Sałatki do grilla

05.05.2017 12:05
Są świetnym uzupełnieniem mięsnych dań z rusztu. Oto kilka propozycji na lekkie i kolorowe sałatki
1 Sałatka Cezar z kurczakiem i pomidorkami Sałatka Cezar z kurczakiem i pomidorkami Fot. East News

Sałatka Cezar z kurczakiem i pomidorkami

Składniki:

1 główka sałaty rzymskiej
12 pomidorków koktajlowych (cherry)
100 g małych grzanek (najlepiej czosnkowych)
4 łyżki oliwy
1 podwójna (ok. 700 g) pierś kurczaka
50 g wiórków parmezanu

Sos:
4 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
sos worcester
sól
pieprz


Umyte i osuszone mięso kurczaka pokrój na małe kawałki, posyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy, usmaż mięso ze wszystkich stron. Zdejmij z patelni i odstaw do wystudzenia.
Liście sałaty oczyść, wypłucz i dokładnie odsącz (większe liście porwij na kawałki). Przełóż do dużej salaterki. Pomidorki umyj i pokrój w ćwiartki. Do sałaty dodaj ostudzone mięso kurczaka, pomidorki i grzanki, wymieszaj. Przygotuj sos: w małej miseczce ubij trzepaczką 4 łyżki oliwy z octem winnym, sokiem z cytryny, kilkoma kroplami sosu worcester, solą i pieprzem. Wylej sos na sałatę. Całość delikatnie wymieszaj. Porcje sałatki posyp wiórkami parmezanu i od razu podawaj.

2 Sałatka z groszku i indyka w sosie z awokado Sałatka z groszku i indyka w sosie z awokado Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Sałatka z groszku i indyka w sosie z awokado

Składniki:

200 g groszku konserwowego
300 g wędzonej piersi indyka pokrojonej w kostkę
1 posiekana cebula
1 zielona papryka pokrojona w kostkę
garść świeżej kolendry
liście sałaty rzymskiej lub lodowej

Sos:
1 duże dojrzałe awokado
1 i 1/2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
1 i 1/2 łyżki sosu chilli
3 łyżki oliwy
1 roztarty ząbek czosnku
sól
pieprz


Przygotuj sos: Miąższ awokado zmiksuj w malakserze z sokiem z limonki (lub cytryny), roztartym ząbkiem czosnku, sosem chilli oraz oliwą. Dopraw solą i pieprzem. W misce wymieszaj groszek z mięsem indyka, cebulą, papryką oraz kolendrą. Polej sosem z awokado, delikatnie wymieszaj. Porcje sałatki układaj na umytych i osuszonych liściach sałaty. Podawaj z bagietką lub grzankami z białego pieczywa.

3 Sałatka wileńska Sałatka wileńska Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Gazeta

Sałatka wileńska

Składniki:

4 ugotowane buraki
2 małe cebule
1 puszka fasoli
100 g kapusty kiszonej
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz


Obrane buraki pokrój w kostkę, cebule drobno posiekaj. Pokrój kiszoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, wcześniej ją przepłucz zimną wodą i mocno odciśnij). Fasolkę osącz z zalewy. Połącz buraki z fasolą, kapustą i cebulą, wlej olej, dopraw pieprzem i odrobiną soli i wymieszaj.

Rada: sałatka wspaniale smakuje w połączeniu ze śledziami. Możesz dodać do sałatki filety śledziowe pokrojone na małe dzwonka albo na talerz z sałatką dołożyć śledzie w oleju.

4 Sałatka z kalafiora Sałatka z kalafiora Fot. Arkadiusz Ćcichocki / AG

Sałatka z kalafiora

Składniki:

1 mały kalafior
1 duże winne jabłko
1 pęczek dymki
100 g twardego koziego sera (lub prawdziwego oscypka owczego)
sól
pieprz

sos winegret:
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka cukru
2 łyżki kaparów do dekoracji


Kalafior umyj, włóż do mocno posolonego wrzątku, gotuj 5-10 minut, tak by po wystudzeniu był twardawy. Ostudź, podziel na różyczki i zalej sosem winegret przygotowanym z soku z cytryny, oliwy i cukru (sos powinien być słodko-kwaśny). Do kalafiora dodaj jabłko pokrojone w paseczki, posiekaną dymkę oraz pokrojony w drobną kostkę ser. Wymieszaj i wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dopraw sałatkę solą i pieprzem, udekoruj kaparami.

5 Sałatka z kozim serem Sałatka z kozim serem Fot. Marcin Urban

Sałatka z kozim serem

Składniki:

120 g serka koziego (rolady pleśniowej)
garść suszonej żurawiny
1 pomarańcza
pęczek rukoli
1/2 główki sałaty radicchio
1/2 główki sałaty lodowej lub 1 opakowanie gotowej mieszanki sałat
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
sól (opcjonalnie)


Pomarańczę obierz i pokrój na cząstki. Sałaty umyj i osusz. Wymieszaj ocet z olejem, oliwą i miodem, ewentualnie doprawić do smaku solą. Sałaty wyłóż na talerz, dodaj pokrojoną pomarańczę, pokrojony w plasterki ser kozi, posyp żurawiną i polej sosem.

6 Sałatka francuska Sałatka francuska Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Sałatka francuska

Składniki:

2 torebki ryżu
100 g pieczonego mięsa (schabu, szynki, indyka, kurczaka - takiego, jakie zostało z obiadu z poprzedniego dnia)
1/2 szklanki zielonego groszku z puszki
2 gotowane marchewki
1 gotowana pietruszka
1 soczyste kwaskowate jabłko
1/2 pęczka zielonej pietruszki
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz


Ryż ugotuj zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu, przelej zimna wodą i dokładnie osącz. Pokrój w kostkę pieczone mięso, marchewki, pietruszkę i obrane ze skórki jabłko. Wymieszaj z ryżem, wsyp groszek i posiekaną drobno zieloną pietruszkę. Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem, jeszcze raz wymieszaj.

Komentarze (4)
Sałatki do grilla
Zaloguj się
  • etruska

    Oceniono 17 razy 7

    Jakiś idiota to wymyślił! Jako dodatek do grilla (czyli: smażonego/pieczonego tłustego mięcha) proponuje sałatki z czym? Z mięchem! Normalnie raj dla wątroby! Typowo polska kuchnia - fuj!

  • izomorfia3

    Oceniono 9 razy 7

    Czy aby na pewno do grilla-wg mnie bliżej im do śledzia :)

  • aniapk6

    0

    U mnie na grilu zawsze musi być sałatka, ostatio nawet zrobiłam taką z kozim serem chavroux, gruszkami, szynką parmeńską i orzechami włoskimi pychotaaaa:) Składniki na 4 osoby:
    1 ser pleśniowy kozi Chavroux (rolada),
    250g szpinaku,
    2 gruszki,
    100g szynki parmeńskiej,
    pół szklanki orzechów włoskich,
    pół szklanki nasion granata,
    pół szklanki octu jabłkowego,
    szklanka wody,
    3 łyżki cukru,
    gwiazdka anyżu, laska cynamonu, kilka goździków,
    sok z połowy cytryny i pomarańczy,
    łyżka miodu,
    6 łyżek oliwy z oliwek
    Przygotowanie:

    Ocet jabłkowy, wodę, cukier i przyprawy umieszczamy w małym garnku i gotujemy przez pół godziny. Gruszkę kroimy w ósemki wzdłuż i wrzucamy do stygnącej zalewy na godzinę.
    Sok z cytrusów łączymy z oliwą i miodem. Mieszamy szpinak z dressingiem, układamy po kilka kawałków gruszki, zwijamy szynkę w ruloniki, posypujemy całość granatem i orzechami. Na blasze układamy krążki sera Chavroux i podpiekamy pod grillem, aż się zrumienią. Przekładamy na sałatkę.

  • ol_a_9

    0

    Świetny przepis, ja zrobiłam tą sałatkę z olejem lnianym oleofarm.pl/produkty/oleje-swiata/olej-lniany/ Jest dopełnieniem sałatki, a do tego jest bardzo zdrowy i ma mnóstwo wartości odżywczych

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX