Sałatki do grilla

archiwum
30.04.2015 12:05
A A A Drukuj
Są świetnym uzupełnieniem mięsnych dań z rusztu. Oto kilka propozycji na lekkie i kolorowe sałatki

Fot. East News

Składniki:

1 główka sałaty rzymskiej
12 pomidorków koktajlowych (cherry)
100 g małych grzanek (najlepiej czosnkowych)
4 łyżki oliwy
1 podwójna (ok. 700 g) pierś kurczaka
50 g wiórków parmezanu

Sos:
4 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
sos worcester
sól
pieprz


Umyte i osuszone mięso kurczaka pokrój na małe kawałki, posyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy, usmaż mięso ze wszystkich stron. Zdejmij z patelni i odstaw do wystudzenia.
Liście sałaty oczyść, wypłucz i dokładnie odsącz (większe liście porwij na kawałki). Przełóż do dużej salaterki. Pomidorki umyj i pokrój w ćwiartki. Do sałaty dodaj ostudzone mięso kurczaka, pomidorki i grzanki, wymieszaj. Przygotuj sos: w małej miseczce ubij trzepaczką 4 łyżki oliwy z octem winnym, sokiem z cytryny, kilkoma kroplami sosu worcester, solą i pieprzem. Wylej sos na sałatę. Całość delikatnie wymieszaj. Porcje sałatki posyp wiórkami parmezanu i od razu podawaj.

Komentarze (3)
Zaloguj się
  • izomorfia3

    Oceniono 9 razy 7

    Czy aby na pewno do grilla-wg mnie bliżej im do śledzia :)

  • etruska

    Oceniono 16 razy 6

    Jakiś idiota to wymyślił! Jako dodatek do grilla (czyli: smażonego/pieczonego tłustego mięcha) proponuje sałatki z czym? Z mięchem! Normalnie raj dla wątroby! Typowo polska kuchnia - fuj!

  • ol_a_9

    0

    Świetny przepis, ja zrobiłam tą sałatkę z olejem lnianym oleofarm.pl/produkty/oleje-swiata/olej-lniany/ Jest dopełnieniem sałatki, a do tego jest bardzo zdrowy i ma mnóstwo wartości odżywczych

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX