Zielone sałaty i świeże zioła, dojrzałe warzywa i owoce, ryby i frutti di mare. Do tego aromatyczna oliwa, jogurt i sok z cytryny, makaron lub kawałek chleba. Więcej nie trzeba, żeby stworzyć zdrowe i lekkie dania na lato. Smacznego!
Pieczona ricotta z suszonymi pomidorami Fot. MARCIN URBAN
2 opakowania (500 g) sera ricotta oliwa do natłuszczenia foremek
sos: 100 g suszonych pomidorów w oliwie 1 ząbek czosnku skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu balsamicznego 1/2 szklanki (125 ml) oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami 3 łyżki świeżego tymianku
bagietka
4 kokilki o średnicy 6-7 cm lekko natłuść oliwą, wyłóż folią spożywczą i napełnij serkiem (dzięki natłuszczeniu łatwiej wyjmiesz folię z serkiem), lekko dociśnij. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyjmij ser z foremek i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, folię usuń. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 20 minut na złoty kolor. Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę, pomidory osącz z oliwy (za chwilę ją wykorzystasz) i grubo posiekaj. W misce wymieszaj pomidory i czosnek z pozostałymi składnikami sosu. Babeczki podawaj na ciepło polane sosem, z bagietką podgrzaną w piekarniku.
ok. 300 g miksu sałat (np. maślanej, lollo rosso, szpinaku baby etc., możesz użyć gotowej) 4 świeże figi 30 g orzechów laskowych
chrupki serowe: 125 g niebieskiego sera pleśniowego typu lazur 60 g miękkiego masła 90 g mąki pszennej
sos: 100 g malin 2-3 łyżki czerwonego octu winnego 3 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego (lub śmietany) 2 łyżeczki (10 ml) oleju z orzechów laskowych
Przygotuj chrupki: w misce rozetrzyj masło, dodaj pokruszony ser i utrzyj na gładką masę. Dosyp mąkę i mieszaj, aż składniki się połączą. Masę wyłóż na pergamin, uformuj walec, zawiń w papier i włóż do zamrażalnika na 2 godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto, pokrój na 5-mm plasterki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekaj 10 minut. Wyjmij z pieca i ostudź na kratce. Przygotuj sos: połowę malin przetrzyj przez sito, pestki wyrzuć. Do purée malinowego dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Orzechy upraż na suchej patelni, następnie obierz ze skórki i posiekaj. Sałaty umyj i osusz, porwij na mniejsze kawałki, figi pokrój w plasterki. Sałaty rozdziel na porcje, ułóż figi i plasterki serowe. Całość posyp orzechami laskowymi i udekoruj pozostałymi malinami. Podawaj z sosem malinowym.
2 dojrzałe awokado 3 (ok. 800-900 g) ogórki 2 szalotki (lub cebulki dymki) 1 łyżka octu jabłkowego (lub soku z cytryny) sól pieprz oliwa extra vergine (z pierwszego tłoczenia) 1-2 łyżki posiekanej cebulki dymki ze szczypiorem do dekoracji
Ogórki obierz, pokrój w kawałki. Cebulki obierz i posiekaj. Awokado przekrój na pół, usuń pestki i łyżką wyskrob miąższ. Do miąższu dodaj ogórki, cebulki i ocet (lub sok z cytryny). Zmiksuj wszystko blenderem, dopraw solą i pieprzem, następnie przykryj i wstaw do lodówki na min. 2 godziny. Chłodnik podawaj skropiony oliwą i posypany dymką.
1 kg oczyszczonych małży 60 g miękkiego masła 2 ząbki czosnku 300 ml białego wytrawnego wina 2 szalotki lub cebulki dymki 4 łyżki natki pietruszki 1/2 papryczki chili sok z 1/2 cytryny bagietka
Małże przejrzyj, oczyść, odrzuć te otwarte (nie nadają się do spożycia), przepłucz. Masło, drobno posiekany czosnek i chili oraz sok z cytryny utrzyj na jednolity krem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Szalotki (lub cebulki dymki) drobno posiekaj. Małże i szalotki włóż do głębokiego dużego rondla, wlej wino i gotuj pod przykryciem 5 minut. Po ok. 2 minutach zamieszaj. Następnie zdejmij z ognia, dodaj masło czosnkowe, zamieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na kilka minut. Małże ponownie zamieszaj i rozdziel do głębokich talerzy (odrzuć te małże, które się nie otworzyły podczas gotowania - nie nadają się do spożycia), polej resztką sosu z dna garnka. Podawaj z bagietką.
16 obranych krewetek tygrysich 1/2 pęczka (250 g) zielonych szparagów 200 g pora 4 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny 1 cytryna kilka gałązek natki pietruszki sól pieprz
Szparagi i pora oczyść i umyj. Natkę umyj, osusz i posiekaj. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, dołóż warzywa, gotuj minutę i odcedź. Pora pokrój wzdłuż w ćwiartki. Krewetki i warzywa skrop łyżką oliwy, dopraw solą i pieprzem. Grilluj razem na rozgrzanej patelni grillowej ok. 5 minut, obracając kilka razy. Pozostałą oliwę wlej do miseczki, wciśnij sok z połowy cytryny, dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Gdy warzywa i krewetki będą gotowe, przełóż je na półmisek i skrop sosem. Podawaj udekorowane ćwiartkami cytryny.
400 g mrożonego szpinaku w liściach (lub ok. 750 g świeżego, z korzonkami) 250 g białego sera twarogowego 3 jajka 2 duże czerwone papryki 1 mała papryczka chili 1 łyżka oliwy 3 łyżki startego sera typu parmezan gałka muszkatołowa sól pieprz
Upiecz papryki: umyte papryki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C (ok. 200 st. C zwykły piec). Piecz, obracając papryki od czasu do czasu, aż skórka sczernieje (ok. 30 minut, czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku papryk). Wyjmij z pieca, papryki włóż do torebki foliowej, zawiń i odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie obierz papryki ze skóry i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w paski i przełóż do miski. Z papryczki chili usuń gniazdo nasienne, a następnie drobno ją pokrój. Dodaj do pieczonej papryki i delikatnie wymieszaj. Szpinak rozmroź (jeśli używasz świeżego, umyj go, osusz, usuń twarde łodyżki i korzonki, liście porwij na mniejsze kawałki). W dużym głębokim rondlu rozgrzej oliwę i przesmaż na niej szpinak (świeże liście nakładaj partiami, po chwili znacznie zmniejszą objętość, wtedy dodaj kolejne porcje). Gdy prawie cały sok odparuje, dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i ostudź. Przestudzony szpinak wymieszaj z rozgniecionym białym serem, roztrzepanymi jajkami, parmezanem i dopraw tartą gałką muszkatołową. Do keksówki o długości ok. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia przełóż połowę masy szpinakowej, następnie ułóż warstwę papryki i na wierzch pozostały szpinak. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz 45 minut, aż masa się zetnie. Podawaj na ciepło lub zimno, pokrojoną w plastry.
4 duże czerwone cebule 1 łyżka kaparów 150 g sera ricotta 1 jajko 40 g suszonych pomidorów 1 łyżeczka świeżego oregano 1 łyżka startego sera typu parmezan 2 fileciki anchois oliwa pieprz 4 duże kapary do dekoracji
Obrane z łupinek i z odciętymi korzonkami cebule włóż do wrzącej wody i gotuj przez 10 minut, odcedź. Gdy ostygną, przetnij je na pół i każdą połówkę wydrąż, pozostawiając trzy zewnętrzne warstwy. Wyjęte środki cebul posiekaj, podobnie jak pomidory odsączone z zalewy. Przełóż do miski, dodaj kapary, ricottę, listki oregano, jajko oraz anchois, dopraw pieprzem i wymieszaj. Farszem delikatnie nadziej cebule, posyp parmezanem, skrop oliwą przełóż do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 30 minut.
Sałatka ziołowa
200 g dzikiego ryżu 1 pęczek cebulki dymki 4 ząbki czosnku 2 łyżki (30 ml) soku z cytryny lub białego octu winnego 6 łyżek (90 ml) oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia) 100 g roszponki 30 g świeżych, dowolnych ziół
Ryż zalej wodą i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie gotuj ryż przez blisko 45 minut w osolonym wrzątku, a następnie odcedź i przełóż do miski. Cebulkę dymkę umyj, obierz i posiekaj wraz ze szczypiorem. Zioła posiekaj. Przygotuj sos winegret, dokładnie mieszając sok z cytryny z oliwą (możesz użyć np. zamkniętego słoiczka). Do sosu dodaj drobno posiekany czosnek i wymieszaj, a następnie wlej do ryżu. Dodaj cebulkę, szczypior, zioła i roszponkę, wymieszaj i podawaj.
Makaron z kurczakiem i pomidorkami
1 opakowanie (500 g) świeżego makaronu wstążki (lub ok. 250 g suchego) 2 filety (ok. 500 g) z kurczaka 1 litr bulionu (warzywnego lub drobiowego) 150 g pomidorków koktajlowych
sos: 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili sok i skórka otarta z 1 cytryny oliwa extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
1/2 pęczka natki pietruszki lub bazylii sól pieprz
Ugotuj kurczaka: filety oczyść i umyj. Przełóż do garnka z ciepłym bulionem, zagotuj i gotuj ok. 15 minut. Wyjmij, odcedź. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C (200 st. C zwykły piec) i piecz ok. 5 minut, aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Przygotuj sos: chili pokrój w kawałki, przełóż do moździerza, dodaj czosnek i utrzyj na pastę. Cały czas ucierając, wlej sok i skórkę z cytryny oraz 6 łyżek oliwy. Kurczaka pokrój w paski i wymieszaj z sosem. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedź, a następnie i wymieszaj z pomidorami, mięsem i pietruszką.
sos : 1/2 opakowania (100 g) gęstego jogurtu typu greckiego kilka gałązek świeżej mięty kilka gałązek pietruszki 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
oliwa do smażenia
Przygotuj rybę: mleko z szafranem podgrzej w rondlu na małym ogniu. Gdy zacznie się gotować, dodaj oczyszczoną i osuszoną rybę, gotuj ok. 10 min. Odcedź, przełóż do miski i rozdrobnij widelcem, mleko zachowaj. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Przygotuj ziemniaki: obrane i pokrojone ziemniaki ugotuj do miękkości z ząbkami czosnku w łupinach, odcedź i przełóż do miski, czosnek obierz z łupin. Do ziemniaków dodaj czosnek, rybę, mąkę, skórkę z cytryny, natkę pietruszki i jogurt. Wszystko dokładnie rozgnieć na purée, w razie potrzeby dolewając porcjami mleko pozostałe z gotowania ryby (konsystencja masy nie powinna być płynna). Dopraw solą i pieprzem. Z masy uformuj 8 okrągłych placków, przełóż na talerz, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 15-20 minut. Przygotuj sos: zioła umyj, osusz i posiekaj, wymieszaj z jogurtem i skórką z cytryny. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż placki z obu stron, aż będą rumiane. Podawaj z sosem jogurtowym.
Banany obierz i rozgnieć widelcem, laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyskrob ziarenka (osłonkę wykorzystaj np. do przygotowania cukru waniliowego). Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, dodaj szczyptę soli, wymieszaj. W misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj roztrzepane jajko, banany i ziarenka wanilii, całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj mieszaninę mąki. Masę przełóż do keksówki o długości ok. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C. (200 st. C) i piecz ok. godziny, aż patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu będzie suchy. Jeśli podczas pieczenia chlebek za szybko się zrumieni, przykryj wierzch foremki papierem do pieczenia i piecz dalej.
Morele przekrój na pół, usuń pestki i ułóż przecięciem do góry w ceramicznym naczyniu do zapiekania (lub w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia). Oprósz cukrem, pokruszonymi goździkami i cynamonem. Na każdej połóż po kawałku masła, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekaj ok. 7 minut. Jogurt wymieszaj z miodem i skórką otartą z pomarańczy. Morele podawaj na ciepło z sosem jogurtowym.
W większości śmieszą mnie te przepisy. Lubię sobie coś ugotować ale tanio smacznie, mało czasochłonnie i z lokalnych produktów. Da się. Ci co zapodają nam te różne wymyślne przepisy prawdopodobnie nawet dobrze wody nie potrafią zagotować. Wątpię, żeby umieli zrobić to o czym piszą.
polianna-is-me
Oceniono 18 razy
12
To maja być przepisy na lato??? Szparagi już się skończyły! Małże i krewetki są powszechnie dostępne w sklepikach osiedlowych :) Potrawy pieczone w piekarniku - tak, aby dogrzać mieszkanie, bo z dworu chłodem wieje :) Acha, i mrożony szpinak, bo ze świeżym to w lipcu ciężko :(
Skoro to jest menu na lato, to co autorka zaproponuje na zimę...? Chłodniki, sałatki owocowe i lekkie zupy jarzynowe ze świeżych warzyw???
to chyba raczej dieta dla Panów wydających 1400 złotych
na „służbową” kolacyjkę, niż dla chamów, zarabiających
1400 złotych miesięcznie za 8 godzin pracy dziennie.
kazio007
Oceniono 29 razy
21
wkurzają mnie takie przepisy - wszystko przygotowuje się ponad pół godziny a rano mam kilka minut żeby się ogarnąć i zdążyć na kolejkę, w pracy jem przy biurku, w pośpiechu, nie mam czasu często żeby sobie świeżą kawę zaparzyć, po pracy nie mam siły żeby się bawić w Gordona Ramsey'a, chcę szybko coś zjeść i odpocząć. Takie jest życie polskiego niewolnika na etacie.
basiacan
Oceniono 26 razy
24
"Lekko na lato" - "wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz 45 minut" i "wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C (ok. 200 st. C zwykły piec)."......Uf, jak goraco. Tym od przepisow mozg sie zagotowal.
jtby
Oceniono 2 razy -2
W większości śmieszą mnie te przepisy. Lubię sobie coś ugotować ale tanio smacznie, mało czasochłonnie i z lokalnych produktów. Da się. Ci co zapodają nam te różne wymyślne przepisy prawdopodobnie nawet dobrze wody nie potrafią zagotować. Wątpię, żeby umieli zrobić to o czym piszą.