Na grilla

Pokochaliśmy grillowanie - bo jedzenie opieczone na ruszcie jest zdrowsze od tego smażonego, a i sama czynność ma w sobie to coś. Dziś przyrządzamy nie tylko kiełbaski i karkówkę, ale też soczyste burgery, aromatyczne warzywa, pyszne owoce, a nawet... pizzę. A do tego podajemy świeże, chrupiące sałaty i salsy. Zapraszamy do wypróbowania przepisów ekspertów z restauracji Blue Cactus
Żeberka BBQ Żeberka BBQ Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Żeberka BBQ

4 porcje

Paski żeberek wieprzowych (ok. 400 g na porcję)

Emulsja do marynowania:
2 ząbki czosnku
100 ml oleju
2 łyżki musztardy
1/2 łyżeczki mieszanych ziół: tymianku i majeranku
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
sól

Mięso oczyść, umyj i osusz. Przygotuj marynatę, miksując wszystkie jej składniki. Przełóż do miski, włóż mięso, wymieszaj i odstaw na dobę w chłodne miejsce.
Po tym czasie wyjmij żeberka i przełóż na grill. Zrumień z dwóch stron, następnie zawiń w folię aluminiową i przełóż w mniej rozgrzaną część grilla, aż żeberka zmiękną. Czas pieczenia zależy od grubości żeberek, jest to ok. 2-2 i 1/2 godziny.
Podawaj na ciepło z wybranymi sosami, np. salsą fresca

Zdjęcie LotusGrill Grill 674793 Zdjęcie Weber Grill elektryczny Q 1400 ciemnoszary Zdjęcie Weber Grill elektryczny Q 1400 Stand ciemnoszary
LotusGrill Grill 674793 Weber Grill elektryczny Q 1... Weber Grill elektryczny Q 1...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Burger wołowy z boczkiem i jajkiem Burger wołowy z boczkiem i jajkiem Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Burger wołowy z boczkiem i jajkiem

1 porcja

200 g mielonej wołowiny (rostbefu)
100 g startego sera ementaler
1 bułka
3-4 plastry (30 g) boczku
1 jajko
sól
pieprz


Mięso dopraw solą oraz pieprzem i uformuj burgera. Upiecz go z dwóch stron na średnio rozgrzanym grillu, aż się zrumieni. W tym samym czasie przesmaż na grillu boczek i na tacce usmaż jajko sadzone. Bułkę przekrój na pół, opiecz na grillu, następnie włóż do środka burgera, posyp startym serem, dodaj jajko sadzone, boczek, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z wybranymi sosami.

Burger wołowy z grzybami

1 porcja

200 g mielonej wołowiny (rostbefu)
100 g startego sera ementaler
1 bułka
120 g mieszanych grzybów leśnych
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 mała gałązka rozmarynu
2 łyżki oleju
sól
pieprz


Oczyszczone i pokrojone grzyby przesmaż na oleju do miękkości z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem i gałązką rozmarynu, dopraw solą i pieprzem. Mięso dopraw solą i pieprzem i uformuj burgera. Upiecz go z dwóch stron na średnio rozgrzanym grillu, aż się zrumieni.
Bułkę przekrój na pół, opiecz na grillu, następnie włóż do środka burgera, posyp startym serem, dodaj grzyby i podawaj.

Zdjęcie ACTIVA Opiekacz do burgerów 16450 Zdjęcie Lekue My Burger 3000029SURM017 Zdjęcie TOM-GAST Prasa do burgerów NC-1311
ACTIVA Opiekacz do burgerów... Lekue My Burger 3000029SURM017 TOM-GAST Prasa do burgerów ...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Sałata z polędwiczką wieprzową opiekaną na grillu Sałata z polędwiczką wieprzową opiekaną na grillu Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Sałata z polędwiczką wieprzową opiekaną na grillu

4 porcje

1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa
200-300 g miksu sałat, np. rukoli, roszponki, sałaty lodowej i młodego szpinaku
dowolne warzywa, np. awokado, pomidor, ogórek, marynowana kukurydza
3 łyżki musztardy
3 łyżki płynnego miodu

Marynata na jedną polędwiczkę:
1/2 łyżeczki ostrej papryczki chili w proszku
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 posiekany ząbek czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki kolendry
2 łyżki oleju
sól


Mięso oczyść, umyj i osusz. W misce wymieszaj składniki marynaty i obtocz w niej polędwiczkę. Odstaw na 1 godzinę. Po tym czasie uwędź polędwiczkę na grillu z pokrywą przez około 20 minut, obracając od czasu do czasu i smarując marynatą. Jeśli nie masz grilla z pokrywą, upiecz polędwiczkę na średnio rozgrzanym grillu przez około 30 minut.
Przygotuj sos: dokładnie wymieszaj musztardę i miód.
Umyte i osuszone sałaty wymieszaj z sosem i rozłóż na talerze. Dodaj pokrojoną w plastry polędwiczkę, wybrane pokrojone w plastry warzywa oraz kukurydzę.

Zdjęcie A di Alessi Komplet naczyń PlateBowlCup 13el Zdjęcie Corelle Komplet naczyń Urban Grid 1119430 Zdjęcie ESBIST Komplet Naczyń Aluminium Cookware 3 Non-Stick
A di Alessi Komplet naczyń ... Corelle Komplet naczyń Urba... ESBIST Komplet Naczyń Alumi...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Łosoś BBQ Łosoś BBQ Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Łosoś BBQ

1 porcja

1 filet z łososia (ok. 200 g) ze skórą lub bez
50 ml oleju
sól
kruszony pieprz
2 łyżki sosu BBQ  


Oczyszczony, umyty i osuszony filet zamarynuj przez 30 minut w oleju, soli i kruszonym pieprzu. Po tym czasie rybę przełóż na rozgrzanego grilla i opiecz z dwóch stron przez 2-3 minuty. Następnie przełóż łososia na aluminiową tackę i odstaw w mniej rozgrzane miejsce na grillu na ok. 15 min, od czasu do czasu smarując rybę pędzelkiem zamoczonym w sosie BBQ.

Zdjęcie HP Sos do grilla BBQ 250g Zdjęcie Ostrovit Barbecue Sauce 320ml Zdjęcie PanAsia Sos, marynata Bulgogi BBQ 840g
HP Sos do grilla BBQ 250g Ostrovit Barbecue Sauce 320ml PanAsia Sos, marynata Bulgo...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Quesadilla z grillowanym kurczakiem i salsa Fresca Quesadilla z grillowanym kurczakiem i salsa Fresca Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Quesadilla z grillowanym kurczakiem

1 porcja

150 g serów ementaler i cheddar
30 g cebuli
30 g kolorowej słodkiej papryki
50 g grillowanego filetu z kurczaka
2 tortille pszenne o średnicy 20 cm
2 łyżki oleju do smażenia

marynata (na jedną pierś o wadze około 200 g):
180 g jogurtu naturalnego
1 posiekany ząbek czosnku
pieprz


Pierś kurczaka umyj, osusz, pokrój w cienkie paski i zamarynuj przez 30 minut w jogurcie wymieszanym z czosnkiem i pieprzem.
Cebulę i paprykę umyj i pokrój w paski, a następnie przesmaż na niewielkiej ilości tłuszczu, aż warzywa będą miękkie, odstaw. Ser zetrzyj na tarce. Na rozgrzanym grillu opiecz z dwóch stron zamarynowanego kurczaka.
Gdy wszystkie składniki są gotowe, przygotuj quesadillę: na jedną tortillę wyłóż połowę sera, na nim rozłóż kurczaka i warzywa, posyp pozostałym serem i przykryj drugim plackiem.
Na średnio rozgrzany grill ułóż quesadillę i zapiekaj z dwóch stron, pilnując, aby placki się nie spaliły. Quesadilla jest gotowa, gdy ser w środku jest rozpuszczony, a placki są zgrillowane i chrupiące. Podawaj na ciepło z salsą fresca (patrz przepis poniżej).

Rada: powyższe proporcje podane są na jedną quesadillę. Marynata wystarczy na jedną pierś o wadze około 200 g. Pozostałe mięso możesz wykorzystać do kolejnej quesadilli lub do sałatki. Warzywa i marynatę możesz przygotować wcześniej, tak by przed podaniem ugrillować tylko mięso i podpiec tortillę.

Salsa Fresca

4 porcje

4 duże dojrzałe pomidory
1/2 białej cebuli
1/3 szklanki natki pietruszki
1/3 szklanki kolendry
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta kruszonej papryczki chili
1 łyżka octu winnego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz


Pomidory i cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek i zioła drobno posiekaj. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Zdjęcie Greenpan Patelnia grillowa 28cm CW001369-003 Zdjęcie Skk Patelnia Grillowa Titanium 24cm Zdjęcie Tefal Patelnia Grillowa Character C6824052 26cm
Greenpan Patelnia grillowa ... Skk Patelnia Grillowa Titan... Tefal Patelnia Grillowa Cha...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Cytrynowy kurczak (Lemon Chicken) Cytrynowy kurczak (Lemon Chicken) Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Cytrynowy kurczak (Lemon Chicken)

1 porcja

1 połówka kurczaka bez kości (zostawione jest tylko skrzydełko z kością przy piersi)

marynata:
2 ząbki czosnku
100 ml oleju
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka musztarda
sól


Przygotuj marynatę: zmiksuj czosnek, sok z cytryny i musztardę, następnie powoli jednostajnym cienkim strumieniem zacznij dolewać olej. Marynata powinna konsystencją przypominać majonez. Zamarynuj w niej przez dobę oczyszczonego, umytego i osuszonego kurczaka.
Po tym czasie ugrilluj z dwóch stron mięso do miękkości (ok. 45 min), smarując od czasu do czasu pędzelkiem zamoczonym w marynacie. Pamiętaj, żeby temperatura nie była zbyt wysoka, aby kurczak się nie spalił, zanim będzie gotowy.

Rada: Do marynaty możesz dodać 1 łyżeczkę skórki otartej z cytryny.

Zdjęcie STÓŁ OGRODOWY Z KRZESŁAMI 123138 Zdjęcie Profeos Wiklinowy stół AMELIE Zdjęcie EVA DESIGN Postarzany stół z krzesłami - dębowy
STÓŁ OGRODOWY Z KRZESŁAMI 1... Profeos Wiklinowy stół AMEL... EVA DESIGN Postarzany stół ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Salsa z grillowanych papryczek jalapeno i guacamole Salsa z grillowanych papryczek jalapeno i guacamole Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Salsa z grillowanych papryczek jalapeno

marynowane papryczki jalapeno
sos BBQ


Papryczki opiecz z dwóch stron na rozgrzanym grillu, a następnie drobno posiekaj lub rozetrzyj na miazgę. Dodaj do nich sos BBQ (barbecue, do kupienia w sklepach, przyrządzony na bazie ketchupu z dodatkiem karmelu, octu z białego wina, marchewki, selera naciowego, czosnku, cebuli, sosu Louisiana, musztardy i naturalnego ekstraktu dymu) i wymieszaj. Papryczki jalapeno są bardzo ostre, dlatego ilość użytych papryczek zależy od pożądanej ostrości salsy.

Guacamole

4 porcje

2 dojrzałe awokado
1/2 dużego pomidora
1/2 białej cebuli
1/4 szklanki kolendry
2 ząbki czosnku
sok wyciśnięty z 2 limonek
1 zielona ostra papryczka (np. jalapeno)
sól


Pomidory i cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek, papryczkę i kolendrę drobno posiekaj. Awokado obierz, usuń pestki i w misce rozgnieć widelcem - natychmiast dodaj sok z limonki, dzięki temu awokado zachowa zielony kolor i nie sczernieje. Dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj i dopraw solą.

Rada: Jeśli nie chcesz, aby guacamole było bardzo ostre, nie dodawaj całej papryczki.

Zdjęcie Salaterki na stojaku drewnianym 122134 Zdjęcie Salaterki z deską drewnianą 122126 Zdjęcie Salaterki z deską drewnianą 122125
Salaterki na stojaku drewni... Salaterki z deską drewnianą... Salaterki z deską drewnianą...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Warzywa z grilla Warzywa z grilla Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Warzywa z grilla

dowolne warzywa: cukinia, bakłażan, pomidor, czosnek, dymka, seler naciowy, pieczarka, papryka, główka czosnku etc.
oliwa
ząbki czosnku
świeży rozmaryn
świeży tymianek
sól
pieprz


Obrane, oczyszczone, umyte i osuszone warzywa pokrój w dowolne kawałki i zamarynuj je przez pół godziny w oliwie doprawionej posiekanym czosnkiem i ziołami. Po tym czasie wyjmij i opiecz na rozgrzanym grillu - w zależności od warzywa czas będzie różny.

Zdjęcie Campingaz Grill gazowy Classic LS Plus Seria 4 Zdjęcie Hecht Grill Kugelgrill Stalowy Zamykany Popielnik Kółka 116cm Zdjęcie Master Grill & Party MG642
Campingaz Grill gazowy Clas... Hecht Grill Kugelgrill Stal... Master Grill & Party MG642
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Pizza Pizza Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Pizza z grilla

4 porcje

ciasto:
500 g mąki pszennej
2 g świeżych drożdży
20 ml oliwy
60 ml wody
20 g cukru
80 g sosu pomidorowego
120 g startej mozzarelli

dowolne dodatki:
słodka papryka, pieczarki, szynka, pieczarki etc.


Przygotuj ciasto:
w ciepłej wodzie rozpuść cukier i drożdże, dodaj łyżkę mąki i odstaw na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Pozostałą mąkę przesiej, uformuj kopczyk, zrób w nim dziurę i wlej zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto, dodaj oliwę (możesz użyć miksera na bardzo wolnych obrotach). Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od miski (lub ręki). Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
Po tym czasie ponownie zagnieć i rozwałkuj na placki, przełóż na tackę lub specjalny kamień do pieczenia pizzy na grillu, nałóż sos, ser i ulubione dodatki. Następnie upiecz pizzę na grillu na małym ogniu koniecznie pod przykryciem (np. drugą tacką) lub z zamkniętą pokrywą grilla.

Zdjęcie BIOWIN Kamień do pizzy z łopatką 312006 Zdjęcie Nóż do pizzy DISC- Joseph Joseph - grafitowy Zdjęcie Hendi Szpatuła łopatka do pizzy 260 mm 523902
BIOWIN Kamień do pizzy z ło... Nóż do pizzy DISC- Joseph J... Hendi Szpatuła łopatka do p...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Ananas z grilla Ananas z grilla Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Ananas z grilla

1 porcja

1/4 ananasa
kilka malin
śmietana
laska wanilii
sos truskawkowy
sos czekoladowy
listki świeżej mięty


Ćwiartkę ananasa opiecz z dwóch świeżych stron na średnio rozgrzanym grillu, następnie nożem wykrój trójkąciki. Podawaj np. z malinami ze śmietaną doprawioną wanilią, sosami li listkami mięty.

Przepisy i wykonanie potraw Zespół restauracji Blue Cactus, stylizacja Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Dziękujemy dyrekcji i pracownikom Blue Cactus w Warszawie za pomoc w przygotowaniu sesji.

Zdjęcie Alessi Mała miseczka Colombina Zdjęcie Leonardo Miseczka Optic 049441 Zdjęcie Koziol Miseczka Leaf S 3651602
Alessi Mała miseczka Colomb... Leonardo Miseczka Optic 049441 Koziol Miseczka Leaf S 3651602
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (3)
Na grilla
Zaloguj się
  • darioman88

    0

    Zgadzam się - chrzan z Krakusa to must have do grilla obok keczupu i musztardy. Ma świetną strukturę i intensywny, domowy smak.

  • Weronika Wera

    0

    Do mięs z grilla idealnie pasować będzie chrzan firmy Krakus. Ma fajny wyrazisty i przy tym ostry smak. Mimo kremowej konsystencji wyczuwalne są chrzanowe wiórki.

  • kapitan_rzbik

    0

    są też lody z grila ?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE