Tarty z serem

Każdą tartę można modyfikować według własnych upodobań. My dziś polecamy wersje wytrawne z wyrazistym smakiem francuskiego sera koziego lub pleśniowego
Tartaletki z pomidorami, boczkiem i kozim serem Tartaletki z pomidorami, boczkiem i kozim serem Fot. Sławomir Smolarek smolarekstudio.pl

Tartaletki z pomidorami, boczkiem i kozim serem

przepis na 9 tartaletek

1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g, możesz użyć mrożonego)

farsz:
100 g wędzonego boczku (najlepiej w plastrach)
250 g dojrzałych, jędrnych pomidorów
1 duża cebula
100 g sera koziego dojrzewającego (ze skórką, miękkiego w środku)
1 łyżka śmietany 22 proc.
1 łyżka ostrej musztardy typu dijon
świeżo mielony czarny pieprz

1 żółtko do sklejenia ciasta
1 garść rukoli


Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki. Przekrój, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w niewielką kostkę i dokładnie odciśnij sok.
Boczek pokrój w paski i przesmażaj, aż się zrumieni, zdejmij z patelni, zachowując tłuszcz. Następnie na tej samej patelni, na tłuszczu wytopionym z boczku, zrumień drobno posiekaną cebulę. Wymieszaj śmietanę z musztardą. Ser pokrój w plasterki.
Lekko rozwałkuj ciasto i wytnij z niego 18 krążków o średnicy ok. 10 cm. Następnie z połowy z nich wykrój okręgi o średnicy ok. 8 cm - wykorzystasz tylko "oponkę", ze środków możesz upiec np. ciasteczka (posmaruj je pozostałym żółtkiem i posyp cukrem).
Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem rozłóż placki z ciasta, brzeg posmaruj roztrzepanym żółtkiem i doklej do placków "oponki" (uformują brzeg tarty i ładnie wyrosną podczas pieczenia).
W środku rozsmaruj sos śmietanowo-musztardowy, następnie rozłóż warstwy: cebuli, pomidorów i boczku. Na wierzch każdej ułóż po plasterku sera. Dopraw pieprzem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz ok. 20 minut, aż ser się lekko zrumieni, a ciasto ładnie wyrośnie. Ważne - podczas pieczenia staraj się nie otwierać piekarnika.
Podawaj na ciepło z porcją rukoli.

Electrolux COTRGR-AP blacha do pieczenia
w okazje.info
Tartaletki z serem pleśniowym, szpinakiem i mięta Tartaletki z serem pleśniowym, szpinakiem i mięta Fot. Sławomir Smolarek smolarekstudio.pl

Tartaletki z serem pleśniowym, szpinakiem i mięta

przepis na 6 porcji

ciasto:

120 g mąki pszennej (pół na pół zwykłej i tortowej)
60 g zimnego masła
60 g kremowego twarożku koziego

farsz:
250 g świeżego szpinaku
1 łyżka oliwy
1 łyżka świeżej mięty
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
80 g niebieskiego sera pleśniowego
3 łyżki śmietany 22 proc.
2 jajka
sól
pieprz

mąka do podsypania
masło do natłuszczenia foremek


Przygotuj ciasto: przesiej mąkę, dodaj ser i masło w kawałkach. Dokładnie wyrób ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
Następnego dnia rozwałkuj cienko ciasto na blacie posypanym mąką i wytnij sześć placków o średnicy ok. 15 cm. Wyłóż nimi lekko natłuszczone masłem formy do tartaletek o średnicy 10 cm. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Przygotuj farsz: szpinak umyj, osusz, większe liście posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż na niej szpinak. Gdy cała woda odparuje, dodaj posiekany czosnek oraz imbir, dopraw solą i duś 2-3 minuty. Odstaw do przestygnięcia.
W miseczce trzepaczką ubij jajka i śmietanę, dopraw pieprzem, a następnie dodaj posiekaną miętę i przestudzony szpinak. Wymieszaj i podziel farsz między tartaletki. Wierzch posyp pokruszonym serem pleśniowym. Wstaw foremki do pieca rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20-22 minuty, aż ciasto się zrumieni.
Po wyjęciu z pieca odczekaj 3-4 minuty i ostrożnie wyjmij tarty z foremek (tarty podczas pieczenia bardzo wyrosną, ale opadną po wyjęciu z pieca). Podawaj na ciepło lub na zimno.

Guardini Foremki do tartaletek / mini-tart
w okazje.info
Tarta prowansalska z kruszonką i kozim serem Tarta prowansalska z kruszonką i kozim serem Fot. Sławomir Smolarek smolarekstudio.pl

Tarta prowansalska z kruszonką i kozim serem

ciasto:
200 g mąki pszennej
1/2 kostki (100 g) zimnego masła
1 jajko
50 g pistacji
sól

farsz:
600 g bakłażanów
600 g dojrzałych pomidorów
4 ząbki czosnku
240 g twardego sera koziego (ale nie może być za suchy)
1 łyżka śmietany 22 proc.
1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
3 łyżki oliwy
sól
pieprz

40 g masła
75 g pistacji
45 g mąki pszennej


Przygotuj ciasto: upraż pistacje na suchej patelni, a następnie dokładnie zmiksuj na proszek. Wymieszaj pistacje z mąką, dodaj szczyptę soli i masło w kawałkach. Wyrabiaj palcami, aż konsystencja będzie przypominała mokry piasek i dodaj jajko. Dokładnie wyrób ciasto, uformuj kulę, lekko ją spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw na 2 godziny do lodówki.
Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim lekko natłuszczoną formę do tarty o średnicy ok. 25 cm. Usuń nadmiar ciasta, a dno ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na min. 30 minut.
Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki. Przekrój, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w niewielką kostkę, dokładnie odciśnij sok. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Bakłażany pokrój w niewielką kostkę i zanurz w osolonej wodzie na 15 minut. Wyjmij z wody i osusz. Następnie zrumień na patelni na rozgrzanym oleju, dodaj zioła prowansalskie, posiekany czosnek oraz pomidory, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę i ser (zachowaj 3 łyżki do posypania), wymieszaj.
Przygotuj kruszonkę: zmiksuj 25 g pistacji, dodaj mąkę i masło w kawałkach. Miksuj, aż konsystencja będzie granulkowata.
Do formy wyłóż farsz, posyp pozostałymi pistacjami, serem i kruszonką. Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C (200 st. zwykły piec) i piecz ok. 25 minut. Uwaga ? jeśli wierzch tarty się za szybko zrumieni, przykryj ją papierem do pieczenia i kontynuuj pieczenie. Po wyjęciu z pieca odczekaj ok. 5 minut i podawaj. Tarta jest dobra też na zimno.

Kuchenprofi - Forma do Tarty
w okazje.info
Tarta z camembertem, pieczarkami i orzechami Tarta z camembertem, pieczarkami i orzechami Fot. Sławomir Smolarek smolarekstudio.pl

Tarta z camembertem, pieczarkami i orzechami

1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g, możesz użyć mrożonego)

farsz:
300 g pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka świeżego tymianku
1 jajko
100 g sera camembert (dojrzałego, temp. pokojowa)
80 ml mleka
50 g śmietany 22 proc.
20 g orzechów włoskich
1 łyżka oliwy lub oleju
sól
pieprz
1 białko do posmarowania brzegów ciasta
gałązki świeżego tymianku do dekoracji


Pieczarki oczyść, umyj i osusz, pokrój w plastry i przesmaż na oleju. Dopraw solą i pieprzem, a gdy grzyby będą miękkie, dodaj posiekane czosnek i zioła, wymieszaj. Duś, aż prawie cały płyn odparuje.
W miseczce trzepaczką roztrzep jajko, dodaj mleko i śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Ser pokrój w plasterki.
Ciasto rozwiń i lekko rozwałkuj, przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku ciasta, zachowując ok. 5-cm odległość od brzegu, równomiernie rozłóż farsz z pieczarek i zawiń brzegi ciasta, formując okrągłą tartę. Na wierzchu farszu ułóż plastry sera i ostrożnie ? tak by masa nie wypłynęła poza tartę ? rozlej masę jajeczną, Na koniec posyp grubo posiekanymi orzechami i pieprzem. Za pomocą pędzelka posmaruj brzegi ciasta białkiem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (180 st. C z włączonym termoobiegiem) i piecz ok. 20-25 minut, aż ser się rozpuści, a ciasto ładnie zrumieni. Ważne - podczas pieczenia staraj się nie otwierać piekarnika.
Po wyjęciu z pieca odczekaj 3-4 minuty i podawaj. Podawaj na ciepło lub na zimno.

 

Przepisy Paulina Kałka, wykonanie i stylizacja Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Sławomir Smolarek, www.smolarekstudio.pl

Uutensil SQUISK Trzepaczka - Fioletowa
w okazje.info
Więcej o: