Proste dania z wykwintnymi serami

Kilka prostych składników, dobre gatunkowo sery, kieliszek wina lub szklaneczka cydru. Więcej nie trzeba, żeby poczuć się jak we francuskiej knajpce
Sałatka z gruszki i sera roquefort Sałatka z gruszki i sera roquefort Fot. Sławomir Smolarek www.smolarestudio.pl

Sałatka z gruszki i sera roquefort

dla 4 osób

2 duże gruszki
120 g niebieskiego sera pleśniowego roquefort
oliwa extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
ocet balsamiczny
świeżo mielony czarny pieprz


Gruszki umyj, osusz, przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój w ósemki i rozłóż na talerzach. Ser pokrój w plastry i rozkrusz na gruszki. Skrop oliwą, octem balsamicznym i pieprzem.

Zdjęcie Duo Talerze PORTO 50516 Zdjęcie Mix Loveramics 21cm LV-C063-31AWH Zdjęcie Talerz ceramiczny Baby Deer Just Mustard
Duo Talerze PORTO 50516 Mix Loveramics 21cm LV-C063... Talerz ceramiczny Baby Deer...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Ser kozi zapiekany na sałacie Ser kozi zapiekany na sałacie Fot. Sławomir Smolarek www.smolarestudio.pl

Ser kozi zapiekany na sałacie

4 serki Crottin de Chavignol
1 opakowanie (100 g) miksu sałat, rukoli, roszponki etc.
16 pomidorków cherry
oliwa extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
ocet balsamiczny
świeżo mielony czarny pieprz


Sałaty umyj, osusz i porwij na kawałki. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Sałatę i pomidorki rozłóż na talerze.
Serki wyjmij z opakowania i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i zapiekaj ok. 15 min, aż skórka się lekko zrumieni i będzie chrupka.
Upieczony ser ułóż na sałacie, skrop oliwą i octem balsamicznym, dopraw pieprzem i od razu podawaj.

Zdjęcie Koziol Kitzy tacka śniadaniowa pomarańczowa 3638521 Zdjęcie Zassenhaus blok do krojenia akacjowy Zdjęcie Zassenhaus - deska do krojenia
Koziol Kitzy tacka do krojenia Zassenhaus blok do krojenia Zassenhaus - deska do krojenia
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka z mango i serem comte Sałatka z mango i serem comte Fot. Sławomir Smolarek www.smolarestudio.pl

Sałatka z mango i serem comte

dla 4 osób

1 dojrzałe mango
1 opakowanie (100 g) roszponki, rukoli lub gotowego miksu sałat
100 g twardego sera comte
8-10 suszonych pomidorów w oliwie lub pomidorków cherry
50 g oliwek w zalewie
1 łyżka sezamu (lub pestek słonecznika, orzeszków piniowych etc.)
1 bagietka pszenna

sos:
7 łyżek (ok. 100 ml) oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
2 łyżki (30 ml) soku wyciśniętego z pomarańczy
2 łyżki (30 ml) wody
1 ząbek czosnku
1 szalotka
sól
świeżo mielony czarny pieprz


Przygotuj sos: szalotkę i czosnek obierz, drobno posiekaj. W małej misce dokładnie wymieszaj oliwę, sok z pomarańczy, wodę, czosnek i szalotkę, dopraw solą i pieprzem.
Mango przekrój na pół, omijając pestkę. W każdej połówce owocu natnij miąższ w 1-cm kratkę, następnie wypchnij miąższ na zewnątrz, wywijając skórkę do wewnątrz, i odetnij miąższ.
Suszone pomidory odsącz i pokrój w kostkę (jeśli używasz pomidorków cherry, umyj je i przekrój na pół). Sałaty umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Sezam upraż na suchej patelni.
Na talerzach rozłóż sałatę, dodaj pomidory, posyp sezamem i skrop sosem (możesz go też podać osobno w sosjerce, aby każdy mógł indywidualnie doprawić sałatkę). Na koniec dodaj płatki sera. Podawaj ze świeżą bagietką.

Zdjęcie MISKA La Rochere - Perigord Zdjęcie Miska na owoce, sałatki, przekąski - czerwony Zdjęcie GSI Miska Cascadian Bowl
MISKA La Rochere - Perigord Miska na owoce, sałatki GSI Miska Cascadian Bowl
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
French pizza z twardym serem French pizza z twardym serem Fot. Sławomir Smolarek www.smolarestudio.pl

French pizza z twardym serem

dla 4-6 osób

1 opakowanie (ok. 250 g) ciasta francuskiego lub do pizzy
400 g młodego sera comte
10 plastrów szynki parmeńskiej
8-10 suszonych pomidorów w oliwie
kilka listków bazylii


Gotowe ciasto lekko rozwałkuj (jeśli używasz mrożonego, rozmroź je w lodówce) i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż na nim plastry sera i odsączone z zalewy, pokrojone w paseczki suszone pomidory. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekaj 15-20 minut, aż ciasto wyrośnie, a ser się roztopi i lekko zrumieni. Po upieczeniu rozłóż na pizzy plastry szynki i listki bazylii, pokrój na porcje i podawaj.

Zdjęcie ELECTROLUX Blacha do pieczenia rozsuwana Zdjęcie Florina Blacha do pieczenia z powłoką SYNTHIA 24819 Zdjęcie Snb forma blacha do pieczenia 310x270
ELECTROLUX Blacha do piecze... Florina Blacha do pieczenia... Snb forma blacha do pieczen...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
French pizza z niebieskim serem French pizza z niebieskim serem Fot. Sławomir Smolarek www.smolarestudio.pl

French pizza z niebieskim serem

dla 4-6 osób

1 opakowanie (ok. 250 g) ciasta francuskiego lub do pizzy
400 g pleśniowego niebieskiego sera Bleu d'Auvergne
10 plastrów szynki parmeńskiej
8-10 suszonych pomidorów w oliwie
kilka listków bazylii


Gotowe ciasto lekko rozwałkuj (jeśli używasz mrożonego, rozmroź je w lodówce) i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż na nim pokruszony ser i odsączone z zalewy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekaj 15-20 min, aż ciasto wyrośnie, a ser się roztopi. Po upieczeniu rozłóż na pizzy plastry szynki i listki bazylii, pokrój na porcje i podawaj.

Zdjęcie Gerpol Nóż uniwersalny ELEGANCE Zdjęcie Gerpol Nóż uniwersalny SAKO Zdjęcie Nóż uniwersalny 21 cm
Gerpol Nóż uniwersalny Gerpol Nóż uniwersalny SAKO Nóż uniwersalny
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Grzanki z kozim serem na sałacie Grzanki z kozim serem na sałacie Fot. Sławomir Smolarek www.smolarestudio.pl

Grzanki z kozim serem na sałacie

dla 4 osób

1 bagietka pszenna
200 g sera koziego crottin
1 opakowanie (100 g) miksu sałat
16 pomidorków cherry
oliwa extra vergine (z pierwszego tłoczenia)


Sałaty umyj, osusz i porwij na kawałki. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Sałatę i pomidorki rozłóż na talerze. Bagietkę pokrój ukośnie na 12 kromek, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ser pokrój i na każdej kromce ułóż po plasterki sera. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i zapiekaj 5-7 min, aż grzanki i ser się zrumienią.
Na sałacie ułóż gorące grzanki, skrop oliwą i od razu podawaj.

Zdjęcie Alessi Nóż do pieczywa Mami Zdjęcie BRABANTIA Nóż do pieczywa 500046 Zdjęcie Nóż do pieczywa AMBITION 20342
Alessi Nóż do pieczywa Mami BRABANTIA Nóż do pieczywa Nóż do pieczywa AMBITION
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Bagietka brie Bagietka brie Fot. Sławomir Smolarek www.smolarestudio.pl

Bagietka brie

dla 1 osoby

1/2 bagietki pszennej
100 g plastrów sera brie de Moux
3 plastry szynki parmeńskiej
3-4 suszone pomidory w oliwie
kilka listków świeżej sałaty lub rukoli
2 łyżeczki pesto bazyliowego


Bagietkę natnij wzdłuż, ale nie przekrawaj do końca. Posmaruj pesto (zamiast pesto możesz też użyć oliwy z suszonych pomidorów lub innej oliwy extra vergine, z pierwszego tłoczenia), ułóż plastry sera brie i porwane kawałki szynki. Dodaj umyte i osuszone liście sałaty, na koniec - suszone pomidory.

Zdjęcie MUSTARD Pojemnik na lunch retro MA2275 Zdjęcie Termos pojemnik obiadowy Lunch Box (zielony) 700ml Zdjęcie Tyrrell katz pojemniki na kanapki dżungla 95SK
MUSTARD Pojemnik na lunch r... Termos pojemnik obiadowy Lu... Tyrrell katz pojemniki na k...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Deska serów Deska serów Fot. Sławomir Smolarek www.smolarestudio.pl

Deska serów

dla 2-3 osób

Brie z musztardą
Tomme de Savoie
Bleu d'Auvergne
Sainte-Maure

Deskę serów można komponować na różne sposoby, np. tylko sery kozie lub pochodzące z tego samego regionu lub kraju. Sery podajemy w kawałkach, układając je na desce bądź porcelanie z odpowiednio dobranymi nożami. Ważnym czynnikiem w kompozycji jest tzw. przechodzenie smaków (od łagodnych do ostrych) oraz konsystencja serów. Na takiej desce powinny znajdować się sery miękkie, maziowe (z pomarańczową skórką), półtwarde, twarde i niebieskie. Jeśli deska serów będzie serwowana na zakończenie spotkania, proponuję podać 50-70 g każdego sera na osobę. Dla dwóch osób proponuję nie mniej niż trzy gatunki serów, dla trzech-czterech osób - pięć gatunków itd. Do dekoracji deski polecam winogrona, suszone morele, daklyle bądź orzechy włoskie, które podkreślą smak serów, podobnie jak podanie pieczywa i konfitur, np. figowej, czereśniowej czy pigwowej. I do tego oczywiście odpowiednie wina.

Jak łączyć ser z winem
Sery świetnie smakują z winami. To, jakie wino wybierzemy, zależy od naszych indywidualnych gustów, jednak przy jego doborze powinniśmy brać pod uwagę intensywność smaków, sposób wytworzenia oraz fermentację obu produktów (ale to opowieść na inny raz).
Jeśli zależy nam na podkreśleniu smaku sera dojrzałego, proponuję dobrać skromniejsze w smaku wino. I na odwrót - jeśli ważniejszy jest smak wina, to ser powinien być mniej intensywny w smaku.
* Sery tzw. maziowe, z pomarańczową skórką, mocnym aromatem, są łagodne w smaku (np. pont l?éveque, munster, tallegio) - pasuje do nich proste wino czerwone, jak pinot noir, a do munstera również półsłodki lub słodki muskat czy riesling.
* Sery niebieskie (typu roquefort, gorgonzola, stilton) - polecam szlachetne, białe słodkie wina pochodzące z Sauternes i znad Loary lub Austrii czy Niemiec.
* Sery z białą pleśnią (brie, camembert) łagodne, ale pełne aromatu i smaku warto próbować z łagodnym wytrawnym czerwonym winem.
* Sery twarde (gruyere, parmigiano reggiano) - szczególnie polecam wytrawne czerwone wina, jak barbaresco, chianti, bordeaux i burgundy.
* Sery kozie i owcze smakują ze szlachetnym słodkim białym winem.

Sery użyte w przepisach
* z mleka koziego
Sainte-Maure - ma kształt walca o delikatnym smaku z nutą orzechową.
Crottin de Chavignol - miąższ pod skórką o smaku orzechowym, który ze stopniem dojrzałości przechodzi w smak korzenny.
* z mleka owczego
Roquefort - ze szlachetną pleśnią, wytwarzany z surowego mleka, dojrzewa w jaskiniach wapiennych góry Combalou. W smaku ostry, słonawy.
* z mleka krowiego
* Bleu d'Auvergne - o delikatnej śmietanowej konsystencji, lekko słony z posmakiem orzechowym i nutą traw.
* Comte - twardy ser wytwarzany już od XI w. o smaku orzechowo-korzennym. Często wykorzystywany w kuchni francuskiej ze względu na swoją konsystencję i łatwość rozdrobnienia. Używa się go jako dodatek do zup, kiszów, sosów, sałatek. Jest głównym składnikiem mieszanki serów do fondue.

Dziękujemy właścicielom i pracownikom La Fromagerie za pomoc przy realizacji sesji.
La Fromagerie - sklep i bistro, ul. Burakowska 5/7 w Warszawie, tel. 22 465 23 24, www.lafromagerie.pl

Tekst i przepisy: Anna Wachowicz, wykonanie: zespół La Fromagerie, stylizacja: Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia: Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Zdjęcie Deska do serów 106630 Zdjęcie Deska do serów 113094 Zdjęcie Deska do serów 121116
Deska do serów Deska do serów Deska do serów
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o: