Slow food - na wiosenną sjestę

Na czym polega idea slow foodu? To ochrona prawa do oryginalnych smaków, wytwarzanych naturalnymi metodami, z regionalnych produktów i charakterystycznych tylko dla danego miejsca. Autorami prezentowanych wiosennych, sezonowych przepisów są członkowie warszawskiego Convivium Slow Food
Grzanki z burakiem, botwinką i białym serem Grzanki z burakiem, botwinką i białym serem Fot. Studio Tata

Grzanki z burakiem, botwinką i białym serem

4 duże pajdy prawdziwego wiejskiego chleba np. Agnieszki Gajdy
2 podłużne buraki  
1 mały mały pęczek drobnych listków botwinki
100 g białego sera, np. od S. Ziembińskiego
1 garść orzechów laskowych
1 ząbek czosnku
olej rzepakowy tłoczony na zimno np. z Góry św. Wawrzyńca
sól
pieprz    


Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C. Piecz 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości buraków), aż będą tak miękkie jak ugotowany ziemniak (sprawdź nakłuwając buraki widelcem). Kromki chleba opiecz na grillu, na patelni grillowej lub w piekarniku. Natrzyj rozciętym ząbkiem czosnku i skrop olejem. Liście botwinki umyj i osusz. Orzechy laskowe upraż na suchej patelni, a gdy przestygną grubo posiekaj.
Buraki obierz i za pomocą obieraczki pokrój w długie, cienkie plastry (jak makaron tagliatelle). Na grzankach ułóż botwinkę, potem buraki, posyp pokruszonym białym serem i orzechami. Dopraw solą i pieprzem, skrop olejem i podawaj.

Autor przepisu: Agnieszka Kręglicka - z bratem Marcinem Kręglickim prowadzi w Warszawie restauracje El Popo, Santorini, Meltemi, Chianti, Fortecę, Piątą Ćwiartkę i Opasły Tom. Jej felietony publikowane są co dwa tygodnie w "Wysokich Obcasach", sobotnim dodatku do "Gazety Wyborczej".

Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie KOMPLET NOŻY W BLOKU DOMOTTI 6el 62250 Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 6 elem
Gerpol Komplet noży SAKO KOMPLET NOŻY W BLOKU DOMOTT... Swiss Hufeisen Komplet noży...
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Jaja faszerowane Jaja faszerowane Fot. Studio Tata

Jaja faszerowane

dla 5 osób (po 4 połówki na porcję)

jajka:
11 jajek
1/2 pęczka pietruszki
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki gęstej śmietany lub stopionego masła
sól
świeżo zmielony pieprz
bułka tarta do panierowania
masło zwykłe lub klarowane do smażenia

sos:
250 ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 płaskiej łyżeczki cukru  
1/2 pęczka pietruszki
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
50 g koziego twarożku
1 łyżeczka tartego chrzanu
sól
świeżo zmielony pieprz


Przygotuj sos:
wymieszaj śmietanę z sokiem z cytryny i odstaw na 3 godziny (kwas zetnie śmietanę na twardy krem). Po tym czasie śmietanę rozetrzyj z twarożkiem, dodaj posiekane zioła i pozostałe składniki sosu. Wymieszaj i odstaw na pół godziny.
Przygotuj jajka: 10 jaj ugotuj na twardo (włóż je do zimnej wody i gotuj 8 minut od chwili zagotowania wody). Wystudź w zimnej wodzie, wytrzyj i dużym, ciężkim nożem przetnij wzdłuż na pół. Ostrożnie łyżeczką wyjmij jajka ze skorupek, usuwając przy tym drobiny pokruszonej skorupki. Puste skorupki staraj się zachować w jak najlepszym stanie (ale nawet do lekko uszkodzonej można włożyć farsz).  
Jajka włóż do miski i rozdrobnij, np. tłuczkiem do ziemniaków. Wbij surowe jajko, dodaj śmietanę (lub masło), dopraw solą i dużą ilością pieprzu. Utrzyj drewnianą kulką na pastę, ale niezbyt starannie. Następnie dodaj posiekane zioła. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem - farsz musi mieć zdecydowany smak.
Na płaski talerz wysyp bułkę tartą. Do każdej skorupki nałóż farsz z lekką górką. Układaj jajka skorupką do góry na bułce tartej i lekko dociskaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła i partiami smaż jaja panierką do dołu, aż powstanie złota i chrupiąca skorupka (po 3 minutach smażenia podnieś jajko przy pomocy szpatułki i sprawdź czy jest gotowe - jeżeli nie, to smaż jeszcze chwilę). Podawaj na ciepło lub na zimno z sosem.

Autor przepisu: Maryla Musidłowska - dziennikarka, stylistka i scenograf. Tworzy i prowadzi programy dla telewizji kulinarnej Kuchnia+

Zdjęcie Chodzież Talerz do jajek RÓŻA 31187 Zdjęcie Florentyna talerz do jajek WHITE 51668 Zdjęcie Ib Laursen Mynte 2055-13
Chodzież Talerz do jajek RÓ... Florentyna talerz do jajek ... Ib Laursen Mynte 2055-13
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Zapiekane kokotki ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim Zapiekane kokotki ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim Fot. Studio Tata

Zapiekane kokotki ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim

dla 4 osób

4 wiejskie jajka
4 łyżki śmietany 36 proc.
1 ząbek czosnku
kawałek papryczki chili
8 drobnych zielonych szparagów
1 plaster sera podpuszczkowego z Wiżajn
oliwa z oliwek
kilka liści czosnku niedźwiedziego
100 g startego parmezanu


Cztery szparagi oczyść z łusek, odłam zdrewniałą końcówkę (główki pozostaw w całości) i pokrój w takiej długości kawałki, żeby się zmieściły do kokilek.
Pozostałe szparagi włóż do wrzącej osolonej wody na 8 minut lub ugotuj na parze i trzymaj w cieple.
Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzuć lekko zgnieciony ząbek czosnku i kawałek papryczki chili, podsmażaj około minuty, a następnie wyjmij je z patelni (nie będą już potrzebne). Na aromatyczną oliwę wrzuć pokrojone szparagi i podsmażaj, aż zmiękną i będą chrupiące. Zdejmij z patelni i odsącz na papierowym ręczniku.
Ramekiny (kokilki) natłuść masłem lub odrobiną oliwy. Śmietanę wymieszaj z pokruszonym serem, smażonymi szparagami i świeżo mielonym pieprzem. Rozłóż po równo do 4 naczynek. Na śmietanę wyłóż porwane na mniejsze kawałki liście czosnku niedźwiedziego i posyp parmezanem (1/4 odłóż na później).
Do każdej kokilki wbij ostrożnie jajko, by żółtko pozostało w całości. Wierzch posyp parmezanem. Foremki wstaw do głębszej blachy do zapiekania i nalej do niej wrzącą wodę do wysokości 1/3 foremek. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 8-10 minut. Sprawdź, czy są gotowe, potrząsając foremką - białko powinno być już ścięte, ale żółtko pozostać płynne.
Dopraw solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj z ugotowanymi wcześniej szparagami i paskami chleba razowego, które można maczać w płynnym żółtku.

Autor przepisu: Katarzyna M. Marciniewicz - autorka bloga www.ChilliBite.pl, mama trójki dzieci, stworzyła Grupę Solidarnych Zakupów, prowadzi kobiece spotkania dla pasjonatów gotowania, relaksuje się, piekąc ciasta

Zdjęcie Da&Ga Naczynie do Zapiekania Juicy Mix 150ml Zdjęcie Florina Naczynie do zapiekania NATURA 0,5l 07460 Zdjęcie THK Porcelanowe naczynie do zapiekania biała (4522)
Da&Ga Naczynie do Zapiekani... Florina Naczynie do zapieka... THK Porcelanowe naczynie do...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Kolorowe kulki serowe Kolorowe kulki serowe Fot. Studio Tata

Kolorowe kulki serowe

ok. 500 g białego twarogu od Ziembińskiego (półtłusty o kremowej konsystencji)  
ok. 6 suszonych pomidorów z oleju
10-20 kaparów
4-6 miękkich suszonych śliwek
2 ząbki czosnku
1 duża garść orzechów włoskich
1 pęczek tymianku
1 pęczek oregano
1 pęczek bazylii
suszona wędzona papryka
1 papryczka czuszka (opcjonalnie)
sól
pieprz
oliwa
płynny miód


Ser przełóż do dużej miski i rozgnieć widelcem, podziel na 3 części.
Do pierwszych dwóch dodaj posiekany ząbek czosnku, dopraw solą i pieprzem. Suszone pomidory pokrój na 4-6 części, w zależności od wielkości. Z ziół usuń twarde łodyżki, drobno posiekaj i przełóż na duży talerz. Z sera formuj kulki wielkości orzecha włoskiego - w środku każdej kulki umieszczaj kostkę suszonego pomidora i kapara. Połowę kulek obtocz w ziołach i przełóż na półmisek z wyższym brzegiem. Drugą połowę kulek obtocz delikatnie w słodkiej wędzonej papryce wymieszanej z drobniutko posiekaną czuszką (opcjonalnie). Gotowe kulki polej oliwą i odstaw na 30 minut, aby smaki się przegryzły.
Orzechy upraż na patelni i posiekaj. Z ostatniej porcji sera przygotuj kulki, wkładając do środka kawałki suszonej śliwki. Obtocz je w prażonych orzechach, przełóż do półmiska i zalej płynnym miodem.


Autor przepisu: Zuzanna Wiciejowska - stylistka, pasjonatka kuchni, mama dwójki dzieci i autorka sekcji "Gotuj z dziećmi" w tygodniku "Palce Lizać". Mistrzyni pieczenia bez i serników

Zdjęcie HENDI PÓŁMISEK JAPOŃSKI 783504 Zdjęcie LUMINARC PÓŁMISEK PROSTOKĄTNY 35X26 CM QUADRATO BIAŁY Zdjęcie Świat AGD WALTHER GLAS NADINE Talerz, półmisek 1217282
HENDI PÓŁMISEK JAPOŃSKI 783... LUMINARC PÓŁMISEK PROSTOKĄT... Świat AGD WALTHER GLAS NADI...
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Botwinka Botwinka Fot. Studio Tata

Botwinka

2 pęczki botwinki
1 średni burak
2 łyżki masła
4 szklanki bulionu warzywnego
sok z cytryny do smaku
cukier do smaku
1/2 szklanki śmietany
mąka do zagęszczenia
2-3 łyżki posiekanego świeżego koperku.
Dodatek: po 1 jajku na twardo na osobę


Botwinę oczyścić z uszkodzonych liści, oskrob skórkę z miniaturowych buraczków, umyj i otrząśnij z wody. W garnku roztop masło i dodaj pokrojone buraczki, łodyżki i liście. Duś około 10 minut, następnie wlej bulion warzywny i zagotuj. Zupę dopraw cukrem, solą i sokiem cytrynowym.
Śmietanę połącz z niewielką ilością mąki, dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy, starannie wymieszaj, wlej do garnka i zagotuj. Dodaj koperek, podawaj z jajkami na twardo pokrojonymi na ćwiartki.



Autor przepisu: Piotr Adamczewski - dziennikarz, krytyk kulinarny "Polityki". Autor książek kucharskich z ambicjami literackimi, m.in. "Smakosz wędrowny", "Męskie gotowanie", "Krwawa historia smaku". Prowadzi z żoną Barbarą witrynę dla smakoszy: www.adamczewscy.pl

Zdjęcie FLORINA Waza (2W1577) Zdjęcie HENDI Waza na zupę DI DIM 3L Zdjęcie LUBIANA VENUS LAWENDA Waza 2.7 L 5979
FLORINA Waza (2W1577) HENDI Waza na zupę DI DIM 3L LUBIANA VENUS LAWENDA Waza ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Szparagi w sosie orzechowym Szparagi w sosie orzechowym 11712789

Szparagi w sosie orzechowym

1 kilogram białych szparagów
4 łyżki masła
4 orzechy włoskie
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
3 żółtka
sól
pieprz


Odetnij 4-5 centymetrów z dołu od każdego szparaga (można z tych końcówek zrobić zupę), a  górną część obierz ze skóry. Szparagi pokrój na 5-centymetrowe kawałki i włóż na godzinę do miski z zimną wodą.
Orzechy upraż na suchej patelni. Kiedy będą mocno aromatyczne, przełóż na deskę i niezbyt grubo posiekaj.
Masło rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź przez 15 minut. Żółtka powoli mieszaj drewnianą łyżką i kiedy będą prawie ubite, ciągle mieszając stopniowo dodaj ostudzone masło. Gdy całe masło zostanie wchłonięte, dodaj skórkę pomarańczową wymieszaną z orzechami, dopraw solą i pieprzem.
Szparagi ugotuj w osolonym wrzątku aż będą miękkie, ale chrupiące. Odcedź, wymieszaj z sosem i podawaj.

Rada: Może to być osobne danie lub dodatek do pieczeni cielęcej.


Autor przepisu: Tadeusz Pióro - kucharz, smakosz i... poeta. Prowadzi bloga blogi.magazynwino.pl/pioro, wykłada literaturę amerykańską na Uniwersytecie Warszawskim, współpracuje z magazynem "Kuchnia"

Zdjęcie Fissler Garnek Original-Profi Collection 8410316002 16cm Zdjęcie Garnek ze stali nierdzewnej do gotowania szparagów nc-6660 Zdjęcie SFissler Magic 2007313
Fissler Garnek Original-Pro... Garnek ze stali nierdzewnej... SFissler Magic 2007313
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Polpetine di lesso Polpetine di lesso Fot. Studio Tata

Polpetine di lesso

przepis dla ok. 6 osób

400 g ugotowanego mięsa (może być wołowe i pierś z kurczaka)
2 ugotowane ziemniaki
2 ugotowane marchewki
1 ugotowana pietruszka
1 pęczek posiekanej zielonej pietruszki
1 ząbek posiekanego czosnku
skórka otarta z 1 cytryny
3 łyżki tartego parmezanu
1-2 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
mąka
olej do smażenia

Salsa verde:
1 pęczek zielonej pietruszki
2 ząbki czosnku
1 jajko na twardo
czubata łyżka kaparów
3 filety anchois
1 mały ogórek kiszony
sól
pieprz
oliwa

Salsa rossa (wg przepisu Confraternita del Bollito Misto):
1 kg pomidorów
1 cebula
1 marchewka
1/2 czerwonej papryki
1 łodyga selera naciowego
1 gałązka rozmarynu
2 ząbki czosnku
garść liści bazylii
5 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
ostra czerwona papryka


Przygotuj salsa rossa: pomidory sparz we wrzątku, obierz, usuń pestki i posiekaj. Pozostałe warzywa i zioła posiekaj. Całość włóż do garnka i duś na małym ogniu przez kilka godzin. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Całość zmiksuj, dodaj oliwę i dopraw ostrą papryką. Wlej z powrotem do garnka, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze kilka minut. Odstaw salsę, by wystygła.
Przygotuj salsa verde: wszystkie składniki posiekaj i wymieszaj. Na koniec powoli dodawaj oliwę, stale mieszając, aż powstanie gęsty sos. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj kotleciki: ugotowane mięsa i warzywa zmiksuj. Dodaj czosnek, zieloną pietruszkę, skórkę z cytryny i parmezan. Dokładnie wszystko wymieszaj. Dodaj jajko i ponownie wymieszaj. Jeżeli masa jest zbyt sucha, dodaj drugie jajko. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Uformuj długie kotleciki, obtocz je w mące i usmaż na gorącym oleju. Odsącz na ręcznikach papierowych i od razu podawaj z salsa verde i salsa rossa.


Autor przepisu: Tessa Capponi-Borawska - autorka książek "Dziennik toskański" i "Moja kuchnia pachnąca bazylią", wykłada dzieje Włoch i historię włoskiej kuchni na Uniwersytecie Warszawskim, współpracuje z magazynem "Kuchnia"

Zdjęcie Home& You Zastawa Stołowa Linders Zdjęcie MartGlass Collection Amore Serwis Obiadowy 12/41 Zdjęcie OXFORD SORTIDO Serwis obiadowy i kawowy 50/6
Home& You Zastawa Stoło... MartGlass Collection Amore ... OXFORD SORTIDO Serwis obiad...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Tarta cytrynowa Tarta cytrynowa Fot. Studio Tata

Tarta cytrynowa

ciasto:
300 g mąki pszennej ekologicznej
150 g dobrego zimnego masła
1 żółtko
50 g cukru pudru
skórka otarta z cytryny z uprawy ekologicznej
3 łyżki śmietany 18 proc.

krem:
3 cytryny z uprawy ekologicznej
80 g cukru
120 ml mleka
1 łyżka masła
3 jaja
1-2 łyżki mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

piana:
3 białka
170 g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Przygotuj ciasto: do miski wsyp mąkę, dodaj starte na dużych oczkach masło i pozostałe składniki. Zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i na godzinę włóż do lodówki.
Formę do tarty o średnicy 28 cm posmaruj masłem. Na środku połóż kulę ciasta i ugniatając dłonią, rozprowadź ciasto równomiernie po całym dnie i rancie naczynia. Postaraj się, by brzegi były wysokie. Ponakłuwaj ciasto widelcem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 12 minut, aż będzie suche.
Przygotuj krem: do garnka włóż skórkę z cytryn (startą na dużych oczkach), sok z cytryn, mleko, cukier, masło i roztrzepane jaja. Ustaw na ogniu i cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. Zestaw z ognia, dodaj obie mąki rozprowadzone w mleku, dokładnie wymieszaj i postaw z powrotem na kuchenkę. Cały czas mieszając, podgrzewaj masę, aż się zagotuje, i  odstaw do przestygnięcia.
Przygotuj pianę: do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Następnie powoli (nie przerywając miksowania) dosyp cukier, a na sam koniec dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej.
Na podpieczonym cieście rozłóż krem, a na wierzch połóż pianę. Za pomocą łyżeczki na pianie uformuj fale. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C i zapiekaj 10-15 minut.


Autor przepisu: Zuzanna Gozimierska-Groniowska - autorka bloga kulinarnego www.pomarancza.blox.pl, spiritus movens wydarzeń kulinarnych, autorka relacji z Kulinarnych Akcji Bezpośrednich.

Zdjęcie SALTER BW02777G Zdjęcie Tescoma 623117 Zdjęcie Tescoma Gusto 622060
SALTER BW02777G Tescoma 623117 Tescoma Gusto 622060
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Tarta z rabarbarem Tarta z rabarbarem Fot. Studio Tata

Tarta z rabarbarem

ciasto:
200 g mąki
30 g cukru pudru
100 g schłodzonego masła
1 żółtko
3 łyżki wody
1 jajko

krem:
300 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w małe kawałki
150 g cukru
4 łyżki wody
2 żółtka
4 łyżki tłustej śmietanki
20 g skrobi kukurydzianej (kopiasta łyżka)


Przygotuj ciasto: mąkę i cukier przesiej do miski. Dodaj drobno pokrojone zimne masło i szybko rozetrzyj z mąką, żeby powstały małe okruszki. Do żółtka dodaj szczyptę soli, 3 łyżki wody i roztrzep widelcem. Wlej masę do miski z mąką i zagnieć gładkie ciasto. Z ciasta uformuj kulę, spłaszcz trochę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy około 22-23 cm (lub 6 foremek do tartaletek o średnicy ok. 10 cm., jak na zdjęciu). Wstaw do lodówki na pół godziny.
Ciasto wyłóż papierem do pieczenia i obciąż ciężarkami, suchą fasolą lub solą (aby ciasto podczas pieczenia nie wyrosło). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz 35 minut (tartaletki 20 minut), aż będzie twarde. Następnie zdejmij papier z obciążeniem, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz jeszcze 15 minut na złoty kolor.
Przygotuj krem: żółtka wymieszaj ze śmietaną, a następnie ze skrobią. W garnku z cukrem i wodą ugotuj rabarbar. Gdy będzie miękki, zdejmij garnek z ognia, dodaj żółtka i dobrze wymieszaj. Ustaw z powrotem na mały ogień i gotuj aż zgęstnieje (około minutę) cały czas mieszając.
Krem rabarbarowy wylej na upieczony spód i odstaw do zastygnięcia.


Autorzy przepisu: Lucyna Galik, Krzysztof Jankowski - lubią jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu, prowadzą studio fotografii kulinarnej www.ciemnaizba.pl

Zdjęcie KAISER LA FORME 637334 Zdjęcie Lekue Foremka na mini tartaletki 0621315N01M022 Zdjęcie SILIKOMART TARTLETKI MEDIUM 93064
KAISER LA FORME 637334 Lekue Foremka na mini tarta... SILIKOMART TARTLETKI MEDIUM...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Płatki owsiane prażone z miodem, jogurtem i malinami Płatki owsiane prażone z miodem, jogurtem i malinami Fot. Studio Tata

Płatki owsiane prażone z miodem, jogurtem i malinami

200 g jogurtu naturalnego (o temperaturze pokojowej)
200 g mrożonych malin
4 łyżki miodu

prażone płatki owsiane:
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki płynnego miodu

mięta do dekoracji


Przygotuj chrupiące płatki: płatki upraż na suchej patelni, aż nabiorą lekko złotego koloru, zaczną orzechowo pachnieć i lekko syczeć. Dodaj pojedynczo po łyżce miodu i dokładnie wymieszaj. Całość skarmelizuj - trwa to ok. 5 minut. Następnie przełóż masę na blachę wyłożoną pergaminem i rozprowadź masę łyżką na grubość ok. 2 cm. Odstaw do wystygnięcia - masa będzie chrupiąca i lekko się lepiąca.
Maliny rozmroź (wstawiam je na noc do lodówki), przełóż do garnka, dodaj miód i podgrzewaj 4-5 minut, aż powstanie słodki, malinowy sos.
W szklance lub miseczce układaj warstwami pokruszone prażone płatki, maliny i jogurt. Udekoruj listkami mięty.


Autor przepisu: Beata Lipov - autorka książek kulinarnych, stylistka potraw, wydaje internetowy magazyn kulinarny "Lawendowy dom" www.lawendowydom.blogspot.com, prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci

Zdjęcie Blender Lafe BRW-003 Zdjęcie Blender Philco PHHB 6603 Zdjęcie Blender SENCOR SHB 3327
Blender Lafe BRW-003 Blender Philco PHHB 6603 Blender SENCOR SHB 3327
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.