Przyjęcie na świeżym powietrzu

Kiedy wiosna już się na dobre rozgości, jest w końcu ciepło i słonecznie, nie ma nic przyjemniejszego niż przeniesienie się z imprezami do ogrodu, na taras czy balkon.
Przyjęcie urodzinowe Przyjęcie urodzinowe Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Menu na piknik

Menu, które przygotowałam, z pewnością sprawdzi się na najbardziej wyjątkowe okazje. A tych nam nie zabraknie - urodziny, komunie, Dzień Matki, Dzień Dziecka, popularne imieniny czy po prostu spotkanie z przyjaciółmi. I dorośli, i dzieci znajdą tu coś dla siebie.
Julka i Wojtuś uwielbiają placuszki kukurydziane, które - muszę przyznać - robimy dość często, nawet przy mniej szczególnych okazjach. Wyjątkowo smakują te ze świeżej kukurydzy, takiej ściętej prosto z kolby. Makaron i kurczak to też pozycje specjalnie dla dzieci, choć daję głowę, że niejeden dorosły będzie kurczakiem zauroczony. A malinowe tiramisu zniknęło z pucharków Ignasia, Wojtusia i Julki po prostu w mgnieniu oka.
Co ważne, wszystkie przepisy są naprawdę proste w przygotowaniu!

Zdjęcie Bambusowy kosz piknikowy Zdjęcie Cilio Kosz piknikowy COMO Zdjęcie PF CONCEPT Kosz piknikowy Modesto 13000800
Bambusowy kosz piknikowy Cilio Kosz piknikowy COMO PF CONCEPT Kosz piknikowy M...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Kremowa zupa z zielonymi warzywami Kremowa zupa z zielonymi warzywami Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Kremowa zupa z zielonymi warzywami

2 szklanki mleka
2 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
2 szklanki śmietanki 30 proc.
40 g masła
3 łyżki mąki
1 mały brokuł
2 cukinie
1/4 szklanki startego parmezanu
sól, pieprz


W dużym rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i przesmażaj, mieszając przez około minutę. Zestaw z ognia, dodaj mleko, bulion i śmietankę i dokładnie wymieszaj. Wstaw z powrotem na gaz, zagotuj, a następnie podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieje, 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem (soli trzeba dać sporo, żeby zupa miała wyrazisty smak, oczywiście koniecznie trzeba spróbować). Dodaj starty parmezan, pokrojoną w półplasterki cukinię i brokuły podzielone na małe różyczki. Gotuj jeszcze około 10 minut tak, aby warzywa były miękkie, ale jeszcze chrupiące.
Rada: do zupy można dodać dowolne zielone warzywa - fasolkę szparagową, szparagi, groszek cukrowy lub zielony.

Dla 8 osób, czas przygotowania 35 minut

Zdjęcie Blender Adler AD 4607 Zdjęcie Blender BOSCH MSM66150 Zdjęcie Blender SENCOR SHB 4360
Blender Adler AD 4607 Blender BOSCH MSM66150 Blender SENCOR SHB 4360
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Sałatka z czarnej soczewicy z fetą i ziołami Sałatka z czarnej soczewicy z fetą i ziołami Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Sałatka z czarnej soczewicy z fetą i ziołami

300 g czarnej soczewicy beluga
1 opakowanie sera feta (250 g)
1 ogórek wężowy
250 g pomidorków koktajlowych
pęczek tymianku
pęczek mięty
3 łyżki oliwy
sól, pieprz


Soczewicę ugotuj w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu nie powinna się rozpadać. Odcedź i wystudź. Ogórek obierz i pokrój w drobną kostkę, fetę możesz zetrzeć na tarce lub również pokroić w kostkę. Pomidorki pokrój na połówki. Wszystkie składniki wymieszaj z soczewicą, dodaj posiekane zioła i oliwę, dopraw solą i pieprzem i delikatnie wymieszaj.

Dla 6 osób, czas przygotowania 30 minut

Zdjęcie JASŁO Salaterka 18cm 481.1557.00 Zdjęcie Krosno Salaterka ELEGANCE 56307 Zdjęcie Mariapaula Salaterka Ecru 1010051375
JASŁO Salaterka 18cm 481.15... Krosno Salaterka ELEGANCE 5... Mariapaula Salaterka Ecru 1...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Placuszki z kukurydzy Placuszki z kukurydzy Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Placuszki z kukurydzy

2 puszki kukurydzy konserwowej
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 pęczek kolendry
1 jajko
2 łyżki słodkiego sosu chili
100 ml śmietanki 30 proc.
szczypta soli
około 10 łyżek mąki
olej do smażenia
kwaśna śmietana
listki kolendry


Do dużej miski przełóż odsączoną kukurydzę, dodaj drobniutko posiekaną w kostkę czerwoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekaną kolendrę. Następnie dodaj jajko, słodki sos chili, śmietankę, sól i mąkę. Wymieszaj i jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj jeszcze mąki. Na dobrze rozgrzanym oleju smaż małe placuszki. Przełóż na papier kuchenny, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawaj z kwaśną śmietaną, posypane kolendrą.

Dla 6-8 osób, czas przygotowania 20 minut

Zdjęcie Gerlach Patelnia Grilowa Vitality 28cm Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm Zdjęcie Wmf Patelnia 0570044291 27cm
Gerlach Patelnia Grilowa Vi... Fissler Patelnia Patelnia G... Wmf Patelnia 0570044291 27cm
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Kurczak z miodem i cytryną Kurczak z miodem i cytryną Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Kurczak z miodem i cytryną

2,5 kg podudzi z kurczaka
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy
1/2 szklanki płynnego miodu
1 łyżeczka soli
2 cebule
2 cytryny
4 gałązki rozmarynu


W miseczce wymieszaj sok z cytryny, miód, oliwę i sól. Podudzia oprósz solą. Na dnie dużego naczynia do pieczenia ułóż obraną i pokrojoną w ósemki cebulę, pokrojone w plasterki cytryny, kawałki kurczaka i gałązki rozmarynu. Kurczaka posmaruj przygotowaną marynatą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz 45-55 minut, co jakiś czas smarując mięso marynatą.

Dla 10-12 osób, czas przygotowania 70 minut

Zdjęcie Elo-Pol Brytfanna ELO KACZKA 27235 Zdjęcie Granchio brytfanna Natura Olivia 88511 Zdjęcie Mauviel Brytfanna MCook 551735
Elo-Pol Brytfanna ELO KACZK... Granchio brytfanna Natura O... Mauviel Brytfanna MCook 551735
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Szaszłyczki z kurczaka i sera haloumi Szaszłyczki z kurczaka i sera haloumi Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Szaszłyczki z kurczaka i sera haloumi

250 g sera haloumi (można zastąpić oscypkiem)
400 g piersi kurczaka
1 pęczek oregano
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
kawałki cytryny do podania


24 patyczki do szaszłyczków lub wykałaczki namocz w zimnej wodzie. Ser i kurczaka pokrój w kostkę o bokach ok. 2 cm. Na przygotowane wykałaczki nadziewaj najpierw listek oregano, następnie ser, kolejny listek i na końcu kawałek kurczaka. W ten sposób przygotuj wszystkie szaszłyczki. W małej miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem i skrop przygotowane szaszłyki. Smaż na teflonowej patelni około 2 minut z każdej strony, aż kurczak będzie usmażony. Podawaj z ósemkami cytryny.

Dla 8 osób, czas przygotowania 30 minut

Sałata z rukoli z karmelizowanymi gruszkami Sałata z rukoli z karmelizowanymi gruszkami Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Sałata z rukoli z karmelizowanymi gruszkami

3 duże gruszki
200 g miękkiego niebieskiego sera
1/2 szklanki orzechów włoskich
pęczek rukoli
1 sałata rzymska
4 łyżki octu jabłkowego
80 g masła
2 łyżki brązowego cukru


Masło, ocet winny i brązowy cukier przełóż na patelnię, dodaj pokrojone na ćwiartki gruszki i orzechy włoskie. Przesmażaj, aż gruszka lekko zmięknie, około 5 minut. Sałatę i rukolę umyj i osusz. Z rukoli usuń twarde ogonki, a sałatę porwij na mniejsze kawałki. Sałaty przełóż do dużej miski, na wierzchu rozłóż gruszki, całość polej sosem, który pozostał na patelni, i posyp kawałkami niebieskiego sera.

Dla 4 osób, czas przygotowania 15 minut

Koktajl z mango Koktajl z mango Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Koktajl z mango

2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 dojrzałe mango (lub 2 puszki mango)
2 banany
1/2 szklanki jogurtu lub maślanki


Wszystkie składniki zmiksuj. Możesz ewentualnie dosłodzić do smaku.

Dla 4 osób, czas przygotowania 5 minut

Malinowe tiramisu Malinowe tiramisu Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Malinowe tiramisu

1 i 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
500 g sera mascarpone
2 łyżki cukru
2 szklanki kompotu owocowego
600 g malin (mogą być mrożone)
26 podłużnych biszkoptów
tarta czekolada do posypania


Serek mascarpone ubij z cukrem. Osobno ubij schłodzoną śmietankę. Delikatnie połącz ubitą śmietankę z mascarpone. W kompocie maczaj biszkopty i układaj warstwami - warstwa kremu, warstwa biszkoptów i warstwa malin. Zakończ kremem i wstaw do lodówki, aby deser się schłodził. Przed podaniem posyp czekoladą. Deser możesz przygotować w sześciu pucharkach lub jednym naczyniu.

Dla 6 osób, czas przygotowania 20 minut (+chłodzenie)

Ciasto z brzoskwiniami i jagodami Ciasto z brzoskwiniami i jagodami Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Ciasto z brzoskwiniami i jagodami

2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
150 g masła
2-3 łyżki zimnej wody

6 brzoskwiń lub nektarynek
1 opakowanie borówek amerykańskich
1/4 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki mielonych migdałów
jajko
cukier do posypania


Przygotuj ciasto: do dużej miski przesyp mąkę, dodaj cukier i pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieć palcami tak, aby przypominało kruszonkę. Dodaj wodę i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Brzoskwinie pokrój w ósemki, przełóż do miski i posyp cukrem. Borówki umyj i osusz. Ciasto podziel na dwie części 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkuj i wyłóż nią okrągłą formę do ciasta o średnicy 24 cm, na to nałóż owoce. Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nią owoce, dokładnie sklejając brzegi ciasta. Z kawałków ciasta, które zostaną, możesz zrobić ozdobny rant. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem. Piecz 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Jeśli ciasto rumieni się zbyt szybko, przykryj je papierem do pieczenia. Możesz podawać z bitą śmietaną.

Dla 4-6 osób, czas przygotowania 80 minut

Ciasteczka z kremem karmelowym Ciasteczka z kremem karmelowym Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Ciasteczka z kremem karmelowym

250 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 jajko

krem karmelowy:

1 puszka zagęszczonego mleka skondensowanego
60 g masła
2 łyżki syropu kukurydzianego


Przygotuj ciasteczka:
do dużej miski przesyp cukier puder, mąkę i mąkę ziemniaczaną. Dodaj pokrojone w kostkę masło i jajko, szybko zagnieć elastyczne ciasto. Z ciasta ulep kuleczki wielkości orzecha włoskiego - powinno wyjść około 40, kuleczki rozłóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, każdą kuleczkę lekko spłaszcz. Blachy odstaw na 10 minut w chłodne miejsce, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz 15-20 minut na złoty kolor. Wystudź.
Przygotuj krem: wszystkie składniki przełóż do rondla o grubym dnie i podgrzewaj, często mieszając, aż zgęstnieje - 10-15 minut. Uważaj, żeby nie przypalić kremu. Wystudzonym kremem karmelowym smaruj ciasteczka i składaj po dwa.

Dla 4-6 osób, czas przygotowania 50 minut

Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE