Arbuz nieoczywisty

Bardzo słodki suszony, orzeźwiający w sorbecie, w ostrej salsie czy chłodniku. Polecamy cztery niezwyczajne sposoby na zwyczajnego arbuza
Mrożony deser arbuzowo-bazyliowy w słoikach Mrożony deser arbuzowo-bazyliowy w słoikach Fot. Andrzej Krasowski / Agencja

Mrożony deser arbuzowo-bazyliowy w słoikach

sorbet:
1/8 dużego arbuza, miąższ bez skóry i pestek
2 gruszki
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka posiekanych listków mięty

krem:
1 puszka (400 ml) skondensowanego słodzonego mleka
1 pęczek bazylii
skórka otarta z 2 limonek lub cytryn
sok z 2-5 limonek lub cytryn
1 szklanka (250 ml) śmietany 36 proc.

polewa:
2 szklanki malin
1 plaster arbuza
1 łyżka brązowego cukru
listki bazylii do dekoracji


Przygotuj sorbet: arbuza pokrój w kawałki i usuń pestki. Gruszki obierz i usuń gniazda nasienne, pokrój na cząstki. Listki mięty posiekaj. Miąższ arbuza i gruszki zmiksuj na gładko z pozostałymi składnikami (jeśli nie masz blendera, owoce i miętę przetrzyj przez sito i dodaj cukier). Mus wlej do małych słoików lub pucharków do 1/3 wysokości i wstaw do zamrażalnika na 2 godziny do schłodzenia.
Przygotuj krem: w małym rondlu na średnim ogniu podgrzej mleko skondensowane z posiekaną drobno bazylią, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij z ognia i ostudź. Następnie dodaj do mleka sok i skórkę z limonek. Powoli wmieszaj do mleka, całość ubij mikserem ok. 2 min.
Tak przygotowany krem wylej na zamrożonego arbuza do 2/3 wysokości słoika i wstaw ponownie do zamrażalnika na 4 godziny.
Przygotuj polewę: arbuza (bez pestek) i maliny rozgnieć widelcem, dodaj cukier i wymieszaj. Polewę przełóż do naczynek z sorbetem i kremem tuż przed podaniem. Udekoruj listkami bazylii.

Zdjęcie Blender AMICA BK3014 Zdjęcie Blender GALLET MIX 310 Zdjęcie Blender MPM MBL-04
Blender AMICA BK3014 Blender GALLET MIX 310 Blender MPM MBL-04
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Słodkie chipsy z arbuza Słodkie chipsy z arbuza Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Słodkie chipsy z arbuza

1/2 arbuza
elektryczna suszarka do grzybów i owoców


Arbuza pokrój na trójkątne plasterki około centymetrowej grubości. Odkrój skórę i usuń pestki. Plastry rozłóż w koszykach, zostawiając między plasterkami odstępy. Włącz najsilniejsze suszenie przez 6-12 godzin. Potem odwróć plastry na drugą stronę i susz je kolejne 6-12 godzin. Jeśli suszysz arbuza po raz pierwszy, sprawdzaj postępy (w niektórych suszarkach wystarczy 12, a w innych 24 godziny). Arbuz powinien być po wysuszeniu nadal czerwony, nie brązowy.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pudełku lub słoiku w lodówce.

Chłodnik z arbuza Chłodnik z arbuza Fot. Andrzej Krasowski / Agencja

Chłodnik z arbuza

2 kg arbuza bez skórki
1 kg pomidorów
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
8 krótkich polnych ogórków
1 kalarepka
1/2 czerwonej cebuli
3 łyżki (45 ml) octu balsamicznego
1-3 łyżeczki tabasco
sól morska
świeżo mielony pieprz
szczypior z dymki do dekoracji (opcjonalnie)


Pomidory zalej wrzątkiem, obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne. Arbuza dokładnie wypestkuj. Paprykę umyj i usuń gniazda nasienne. Zmiksuj blenderem arbuza, paprykę i pomidory, dodając przyprawy: roztarty ząbek czosnek, ocet balsamiczny i sos tabasco, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wstaw do lodówki i schładzaj co najmniej 1 godzinę.
Ogórki i kalarepkę obierz i pokrój w małą kostkę, czerwoną cebulę posiekaj.
Chłodnik rozlej do miseczek i dodaj na wierzch pokrojone warzywa: ogórek, kalarepkę i cebulę. Możesz udekorować posiekanym szczypiorem z dymki.

Salsa z grillowanego arbuza Salsa z grillowanego arbuza Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Salsa z grillowanego arbuza

5-6 plastrów arbuza 2-cm grubości
2 czerwone papryki
1 cebula czerwona lub 2 szalotki
1/2 papryczki jalape?o
2 średnie pomidory bawole serce
2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
skórka otarta i sok z 1/2 limonki
oliwa
mielona ostra papryka
gruba sól
pieprz


Odetnij skórkę z arbuza i usuń pestki. Papryki umyj i usuń gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki. Arbuza i paprykę oprósz solą, pieprzem i ostrą papryką, lekko skrop oliwą.
Umieść plastry arbuza i kawałki papryki na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Arbuza opiekaj 1-2 minuty z każdej strony, a paprykę około 5 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Cebulę (lub szalotki) obierz i pokrój, papryczkę umyj i usuń z niej gniazdo nasienne, drobno posiekaj.
Lekko zmiksuj blenderem grillowanego arbuza i paprykę z pozostałymi składnikami (w zależności od tego, jaką wolisz konsystencję, składniki możesz też drobno posiekać). Wstaw salsę do lodówki na godzinę, żeby smaki się połączyły. Podawaj np. z mięsem z grilla.

 

Przepisy, wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Andrzej Krasowski

Więcej o: