Desery lodowe

Lato to nasz sezon na lody. I chociaż nauczyliśmy się je jeść także w innych porach roku, to właśnie teraz kupujemy ich najwięcej. Na patyku, w rożku, z pudełka, klasyczne, owocowe, z czekoladą, wielosmakowe... A do tego orzeźwiające sorbety z owoców! Można je zjeść same lub z dodatkami. W każdej postaci będą fantastycznie chłodzące i smaczne
Sorbetowy smoothie Sorbetowy smoothie Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Sorbetowy smoothie

150 g malin
1 łyżka cukru
lód kruszony
woda gazowana
listki mięty do dekoracji
2 kulki sorbetu z malin
1 kulka sorbetu z cytryn


Przygotuj mus malinowy: zmiksuj maliny z łyżką cukru oraz 1-2 łyżkami wody.
Następnie dodaj lód, odrobinę wody gazowanej, sorbet z malin i ponownie zmiksuj.
Przełóż do wysokiej szklanki. Na wierzchu ułóż sorbet z cytryn. Udekoruj miętą i podawaj.

Letnia beza Letnia beza Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Letnia beza

1/4 tabliczki (25 g) ciemnej czekolady
4 podłużne białe bezy
1 kulka lodów pistacjowych
1 kulka lodów czekoladowych
1 kulka sorbetu z czarnych porzeczek


Przygotuj polewę czekoladową: rozpuść czekoladę w 3-4 łyżkach wrzącej wody i ostudź.
Na dno pucharka wlej polewę czekoladową, na nią pokruszone 2 bezy. Dodaj porcje lodów pistacjowych i czekoladowych oraz sorbetu z czarnych porzeczek. Udekoruj pozostałymi bezami i od razu podawaj.

Owocowy ogród Owocowy ogród Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Owocowy ogród

5 truskawek
50 g malin
200 ml zimnej śmietany 36 proc.
3 kostki białej czekolady
1 kulka lodów owoce leśne
1 kulka lodów truskawkowych
1 kulka lodów biała czekolada


Truskawki pokrój na drobne kawałki i ułóż je na dnie pucharu. Śmietankę ubij na sztywno i ułóż ją na truskawkach. Na śmietanę wyłóż maliny. Następnie dodaj lody i udekoruj białą czekoladą.

Egzotyczna plaża Egzotyczna plaża Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Egzotyczna plaża

1 pomarańcza
4 truskawki
1 banan
listki mięty do dekoracji
1 kulka sorbetu z cytryn
1 kulka sorbetu z grejpfrutów
1 kulka sorbetu z ananasów
mus
10-12 truskawek
1 łyżka cukru


Przygotuj mus: zmiksuj truskawki z łyżką cukru i 1-2 łyżkami wody.
Banana pokrój w plastry, truskawki w ćwiartki, pomarańczę w plastry, a następnie w połówki. Ułóż owoce na talerzu, a obok owoców 3 porcje sorbetów. Polej musem, udekoruj miętą i podawaj.

Letnie orzeźwienie Letnie orzeźwienie Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Letnie orzeźwienie

100 g mrożonych wiśni
1 łyżeczka cukru pudru
listki mięty do dekoracji
2 kostki ciemnej czekolady
1 kulka lodów miętowych z czekoladą
1 kulka sorbetu z cytryn


Zagotuj wiśnie z łyżeczką cukru pudru i ostudź. Czekoladę pokrój w drobną kosteczkę.
Na talerzu ułóż lody, a z drugiej strony wiśnie. Udekoruj listkami mięty i pokruszoną czekoladą, od razu podawaj.

Kawa mrożona z musem truskawkowym Kawa mrożona z musem truskawkowym Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Kawa mrożona z musem truskawkowym

10-12 truskawek
1 łyżka cukru
50 ml świeżo zaparzonej kawy
200 ml zimnego mleka
5-6 kostek lodu
1 kulka lodów waniliowych


Przygotuj mus: zmiksuj truskawki z łyżką cukru i 1-2 łyżkami wody.
Mus wlej na dno wysokiej szklanki, dodaj kostki lodu. Ostrożnie uzupełnij szklankę zimnym mlekiem, wlewając je po łyżce przytkniętej do ścianki szklanki. Ważne jest, żeby warstwy się nie wymieszały. Następnie podobnie wlej kawę - powstanie kolejna warstwa. Na koniec dodaj porcję lodów i od razu podawaj.

Malinowe Tiramisu Malinowe Tiramisu Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Malinowe Tiramisu

1 małe opakowanie podłużnych biszkoptów
250 ml kawy
50 ml likieru amaretto
kakao
kilka świeżych malin
3 kulki lodów tiramisu
1 kulka sorbetu z malin


Zaparz szklankę bardzo mocnej kawy, dodaj likier i odstaw do ostudzenia
Na dnie i bokach płaskiego pucharka ułóż biszkopty nasączone uprzednio w naparze z kawy.
Następnie nałóż lody tiramisu i oprósz je kakao. Ułóż porcję sorbetu. Całość udekoruj połówką biszkopta i świeżymi malinami.

Orzechowa gruszka Orzechowa gruszka Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Orzechowa gruszka

1 gruszka
50 g orzechów włoskich
cukier puder
1 kulka lodów orzech włoski
1 kulka sorbetu z gruszek


Ćwiartkę gruszki pokrój w cienkie plastry i ułóż je na talerzu.
Przygotuj orzechy w karmelu: cukier puder podgrzewaj w rondelku, aż się roztopi, zacznie wrzeć i zmieni kolor na bursztynowy. Zdejmij z ognia, odczekaj chwilę, żeby przestał wrzeć, ale będzie jeszcze gorący. Dolej łyżkę wody, wsyp orzechy i jeszcze chwilę podgrzewaj mieszając, aż orzechy połączą się z powstałym wcześniej karmelem.
Na talerzu obok gruszek ułóż lody. Po drugiej stronie talerza ułóż skarmelizowane orzechy.

Owocowa bryza Owocowa bryza Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Owocowa bryza

1/2 kiwi
1 pomarańcza
4 truskawki
listki mięty do dekoracji
1 kulka sorbetu z mango
1 kulka sorbetu z kiwi
1 kulka sorbetu z truskawek


Owoce pokrój drobno w kosteczkę. Wyciśnij sok z połówki pomarańczy. Na dnie pucharu ułóż owoce warstwami: truskawki, pomarańcze a na koniec kiwi. Wlej sok z pomarańczy. Na wierzchu ułóż porcje sorbetów. Udekoruj cząstkami truskawek. Możesz dodać listek mięty.

Bakaliowe popołudnie Bakaliowe popołudnie Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Bakaliowe popołudnie

50 g skórki pomarańczowej (pokrojonej w kostkę)
50 g rodzynek
50 g orzechów arachidowych
1 łyżka rumu lub spirytusu
rurka waflowa do dekoracji
2 kulki lodów bakaliowych
1 kulka sorbetu z mango


Przygotuj mix bakaliowy:
skórkę pomarańczową rodzynki i orzechy zalej wrzątkiem (wymieszanym z rumem lub spirytusem). Gdy przestygną, odcedź. Na dno pucharka ułóż bakalie. Następnie nałóż lody i udekoruj połówkami rurki waflowej, od razu podawaj.

Lekka truskawka Lekka truskawka Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Lekka truskawka

15-20 truskawek
1 łyżka cukru
200 ml jogurtu naturalnego
1 kulka lodów śmietankowych
2 kulki sorbetu z truskawek


Przygotuj mus truskawkowy: zmiksuj truskawki (zostaw dwa duże owoce do dekoracji) z łyżką cukru i 3-4 łyżkami wody.
Na dno pucharka wlej mus. Na mus ułóż porcję lodów śmietankowych. Następnie pokrój 2 duże truskawki w plasterki i ułóż je nad musem, przyklejając do ścianek pucharka. Wlej jogurt, a na koniec dodaj sorbet z truskawek, udekoruj świeżą truskawką i od razu podawaj.

Deser Malaga Deser Malaga Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Deser Malaga

100 g rodzynek
1 łyżka rumu
1/4 tabliczki (25 g) ciemnej czekolady
5-6 gronek winogrona jasnego
2 kulki lodów malaga
1 kulka sorbetu z wiśni


Rodzynki zalej wrzątkiem z dodatkiem rumu. Odstaw na około godzinę, aby zrobiły się miękkie, następnie odcedź.
Przygotuj polewę czekoladową: rozpuść połamaną czekoladę z 3-4 łyżkami wrzącej wody i ostudź.
Ułóż rodzynki na dnie pucharka lub miseczki i polej je delikatnie polewą czekoladową.
Na rodzynki ułóż lody. Udekoruj połówkami jasnego winogrona i podawaj.

 

Przepisy Małgorzata Grycan, wykonanie Zespół lodziarni Grycan, stylizacja Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA