulki.

Zdjęcie Healthy Plan by Ann Lunchbox na zupę GoEat LBZ001 Zdjęcie Promis Lunchbox Dwukomorowy Tm-92 Zdjęcie Rotho Lunchbox Quick&Safe 4P3094
Healthy Plan by Ann Lunchbo... Promis Lunchbox Dwukomorowy... Rotho Lunchbox Quick&Sa...
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
11 Spaghetti z czosnkiem i ostrą papryczką Spaghetti z czosnkiem i ostrą papryczką Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Spaghetti z czosnkiem i ostrą papryczką

Spaghetti aglio e olio e pepperoncino
dla 4 osób

320 g makaronu spaghetti
8 ząbków czosnku pokrojonego w plasterki
100 ml oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
natka pietruszki
1 papryczka pepperoncino (można zastąpić papryczką chili)
sól


Natkę umyj, osusz i posiekaj (odłóż kilka listków do dekoracji). Papryczkę umyj i drobno posiekaj (jeśli zostawisz pestki, sos będzie superostry). W dużym garnku w osolonym wrzątku ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W tym samym czasie na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i przesmaż go na złoty kolor. Następnie dodaj natkę pietruszki i pepperoncino, dopraw solą.
Makaron odcedź i przełóż na patelnię, całość dokładnie wymieszaj i przełóż na talerze. Udekoruj natką pietruszki.

Zdjęcie Alessi Durszlak Pots&Pans Zdjęcie Eva Solo Durszlak Zdjęcie Koziol Durszlak Palsby oliwkowy 3806582
Alessi Durszlak Pots&Pans Eva Solo Durszlak Koziol Durszlak Palsby oliw...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
12 Mleczny koktajl truskawkowy Mleczny koktajl truskawkowy Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Mleczny koktajl truskawkowy

Frappe di fragole
dla 4 osób


320 g świeżych truskawek (mogą być także mrożone)
800 ml zimnego mleka o niskiej zawartości tłuszczu
listki mięty


Truskawki umyj, osusz i obierz, 4 odłóż do dekoracji. W blenderze zmiksuj mleko z owocami i kilkoma listkami mięty. Przelej koktajl do szklanek, udekoruj truskawką i podawaj.

Zdjęcie Blender MPM MBL 19 Zdjęcie Blender SENCOR SBL 2200WH Zdjęcie Blender SENCOR SNB 4301RD
Blender MPM MBL 19 Blender SENCOR SBL 2200WH Blender SENCOR SNB 4301RD
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Komentarze (1)
Zdrowe gotowanie
Zaloguj się
  • ciotka.wanda

    0

    BY było zdrowo ale też smacznie warto kupić dobrej ajkości oliwę. Ja kupuję Pirmo Gusto - jest przepyszna, dodaje środziemnomorskiego smaku!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX