Pasta z pieczonych papryk i orzechów

Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

5 czerwonych papryk
1 bułka pszenna (kajzerka)
100 g orzechów włoskich
1 łyżka czerwonego octu winnego
5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
wędzona papryka w proszku
sól
pieprz kajeński

Upiecz papryki: umyte papryki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C (ok. 200 st. C zwykły piec). Piecz, obracając papryki od czasu do czasu, aż skórka sczernieje (ok. 30 minut). Wyjmij z pieca, papryki włóż do torebki foliowej, zawiń i odstaw na ok. 10-15 minut. Po tym czasie obierz papryki ze skóry i usuń gniazda nasienne.
Orzechy upraż na suchej patelni, przestudź.
Przestudzone papryki bez skórki przełóż do malaksera, dodaj pokruszony miąższ z bułki, orzechy, ocet winny, kumin, dopraw wędzoną papryką, solą i pieprzem kajeńskim. Niezbyt dokładnie zmiksuj, następnie stopniowo zacznij dolewać oliwę i miksuj dalej.
Pastę podawaj z chrupiącą bagietką, tostami, wytrawnymi ciasteczkami etc.
Przechowuj w lodówce 2-3 dni.

Komentarze (4)
Zaloguj się
  • amgc63

    Oceniono 8 razy 6

    stac mnie tylko na piwo

  • w.s3

    Oceniono 6 razy 4

    Przepis dla faceta
    - bryndza
    - podwędzane szprotki
    - kapary
    Proporcje jak komu smakuje - szprotki i kapary to dodatek
    To wszystko do jednej miski i do wymieszania wystarczy zwykły widelec.
    Miska może być jednorazowego użytku - zero zmywania.

  • pilot.tv

    Oceniono 2 razy -2

    stac mnie tylko na wino. miesa smazonego nie jadam. chyba ze mlode dziewice :)

  • izomorfia3

    Oceniono 2 razy -2

    Składniki zdobyte paste z ciecierzycy zrobic można ;)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX