Sezon na jagody

13.07.2017 12:21
Ciesz się smakiem i walorami zdrowotnymi jagód, teraz jest na to najlepszy moment
1 Jagodzianki Jagodzianki Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Jagodzianki

1/2 szklanki (125 ml) mleka
20 g świeżych drożdży
75 g roztopionego masła
75 g cukru
2 żółtka
250 g mąki pszennej
szczypta soli
około 200 g jagód
1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek

kruszonka:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
80 g zimnego masła
szczypta soli


Mleko podgrzej. Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj połowę podgrzanego mleka i 1 łyżkę cukru. Delikatnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut. Resztę mleka wymieszaj z roztopionym masłem. Do dużej miski wsyp mąkę i sól, dodaj żółtka i pozostały cukier. Dodaj zaczyn drożdżowy i mleko z masłem.
Wyrób gładkie, miękkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na co najmniej godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 8 części. Każdą rozpłaszcz ręką na placuszek, wypełnij jagodami wymieszanymi z cukrem i uformuj bułeczki. Bułeczki ułóż na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Pamiętaj, żeby zachować odległość między bułeczkami - będą rosły też w piekarniku.
Wszystkie składniki kruszonki wysyp na stolnicę i utrzyj z pokrojoną w kostkę zimnym masłem tak, aby konsystencja przypominała mokry piasek.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Następnie posyp jagodzianki kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C z termoobiegiem (170 st. C zwykły piec). Po 15 minutach zwiększ temperaturę do 170 st. C (190 st. C) i piecz jeszcze około 15 minut - jagodzianki powinny być rumiane. Wyjmij z piekarnika i wystudź.

Przepis: Maria Szkop

Zdjęcie Clatronic DM 3495 Zdjęcie Clatronic MM 3496 Zdjęcie Łucznik WM2339
Clatronic DM 3495 Clatronic MM 3496 Łucznik WM2339
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 Naleśniki z maślanki z serem i jagodami Naleśniki z maślanki z serem i jagodami Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Naleśniki z maślanki z serem i jagodami

naleśniki:
250 ml maślanki
250 g mąki pszennej
1 jajko
20 g cukru
5 g sody oczyszczonej
5 g proszku do pieczenia
40 g masła
masło klarowane do smażenia

nadzienie:
150 g twarogu
100 g jagód
10 g cukru waniliowego


Maślankę wymieszaj z jajkiem, a następnie z pozostałymi suchymi produktami (mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą). Wszystko dobrze wymieszaj (możesz użyć miksera), dodaj rozpuszczone masło i ponownie wymieszaj. Ciasto odstaw na mniej więcej 30 minut.
Twaróg utrzyj z cukrem waniliowym i delikatnie wymieszaj z jagodami.
Naleśniki smaż na maśle klarowanym, nakładaj twaróg i zwijaj w rulonik.

Przepis: Marcin Budynek

Zdjęcie Hendi Patelnia do Naleśników 627686 32cm Zdjęcie Łopatka do naleśników 1078 Zdjęcie Patelnia do Naleśników Czerwona
Hendi Patelnia do Naleśnikó... Łopatka do naleśników 1078 Patelnia do Naleśników Czer...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 Sernik na zimno z jagodami Sernik na zimno z jagodami Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Sernik na zimno z jagodami

konfitura:
100 g jagód
łyżka cukru

ciasto:
2 jajka
30 g cukru
40 g mąki pszennej

masa sernikowa:
400 g tłustego białego sera
300 ml śmietany 36-proc.
1 torebka cukru waniliowego
300 g cukru pudru
400 g jagód
4 żółtka
10 g żelatyny


Przygotuj konfiturę: w rondelku zagotuj 100 g jagód wymieszanych z łyżką cukru. Ostudź.
Przygotuj biszkopt: białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj powoli cukier i ubijaj, aż się rozpuści. Gotową pianę delikatnie wymieszaj z żółtkami i dodaj przesianą mąkę.
Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piecz przez 8 minut na słomkowy kolor. Gotowy biszkopt ostudź w formie, otwórz tortownicę i zdejmij pergamin. Wokół biszkoptu ponownie zamknij brzeg tortownicy.
Przygotuj masę sernikową: w misce utrzyj ser ze 150 g cukru i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku. Ucieraj, aż masa będzie gładka i lśniąca.
Namocz żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuść ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (miseczkę ustaw nad garnkiem z wrzącą wodą i pilnuj, by dno miski nie stykało się z powierzchnią wody), a następnie wlej do masy serowej. Śmietanę ubij z resztą cukru pudru i dodaj do masy serowej. Następnie połącz z jagodami i wymieszaj. Masę wyłóż na biszkopt i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem udekoruj konfiturą.

Rada: spód sernika możesz też zrobić z gotowych biszkoptów lub herbatników. Jeśli używasz mrożonych owoców, koniecznie przestrzegaj kolejności łączenia składników.

Przepis: Maria Szkop

Zdjęcie Kaiser Tortownica 2300658100 Zdjęcie Kitchenform Tortownica niebieska silikonowa Zdjęcie Spinwar Tortownica KLASYCZNA 00057
Kaiser Tortownica 2300658100 Kitchenform Tortownica nieb... Spinwar Tortownica KLASYCZN...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 Kaszubska szpajza z sosem leśnym Kaszubska szpajza z sosem leśnym Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Kaszubska szpajza z sosem leśnym

10 jaj
15 łyżek cukru
po 1 opakowaniu galaretki w trzech kolorach (żółta, zielona, czerwona)
1 cytryna
goździki
cynamon
mięta do dekoracji
sól

Sos:

200 g  czarnego bzu
200 g czarnej jagody
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
200 g cukru

Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Białko ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Masę żółtkowo-cukrową dodawaj stopniowo do białek, delikatnie ubijając. Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Każdą galaretkę osobno rozpuść w 3/4 szklanki wody. Przygotowaną wcześniej masę jajeczną podziel na 3 części, do każdej dodaj inny kolor galaretki i wymieszaj. Do kokilek wlewaj warstwami kolorowe masy (żółtą, zieloną, czerwoną), wstaw do lodówki do schłodzenia.
Przygotuj sos: w garnku wymieszaj czarny bez z jagodami i cukrem. Gotuj na wolnym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Następnie dodaj wino i zredukuj, by uzyskać konsystencję sosu. Na koniec przetrzyj przez sito. Przed podaniem wyjmij szpajzę z kokilek na talerze i udekoruj i udekoruj miętą, goździkami, cynamonem i sosem.

Autorzy Natalia Domaszek, Piotr Kożyczkowski

Zdjęcie BOSCH MUM57830 Zdjęcie Bosch MUM58020 Zdjęcie ZELMER ZFP1100C
BOSCH MUM57830 Bosch MUM58020 ZELMER ZFP1100C
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Komentarze (7)
Sezon na jagody
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX