Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Na grilla

Żeberka BBQ
4 porcje
Paski żeberek wieprzowych (ok. 400 g na porcję)
Emulsja do marynowania:
2 ząbki czosnku
100 ml oleju
2 łyżki musztardy
1/2 łyżeczki mieszanych ziół: tymianku i majeranku
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
sól
Mięso oczyść, umyj i osusz. Przygotuj marynatę, miksując wszystkie jej składniki. Przełóż do miski, włóż mięso, wymieszaj i odstaw na dobę w chłodne miejsce.
Po tym czasie wyjmij żeberka i przełóż na grill. Zrumień z dwóch stron, następnie zawiń w folię aluminiową i przełóż w mniej rozgrzaną część grilla, aż żeberka zmiękną. Czas pieczenia zależy od grubości żeberek, jest to ok. 2-2 i 1/2 godziny.
Podawaj na ciepło z wybranymi sosami, np. salsą fresca
![]() |
![]() |
![]() |
LotusGrill Grill 674793 | Weber Grill elektryczny Q 1... | Weber Grill elektryczny Q 1... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Burger wołowy z boczkiem i jajkiem
1 porcja
200 g mielonej wołowiny (rostbefu)
100 g startego sera ementaler
1 bułka
3-4 plastry (30 g) boczku
1 jajko
sól
pieprz
Mięso dopraw solą oraz pieprzem i uformuj burgera. Upiecz go z dwóch stron na średnio rozgrzanym grillu, aż się zrumieni. W tym samym czasie przesmaż na grillu boczek i na tacce usmaż jajko sadzone. Bułkę przekrój na pół, opiecz na grillu, następnie włóż do środka burgera, posyp startym serem, dodaj jajko sadzone, boczek, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z wybranymi sosami.
Burger wołowy z grzybami
1 porcja
200 g mielonej wołowiny (rostbefu)
100 g startego sera ementaler
1 bułka
120 g mieszanych grzybów leśnych
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 mała gałązka rozmarynu
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Oczyszczone i pokrojone grzyby przesmaż na oleju do miękkości z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem i gałązką rozmarynu, dopraw solą i pieprzem. Mięso dopraw solą i pieprzem i uformuj burgera. Upiecz go z dwóch stron na średnio rozgrzanym grillu, aż się zrumieni.
Bułkę przekrój na pół, opiecz na grillu, następnie włóż do środka burgera, posyp startym serem, dodaj grzyby i podawaj.
![]() |
![]() |
![]() |
ACTIVA Opiekacz do burgerów... | Lekue My Burger 3000029SURM017 | TOM-GAST Prasa do burgerów ... |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |

Sałata z polędwiczką wieprzową opiekaną na grillu
4 porcje
1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa
200-300 g miksu sałat, np. rukoli, roszponki, sałaty lodowej i młodego szpinaku
dowolne warzywa, np. awokado, pomidor, ogórek, marynowana kukurydza
3 łyżki musztardy
3 łyżki płynnego miodu
Marynata na jedną polędwiczkę:
1/2 łyżeczki ostrej papryczki chili w proszku
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 posiekany ząbek czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki kolendry
2 łyżki oleju
sól
Mięso oczyść, umyj i osusz. W misce wymieszaj składniki marynaty i obtocz w niej polędwiczkę. Odstaw na 1 godzinę. Po tym czasie uwędź polędwiczkę na grillu z pokrywą przez około 20 minut, obracając od czasu do czasu i smarując marynatą. Jeśli nie masz grilla z pokrywą, upiecz polędwiczkę na średnio rozgrzanym grillu przez około 30 minut.
Przygotuj sos: dokładnie wymieszaj musztardę i miód.
Umyte i osuszone sałaty wymieszaj z sosem i rozłóż na talerze. Dodaj pokrojoną w plastry polędwiczkę, wybrane pokrojone w plastry warzywa oraz kukurydzę.
![]() |
![]() |
![]() |
A di Alessi Komplet naczyń ... | Corelle Komplet naczyń Urba... | ESBIST Komplet Naczyń Alumi... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |

Łosoś BBQ
1 porcja
1 filet z łososia (ok. 200 g) ze skórą lub bez
50 ml oleju
sól
kruszony pieprz
2 łyżki sosu BBQ
Oczyszczony, umyty i osuszony filet zamarynuj przez 30 minut w oleju, soli i kruszonym pieprzu. Po tym czasie rybę przełóż na rozgrzanego grilla i opiecz z dwóch stron przez 2-3 minuty. Następnie przełóż łososia na aluminiową tackę i odstaw w mniej rozgrzane miejsce na grillu na ok. 15 min, od czasu do czasu smarując rybę pędzelkiem zamoczonym w sosie BBQ.
![]() |
![]() |
![]() |
HP Sos do grilla BBQ 250g | Ostrovit Barbecue Sauce 320ml | PanAsia Sos, marynata Bulgo... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Quesadilla z grillowanym kurczakiem
1 porcja
150 g serów ementaler i cheddar
30 g cebuli
30 g kolorowej słodkiej papryki
50 g grillowanego filetu z kurczaka
2 tortille pszenne o średnicy 20 cm
2 łyżki oleju do smażenia
marynata (na jedną pierś o wadze około 200 g):
180 g jogurtu naturalnego
1 posiekany ząbek czosnku
pieprz
Pierś kurczaka umyj, osusz, pokrój w cienkie paski i zamarynuj przez 30 minut w jogurcie wymieszanym z czosnkiem i pieprzem.
Cebulę i paprykę umyj i pokrój w paski, a następnie przesmaż na niewielkiej ilości tłuszczu, aż warzywa będą miękkie, odstaw. Ser zetrzyj na tarce. Na rozgrzanym grillu opiecz z dwóch stron zamarynowanego kurczaka.
Gdy wszystkie składniki są gotowe, przygotuj quesadillę: na jedną tortillę wyłóż połowę sera, na nim rozłóż kurczaka i warzywa, posyp pozostałym serem i przykryj drugim plackiem.
Na średnio rozgrzany grill ułóż quesadillę i zapiekaj z dwóch stron, pilnując, aby placki się nie spaliły. Quesadilla jest gotowa, gdy ser w środku jest rozpuszczony, a placki są zgrillowane i chrupiące. Podawaj na ciepło z salsą fresca (patrz przepis poniżej).
Rada: powyższe proporcje podane są na jedną quesadillę. Marynata wystarczy na jedną pierś o wadze około 200 g. Pozostałe mięso możesz wykorzystać do kolejnej quesadilli lub do sałatki. Warzywa i marynatę możesz przygotować wcześniej, tak by przed podaniem ugrillować tylko mięso i podpiec tortillę.
Salsa Fresca
4 porcje
4 duże dojrzałe pomidory
1/2 białej cebuli
1/3 szklanki natki pietruszki
1/3 szklanki kolendry
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta kruszonej papryczki chili
1 łyżka octu winnego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Pomidory i cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek i zioła drobno posiekaj. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
![]() |
![]() |
![]() |
Greenpan Patelnia grillowa ... | Skk Patelnia Grillowa Titan... | Tefal Patelnia Grillowa Cha... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Cytrynowy kurczak (Lemon Chicken)
1 porcja
1 połówka kurczaka bez kości (zostawione jest tylko skrzydełko z kością przy piersi)
marynata:
2 ząbki czosnku
100 ml oleju
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka musztarda
sól
Przygotuj marynatę: zmiksuj czosnek, sok z cytryny i musztardę, następnie powoli jednostajnym cienkim strumieniem zacznij dolewać olej. Marynata powinna konsystencją przypominać majonez. Zamarynuj w niej przez dobę oczyszczonego, umytego i osuszonego kurczaka.
Po tym czasie ugrilluj z dwóch stron mięso do miękkości (ok. 45 min), smarując od czasu do czasu pędzelkiem zamoczonym w marynacie. Pamiętaj, żeby temperatura nie była zbyt wysoka, aby kurczak się nie spalił, zanim będzie gotowy.
Rada: Do marynaty możesz dodać 1 łyżeczkę skórki otartej z cytryny.
![]() |
![]() |
![]() |
STÓŁ OGRODOWY Z KRZESŁAMI 1... | Profeos Wiklinowy stół AMEL... | EVA DESIGN Postarzany stół ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Salsa z grillowanych papryczek jalapeno
marynowane papryczki jalapeno
sos BBQ
Papryczki opiecz z dwóch stron na rozgrzanym grillu, a następnie drobno posiekaj lub rozetrzyj na miazgę. Dodaj do nich sos BBQ (barbecue, do kupienia w sklepach, przyrządzony na bazie ketchupu z dodatkiem karmelu, octu z białego wina, marchewki, selera naciowego, czosnku, cebuli, sosu Louisiana, musztardy i naturalnego ekstraktu dymu) i wymieszaj. Papryczki jalapeno są bardzo ostre, dlatego ilość użytych papryczek zależy od pożądanej ostrości salsy.
Guacamole
4 porcje
2 dojrzałe awokado
1/2 dużego pomidora
1/2 białej cebuli
1/4 szklanki kolendry
2 ząbki czosnku
sok wyciśnięty z 2 limonek
1 zielona ostra papryczka (np. jalapeno)
sól
Pomidory i cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek, papryczkę i kolendrę drobno posiekaj. Awokado obierz, usuń pestki i w misce rozgnieć widelcem - natychmiast dodaj sok z limonki, dzięki temu awokado zachowa zielony kolor i nie sczernieje. Dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj i dopraw solą.
Rada: Jeśli nie chcesz, aby guacamole było bardzo ostre, nie dodawaj całej papryczki.
![]() |
![]() |
![]() |
Salaterki na stojaku drewni... | Salaterki z deską drewnianą... | Salaterki z deską drewnianą... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Warzywa z grilla
dowolne warzywa: cukinia, bakłażan, pomidor, czosnek, dymka, seler naciowy, pieczarka, papryka, główka czosnku etc.
oliwa
ząbki czosnku
świeży rozmaryn
świeży tymianek
sól
pieprz
Obrane, oczyszczone, umyte i osuszone warzywa pokrój w dowolne kawałki i zamarynuj je przez pół godziny w oliwie doprawionej posiekanym czosnkiem i ziołami. Po tym czasie wyjmij i opiecz na rozgrzanym grillu - w zależności od warzywa czas będzie różny.
![]() |
![]() |
![]() |
Campingaz Grill gazowy Clas... | Hecht Grill Kugelgrill Stal... | Master Grill & Party MG642 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Pizza z grilla
4 porcje
ciasto:
500 g mąki pszennej
2 g świeżych drożdży
20 ml oliwy
60 ml wody
20 g cukru
80 g sosu pomidorowego
120 g startej mozzarelli
dowolne dodatki:
słodka papryka, pieczarki, szynka, pieczarki etc.
Przygotuj ciasto: w ciepłej wodzie rozpuść cukier i drożdże, dodaj łyżkę mąki i odstaw na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Pozostałą mąkę przesiej, uformuj kopczyk, zrób w nim dziurę i wlej zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto, dodaj oliwę (możesz użyć miksera na bardzo wolnych obrotach). Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od miski (lub ręki). Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
Po tym czasie ponownie zagnieć i rozwałkuj na placki, przełóż na tackę lub specjalny kamień do pieczenia pizzy na grillu, nałóż sos, ser i ulubione dodatki. Następnie upiecz pizzę na grillu na małym ogniu koniecznie pod przykryciem (np. drugą tacką) lub z zamkniętą pokrywą grilla.
![]() |
![]() |
![]() |
BIOWIN Kamień do pizzy z ło... | Nóż do pizzy DISC- Joseph J... | Hendi Szpatuła łopatka do p... |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |

Ananas z grilla
1 porcja
1/4 ananasa
kilka malin
śmietana
laska wanilii
sos truskawkowy
sos czekoladowy
listki świeżej mięty
Ćwiartkę ananasa opiecz z dwóch świeżych stron na średnio rozgrzanym grillu, następnie nożem wykrój trójkąciki. Podawaj np. z malinami ze śmietaną doprawioną wanilią, sosami li listkami mięty.
Przepisy i wykonanie potraw Zespół restauracji Blue Cactus, stylizacja Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl
Dziękujemy dyrekcji i pracownikom Blue Cactus w Warszawie za pomoc w przygotowaniu sesji.
![]() |
![]() |
![]() |
Alessi Mała miseczka Colomb... | Leonardo Miseczka Optic 049441 | Koziol Miseczka Leaf S 3651602 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
darioman88
0
Zgadzam się - chrzan z Krakusa to must have do grilla obok keczupu i musztardy. Ma świetną strukturę i intensywny, domowy smak.