Sałatki do grilla

archiwum
05.05.2017 12:05
A A A
Sałatka Cezar z kurczakiem i pomidorkami

Sałatka Cezar z kurczakiem i pomidorkami (Fot. East News)

Są świetnym uzupełnieniem mięsnych dań z rusztu. Oto kilka propozycji na lekkie i kolorowe sałatki
Zobacz zdjęcia (7)
Komentarze (4)
Zaloguj się
  • etruska

    Oceniono 17 razy 7

    Jakiś idiota to wymyślił! Jako dodatek do grilla (czyli: smażonego/pieczonego tłustego mięcha) proponuje sałatki z czym? Z mięchem! Normalnie raj dla wątroby! Typowo polska kuchnia - fuj!

  • izomorfia3

    Oceniono 9 razy 7

    Czy aby na pewno do grilla-wg mnie bliżej im do śledzia :)

  • aniapk6

    0

    U mnie na grilu zawsze musi być sałatka, ostatio nawet zrobiłam taką z kozim serem chavroux, gruszkami, szynką parmeńską i orzechami włoskimi pychotaaaa:) Składniki na 4 osoby:
    1 ser pleśniowy kozi Chavroux (rolada),
    250g szpinaku,
    2 gruszki,
    100g szynki parmeńskiej,
    pół szklanki orzechów włoskich,
    pół szklanki nasion granata,
    pół szklanki octu jabłkowego,
    szklanka wody,
    3 łyżki cukru,
    gwiazdka anyżu, laska cynamonu, kilka goździków,
    sok z połowy cytryny i pomarańczy,
    łyżka miodu,
    6 łyżek oliwy z oliwek
    Przygotowanie:

    Ocet jabłkowy, wodę, cukier i przyprawy umieszczamy w małym garnku i gotujemy przez pół godziny. Gruszkę kroimy w ósemki wzdłuż i wrzucamy do stygnącej zalewy na godzinę.
    Sok z cytrusów łączymy z oliwą i miodem. Mieszamy szpinak z dressingiem, układamy po kilka kawałków gruszki, zwijamy szynkę w ruloniki, posypujemy całość granatem i orzechami. Na blasze układamy krążki sera Chavroux i podpiekamy pod grillem, aż się zrumienią. Przekładamy na sałatkę.

  • ol_a_9

    0

    Świetny przepis, ja zrobiłam tą sałatkę z olejem lnianym oleofarm.pl/produkty/oleje-swiata/olej-lniany/ Jest dopełnieniem sałatki, a do tego jest bardzo zdrowy i ma mnóstwo wartości odżywczych

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX