Papryka, cukinia i bakłażan

To nasze trzy główne składniki. W sezonie kosztują mniej i smakują lepiej. Pasują do mięs, sałatek i zapiekanek, mogą być głównym składnikiem sosu do makaronu, farszu do tarty, czy pasty kanapkowej
Bakłażan w jogurcie z natką pietruszki Bakłażan w jogurcie z natką pietruszki Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Bakłażan w jogurcie z natką pietruszki

dla 4 osób

1 duży bakłażan
1 opakowanie (400 g gęstego jogurtu typu śródziemnomorskiego
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
oliwa
sól


Umytego bakłażana pokrój w 1-cm plastry, skrop oliwą, wymieszaj. Następnie usmaż partiami na patelni grillowej (lub zwykłej nieprzywierającej), obracając raz, aż bakłażan się zrumieni na złoto. Zdejmij z ognia i pokrój w ćwiartki.
Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki, dopraw solą. Sosem zalej bakłażany, wymieszaj i wstaw do lodówki na godzinę, aby smaki się "przegryzły". Podawaj na przystawkę np. z grillowanymi chlebkami pita.

Zdjęcie Guzzini Komplet talerzy dla 2 osób Love 2681.00.65 Zdjęcie Komplet talerzy 4szt. 113114 Zdjęcie Lubiana Komplet talerzy płytkich 21cm Alice dek. 1192
Guzzini Komplet talerzy dla... Komplet talerzy 4szt. 113114 Lubiana Komplet talerzy pły...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Smażone cukinie na ostro Smażone cukinie na ostro Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Smażone cukinie na ostro

dla 4 osób

2 (ok. 300 g) duże cukinie
1 pęczek dymki (biała i zielona część)
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1/2 łyżki tymianku
olej do smażenia
sól


Cukinie umyj, pokrój w słupki grubości palca, skrop oliwą, dodaj listki tymianku, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Umytą i osuszoną dymkę, obrane ząbki czosnku i papryczkę (bez gniazda nasiennego) pokrój w plasterki.
W dużym rondlu na małym ogniu rozgrzej niewielką ilość oliwy i przesmaż na niej czosnek, papryczkę i dymkę. Zwiększ ogień, dodaj cukinię i przesmażaj, mieszając, 8-10 minut, aż cukinia będzie chrupiąca. Dopraw solą i podawaj jako przystawkę lub dodatek do mięs.

Zdjęcie Kuchenprofi Miseczki żaroodporne białe 0707004104 Zdjęcie Alessi Naczynie żaroodporne Tonale DC03/91 RE Zdjęcie Eva Solo Naczynie żaroodporne 0011796
Kuchenprofi Miseczki żarood... Alessi Naczynie żaroodporne... Eva Solo Naczynie żaroodpor...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Tarta cukiniowa z serem ricotta Tarta cukiniowa z serem ricotta Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Tarta cukiniowa z serem ricotta

ciasto:
2 szklanki (300 g) mąki pszennej
3/4 kostki (150 g) zimnego masła
3 łyżki zimnej śmietany 30 proc (lub wody)
sól

farsz:
1 cukinia
1 opakowanie (250 g) sera ricotta
2 jajka
1 łyżka ajwaru
4 gałązki świeżego oregano
sól
pieprz


Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę ze szczyptą soli, dodaj pokrojone w kawałki masło i posiekaj całość nożem, następnie dodaj śmietanę i szybko zagnieć dość zwarte, ale elastyczne ciasto. Uformuj kulę, spłaszcz ją, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Widelcem podziurkuj spód ciasta, przykryj je papierem do pieczenia, wsyp suchą fasolę lub specjalne ciężarki i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C (200 st. C zwykły piec). Piecz z obciążeniem 15 minut, wyjmij z pieca i ostudź (ale nie wyjmuj z formy).
Przygotuj farsz: cukinię umyj i pokrój w cienkie plastry. Ser wymieszaj z ajwarem i jajkami, dopraw solą i pieprzem. Masę rozsmaruj na spodzie podpieczonego ciasta, a na wierzch ułóż plastry cukinii i gałązki oregano. Dopraw solą, pieprzem i wstaw tartę do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C (200 st. C zwykły piec). Piecz ok. 25 minut, aż ricotta się zetnie, a cukinia lekko przyrumieni. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Zdjęcie Lurch FlexiForm forma na tartę 28 cm Zdjęcie Pavoni FRT052MRAS.2 Zdjęcie Sagaform 5016363
Lurch FlexiForm forma na ta... Pavoni FRT052MRAS.2 Sagaform 5016363
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Makaron linguine z cukinią i serem ricotta Makaron linguine z cukinią i serem ricotta Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Makaron linguine z cukinią i serem ricotta

dla 4 osób

500 g makaronu linguine (cienkie wstążki)

2-3 (400-500 g) cukinie
3-4 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
4 łyżki (100 g) sera ricotta
oliwa
sól
pieprz


Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, lekko odciśnij nadmiar wody. Czosnek przeciśnij przez praskę, z papryczki usuń gniazdo nasienne i drobno posiekaj.
Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź.
W dużym rondlu na małym ogniu rozgrzej niewielką ilość oliwy i przesmaż na niej czosnek i papryczkę, następnie dodaj cukinię, zwiększ ogień i smaż 3-4 minuty, na koniec dopraw solą i pieprzem. Dodaj makaron, wymieszaj i rozłóż do 4 talerzy. Na wierzch każdej porcji ułóż po 1 łyżce świeżej ricotty, oprósz solą i pieprzem, podawaj.

Zdjęcie Łyżka do makaronu 440949 Zdjęcie Mastrad F26508 Zdjęcie Kuchenprofi maszynka do makaronu Atlas Motor
Łyżka do makaronu 440949 Mastrad F26508 Kuchenprofi maszynka do mak...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Grillowane papryki w oliwie Grillowane papryki w oliwie Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Grillowane papryki w oliwie

2 czerwone papryki
2 żółte papryki
2 pomarańczowe papryki
ok. 200 ml oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)


Umyte papryki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 190 st. C (210 st. C zwykły piec). Piecz, obracając papryki od czasu do czasu, aż skórka sczernieje (ok. 30 minut, czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku papryk). Alternatywnie opal je na widelcu nad płomieniem kuchenki, aż skórka będzie czarna. Przełóż do torebki, zamknij i odłóż na 15 minut. Następnie obierz papryki ze skórki, usuń gniazdo nasienne i pokrój w grube paski. Papryki przełóż do wysterylizowanych niewielkich słoiczków i dość ciasno ułóż.
W rondlu mocno podgrzej oliwę - możesz do niej dodać np. obrane dwa ząbki czosnku, gałązkę rozmarynu, kilka listków świeżej bazylii, żeby oliwa była aromatyczna. Ale uwaga - przed przelaniem jej do słoików usuń przyprawy.
Paprykę ostrożnie zalej gorącą oliwą, słoiki zakręć i odstaw do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj miesiąc w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu słoika przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu kilku dni. Z podanych proporcji otrzymasz trzy 200-ml słoiczki.

Zdjęcie BIOTERM Termometr do przetworów 060100 44477363 Zdjęcie BIOWIN Słoje do przetworów SZK6500P 44540034 Zdjęcie 4Home 4-częściowy zestaw do robienia przetworów 104532
BIOTERM Termometr do przetw... BIOWIN Słoje do przetworów ... 4Home 4-częściowy zestaw do...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Makaron z bakłażanami, pomidorami i solonym serem ricotta Makaron z bakłażanami, pomidorami i solonym serem ricotta Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Makaron z bakłażanami, pomidorami i solonym serem ricotta

dla 4 osób

500 g makaronu spaghetti

2-3 (600-700 g) bakłażany
600 g mięsistych podłużnych pomidorów lub 2 puszki (po 400 g) pomidorów
3-4 ząbki czosnku
1/2 łyżki świeżego oregano
1 łyżka świeżej bazylii
1 łyżeczka octu jabłkowego
oliwa
sól
pieprz
starta twarda słona ricotta do posypania (lub inny ser typu parmezan, użyłyśmy pecorino romano)


Bakłażany umyj i pokrój wzdłuż w słupki wielkości palca wskazującego (jak grube frytki), dodaj oregano, skrop oliwą, wymieszaj i odstaw na 20 minut, żeby smaki się "przegryzły". Uważaj - nie dodawaj dużo oliwy, bo bakłażany podczas pieczenia chłoną ją jak gąbka. Następnie usmaż partiami na patelni grillowej (lub zwykłej nieprzywierającej), obracając od czasu do czasu, aż bakłażan się zrumieni. Zdejmij z ognia i pokrój w duże cząstki.
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w duże kawałki. Jeśli używasz pomidorów z puszki, osącz je z sosu i pokrój.
W rondlu podgrzej 1-2 łyżki oliwy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, usmażonego bakłażana, połowę bazylii, wymieszaj i przesmażaj 1-2 minuty. Dodaj pomidory i ocet winny, gotuj całość ok. 10 minut.
W tym czasie ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Dopraw sos solą i pieprzem, dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i rozdziel na talerze. Porcje makaronu posyp pozostałą bazylią oraz tartym serem i podawaj.

Zdjęcie Kinghoff Garnek do Makaronu Kh-3327 18cm Zdjęcie Alessi Garnek Mami do Makaronu Zdjęcie Mauviel Garnek do Makaronu M150s 613125 + 522224 24cm
Kinghoff Garnek do Makaronu... Alessi Garnek Mami do Makaronu Mauviel Garnek do Makaronu ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Parmigiana - zapiekanka z bakłażanów, pomidorów, sera i szynki Parmigiana - zapiekanka z bakłażanów, pomidorów, sera i szynki Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Parmigiana - zapiekanka z bakłażanów, pomidorów, sera i szynki

dla 4 osób

2-3 (600-700 g) bakłażany
300 g mięsistych podłużnych pomidorów lub 1 puszka (400 g) pomidorów
2 opakowania (250 g) mozzarelli
100 g startego parmezanu
6 (ok. 120 g) cienkich dużych plastrów szynki gotowanej
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka bazylii
oliwa
sól
pieprz


Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w duże kawałki. Jeśli używasz z puszki, osącz je z sosu i pokrój, sos zachowaj. Bazylię umyj i posiekaj.
W rondlu na niewielkim ogniu rozgrzej niewielką ilość oliwy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażaj ok. pół minuty - czosnek bardzo szybko się rumieni, uważaj, żeby go nie przypalić. Dodaj pomidory (i sos) oraz połowę bazylii. Zwiększ ogień i gotuj 6-8 minut, aż część płynu odparuje, a sos zgęstnieje, dopraw solą i pieprzem, dodaj pozostałą bazylię i wymieszaj. Zdejmij z ognia i odstaw.
Bakłażany umyj i odetnij końcówki, następnie pokrój pod kątem w 1-cm plastry, skrop oliwą, wymieszaj. Następnie usmaż partiami na patelni grillowej (lub zwykłej nieprzywierającej), obracając raz, aż bakłażan się zrumieni.
Szynkę pokrój w mniejsze kawałki, mozzarellę - w plastry.
Niewielką kwadratową brytfankę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż dwie warstwy zapiekanki - na każdym plastrze bakłażana ułóż kawałek szynki, plaster mozzarelli, rozsmaruj po łyżce sosu i posyp parmezanem. Drugą warstwę przygotuj w ten sam sposób. Całość wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C (200 st. zwykły piec) i piecz ok. 15 minut, aż ser się rozpuści. Podawaj jako ciepłą przystawkę.

Zdjęcie Skeppshult Forma do zapiekania 0800 Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania owalne duże czerwone LIVIO Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania małe brązowe LIVIO
Skeppshult Forma do zapieka... Vialli Design Naczynie do z... Vialli Design Naczynie do z...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Ajwar - pasta z papryki i bakłażana Ajwar - pasta z papryki i bakłażana Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Ajwar - pasta z papryki i bakłażana

5 czerwonych papryk
2 duże bakłażany
3 duże ząbki czosnku (opcjonalnie)
1/2 szklanki (125 ml) oliwy
1-2 papryki chili
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki (30-45 ml) białego octu winnego lub jabłkowego
cukier
sól


Umyte papryki i bakłażany oraz nieobrany czosnek przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 170 st. C (190 st. C zwykły piec) i piecz ok. 30 minut, obracając je od czasu do czasu, aż skórka na warzywach zacznie się trochę przypalać.
Wyjmij na duży talerz lub półmisek i całość włóż do foliowej torebki, szczelnie zakręć i odstaw na 15 minut - dzięki temu łatwiej będzie obrać warzywa. Po tym czasie obierz warzywa ze skórki, z papryk usuń gniazda nasienne. Całość zmiksuj lub zmiel w maszynce do mielenia.
W dużym, głębokim rondlu rozgrzej oliwę i przesmaż na niej drobno pokrojoną paprykę chili, następnie dodaj zmiksowane warzywa, koncentrat, dolej ocet winny i lekko dopraw solą i cukrem. Całość gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając ok. 1 i 1/2 godziny, aż masa zgęstnieje i będzie kremowej konsystencji.
Bardzo gorącą masę przełóż do wysterylizowanych, suchych, niewielkich słoików, zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj do 3 miesięcy w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowuj w lodówce i zużyj w przeciągu 3-4 dni. Z podanych proporcji otrzymasz ok. cztery-pięć 200-ml słoików. Pasuje do kanapek, mięs, pasty serowej. Spróbuj przepisu z tartą cukiniową.

 

Dziękujemy firmie Home & Moods za wypożyczenie naczyń do sesji www.home-moods.pl

 

Przepisy: Paulina Kałka, Zuzanna Wiciejowska, wykonanie i stylizacja: Zuzanna Wiciejowska www.wiciejowska.pl, zdjęcia: Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Zdjęcie Blender MPM MBL-04 Zdjęcie Blender Bosch MSM 64010 Zdjęcie Blender Bosch MSM 87130
Blender MPM MBL-04 Blender Bosch MSM 64010 Blender Bosch MSM 87130
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (10)
Papryka, cukinia i bakłażan
Zaloguj się
  • pysznezdrowiepl

    Oceniono 15 razy 7

    Cukinia to niedowartościowane warzywo ;) Zupa z cukinii z natką pietruszki, bazylią i grzankami to coś niesamowitego dla podniebienia. Cały przepis n nas na blox. Zapraszam do skomentowania.

  • zlotaproporcjapl

    Oceniono 4 razy 2

    Polecamy gruzińskie zawijaski ze smażonego bakłażana z pastą z orzechów, czosnku i kolendry:
    www.zlotaproporcja.pl/2014/07/07/baklazany-z-pasta-orzechowa-po-gruzinsku/

  • Krzysztof Matys

    Oceniono 2 razy 0

    Mój ulubiony bakłażan, to badridżani - gruzińska przekąska: bakłażan nadziewany pastą z orzechów włoskich i przyozdobiony ziarnami granatu. Pycha! gruzja-turystyka.blogspot.com/2014/07/gruzinska-kuchnia.html

  • Przepismamy Pl

    Oceniono 5 razy -3

    Polecam cukinie faszerowaną kaszą gryczaną i nie tylko
    www.przepismamy.pl

  • 3alfa.alfa

    Oceniono 62 razy -42

    Jak Niesiołowski zachęcał do jedzenia szczawiu tak GW lansuje cukinię. I gdyby cukinia zimowała w gruncie to wszystkie nasypy kolejowe byłyby nią obrośnięte jako chwastem.
    Ale nie oszukujmy się, oba te warzywa mogą pełnić tylko rolę bezwartościowego zapychacza. Oczywiście spróbować można ale tylko jako ciekawostkę kulinarną.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE NAJNOWSZE