Śniadanie na trawie

Przygotowanie tych kanapek nie zajmie ci wiele czasu. Później możesz wystawić twarz do słońca, a kiedy zgłodniejesz, sięgnąć do kosza po przekąskę
Kajzerki z łososiem i awokado Kajzerki z łososiem i awokado FOT. BBS

Kajzerki z łososiem i awokado

4 okrągłe bułki z sezamem
4 okrągłe bułki z makiem
8 plastrów surowego łososia (ok. 300 g)
1 dojrzały owoc awokado
2 ząbki czosnku
1 strączek papryki czuszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
sól, pieprz
główka sałaty (lub cykoria)


Awokado umyj, przekrój na pół, usuń pestkę, a miąższ starannie wydrąż łyżeczką. Dodaj obrany ząbek czosnku oraz oczyszczoną z nasion czuszkę i zmiksuj. Dopraw pastę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Plastry łososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem i usmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie na patelni. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i drugim ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Bułki przekrój, spody posmaruj pastą z awokado, ułóż na nich umyte i osuszone liście sałaty (lub cykorii), na tej warstwie ułóż kawałki ryby. Przykryj górnymi połówkami bułki.

Dla 4-8 osób, czas przygotowania 20 minut

Zdjęcie Bambusowy kosz piknikowy Zdjęcie Cilio Kosz piknikowy COMO Zdjęcie PROMOTION TOPS Kosz piknikowy dla 2 osób CENTRAL PARK 0604007
Bambusowy kosz piknikowy Cilio Kosz piknikowy COMO PROMOTION TOPS Kosz pikniko...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Grahamki z serkiem, szynką i papryką Grahamki z serkiem, szynką i papryką FOT. BBS

Grahamki z serkiem, szynką i papryką

4 podłużne bułki grahamki
1 pojemniczek naturalnego serka kremowego lub ricotty (100 g)
4 plastry szynki wędzonej
2 strąki dużej czerwonej papryki marynowanej w oleju (lub 8 płatków suszonych pomidorów w oliwie)
garść roszponki lub rzeżuchy
kilka listków bazylii
sok z cytryny
sól, pieprz cayenne


Paprykę lub pomidory osącz z zalewy. Zieleninę umyj i osusz. Serek kremowy lub ricottę rozetrzyj na gładką masę z odrobiną oliwnej zalewy i soku z cytryny. dopraw solą i pieprzem cayenne. Bułki przekrój na połówki, każdą posmaruj cienko serem.
4 połówki obłóż szynką, kawałkami papryki lub pomidorów i posyp zieleniną, ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Przykryj pozostałymi połówkami bułek.

Dla 4 osób, czas przygotowania 10 minut

Zdjęcie Iris Lunch Box Twin Bag pomarańczowy 9936-T Zdjęcie Outwell Collaps Lunch Box OU650290 Zdjęcie Sistema Pojemnik na Lunch Plastikowy Lunch Box To Go Plus Blue 1,2l
Iris Lunch Box Twin Bag pom... Outwell Collaps Lunch Box O... Sistema Pojemnik na Lunch P...
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Ciabatta z cielęciną po włosku Ciabatta z cielęciną po włosku FOT. BBS

Ciabatta z cielęciną po włosku

4 małe chlebki ciabatta
4 cienkie surowe sznycle cielęce (po ok. 80 g każdy)
8 małych listków szałwii
4 plastry szynki wędzonej
kilka liści sałaty strzępiastej (lub garść roszponki)
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz


Sznycle cielęce rozklep, nadając im podłużny kształt (taki, jaki ma ciabatta). Szałwię oraz sałatę (lub roszponkę) umyj i osusz. Na patelni rozgrzej oliwę, smaż na niej mięso z jednej strony, obróć, dodaj szałwię, usmaż z drugiej strony i zsuń na talerz. Chlebki głęboko natnij wzdłuż, skrop odrobiną oliwy z patelni. Dolne połówki wyściel sałatą lub roszponką, następnie ułóż na tej warstwie sznycelki, na nich rozłóż plasterki szynki i listki szałwii. Przykryj górnymi połówkami chlebków.

Dla 4 osób, czas przygotowania 20 minut

Zdjęcie Gerlach Zestaw noży Loft 5szt Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 6 elem
Gerlach Zestaw noży Loft 5szt Gerpol Komplet noży SAKO Swiss Hufeisen Komplet noży...
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Bułeczki z rybą i warzywami Bułeczki z rybą i warzywami FOT. BBS

Bułeczki z rybą i warzywami

4 podłużne bułeczki pszenne
4 małe lub 2 większe filety z białej ryby o zwartym miąższu, np. z pangi, miruny lub soli (razem ok. 300 g)
2 łyżki soku z cytryny
2 średniej wielkości marchewki
4 cienkie plasterki świeżego imbiru
1/2 strąka czerwonej papryki (może być z marynaty oliwnej)
4 rzodkiewki
garść kiełków sojowych
1 łyżeczka ziaren sezamu
3 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki mąki
80 g masła
kilka liści sałaty rzymskiej
sól, pieprz, cukier


Umytą i osuszoną rybę skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, przykryj i wstaw do lodówki. W tym czasie umyj warzywa, obierz marchew, pokrój lub zetrzyj na cienkie paski. Imbir pokrój w cieniutkie słupki, paprykę w paseczki, a rzodkiewki w plasterki. Obsmaż warzywa krótko na łyżce rozgrzanego oleju, posyp sezamem, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Kiełki przelej wrzątkiem, zahartuj zimną wodą, osusz i dodaj do warzyw, całość wymieszaj. Rybę pokrój na kawałki wielkości bułek, obtocz w mące, usmaż na pozostałym rozgrzanym oleju z obydwu stron (albo upiecz na ruszcie). Bułki przekrój, posmaruj masłem. Na spodnich częściach rozłóż umytą i osuszoną sałatę, wystudzone warzywa i porcje ryby. Przykryj górnymi połówkami bułek.

Zdjęcie Tefal Patelnia do Naleśników C2101052 25cm Zdjęcie Valdinox Patelnia 79024 24cm Zdjęcie Zestaw Patelnia Garnków Skeppshult Master 0610-3 27cm
Tefal Patelnia do Naleśnikó... Valdinox Patelnia 79024 24cm Zestaw Patelnia Garnków Ske...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Paluchy z sałatką z tuńczyka Paluchy z sałatką z tuńczyka FOT. BBS

Paluchy z sałatką z tuńczyka

4 podłużne bułeczki (paluchy)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
100 g czarnych oliwek bez pestek
słoik karczochów
mała główka sałaty głowiastej
kawałek świeżego ogórka
2 pomidory
kilka malutkich listków bazylii
1/2 łyżeczki musztardy
1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz


Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki. Ogórek pokrój w cienkie plasterki, pomidory pokrój na ćwiartki. Rybę osącz z zalewy, rozdrobnij widelcem. Osączone karczochy pokrój na kawałki. Bazylię umyj i osusz. Wymieszaj warzywa z oliwkami i tuńczykiem. Do zakręcanego słoiczka włóż musztardę, wlej sok z cytryny i oliwę, dopraw solą i pieprzem. Zakręć słoiczek i energicznie potrząsaj, aż składniki się połączą. Polej tym sosem składniki sałatki, wymieszaj. Jajka obierz i pokrój na ćwiartki. Bułeczki natnij wzdłuż z jednej strony (nie do końca), wydrąż trochę miąższu ze środka. Napełnij powstałe łódeczki sałatką i cząstkami jajek.

Dla 4 osób, czas przygotowania 20 minut

Zdjęcie XXLselect Pojemniki na kanapki pojedyńcze 1000szt 2xGASCD925 Zdjęcie ALADDIN Pojemnik na kanapki plastikowy LUNCH KIDS FIOLETOWY 0,4 l Zdjęcie Tyrell Katz Pojemniki na kanapki Koniki TK02SK
XXLselect Pojemniki na kana... ALADDIN Pojemnik na kanapki... Tyrell Katz Pojemniki na ka...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Bagietka z polędwicą wołową Bagietka z polędwicą wołową FOT. BBS

Bagietka z polędwicą wołową

1 długa i dość szeroka bagietka
4 plastry surowej polędwicy wołowej (po ok. 100-150 g)
100 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
2 małe cebule
1 ząbek czosnku
pęczek szczypiorku
mały pojemnik roszponki (lub pęczek natki pietruszki)
1 dojrzały, mięsisty pomidor
sok z cytryny
sól, pieprz czarny, pieprz cayenne


Pomidor i zieleninę umyj i osusz. Miękkie masło wymieszaj z posiekanym czosnkiem i szczypiorkiem, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem cayenne. Cebulki i pomidor pokrój w plasterki. Mięso oprósz świeżo zmielonym pieprzem i smaż z obydwu stron po 3-4 minuty na rozgrzanej oliwie, po czym zdejmij z ognia, posól, zawiń w folię aluminiową. Bagietkę pokrój na 4 równe kawałki, każdy poziomo przetnij na pół, zrumień w tosterze lub na patelni, posmaruj masłem czosnkowym. Dolne kawałki wyściel roszponką (lub natką pietruszki) i plasterkami cebuli. Na tej warstwie ułóż plasterki pomidora i polędwicę. Przykryj kanapki pozostałymi kawałkami bagietki.

Dla 4 osób, czas przygotowania 15 minut

Zdjęcie Nóż do chleba z ergonomicznym uchwytem HA-4192 Zdjęcie GERLACH Nóż do chleba 8 991 Zdjęcie KAI Seki Magoroku Red Wood - nóż do chleba 22,5 cm
Nóż do chleba z ergonomiczn... GERLACH Nóż do chleba 8 991 KAI Seki Magoroku Red Wood ...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Minitosty z gruszką i niebieskim serem Minitosty z gruszką i niebieskim serem FOT. BBS

Minitosty z gruszką i niebieskim serem

8 kromek pieczywa tostowego
2 średniej wielkości gruszki (mogą być też marynowane lub z syropu)
100 g sera typu rokpol
3 łyżki świeżego gęstego półtłustego twarogu
2 łyżki soku z pomarańczy
duża garść rzeżuchy
sól, pieprz cayenne


Ser pleśniowy utrzyj z twarogiem na gładka masę, dopraw solą, pieprzem cayenne i sokiem z pomarańczy. Rzeżuchę umyj i osusz. Gruszki pokrój wzdłuż na ósemki (ze świeżych owoców usuń gniazda nasienne). Z pieczywa skrój skórkę, połowę kromek posmaruj masą serową, wszystkie tosty pokrój na ćwiartki. Na każdą posmarowaną ćwiartkę tostu połóż trochę rzeżuchy, następnie kawałek gruszki i znów trochę rzeżuchy. Przykryj suchą ćwiartką tostu, zepnij dolną i górną część kanapeczki drewnianymi wykałaczkami.

Zdjęcie Koc piknikowy AUGUST 44845416 Zdjęcie Koc Piknikowy Spokey 018 STRIPS 130x150 Zdjęcie POLIFLAME Koc piknikowy w szachownicę
Koc piknikowy AUGUST 44845416 Koc Piknikowy Spokey 018 ST... POLIFLAME Koc piknikowy w s...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Pita z warzywami i mozzarellą Pita z warzywami i mozzarellą FOT. BBS

Pita z warzywami i mozzarellą

4 małe chlebki pita
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 mała cukinia
3 czerwone cebule
4 łyżki oliwy
250 g mozzarelli
1 łyżka kaparów
1 łyżka soku z cytryny
szczypta skórki otartej z cytryny
sól, pieprz
sałata rzymska
2 łyżeczki świeżych listków tymianku


Cukinię oraz oczyszczone z gniazd nasiennych papryki pokrój w paseczki. Dodaj obraną, pokrojoną w plasterki cebulę i tymianek, dopraw solą i pieprzem, wlej 2 łyżki oliwy, obsmaż na patelni. Mozzarellę drobno pokrój, wymieszaj z kaparami, resztą oliwy. sokiem i skórką otartą z cytryny, solą i pieprzem. Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki. Chlebki pita na krótko włóż do piekarnika, po czym wyjmij, napełnij sałatą, warzywami i marynowaną mozzarellą.

Dla 4 osób, czas przygotowania 15 minut

Opracowanie Nina Kosińska, wykonanie potraw i stylizacja Dorota Biały, zdjęcia Bogdan Biały

Zdjęcie Bloomingville Miseczka Flora 21247401 Zdjęcie Bloomingville Miseczka Summer 21237447 Zdjęcie Leonardo Miseczka Optic 049441
Bloomingville Miseczka Flor... Bloomingville Miseczka Summ... Leonardo Miseczka Optic 049441
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (2)
Śniadanie na trawie
Zaloguj się
  • b_hunter

    Oceniono 9 razy 5

    Na trawie - to trzeba i butelkę wina albo piwa wziąć do popicia. Jak to na pikniku bywa.

  • ciotka2010

    Oceniono 11 razy 3

    Szkoda że wszystkie propozycje są z pieczywem :-(

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE