Palce Lizać > Palce Lizać

Sałatki do grilla

archiwum
29.04.2014 12:05
A A A Drukuj
Są świetnym uzupełnieniem mięsnych dań z rusztu. Oto kilka propozycji na lekkie i kolorowe sałatki

Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Składniki:

200 g groszku konserwowego
300 g wędzonej piersi indyka pokrojonej w kostkę
1 posiekana cebula
1 zielona papryka pokrojona w kostkę
garść świeżej kolendry
liście sałaty rzymskiej lub lodowej

Sos:
1 duże dojrzałe awokado
1 i 1/2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
1 i 1/2 łyżki sosu chilli
3 łyżki oliwy
1 roztarty ząbek czosnku
sól
pieprz


Przygotuj sos: Miąższ awokado zmiksuj w malakserze z sokiem z limonki (lub cytryny), roztartym ząbkiem czosnku, sosem chilli oraz oliwą. Dopraw solą i pieprzem. W misce wymieszaj groszek z mięsem indyka, cebulą, papryką oraz kolendrą. Polej sosem z awokado, delikatnie wymieszaj. Porcje sałatki układaj na umytych i osuszonych liściach sałaty. Podawaj z bagietką lub grzankami z białego pieczywa.

Zobacz także
Komentarze (3)
Zaloguj się
  • izomorfia3

    Oceniono 9 razy 7

    Czy aby na pewno do grilla-wg mnie bliżej im do śledzia :)

  • etruska

    Oceniono 14 razy 4

    Jakiś idiota to wymyślił! Jako dodatek do grilla (czyli: smażonego/pieczonego tłustego mięcha) proponuje sałatki z czym? Z mięchem! Normalnie raj dla wątroby! Typowo polska kuchnia - fuj!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX