Przekąski dla kibica

Gdy oglądasz w telewizji mecz, film albo serial, przyda się małe co nieco do zjedzenia. Pasty, kanapki, pieczone małe kawałki mięsa mają tę zaletę, że w większości można je przygotować z wyprzedzeniem. W wersji light lub nieco cięższej, ale zawsze smaczne
Pasta z niebieskiego sera i karmelizowanej cebuli Pasta z niebieskiego sera i karmelizowanej cebuli Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Pasta z niebieskiego sera i karmelizowanej cebuli

120 g sera pleśniowego typu danish blue lub lazur
200 ml majonezu lub gęstego jogurtu
1 opakowanie (200 g) gęstej śmietany 18-22 proc.
5 szalotek lub cebulek dymek (bez szczypioru)
1 łyżka klarowanego masła
sól
pieprz

Wyjmij ser z lodówki.
Szalotki obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej masło, dodaj szalotki i duś pod przykryciem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż się skarmelizują - ok. 20-25 minut, lekko dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia.
W misce wymieszaj majonez (lub jogurt) ze śmietaną, dodaj pokruszony ser pleśniowy i dokładnie całość wymieszaj. Dodaj szalotki i połącz składniki, dopraw ew. solą i pieprzem.
Podawaj z krakersami, wytrawnymi ciasteczkami lub chrupiącymi warzywami (rzodkiewką, marchewką, rzepą etc.).
Przechowuj w lodówce 2-3 dni.

Rada: majonez i śmietanę w całości możesz zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.

Pasta z ciecierzycy Pasta z ciecierzycy Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Pasta z ciecierzycy

2 puszki (400 g) ciecierzycy
1 słoiczek (285 g) suszonych pomidorów w oleju
4 ząbków czosnku
2-3 gałązki bazylii
1 i 1/2 łyżeczki kuminu w proszku
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz

W misce zmiksuj na purée suszone pomidory wyjęte z oleju (zachowaj go - zaraz go zużyjesz), czosnek, listki bazylii i kumin.
Potem porcjami dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę, podlewaj olejem z pomidorów wymieszanym z sokiem z cytryny i miksuj, aż pasta będzie gładka. Dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z kawałkami pity na ciepło lub na zimno.
Przechowuj w lodówce do tygodnia.

Pasta z pieczonych papryk i orzechów Pasta z pieczonych papryk i orzechów Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Pasta z pieczonych papryk i orzechów

5 czerwonych papryk
1 bułka pszenna (kajzerka)
100 g orzechów włoskich
1 łyżka czerwonego octu winnego
5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
wędzona papryka w proszku
sól
pieprz kajeński

Upiecz papryki: umyte papryki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C (ok. 200 st. C zwykły piec). Piecz, obracając papryki od czasu do czasu, aż skórka sczernieje (ok. 30 minut). Wyjmij z pieca, papryki włóż do torebki foliowej, zawiń i odstaw na ok. 10-15 minut. Po tym czasie obierz papryki ze skóry i usuń gniazda nasienne.
Orzechy upraż na suchej patelni, przestudź.
Przestudzone papryki bez skórki przełóż do malaksera, dodaj pokruszony miąższ z bułki, orzechy, ocet winny, kumin, dopraw wędzoną papryką, solą i pieprzem kajeńskim. Niezbyt dokładnie zmiksuj, następnie stopniowo zacznij dolewać oliwę i miksuj dalej.
Pastę podawaj z chrupiącą bagietką, tostami, wytrawnymi ciasteczkami etc.
Przechowuj w lodówce 2-3 dni.

Pasta z wędzonego łososia Pasta z wędzonego łososia Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Pasta z wędzonego łososia

1 opakowanie (200 g) gęstej śmietany 18-22 proc.
1 opakowania (200 g) gęstego jogurtu naturalnego
4 łyżeczki tartego chrzanu
300 g wędzonego łososia
1/2 pęczka cienkiego szczypiorku
1 cytryna
sól
pieprz

W misce wymieszaj śmietanę z jogurtem i chrzanem. Łososia drobno posiekaj, szczypiorek umyj, osusz i też drobno posiekaj. Dodaj rybę i szczypiorek do miski, połącz składniki. Dopraw solą, pieprzem, 1 łyżkę soku z cytryny i 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny.
Podawaj do tostów, krakersów, pumpernikla lub gorących kawałków tortilli.


Pasta z białego sera z oliwkami i suszonymi pomidorami Pasta z białego sera z oliwkami i suszonymi pomidorami Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Pasta z białego sera z oliwkami i suszonymi pomidorami

250 g kremowego białego serka
2 łyżki jogurtu lub śmietany 12-22 proc.
1 mały słoiczek (285 g) suszonych pomidorów w oleju
1 garść czarnych oliwek
1 średnia czerwona cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Pomidory wyjmij z oleju (zachowaj go - jest świetny do sosów sałatkowych, marynowania mięs, pomidorów etc.) i drobno posiekaj. Oliwki pokrój w plasterki, czosnek i cebulę drobno posiekaj.
W misce wymieszaj serek z jogurtem, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z krakersami, chrupiącymi kawałkami tostów lub na zwykłym chlebie.
Przechowuj w lodówce 3-4 dni.

Tortille z kurczakiem Tortille z kurczakiem Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Tortille z kurczakiem

750 g piersi z kurczaka
12 tortilli
1/4 główki poszatkowanej czerwonej kapusty
3 pomidory malinowe
2 lemonki
sól
sos tabasco

sos:
5 łyżek majonezu
5 łyżek keczupu
1 papryczka jalapeno (opcjonalnie)

panierka:
1 szklanka (150 g) mąki pszennej
1 szklanka ciemnego piwa
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu

olej do smażenia w głębokim tłuszczu


Przygotuj sos: wymieszaj majonez i keczup z posiekaną papryczką jalapeno. Kapustę poszatkuj. Pomidory sparz, obierz ze skórki, przekrój, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż do miski i odciśnij sok, odstaw.
Przygotuj panierkę: w misce wymieszaj mąkę z solą i pieprzem, stopniowo dolej piwo, dokładnie wymieszaj - masa powinna mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Odstaw do lodówki na pół godziny.
W tym czasie oczyść mięso, umyj je i osusz, następnie pokrój paski, skrop sokiem z limonki. Następnie przełóż do miski z panierką, wymieszaj. Smaż partiami w głębokim oleju, aż panierka się zrumieni (ok. 3-4 minuty). Wyjmij i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Ciepłe przełóż do miski z przykrywką (lub użyj do przykrycia folii aluminiowej), trzymaj w cieple.
Gdy kurczak się smaży, na suchej patelni podgrzej tortille. Ciepłe zawiń w folię aluminiową.
Przygotuj tortille: mięso z dodatkiem sosu, kapusty, pomidorów, kilkoma kroplami tabasco i ew. solą zawiń w ciepłe tortille i podawaj.

Kanapka z rostbefem, karmelizowaną cebulą i sosem bazyliowym Kanapka z rostbefem, karmelizowaną cebulą i sosem bazyliowym Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Kanapka z rostbefem, karmelizowaną cebulą i sosem bazyliowym

4 sporych bułek typu ciabatta
600 g pieczeni wołowej (rostbefu)
1/2 opakowania rukoli lub roszponki
2 pomidory malinowe

karmelizowana cebula:
4 czerwone cebule
3-4 łyżki oliwy
3 łyżki octu balsamicznego

sos:
1 opakowanie (200 g) majonezu lub gęstego jogurtu
1/2 pęczka listków bazylii
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
1 cytryna

sól
pieprz

Przygotuj pieczeń: mięso oczyść, umyj, osusz, dopraw solą i pieprzem, następnie obsmaż na dużym ogniu na oleju ze wszystkich stron. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do pieca rozgrzanego do 170 st. C. Piecz ok. pół godziny (możesz użyć specjalnego termometru do pieczenia mięsa). Ostudź i pokrój w cienkie plasterki
Przygotuj cebulę: cebule obierz i pokrój w ósemki. Duś na rozgrzanej oliwie z octem balsamicznym, aż cebula się skarmelizuje. Ostudź.
Przygotuj sos: majonez lub jogurt wymieszaj z posiekanymi listkami bazylii, czosnkiem, oliwą, dodaj 1 łyżkę soku z cytryny i skórkę z niej otartą. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj kanapki: ciabatty przekrój na pół, dolną kromkę posmaruj sosem, ułóż na nim umytą i osuszoną rukolę, plastry zimnego mięsa, pomidory i karmelizowaną cebulę. Przykryj drugą kromką i podawaj.
Majonez możesz przygotować 2 dni wcześniej, podobnie mięso i cebulę. Składniki przechowuj w lodówce.

Grzanka z patelni z serem i szynką Grzanka z patelni z serem i szynką Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Grzanka z patelni z serem i szynką

8 kromek wiejskiego chleba
200 g sera typu cheddar w plastrach
4 plasterki (ok. 100 g) dobrej gotowanej szynki
1 mała czerwona cebula
2 pomidory malinowe
3 łyżki miękkiego masła
1 łyżka musztardy typu dijon
kilka gałązek tymianku
sól
pieprz

Tymianek posiekaj, wymieszaj z musztardą i masłem, dopraw solą i pieprzem. Cebulę i pomidory pokrój w cienkie plasterki.
Na 4 kromkach chleba rozłóż połowę sera, na nich plasterki szynki, pomidora, cebulę i resztę sera. Przykryj pozostałymi kromkami i lekko dociśnij. Zewnętrzne strony kromek posmaruj masłem. Przełóż kanapki na rozgrzaną patelnię grillową i smaż z obu stron, aż chleb się zrumieni, a ser roztopi (możesz też użyć opiekacza do kanapek).

Czosnkowe skrzydełka Czosnkowe skrzydełka Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Czosnkowe skrzydełka

12 skrzydełek kurczaka
6 ząbków czosnku
1 ostra papryczka (opcjonalnie)
1 szklanka oleju
1 łyżeczka soli

Skrzydełka dokładnie oczyść i umyj. Do miski wlej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną ostrą papryczkę i sól, wymieszaj. Skrzydełka pojedynczo maczaj w marynacie i przekładaj do dużej brytfanki lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (ok. 200 st. zwykły piec) i piecz ok. 1 godziny, od czasu do czasu podlewając skrzydełka sosem. Jeżeli po godzinie mięso nie będzie rumiane, zwiększ temperaturę do 200 st. C i piecz kilka minut, aż się zrumienią (uważaj, żeby wtedy ich nie przypalić). Podawaj na ciepło lub na zimno.

Żeberka po tajsku Żeberka po tajsku Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Żeberka po tajsku

2 i 1/2 kg żeberek wieprzowych
2 trawy cytrynowe
1/2 szklanki (125 ml) jasnego sosu sojowego
1/2 szklanki (100 g) brązowego cukru
1/2 szklanki (125 ml) sherry
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka oleju sezamowego
4 ząbki czosnku
3-cm kawałek korzenia imbiru
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
sól (opcjonalnie - sos sojowy jest już słony)

Dzień wcześniej zamarynuj mięso: żeberka umyj, osusz i pokrój w kawałki z 2 żeberkami na porcję. Przełóż do dużego garnka, zalej wodą i na małym ogniu gotuj ok. półtorej godziny. Odlej i ostudź.
Przygotuj marynatę: białą część trawy cytrynowej (ok. 4-5 cm) pokrój w plasterki. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż do malaksera (lub miski) i dodaj sos sojowy, masło orzechowe, cukier, olej sezamowy, sherry, czosnek, imbir i ostrożnie zmiksuj. Następnie nie przerywając miksowania, wlej mleko kokosowe. Spróbuj i ew. dopraw solą.
Do dużego naczynia przełóż żeberka, dolej marynatę, wymieszaj, naczynie przykryj pokrywką lub folią i wstaw na noc do lodówki.
Zamarynowane żeberka przełóż na blachę, podlej marynatą i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 170 st. C (ok. 190 st. C zwykły piec). Piecz ok. półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie i zrumienione. Co jakiś czas podlewaj je marynatą.
Podawaj na ciepło lub na zimno z kawałkami chleba moczonego w sosie z pieczenia.

Czosnkowe pieczone łódeczki z ziemniaków Czosnkowe pieczone łódeczki z ziemniaków Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Czosnkowe pieczone łódeczki z ziemniaków

1 kg niewielkich ziemniaków mniej więcej tej samej wielkości
4 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy
kilka gałązek natki pietruszki
sól
pieprz

Czosnek przeciśnij przez praskę, natkę posiekaj. Ziemniaki wyszoruj, pokrój w łódeczki, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W dużej misce wymieszaj ziemniaki z 2 łyżkami oliwy, dopraw solą i pieprzem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ziemniaki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz, obracając je od czasu do czasu, ok. pół godziny. Następnie zwiększ temperaturę do maksymalnej (możesz też przełączyć na termoobieg) i piecz ok. 5 minut, aż ziemniaki się zrumienią.
W dużej misce wymieszaj natkę, czosnek i 1 łyżkę oliwy. Przełóż do niej gorące ziemniaki i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, podawaj na ciepło.

Słodko-ostre orzeszki Słodko-ostre orzeszki Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Słodko-ostre orzeszki

50 g orzechów: laskowych, włoskich, nerkowców i migdałów w skórce
1/4 szklanki (50 g) brązowego cukru
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka miękkiego masła
sól

W rondlu o grubym dnie wymieszaj masło z cukrem, miodem, przyprawami. Całość zagotuj i dodaj orzechy. Smaż, mieszając, około 3-4 minuty. Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 170 st. C (ok. 190 st. C zwykły piec). Piecz, mieszając orzechy co jakiś czas, przez 10-12 minut, aż będą złociste (uważaj - orzechy łatwo przypalić). Wyjmij z pieca i ostudź na kratce. Gdy masa z orzechami ostygnie, połam ją na mniejsze kawałki. Przechowuj w temperaturze pokojowej szczelnym pojemniku ok. 5-7 dni (orzeszki łatwo łapią wilgoć, nie będą wtedy chrupiące, tylko lepkie).

 

Przepisy, wykonanie potraw i stylizacja Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Więcej o:
Komentarze (5)
Przekąski dla kibica
Zaloguj się
  • Weronika Wera

    0

    Niektóre z tych przekąsek można zrobić na grillu i podać z fajnym dodatkiem który wyostrzy smak potrawy. Najlepszy będzie chrzan marki Krakus. Ma wyrazisty smak i kremowa konsystencję.

  • pilot.tv

    Oceniono 3 razy -3

    stac mnie tylko na wino. miesa smazonego nie jadam. chyba ze mlode dziewice :)

  • izomorfia3

    Oceniono 2 razy -2

    Składniki zdobyte paste z ciecierzycy zrobic można ;)

  • amgc63

    Oceniono 8 razy 6

    stac mnie tylko na piwo

  • w.s3

    Oceniono 6 razy 4

    Przepis dla faceta
    - bryndza
    - podwędzane szprotki
    - kapary
    Proporcje jak komu smakuje - szprotki i kapary to dodatek
    To wszystko do jednej miski i do wymieszania wystarczy zwykły widelec.
    Miska może być jednorazowego użytku - zero zmywania.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE