Dania na piknik, wycieczkę lub do pracy

Przed nami długi weekend. Jeśli pogoda dopisze, warto wykorzystać ten czas na świeżym powietrzu. Przygotujcie dania, które można ze sobą zabrać na piknik albo dłuższą wycieczkę. Te propozycje świetnie sprawdzą się również jako drugie śniadanie lub przekąska.
Tortille z grillowanym kurczakiem Tortille z grillowanym kurczakiem Fot. TATA STUDIO / TEL 050125506

Tortille z grillowanym kurczakiem

dla 4 osób

4 średniej wielkości ciabatty (lub 4 tortille)
2 małe filety z kurczaka
100 g pieczarek
1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
8 plasterków suszonych pomidorów
1 łyżka octu balsamicznego
kilkanaście listków świeżego szpinaku
oliwa z pierwszego tłoczenia
sól
pieprz

Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę ze szczypiorem umyj i pokrój w plasterki. Na patelni na niewielkiej ilości oliwy podsmaż cebulę ze szczypiorkiem, dodaj pieczarki i ocet balsamiczny. Smaż, aż płyn odparuje, dopraw solą i pieprzem, odstaw. Suszone pomidory odsącz z oliwy i pokrój w paski, szpinak oczyść, umyj i osusz. Mięso oczyść, umyj, osusz i usmaż na patelni grillowej (lub opiecz na grillu), następnie pokrój w plastry. Ciabatty przekrój na pół, dolne połówki posmaruj łyżeczką oliwy (opcjonalnie), ułóż warstwy pieczarek, pomidorów, przełóż listkami szpinaku i dodaj kurczaka, dopraw świeżo mielonym pieprzem i przykryj górną częścią bułek. Jeśli używasz tortilli, wszystkie składniki rozłóż na plackach, a następnie zwiń je w rulon, przekrój na skos i zawiń w pergamin.

Zdjęcie RENBERG Lunch box RB-4412 Zdjęcie SISTEMA Lunch box podwójny - Snack Attack To Go 21479 Zdjęcie Sistema Pojemnik na Lunch Plastikowy Lunch Box To Go Plus Blue 1,2l
RENBERG Lunch box RB-4412 SISTEMA Lunch box podwójny ... Sistema Pojemnik na Lunch P...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Kanapki z tuńczykiem na ostro Kanapki z tuńczykiem na ostro Fot. TATA STUDIO / TEL 050125506

Kanapki z tuńczykiem na ostro

dla 4 osób

1 długa bagietka (lub 4 małe)
2 puszki tuńczyka w oleju
3-4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka harissy (ostrej arabskiej pasty z papryczek, opcjonalnie)
3 pomidory malinowe
1 nieduży ogórek
1/2 średniej cebuli
4 jajka ugotowane na twardo
sól
4 garście dobrych oliwek z zalewy

Przygotuj sałatkę:
pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w niewielką kostkę i odciśnij z soku. Ogórka obierz, pokrój w kostkę, dopraw solą i odstaw na 10 minut, żeby puścił sok. Cebulę obierz i drobno pokrój. Pomidory wymieszaj z odciśniętym z soku ogórkiem i cebulą, sałatkę odstaw (w razie potrzeby odciśnij sok). Bagietkę podziel na 4 części, każdą natnij wzdłuż (ale nie przekrawaj do końca) i posmaruj oliwą, na to rozsmaruj niewielką ilość harissy (uważaj, jest naprawdę ostra!). Następnie do kanapek dodaj odsączonego tuńczyka, sałatkę warzywną i pokrojone w plasterki jajko. Kanapkę lekko ściśnij i zawiń w papier, dorzucając garść oliwek.

Zdjęcie Bambusowy kosz piknikowy Zdjęcie Cilio Kosz piknikowy COMO Zdjęcie Cilio Kosz piknikowy Stresa Deluxe CI-155716
Bambusowy kosz piknikowy Cilio Kosz piknikowy COMO Cilio Kosz piknikowy Stresa...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Makaron z pomidorami, bazylią i camembertem Makaron z pomidorami, bazylią i camembertem Fot. TATA STUDIO / TEL 050125506

Makaron z pomidorami, bazylią i camembertem

dla 4 osób

ok. 400 g makaronu (rurki lub papardelle ? grube wstążki)
4 pomidory malinowe (lub tyle samo pomidorków koktajlowych)
1/2 pęczka bazylii
2 ząbki czosnku
1 opakowanie (200 g) sera camembert (możesz też użyć brie lub dojrzewającego koziego)
1/2 ostrej papryczki (opcjonalnie)
sól
pieprz

Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy makaron się gotuje, sparz pomidory, obierz je ze skórki, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w niewielką kostkę, odciśnij z soku i przełóż do dużej miski. Dodaj posiekane czosnek i listki bazylii oraz pokrojony w cząstki ser. Dopraw solą, pieprzem i ew. posiekaną ostrą papryczką, całość wymieszaj. Makaron odcedź i gorący przełóż do miski z pozostałymi składnikami, wymieszaj. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Zdjęcie Gefu Pasta Perfetta Maszynka do makaronu 28400 Zdjęcie Russell Hobbs 19811-56 Zdjęcie Tescoma 630872
Gefu Pasta Perfetta Maszynk... Russell Hobbs 19811-56 Tescoma 630872
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Muffiny z fetą i oliwkami Muffiny z fetą i oliwkami Fot. TATA STUDIO / TEL 050125506

Muffiny z fetą i oliwkami

12 muffinek

2 i 1/2 szklanki (375 g) mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka (250 ml) mleka
1/2 szklanki (125 ml) oliwy
1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu
200 g twardej fety
100 g czarnych oliwek bez pestek
1/2 łyżeczki soli

W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Fetę pokrój w niewielką kostkę, oliwki przekrój wzdłuż na pół. Ser, oliwki i rozmaryn dodaj do mąki i wymieszaj. W drugiej misce trzepaczką rozmąć jajka, dolej mleko i oliwę, dokładnie wymieszaj. Płynne składniki dodaj do suchych i niezbyt dokładnie wymieszaj ? składniki powinny się tylko połączyć. Masę rozdziel do formy wyłożonej papilotkami i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C (ok. 200 st. C zwykły piec). Piecz 20-25 minut, aż muffiny ładnie wyrosną i się zrumienią, a patyczek wbity w ciasto po wyciągnięciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i przestudź. Podawaj np. z sałatką na piknik

Zdjęcie Guardini Forma na 12 muffinek z papilotkami GARDENIA Zdjęcie Silikomart Foremki silikonowe Muffinki Serca Muffiny CUP03 Zdjęcie Stella Pack Foremki na muffiny kolorowe 45szt. box P-5382
Guardini Forma na 12 muffin... Silikomart Foremki silikono... Stella Pack Foremki na muff...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Lemoniada Lemoniada Fot. TATA STUDIO / TEL 050125506

Lemoniada

6 cytryn
brązowy cukier
zimna woda

Cytryny wyszoruj, przekrój i wyciśnij z nich sok. Przelej sok do 1,5-litrowego dzbanka, dodaj tyle wody i cukru, aż otrzymasz ulubiony smak lemoniady. Przechowuj w lodówce (na piknik wlej lemoniadę do termosów lub butelek z kapslem). Podawaj mocno schłodzoną, np. z kostkami lodu.

Zdjęcie Blender Ariete Drink'NGo 563 Zdjęcie Blender KITCHENAID 5KSB1585EOB Zdjęcie Blender MPM MBL 19
Blender Ariete Drink'NGo 563 Blender KITCHENAID 5KSB1585EOB Blender MPM MBL 19
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Woda miętowa Woda miętowa Fot. TATA STUDIO / TEL 050125506

Woda miętowa

kilka gałązek świeżej mięty
brązowy cukier
zimna woda gazowana

Listki mięty utrzyj z niewielką ilością cukru, przełóż do dzbanka, dolej schłodzoną wodę gazowaną. Przechowuj w lodówce w butelce z kapslem. Podawaj mocno schłodzoną, np. z kostkami lodu.

Tartaletki z pesto, pomidorem i mozzarellą Tartaletki z pesto, pomidorem i mozzarellą Fot. TATA STUDIO

Tartaletki z pesto, pomidorem i mozzarellą

1 opakowanie (275 g) ciasta francuskiego
1 mały słoiczek bazyliowego pesto
2 pomidory malinowe
1 opakowanie (200 g) mozzarelli
sól
pieprz

Pomidory umyj i pokrój w 0,5-cm plastry. Mozzarellę też pokrój w plasterki, a ciasto w prostokąty. Półcentymetrowe brzegi ciasta lekko zawiń do góry i ułóż prostokąty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj o zachowaniu odległości, bo tartaletki będą rosły podczas pieczenia). W środku każdej tartaletki rozsmaruj po małej łyżeczce pesto, ułóż plaster pomidora i mozzarelli. Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C (ok. 200 st. C zwykły piec). Piecz ok. 15 minut, aż brzegi wyrosną i się zrumienią, a ser roztopi.

Muffiny jabłkowo-żurawinowe Muffiny jabłkowo-żurawinowe Fot. TATA STUDIO / TEL 050125506

Muffiny jabłkowo--żurawinowe i ciasteczka maślane

12 sztuk

2 szklanki (300 g) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
sól
3/4 szklanki (150 g) brązowego cukru
2 jabłka
100 g suszonej żurawiny
150 ml oleju
2 jajka
3/4 szklanki (175 ml) maślanki

Jabłka umyj i pokrój w niewielką kostkę (nie musisz ich obierać), dodaj dwie łyżki cukru i 1 łyżeczkę cynamonu, wymieszaj. Odłóż 2 łyżki żurawin do dekoracji. Mąkę, pozostały cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli przesiej do dużej miski. Dodaj cukier i wymieszaj. W drugiej misce lekko ubij jajka, dolej olej i maślankę, wymieszaj. Płynne składniki dodaj do suchych, dołóż jabłka i żurawiny. Mieszaj do momentu, aż składniki się połączą ? nie dłużej (jeśli ciasto wymieszasz zbyt dokładnie, po upieczeniu będzie twarde). Masę rozdziel do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, udekoruj żurawinami (możesz też posypać  brązowym cukrem) i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C (ok. 200 st. C zwykły piec). Piecz 25-30 minut, aż muffiny ładnie wyrosną i się zrumienią. Wyjmij z pieca, a po 5 minutach wyjmij z formy i przestudź na kratce. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku nie dłużej niż 1-2 dni.


Ciasteczka maślane pomarańczowe i cytrynowe

ok. 100 sztuk

2 szklanki (300 g) mąki pszennej zwykłej
2 szklanki (300 g) mąki pszennej krupczatki
2 i 1/4 kostki (450 g) zimnego masła
2/3 szklanki (135 g) cukru brązowego
2/3 szklanki (135 g) cukru zwykłego
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 opakowanie (ok. 180 ml, 200 g) śmietany 30 proc.
skórka otarta z 2 dużych cytryn
skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka cynamon
mąka krupczatka do podsypania

Przygotuj ciasto pomarańczowe: połowę zwykłej mąki i połowę mąki krupczatki wymieszaj z cynamonem, połową soli i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Cukier brązowy wymieszaj ze skórką pomarańczową. W mikserze (na najmniejszych obrotach lub pulsując, ew. siekając nożem na desce) połącz mieszaninę mąki z kawałkami masła, aż struktura będzie przypominała mokry piasek. Dodaj pomarańczowy cukier i połowę śmietany. Miksuj dalej na wolnych obrotach (lub szybko zagnieć), aż składniki się połączą ? nie dłużej. Wyjmij z miski, uformuj kulę, lekko ją spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Przygotuj ciasto cytrynowe: pozostałe mąki, sól i sodę wymieszaj. Zwykły cukier wymieszaj ze skórką cytrynową. Dalej postępuj jak w przypadku ciasta pomarańczowego, a na koniec ze śmietaną dodaj esencję waniliową. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Gotowe ciasta partiami rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na grubość ok. 3/4 cm (lub grubiej, jak wolisz). Za pomocą foremki wycinaj niewielkie ciasteczka (użyłam rantu o średnicy 4,5 cm). Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętając, by zachować między nimi odległość, bo ciasteczka będą rosły w trakcie pieczenia (w tym przypadku 24 ciasteczka na 1 blachę). Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st C (ok. 200 st. zwykły piec). Piecz 10-12 minut, wyjmij z pieca, ostudź na kratce i przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Rady:

- esencję waniliową możesz zastąpić 1 łyżką cukru waniliowego lub wanilinowego;
- pamiętaj, żeby surowe ciasto, które czeka na rozwałkowanie, wstawiać z powrotem do lodówki.

Ciasto z truskawkami Ciasto z truskawkami Fot. TATA STUDIO / TEL 050125506

Ciasto z truskawkami

2 szklanki (300 g) mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
sól
2 jajka
3/4 szklanki (150 g) brązowego cukru
3/4 szklanki (175 ml, prawie całe opakowanie 200 g) śmietany 18-22 proc.
1/2 kostki (100 g) miękkiego masła
500 g truskawek (lub innych owoców sezonowych: malin, śliwek, gruszek, rabarbaru, jabłek etc.)
1 łyżeczka esencji waniliowej
masło do natłuszczenia i bułka tarta do wysypania formy

Usuń szypułki z truskawek, owoce umyj i osusz. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Zmiksuj jajka z cukrem i nie przerywając miksowania, dodawaj kolejno: śmietanę, esencję waniliową, miękkie masło i stopniowo mąkę. Gotowe ciasto wstaw na 10 minut do lodówki. Brzegi tortownicy o średnicy ok. 28 cm natłuść masłem i wysyp bułką tartą, dno wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy i za pomocą szpatułki lub łyżki maczanej w wodzie rozprowadź je równomiernie. Owoce powtykaj w ciasto. Formę wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C (ok. 200 st. C zwykły piec). Piecz ok. 1 godzinę i 15 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta po wyciągnięciu będzie suchy. Jeśli podczas pieczenia wierzch ciasta się za szybko zrumieni, przykryj je pergaminem i piecz dalej. Wyjmij z pieca i ostudź.

Więcej o:
Copyright © Agora SA