Lekko na lato

Zielone sałaty i świeże zioła, dojrzałe warzywa i owoce, ryby i frutti di mare. Do tego aromatyczna oliwa, jogurt i sok z cytryny, makaron lub kawałek chleba. Więcej nie trzeba, żeby stworzyć zdrowe i lekkie dania na lato. Smacznego!
Pieczona ricotta z suszonymi pomidorami Pieczona ricotta z suszonymi pomidorami Fot. MARCIN URBAN

Pieczona ricotta z suszonymi pomidorami

Szukasz dla siebie odpowiedniej diety? Sprawdź te książki >>

2 opakowania (500 g) sera ricotta
oliwa do natłuszczenia foremek

sos:
100 g suszonych pomidorów w oliwie
1 ząbek czosnku
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 szklanki (125 ml) oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami
3 łyżki świeżego tymianku

bagietka

 

4 kokilki o średnicy 6-7 cm lekko natłuść oliwą, wyłóż folią spożywczą i napełnij serkiem (dzięki natłuszczeniu łatwiej wyjmiesz folię z serkiem), lekko dociśnij. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 3 godziny.
Po tym czasie wyjmij ser z foremek i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, folię usuń. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 20 minut na złoty kolor.
Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę, pomidory osącz z oliwy (za chwilę ją wykorzystasz) i grubo posiekaj. W misce wymieszaj pomidory i czosnek z pozostałymi składnikami sosu.
Babeczki podawaj na ciepło polane sosem, z bagietką podgrzaną w piekarniku.

Zdjęcie Bugatti Noże Kuchenne SPOSA Zdjęcie Noże Zdjęcie Cilio PIAVE Noże do Sera
Bugatti Noże Kuchenne SPOSA Noże "7" (nowe) Cilio PIAVE Noże do Sera
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka z serowymi chrupkami Sałatka z serowymi chrupkami Fot. MARCIN URBAN

Sałatka z serowymi chrupkami

ok. 300 g miksu sałat (np. maślanej, lollo rosso, szpinaku baby etc., możesz użyć gotowej)
4 świeże figi
30 g orzechów laskowych

chrupki serowe:
125 g niebieskiego sera pleśniowego typu lazur
60 g miękkiego masła
90 g mąki pszennej

sos:
100 g malin
2-3 łyżki czerwonego octu winnego
3 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego (lub śmietany)
2 łyżeczki (10 ml) oleju z orzechów laskowych

 

Przygotuj chrupki: w misce rozetrzyj masło, dodaj pokruszony ser i utrzyj na gładką masę. Dosyp mąkę i mieszaj, aż składniki się połączą. Masę wyłóż na pergamin, uformuj walec, zawiń w papier i włóż do zamrażalnika na 2 godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto, pokrój na 5-mm plasterki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekaj 10 minut. Wyjmij z pieca i ostudź na kratce.
Przygotuj sos: połowę malin przetrzyj przez sito, pestki wyrzuć. Do purée malinowego dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
Orzechy upraż na suchej patelni, następnie obierz ze skórki i posiekaj. Sałaty umyj i osusz, porwij na mniejsze kawałki, figi pokrój w plasterki.
Sałaty rozdziel na porcje, ułóż figi i plasterki serowe. Całość posyp orzechami laskowymi i udekoruj pozostałymi malinami. Podawaj z sosem malinowym.

Zdjęcie LUMINARC SALATERKA ARCADE 23 CM Zdjęcie Salaterka Roman 90788 Zdjęcie EDWANEX Salaterka 17cm
LUMINARC SALATERKA ARCADE 2... Salaterka Roman 90788 EDWANEX Salaterka 17cm
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Chłodnik z awokado

2 dojrzałe awokado
3 (ok. 800-900 g) ogórki
2 szalotki (lub cebulki dymki)
1 łyżka octu jabłkowego (lub soku z cytryny)
sól
pieprz
oliwa extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
1-2 łyżki posiekanej cebulki dymki ze szczypiorem do dekoracji

 

Ogórki obierz, pokrój w kawałki. Cebulki obierz i posiekaj. Awokado przekrój na pół, usuń pestki i łyżką wyskrob miąższ.
Do miąższu dodaj ogórki, cebulki i ocet (lub sok z cytryny). Zmiksuj wszystko blenderem, dopraw solą i pieprzem, następnie przykryj i wstaw do lodówki na min. 2 godziny.
Chłodnik podawaj skropiony oliwą i posypany dymką.

Zdjęcie Blender MPM MBL-04 Zdjęcie BLENDER HENDI Zdjęcie Blender GOTIE GHB-1000
Blender MPM MBL-04 BLENDER HENDI Blender GOTIE GHB-1000
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info

Małże z masłem czosnkowym

1 kg oczyszczonych małży
60 g miękkiego masła
2 ząbki czosnku
300 ml białego wytrawnego wina
2 szalotki lub cebulki dymki
4 łyżki natki pietruszki
1/2 papryczki chili
sok z 1/2 cytryny
bagietka

 

Małże przejrzyj, oczyść, odrzuć te otwarte (nie nadają się do spożycia), przepłucz.
Masło, drobno posiekany czosnek i chili oraz sok z cytryny utrzyj na jednolity krem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Szalotki (lub cebulki dymki) drobno posiekaj.
Małże i szalotki włóż do głębokiego dużego rondla, wlej wino i gotuj pod przykryciem 5 minut. Po ok. 2 minutach zamieszaj. Następnie zdejmij z ognia, dodaj masło czosnkowe, zamieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na kilka minut. Małże ponownie zamieszaj i rozdziel do głębokich talerzy (odrzuć te małże, które się nie otworzyły podczas gotowania - nie nadają się do spożycia), polej resztką sosu z dna garnka. Podawaj z bagietką.

Zdjęcie Valdinox Patelnia Głęboka z Pokrywą Szklaną 28cm Zdjęcie Bratwunder Patelnia Głęboka 20cm Zdjęcie Le Creuset Patelnia Żeliwna Głęboka Marseille 28cm
Valdinox Patelnia Głęboka z... Bratwunder Patelnia Głęboka... Le Creuset Patelnia Żeliwna...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Krewetki ze szparagami

16 obranych krewetek tygrysich
1/2 pęczka (250 g) zielonych szparagów
200 g pora
4 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
1 cytryna
kilka gałązek natki pietruszki
sól
pieprz

 

Szparagi i pora oczyść i umyj. Natkę umyj, osusz i posiekaj.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, dołóż warzywa, gotuj minutę i odcedź. Pora pokrój wzdłuż w ćwiartki.
Krewetki i warzywa skrop łyżką oliwy, dopraw solą i pieprzem. Grilluj razem na rozgrzanej patelni grillowej ok. 5 minut, obracając kilka razy.
Pozostałą oliwę wlej do miseczki, wciśnij sok z połowy cytryny, dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.
Gdy warzywa i krewetki będą gotowe, przełóż je na półmisek i skrop sosem. Podawaj udekorowane ćwiartkami cytryny.

Zdjęcie Silit Zestaw Garnków Zestaw Ocean Green 4el 0016191711 Zdjęcie Silit Zestaw Garnków 15151411 Zdjęcie Zestaw Garnków Vulcano 7el
Silit Zestaw Garnków Zestaw... Silit Zestaw Garnków 15151411 Zestaw Garnków Vulcano 7el
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Terrina szpinakowo-paprykowa

400 g mrożonego szpinaku w liściach (lub ok. 750 g świeżego, z korzonkami)
250 g białego sera twarogowego
3 jajka
2 duże czerwone papryki
1 mała papryczka chili
1 łyżka oliwy
3 łyżki startego sera typu parmezan
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

 

Upiecz papryki: umyte papryki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C (ok. 200 st. C zwykły piec). Piecz, obracając papryki od czasu do czasu, aż skórka sczernieje (ok. 30 minut, czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku papryk). Wyjmij z pieca, papryki włóż do torebki foliowej, zawiń i odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie obierz papryki ze skóry i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w paski i przełóż do miski.
Z papryczki chili usuń gniazdo nasienne, a następnie drobno ją pokrój. Dodaj do pieczonej papryki i delikatnie wymieszaj.
Szpinak rozmroź (jeśli używasz świeżego, umyj go, osusz, usuń twarde łodyżki i korzonki, liście porwij na mniejsze kawałki). W dużym głębokim rondlu rozgrzej oliwę i przesmaż na niej szpinak (świeże liście nakładaj partiami, po chwili znacznie zmniejszą objętość, wtedy dodaj kolejne porcje). Gdy prawie cały sok odparuje, dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i ostudź.
Przestudzony szpinak wymieszaj z rozgniecionym białym serem, roztrzepanymi jajkami, parmezanem i dopraw tartą gałką muszkatołową.
Do keksówki o długości ok. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia przełóż połowę masy szpinakowej, następnie ułóż warstwę papryki i na wierzch pozostały szpinak. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz 45 minut, aż masa się zetnie.
Podawaj na ciepło lub zimno, pokrojoną w plastry.

Zdjęcie Silit Keksówka zamykana 637297 Zdjęcie SNB Keksówka CAFFE CREME 00301 Zdjęcie Tadar Keksówka silikonowa ZIELONA 75541
Silit Keksówka zamykana 637... SNB Keksówka CAFFE CREME 00... Tadar Keksówka silikonowa Z...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Faszerowane cebule

4 duże czerwone cebule
1 łyżka kaparów
150 g sera ricotta
1 jajko
40 g suszonych pomidorów
1 łyżeczka świeżego oregano
1 łyżka startego sera typu parmezan
2 fileciki anchois
oliwa
pieprz
4 duże kapary do dekoracji

 

Obrane z łupinek i z odciętymi korzonkami cebule włóż do wrzącej wody i gotuj przez 10 minut, odcedź. Gdy ostygną, przetnij je na pół i każdą połówkę wydrąż, pozostawiając trzy zewnętrzne warstwy.
Wyjęte środki cebul posiekaj, podobnie jak pomidory odsączone z zalewy. Przełóż do miski, dodaj kapary, ricottę, listki oregano, jajko oraz anchois, dopraw pieprzem i wymieszaj.
Farszem delikatnie nadziej cebule, posyp parmezanem, skrop oliwą przełóż do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 30 minut.

Sałatka ziołowa

200 g dzikiego ryżu
1 pęczek cebulki dymki
4 ząbki czosnku
2 łyżki (30 ml) soku z cytryny lub białego octu winnego
6 łyżek (90 ml) oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
100 g roszponki
30 g świeżych, dowolnych ziół

 

Ryż zalej wodą i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie gotuj ryż przez blisko 45 minut w osolonym wrzątku, a następnie odcedź i przełóż do miski. Cebulkę dymkę umyj, obierz i posiekaj wraz ze szczypiorem. Zioła posiekaj.
Przygotuj sos winegret, dokładnie mieszając sok z cytryny z oliwą (możesz użyć np. zamkniętego słoiczka). Do sosu dodaj drobno posiekany czosnek i wymieszaj, a następnie wlej do ryżu. Dodaj cebulkę, szczypior, zioła i roszponkę, wymieszaj i podawaj.

Makaron z kurczakiem i pomidorkami

1 opakowanie (500 g) świeżego makaronu wstążki (lub ok. 250 g suchego)
2 filety (ok. 500 g) z kurczaka
1 litr bulionu (warzywnego lub drobiowego)
150 g pomidorków koktajlowych

sos:
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
sok i skórka otarta z 1 cytryny
oliwa extra vergine (z pierwszego tłoczenia)

1/2 pęczka natki pietruszki lub bazylii
sól
pieprz

 

Ugotuj kurczaka: filety oczyść i umyj. Przełóż do garnka z ciepłym bulionem, zagotuj i gotuj ok. 15 minut. Wyjmij, odcedź.
Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C (200 st. C zwykły piec) i piecz ok. 5 minut, aż zmiękną, ale się nie rozpadną.
Przygotuj sos: chili pokrój w kawałki, przełóż do moździerza, dodaj czosnek i utrzyj na pastę. Cały czas ucierając, wlej sok i skórkę z cytryny oraz 6 łyżek oliwy.
Kurczaka pokrój w paski i wymieszaj z sosem. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedź, a następnie i wymieszaj z pomidorami, mięsem i pietruszką.

Placki rybne w sosie ziołowym Placki rybne w sosie ziołowym Fot. MARCIN URBAN

Placki rybne w sosie ziołowym

1 szklanka (250 ml) mleka
1 opakowanie (0,5 g) nitek szafranu
4 filety (ok. 500 g) pstrąga
4 ziemniaki pokrojone w kawałki
2 ząbki czosnku
10 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki gęstej jogurtu typu greckiego
sól
pieprz

sos :
1/2 opakowania (100 g) gęstego jogurtu typu greckiego
kilka gałązek świeżej mięty
kilka gałązek pietruszki
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

oliwa do smażenia

 

Przygotuj rybę: mleko z szafranem podgrzej w rondlu na małym ogniu. Gdy zacznie się gotować, dodaj oczyszczoną i osuszoną rybę, gotuj ok. 10 min. Odcedź, przełóż do miski i rozdrobnij widelcem, mleko zachowaj. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
Przygotuj ziemniaki: obrane i pokrojone ziemniaki ugotuj do miękkości z ząbkami czosnku w łupinach, odcedź i przełóż do miski, czosnek obierz z łupin.
Do ziemniaków dodaj czosnek, rybę, mąkę, skórkę z cytryny, natkę pietruszki i jogurt. Wszystko dokładnie rozgnieć na purée, w razie potrzeby dolewając porcjami mleko pozostałe z gotowania ryby (konsystencja masy nie powinna być płynna). Dopraw solą i pieprzem.
Z masy uformuj 8 okrągłych placków, przełóż na talerz, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 15-20 minut.
Przygotuj sos: zioła umyj, osusz i posiekaj, wymieszaj z jogurtem i skórką z cytryny.
Na patelni rozgrzej oliwę i smaż placki z obu stron, aż będą rumiane. Podawaj z sosem jogurtowym.

Chlebek bananowy

4 dojrzałe banany
1 szklanka z górką (170 g) mąki razowej
75 g masła
1/2 szklanki (100 g) brązowego cukru
1 jajko
1 laska wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól

 

Banany obierz i rozgnieć widelcem, laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyskrob ziarenka (osłonkę wykorzystaj np. do przygotowania cukru waniliowego).
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, dodaj szczyptę soli, wymieszaj.
W misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj roztrzepane jajko, banany i ziarenka wanilii, całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj mieszaninę mąki.
Masę przełóż do keksówki o długości ok. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C. (200 st. C) i piecz ok. godziny, aż patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu będzie suchy. Jeśli podczas pieczenia chlebek za szybko się zrumieni, przykryj wierzch foremki papierem do pieczenia i piecz dalej.

Pieczone morele z cynamonem

12 moreli
2 łyżki masła
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżeczki pokruszonej kory cynamonu
4 goździki
2 łyżki miodu
1 szklanka (250 ml) jogurtu typu greckiego
skórka otarta z 1/2 pomarańczy

 

Morele przekrój na pół, usuń pestki i ułóż przecięciem do góry w ceramicznym naczyniu do zapiekania (lub w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia). Oprósz cukrem, pokruszonymi goździkami i cynamonem. Na każdej połóż po kawałku masła, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekaj ok. 7 minut.
Jogurt wymieszaj z miodem i skórką otartą z pomarańczy.
Morele podawaj na ciepło z sosem jogurtowym.

Więcej o:
Copyright © Agora SA