Dania ze słonecznej Portugalii

Gdzie się nie obejrzysz, dostaniesz dorsza na różne sposoby. Ale też inne ryby i owoce morza - smażone, grillowane, duszone, w panierce lub sauté. Dania z dodatkiem świeżych ziół i aromatycznych przypraw nostalgicznie przypominających Portugalczykom czas, kiedy ich kraj był imperium handlowym.

Grillowany miecznik

500 g steków z miecznika
marynata:
2 łyżki oliwy
3-4 ząbki czosnku         
1 gałązka oregano     
1 suszona papryczka piri-piri lub chili
sól

Rybę oczyść, umyj i osusz, pokrój w mniejsze kawałki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, oregano posiekaj a papryczkę rozkrusz. Składniki marynaty wymieszaj i polej nią rybę, wymieszaj. Wstaw do lodówki na dwie godziny.
Po tym czasie nabij mięso na szpadki do szaszłyków (lub mokre patyczki do szaszłyków). Szaszłyki grilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu równomiernie ze wszystkich stron.
Podawaj z ryżem lub polentą (kaszką kukurydzianą).

Chlebowe risotto z krewetkami Chlebowe risotto z krewetkami Fot. MARCIN URBAN

Chlebowe risotto z krewetkami (Acorda de mariscos)

500 g czerstwego, suchego chleba wiejskiego
2 duże cebule
150 ml oliwy z oliwek
1,7 kg dojrzałych pomidorów
1 duża główka czosnku
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka suszonego oregano
500 g dużych krewetek (mogą być obrane lub nie)
100 g kiełbasy chourico (portugalska surowa kiełbasa)
2-3 fileciki anchois
1 pęczek świeżej kolendry

Chleb rozdrobnij na kawałki wielkości kęsa, namocz w słonej wodzie, a następnie dokładnie odciśnij.
Na patelni rozgrzej połowę oliwy i podsmaż na niej na złoty kolor pokrojone w cienkie plastry cebule. Pomidory posiekaj. W rondlu rozgrzej pozostałą oliwę, dodaj w całości obrane ząbki czosnku i posiekane pomidory. Gotuj na małym ogniu, aż połowa płynu odparuje. Pieprz oraz nasionka kolendry utłucz w moździerzu i razem z oregano dodaj do pomidorów. Kiedy pomidory się rozgotują, przetrzyj je przez sito i przełóż z powrotem do rondla. Dodaj chleb, zalej 1 litrem wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu około 20 minut. Następnie dodaj cebulę, krewetki, anchois i kiełbasę pokrojoną w grube plastry. Podgrzewaj kolejne 20 minut tak, by chleb dokładnie połączył się z wywarem. Na koniec obficie posyp posiekaną kolendrą i podawaj.
Rada: chourico możesz zastąpić surową polską kiełbasą, dopraw wówczas danie mieloną papryką

Klopsiki z solonego dorsza (Pasteis de bacalhau )

500 g środkowej części solonego dorsza (możesz go zastąpić świeżą tuszką dorsza)
500 g małych ziemniaków
1 duża cebula
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 jajka
oliwa lub olej do głębokiego smażenia
do podania gotowy sos piri-piri (patrz przepis na palcelizac.gazeta.pl) lub ostry sos chili
sól
świeżo mielony pieprz albo chili mielone lub w płatkach

Jeżeli używasz solonego dorsza, dwa dni wcześniej namocz go w zimniej wodzie, wodę zmień 3-4 razy. Jeśli używasz świeżego - pomiń etap namaczania.
Ziemniaki wyszoruj, nie obieraj, przełóż do garnka. Na wierzchu połóż rybę i zalej wodą, by przykryła ziemniaki, ale nie rybę (jeśli używasz świeżego dorsza, nie solonego, dopraw wodę solą). Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmij rybę i odłóż ją. Ziemniaki odsącz, a gdy ostygną - obierz. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce. Rybę obierz z ości i skóry, a mięso rozdrobnij widelcem. Ziemniaki ugnieć z cebulą i pietruszką, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z rybą i jajkami.
Rozgrzej oliwę (lub olej) w głębokim rondlu lub we frytownicy. Smaż kulki porcjami, łyżką nakładając masę na rozgrzany tłuszcz. Jak się zarumienią, przekręć je na drugą stronę i smaż dalej. Odcedź na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem chili lub piri-piri

Cataplana z owocami morza i wieprzowiną (Cataplana de mariscos)

1 i 1/2 kg świeżych owoców morza: różnych małży, krewetek, kalmarów, ośmiornic etc.
1 duża cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ziemniaki
100 g wieprzowiny (polędwiczka) lub chourico (portugalska surowa kiełbasa)          
sól
1/2 szklanki (125 ml) białego wina
1/2 pęczka kolendry

Na małym gazie na brzegu cataplany (specjalny garnek do robienia tej potrawy, można go zastąpić rondlem z pokrywką) rozgrzej oliwę i usmaż na złoty kolor plasterki cebuli. Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone w kostkę mięso. Dopraw solą i smaż na wolnym ogniu około 5 minut. Dodaj oczyszczone owoce morza i wino i przykryj pokrywką. Gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut (jeśli używasz mrożonych, skróć czas do 15 minut). Co jakiś czas potrząsaj garnkiem. Przed podaniem posyp kolendrą. Podawaj z kawałkami chleba.
Rada: W Portugalii tę potrawę przyrządza się w specjalnym garnku o nazwie cataplana. Wtedy po dodaniu owoców morza i wina należy gotować danie 10 minut, następnie przekręcić na drugą stronę i gotować kolejne 10 minut. Gotową potrawę podaje się bezpośrednio z cataplany.

Bób z kolendrą

1 kg bobu
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu winnego
3-4 cebulki dymki
1 pęczek świeżej kolendry
sól

Bób ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, odsącz i obierz ze skórek. Przełóż do miski i wymieszaj z drobno posiekanymi: czosnkiem, cebulką i niewielką ilością szczypioru z dymki oraz kolendrą. Dopraw oliwą, octem i ewentualnie solą. Podawaj na przystawkę.

Smażone bakłażany

2 średniej wielkości bakłażany
4 łyżki mąki pszennej typu 650 lub wyższego
2 jaja
1 łyżeczka soli morskiej
oliwa do smażenia

Bakłażany umyj i pokrój w cienkie plastry. W głębokim talerzu roztrzep jajko, dodaj szczyptę soli i wymieszaj z mąką.
Na patelni dobrze rozgrzej oliwę. Każdy plasterek bakłażana obtaczaj w cieście i układaj na patelni. Smaż na chrupko z dwóch stron, wyjmij, odcedź z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj na ciepło jako przystawkę.

Ryż na mleku z migdałami

400 g ryżu
3 i 1/5 szklanki (800 ml) mleka
1 szklanka (200 g) cukru
100 g zmielonych migdałów
skórka otarta z 1 cytryny
1 laska cynamonu
1 łyżka mielonego cynamonu
2 łyżki masła
sól
mielony cynamon do posypania

Do rondla wlej mleko, dodaj szczyptę soli, skórkę z cytryny, 3/4 szklanki (150 g) cukru i laskę cynamonu, całość zagotuj. Następnie dodaj ryż i gotuj około 25 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż ryż będzie miękki. Od czasu do czasu zamieszaj. Jeśli ryż wchłonie cały płyn, a będzie wciąż twardy, dolej więcej mleka. Na koniec gotowania dodaj łyżkę cynamonu i wymieszaj. Gotowy ryż przełóż do kokilek.
Pozostały cukier skarmelizuj na maśle: na patelni roztop masło, dosyp cukier i podsmażaj, mieszając, aż zmieni kolor na jasnobrązowy. Dodaj wtedy migdały, wymieszaj i rozdziel masę pomiędzy kokilki. Posyp cynamonem i podawaj.

Portugalskie tarty (Pasteis de nata )

12 tarteletek o średnicy 8 cm
1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
6 żółtek
1 szklanka (200 g) cukru
1 szklanka (250 ml) mleka
3 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 laski wanilii
skórka obrana z 1 cytryny (tylko żółta część)
cukier puder do posypania

Foremki lekko natłuść i każdą wyłóż ciastem francuskim.
W rondelku wymieszaj mleko z mąką kukurydzianą, cukrem, skórką cytryny, dodaj ziarenka i osłonkę z wanilii. Podgrzewaj, stale mieszając, aż masa zgęstnieje, zdejmij z ognia.
W misce roztrzep żółtka i, nie przerywając ubijania, powoli dodaj około pół szklanki gorącego mleka. Następnie, nadal nie przerywając ubijania, masę żółtkową stopniowo wlej do mleka. Wstaw z powrotem na kuchenkę i ubijając trzepaczką gotuj na małym ogniu ok. 5 minut, aż masa zgęstnieje. Usuń laskę wanilii i skórkę cytrynową.
Gotową masą napełnij tartaletki, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz 20 minut, aż będą złociste. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Przepisy - wykonanie i stylizacja: Aneta Kosiba, Zdjęcia: Marcin Urban

Więcej o:
Komentarze (1)
Dania ze słonecznej Portugalii
Zaloguj się
  • hhenrykowski

    Oceniono 4 razy 0

    zapomnieliście o caldo verde, czyli o słynnej portugalskiej zupie z kapusty :)
    www.zlotaproporcja.pl/2013/07/01/caldo-verde-zupa-z-kapusty-po-portugalsku/

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX