Kanapki do szkoły

06.09.2017 08:18
Na drugie śniadanie do szkoły najczęściej wybieramy kanapki, czasami kawałki domowego ciasta. Oprócz nich do plecaka dołóżmy owoc albo surowe warzywo oraz wodę, sok lub jogurt. Drugie śniadanie nie musi być nudne!
1 Kanapka z serkiem, szynką i konfiturą z fig Kanapka z serkiem, szynką i konfiturą z fig Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Kanapka z serkiem, szynką i konfiturą z fig

1 średniej wielkości bagietka
1 słoiczek (100 ml) konfitury z fig
lub karmelizowana czerwona cebula
8 cienkich plastrów szynki sezonowanej, np. szwarcwaldzkiej lub prosciutto crudo
1 opakowanie (200 g) kremowego białego serka
1/4 pęczka świeżej bazylii
4 duże liście sałaty frisee


Listki bazylii posiekaj i wymieszaj z serkiem. Liście sałaty umyj i porwij na mniejsze kawałki. Bagietkę pokrój na 4 części, a te natnij wzdłuż.
Środek kanapki posmaruj serkiem, ułóż liście sałaty i dwa plastry szynki, a te posmaruj konfiturą z fig (lub karmelizowaną czerwoną cebulą - przygotuj ją wówczas wcześniej, przepis znajdziesz na palcelizac.gazeta.pl, przy przepisie na kanapkę z rostbefem w propozycjach przekąsek dla kibica). Lekko dociśnij wierzch. Dodaj umyte jabłko. W ten sam sposób przygotuj pozostałe kanapki.

Zdjęcie Krzysztof Komplet śniadaniowy IDA KZ68062-380084 Zdjęcie NUOVA R2S 752-7960 Komplet śniadaniowy Botanica Zdjęcie Sklep Przyrodnicze - Owady - komplet śniadaniowy
Krzysztof Komplet śniadanio... NUOVA R2S 752-7960 Komplet ... Sklep Przyrodnicze - Owady ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 Kanapki pita z sałatką z serem feta Kanapki pita z sałatką z serem feta Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Kanapki pita z sałatką z serem feta

4 chlebki pita

sałatka:
8-12 pomidorków koktajlowych, truskawkowych lub cherry
1 nieduży ogórek zielony
1 opakowanie (125 g) sera feta w kostkach
1 duża pomarańczowa papryka
1/2 łyżki czerwonego octu winnego
3-4 gałązki tymianku
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
sól
pieprz


Przygotuj sałatkę: pomidorki, ogórka i paprykę umyj i osusz. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w paski, a następnie w kostkę. Pomidorki przekrój na pół. Ogórka pokrój w kostkę. Warzywa przełóż do miski, dodaj oliwę, ocet winny, listki tymianku, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Dodaj kostki sera i wymieszaj.
Przygotuj kanapki: podgrzej chlebki pita w tosterze, natnij je wzdłuż, tworząc kieszonkę i napełnij sałatką. Dorzuć kilka umytych rzodkiewek. W ten sam sposób przygotuj pozostałe kanapki.

Rada: sałatkę przechowuj w lodówce do trzech dni. Do sałatki możesz też dodać posiekaną cebulę i oliwki - czarne lub zielone.

Zdjęcie Eva Solo Stojak na noże pochyły 515280 Zdjęcie Nuova POJEMNIK NA NOŻE - Mediterraneo (784 KITH) Zdjęcie Stojak na Noże - Voodoo
Eva Solo Stojak na noże poc... Nuova POJEMNIK NA NOŻE - Me... Stojak na Noże - Voodoo
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 Kanapka z chleba tostowego z bananem i masłem orzechowym Kanapka z chleba tostowego z bananem i masłem orzechowym Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Kanapka z chleba tostowego z bananem i masłem orzechowym

8 kromek białego pieczywa tostowego
2 dojrzałe banany
6 łyżek masła orzechowego
1/5 kostki (40 g) masła


Banany obierz i pokrój w plasterki.
Przygotuj kanapkę: kromkę chleba posmaruj masłem orzechowym, następnie ułóż plasterki banana, przykryj drugą kromką i lekko dociśnij.
Na patelni roztop 1/4 masła i zrumień kanapkę z dwóch stron, następnie ostrym nożem przekrój po przekątnej w trójkąty. Do tostu dodaj umytą gruszkę. W ten sam sposób przygotuj pozostałe kanapki.

Zdjęcie Bosch TAT 6001 Zdjęcie Bosch TAT6101 Zdjęcie ELECTROLUX EAT 7100
Bosch TAT 6001 Bosch TAT6101 ELECTROLUX EAT 7100
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
4 Kanapka z klopsem Kanapka z klopsem Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Kanapka z klopsem

4 duże kromki zwykłego chleba
4 liście sałaty
masło lub margaryna do posmarowania kromek

klops:
1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
50 g boczku wędzonego (najlepiej w plastrach)
2 jajka
1/2 szklanki (125 ml) bulionu (warzywnego, drobiowego, wołowego)
1/2-3/4 szklanki bułki tartej
2 łodygi selera
1 pęczek dymki
5 ząbków czosnku
ok. 5-cm kawałek korzenia imbiru
1 łyżeczka mieszanki przypraw typu pięć smaków
sól
świeżo mielony czarny pieprz
tłuszcz do natłuszczenia foremki

glazura (opcjonalnie):
3/4 szklanki (185 ml) sosu hoisin
1/2 szklanki (125 ml) octu ryżowego
2-cm kawałek korzenia imbiru
1 ząbek czosnku


Przygotuj glazurę (opcjonalnie, jest zdecydowana w smaku, nie wszystkim dzieciom będzie smakowała): w rondelku doprowadź do wrzenia sos i ocet z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku i startego na tarce obranego korzenia imbiru. Gotuj, mieszając, ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje i będzie błyszczący.
Przygotuj klopsa: czosnek przeciśnij przez praskę, imbir obierz i zetrzyj na tarce, dymkę umyj, osusz i drobno posiekaj - osobno białą i jasnozieloną część, osobno szczypiorek. Łodygi selera umyj, obierz z włókien i bardzo drobno posiekaj. Boczek pokrój w małą kostkę.
Na patelni zrumień boczek, następnie dodaj białą i jasnozieloną część dymki, selera, czosnek i imbir. Przesmażaj ok. 4 minut, mieszając od czasu do czasu, aż seler lekko zmięknie. Odstaw do przestudzenia.
Mięso przełóż do dużej miski, wbij jajka, dodaj warzywa, 2 łyżki glazury (opcjonalnie) i dolej połowę bulionu. Dopraw mięso solą, pieprzem i mieszanką przypraw. Zacznij wyrabiać, następnie dosyp pół szklanki bułki tartej oraz szczypiorek i wyrabiaj dalej. Jeśli mięso będzie bardzo zwarte, dolej więcej bulionu. Jeśli za rzadkie - dosyp więcej bułki tartej.
Masę przełóż do natłuszczonej keksówki, mokrą ręką wyrównaj powierzchnię mięsa, przykryj foremkę folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C (170 st. C termoobieg) i piecz ok. godziny i 10 minut. W połowie czasu pieczenia ostrożnie zdejmij folię i posmaruj wierzch klopsa 3 łyżkami glazury, ponownie przykryj i piecz dalej. Wyjmij z pieca, ostudź.
Przygotuj kanapki: kromki chleba posmaruj masłem (lub margaryną, możesz też użyć niewielkiej ilości pozostałej glazury) i przekrój na pół. Ułóż na nich liście sałaty i po 1-cm plastrze klopsa. Do kanapki dorzuć kilka umytych rzodkiewek i obraną marchewkę. W ten sam sposób przygotuj pozostałe kanapki.

Rada: klopsa warto przygotować dzień wcześniej. Podane proporcje na klopsa wystarczą na kanapki i obiad. Mięso przechowuj w lodówce do trzech dni.

Zdjęcie DAKINE pokrowiec na jedzenie Lunch box Zdjęcie RENBERG Lunch box RB-4412 Zdjęcie TIRROS SILIKONOWY LUNCH BOX TS-1412
DAKINE pokrowiec na jedzeni... RENBERG Lunch box RB-4412 TIRROS SILIKONOWY LUNCH BOX...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 Kanapka z tortilli z pastą z oliwek i serkiem kozim Kanapka z tortilli z pastą z oliwek i serkiem kozim Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Kanapka z tortilli z pastą z oliwek i serkiem kozim

4 pszenne tortille
4 duże liście sałaty frisee
6-8 suszonych pomidorów w oleju
1 opakowanie (200 g) twarożku koziego

pasta:
1 słoik (ok. 200 g) czarnych oliwek bez pestek
2 łyżeczki kaparów
1 ząbek czosnku
2 fileciki anchois


Przygotuj pastę: wszystkie składniki zmiksuj w blenderze.
Przygotuj kanapkę: pomidory odsącz z oleju i pokrój w paski. Twarożek pokrusz widelcem, sałatę umyj i osusz, porwij na mniejsze kawałki.
Na placek tortilli rozsmaruj cienko pastę, dodaj porcje twarożku, suszonych pomidorów i liście sałaty. Zwiń jak kebab, możesz spiąć drewnianą wykałaczką lub zawinąć w papier śniadaniowy, żeby kanapka się nie rozwinęła. Dorzuć kilka kolorowych małych pomidorków. W ten sam sposób przygotuj pozostałe kanapki.

Zdjęcie EMSA Zestaw trzech śniadaniówek Variabolo Lunchbox Zdjęcie Oxo Lunch box dwupoziomowy 4el Zdjęcie Rotho Lunchbox Fun 4P3091
EMSA Zestaw trzech śniadani... Oxo Lunch box dwupoziomowy 4el Rotho Lunchbox Fun 4P3091
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6 Kanapka z pastą jajeczną i rzodkiewkami Kanapka z pastą jajeczną i rzodkiewkami Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Kanapka z pastą jajeczną i rzodkiewkami

8 kromek chleba żytniego na zakwasie

pasta:
4 jajka
4-5 rzodkiewek
2-3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy typu Dijon
1/2 pęczka szczypiorku
sól
pieprz


Przygotuj pastę: jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz, następnie drobno posiekaj nożem (możesz też zetrzeć je na tarce o grubych oczkach lub użyć gilotyny do jajek). Rzodkiewki umyj, osusz i pokrój w słupki. Szczypiorek umyj i posiekaj.
Jajka i rzodkiewki wymieszaj ze szczypiorkiem, majonezem i musztardą, dopraw solą.
Przygotuj kanapkę: kromkę chleba posmaruj pastą jajeczną, przykryj drugą kromką i lekko dociśnij. Następnie przekrój kanapkę po przekątnej na trójkąty. Dorzuć kilka umytych pomidorków truskawkowych. W ten sam sposób przygotuj pozostałe kanapki.

Zdjęcie Black Red White Culinaria maszynka do krojenia jajek THK-043987 Zdjęcie Zginana deska do krojenia różowa Zdjęcie WMF 634306040
Black Red White Culinaria m... Zginana deska do krojenia r... WMF 634306040
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
7 Kanapka z pastą z szynki Kanapka z pastą z szynki Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Kanapka z pastą z szynki

8 kromek pełnoziarnistego pieczywa tostowego

pasta:
100 g dobrej gotowanej lub wędzonej szynki
1 mała cebulka dymka
1-2 ogórki konserwowe
2/3 opakowania (50 g) orzechów pekan lub włoskich
4 łyżki gęstego majonezu lub gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy typu Dijon
kilka kropli sosu tabasco (opcjonalnie)
sól
pieprz


Przygotuj pastę: orzechy upraż na suchej patelni i ostudź - dzięki prażeniu będą słodsze w smaku.
Orzechy, kawałki szynki, cebulkę, ogórki konserwowe, majonez, musztardę i sos tabasco zmiksuj w blenderze na pastę. Spróbuj i ew. dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj kanapkę: kromkę chleba posmaruj pastą, przykryj drugą kromką i lekko dociśnij. Ostrym nożem odkrój skórkę, a kanapkę przekrój po przekątnej w trójkąty. Dorzuć 2-3 małe obrane marchewki pokrojone w słupki. W ten sam sposób przygotuj pozostałe kanapki.

Rada: pastę możesz przygotować wcześniej i przechowywać do trzech dni w lodówce.

Zdjęcie Alessi Komplet noży Mami Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 10 el 7866
Alessi Komplet noży Mami Gerpol Komplet noży SAKO Swiss Hufeisen Komplet noży...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
8 Kanapka z kurczakiem, karmelizowaną białą cebulą i pomidorem Kanapka z kurczakiem, karmelizowaną białą cebulą i pomidorem Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Kanapka z kurczakiem, karmelizowaną białą cebulą i pomidorem

4 kajzerki
2 filety z kurczaka
1 dojrzały pomidor malinowy
kilka liści rukoli
masło lub margaryna do posmarowania
1 łyżka oliwy
sól
pieprz

karmelizowana cebula:
4 cebule cukrowe
2 łyżki masła
sól
pieprz


Przygotuj cebulę: cebule obierz i pokrój w piórka. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i przesmażaj, mieszając na sporym ogniu 8-10 minut, aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni, ale nie przypali. Zmniejsz ogień i duś bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu kolejne 20 minut - cebula powinna ściemnieć i zmienić kolor na złocistobrązowy. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj kurczaka: mięso oczyść, umyj i osusz, każdy filet przekrój wzdłuż na pół, aby otrzymać w sumie 4 kotlety. Następnie posmaruj je oliwą i opiecz na patelni grillowej, po mniej więcej 5 minut z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem, przestudź.
Przygotuj kanapkę: pomidora umyj i pokrój w plasterki, sałatę umyj i osusz, porwij na mniejsze kawałki. Kajzerkę przekrój na pół i dolną kromkę posmaruj masłem lub margaryną. Ułóż na niej porcję sałaty, plaster pomidora, następnie kurczaka i łyżkę karmelizowanej cebuli. Przykryj drugą kromką. Dorzuć kilka umytych świeżych rzodkiewek i obraną pokrojoną w słupki marchewkę. W ten sam sposób przygotuj pozostałe kanapki.

Rada:
kurczaka i cebulę możesz przygotować dzień wcześniej. Karmelizowaną cebulę przechowuj w szczelnym pojemniku dwa-trzy dni.

Zdjęcie Chasseur Patelnia Grillowa Prostokątna Classic Kobaltowy Granat Zdjęcie Florina Patelnia Grillowa Cantina 31782 24x24cm Zdjęcie Tefal Patelnia Grillowa Character C6824052 26cm
Chasseur Patelnia Grillowa ... Florina Patelnia Grillowa C... Tefal Patelnia Grillowa Cha...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
9 Kanapka z marynowanym kurczakiem i ziołowym majonezem Kanapka z marynowanym kurczakiem i ziołowym majonezem Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Kanapka z marynowanym kurczakiem i ziołowym majonezem

8 niedużych kromek chleba wiejskiego z ziarnami

kurczak:
3 małe filety z kurczaka
3 łyżeczki soku z cytryny
1 opakowanie (200 g) gęstego jogurtu naturalnego
2-cm kawałek korzenia imbiru
1 duży ząbek czosnku
1/3 łyżeczki mielonego kuminu
1/3 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1/4 łyżeczki kurkumy
sól

majonez:
6 łyżek majonezu
1/2 pęczka świeżej bazylii
1/2 pęczka świeżej kolendry
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (opcjonalnie)


Przygotuj kurczaka: imbir obierz i zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj jogurt z imbirem, czosnkiem i przyprawami.
Filety oczyść, umyj i osusz, następnie przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny i oprósz solą. Na mięso wylej marynatę, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 5 godzin.
Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty (nie wycieraj) i obsmaż na rozgrzanej patelni grillowej, bez dodatku tłuszczu, z dwóch stron, po mniej więcej 5 minut każda. Odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj majonez: w blenderze zmiksuj umyte i osuszone świeże zioła z majonezem, sokiem i skórka otartą z cytryny.
Przygotuj kanapkę: filet z kurczaka pokrój w plastry i ułóż na kanapce, na kurczaku rozsmaruj porcję majonezu i przykryj drugą kromką. Dodaj kilka umytych i przekrojonych rzodkiewek. W ten sam sposób przygotuj pozostałe kanapki.

Rada: filety możesz przygotować dzień wcześniej, sprawdzą się też jako danie obiadowe. Majonez i kurczaka przechowuj w lodówce dwa-trzy dni.

Zdjęcie Lamart Zestaw śniadaniowy Snack set FILLE LT8016 Zdjęcie St. Majewski Zestaw Śniadaniowy Minionki (71727) Zdjęcie Inni Zestaw Śniadaniowy Mons So76272
Lamart Zestaw śniadaniowy S... St. Majewski Zestaw Śniadan... Inni Zestaw Śniadaniowy Mon...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
10 Kanapka z sałatką z kukurydzy i tuńczyka Kanapka z sałatką z kukurydzy i tuńczyka Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Kanapka z sałatką z kukurydzy i tuńczyka

4 średniej wielkości bułeczki orkiszowe z suszonymi pomidorami
kilkanaście listków rukoli

sałatka:
1 puszka (185 g) tuńczyka w zalewie lub w oleju
1 mała puszka (120 g) kukurydzy
3 czubate łyżeczki czerwonego pesto paprykowego
4 czubate łyżki kremowego białego serka lub twarożku
sól


Przygotuj sałatkę: w misce rozdrobnij widelcem odsączonego tuńczyka, dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę, pesto i serek. Delikatnie wymieszaj łyżką, ewentualnie dopraw solą.
Przygotuj kanapkę: rukolę umyj i osusz. Bułeczkę przekrój wzdłuż, na dolnej kromce ułóż kilka listków rukoli, nałóż sałatkę i ponownie kilka listków sałaty. Przykryj drugą kromką. Dodaj kilka umytych śliwek. W ten sam sposób przygotuj pozostałe kanapki.

Rada: sałatkę możesz przygotować dzień wcześniej. Przechowuj ją w lodówce do trzech dni. Jeśli nie masz pesto, możesz go zastąpić zwykłym majonezem. Jeśli lubisz, do sałatki dodaj 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku.

Zdjęcie St Majewski Minionki Zestaw Śniadaniowy Czarny 171727 172564 Zdjęcie Violetta Zestaw śniadaniowy w torebce Zdjęcie Inni Zestaw Śniadaniowy Frozen So55772
St Majewski Minionki Zestaw... Violetta Zestaw śniadaniowy... Inni Zestaw Śniadaniowy Fro...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
11 Ciasto z bakaliami w miodowym karmelu Ciasto z bakaliami w miodowym karmelu Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Ciasto z bakaliami w miodowym karmelu

ciasto:
1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej
1/2 szklanki (100 g) cukru
1/2 kostki i 2 płaskie łyżki (125 g) zimnego masła
1 żółtko
2 łyżki (30 ml) śmietanki 30 proc.
sól

masa:
1 szklanka (200 g) cukru
1 szklanka (250 ml) śmietanki 30 proc.
4 łyżki (60 ml) miodu
1/2 kostki (100 g) masła
3/4 szklanki (ok. 75 g) suszonych wiśni lub żurawiny
1 opakowanie (100 g) kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 i 1/2 szklanki (ok. 300 g) płatków migdałowych
2 łyżki (30 g) mąki pszennej
sól


Przygotuj ciasto:
mąkę, cukier, szczyptę soli i zimne masło wsyp do dużej miski i wyrabiaj palcami, aż masa konsystencją będzie przypominała mokry piasek. Dodaj śmietankę wymieszaną z żółtkiem i szybko zagnieć jednolite ciasto. Z ciasta uformuj kulę, lekko ja spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj w prostokąt i wyłóż nim formę wyłożoną papierem do pieczenia (możesz tez użyć dużej tortownicy). Dociśnij ciasto do dna i brzegów naczynia, formując brzeg o wysokości ok. 2 cm. Wyłóż ciasto dużym kawałkiem papieru do pieczenia i wsyp specjalne ciężarki lub surową fasolę. Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 170 st. C (190 st. C zwykły piec) i piecz 15 minut. Następnie zdejmij papier z obciążeniem i piecz kolejne 10 minut, aż ciasto będzie lekko złociste. Wyjmij z pieca i lekko przestudź (nie wyłączaj piekarnika).
Przygotuj masę: do rondla o grubym dnie wsyp cukier, dodaj śmietankę, miód, masło i szczyptę soli. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, mieszając. Gdy masa zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj około 25 minut do momentu, aż masa będzie miała konsystencję gęstego karmelu.
W misce wymieszaj suszone wiśnie (lub żurawiny), skórkę pomarańczową, płatki migdałów i mąkę. Przełóż do rondla, dokładnie wymieszaj z masą i całość wyłóż na podpieczone ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz 40-50 minut, aż masa będzie złocista.

Zdjęcie Kaiser La Forme Plus Forma do ciasta 637280 Zdjęcie Lekue Forma do ciasta serce 0210800R01 Zdjęcie Silit Forma do ciasta MOBIL 26 cm 637440
Kaiser La Forme Plus Forma ... Lekue Forma do ciasta serce... Silit Forma do ciasta MOBIL...
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
12 Ciasto migdałowe Ciasto migdałowe Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Ciasto migdałowe

3/4 szklanki (112 g) mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 i 1/8 kostki (175 g) miękkiego masła
3/4 szklanki (150 g) cukru
3 jajka
1 łyżka skórki otartej z cytryny
1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
2/3 szklanki (65 g) mielonych migdałów
sól


Mąkę wymieszaj z migdałami, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Miękkie masło i cukier utrzyj lub ubij mikserem na puszystą masę, dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. Następnie, nie przerywając miksowania, pojedynczo dodawaj jajka. Na koniec wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do prostokątnej lub kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 170 st. C (190 st. C zwykły piec) i piecz 45-55 minut lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i ostudź na kratce. Do porcji ciasta dodaj garść owoców, np. borówek, malin, jeżyn.

Zdjęcie Bosch MUM 54 D 00 Zdjęcie Kenwood HM221 Zdjęcie KENWOOD KMX 50 GR
Bosch MUM 54 D 00 Kenwood HM221 KENWOOD KMX 50 GR
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Komentarze (3)
Kanapki do szkoły
Zaloguj się
  • basiacan

    Oceniono 19 razy 15

    Wiekszosc z tych kanapek po kilku godzinach zwilgotnieje i ROZLEZIE sie. Nadaja sie raczej do jedzenia PRZED pojsciem do szkoly. A tak na marginesie - dlaczego promuje sie tak WYMYSLNE skladniki?

  • zamiastki

    Oceniono 11 razy -9

    Kanapki prawie jak w Kopenhadze, gdzie są najlepsze w Europie bary z przekąskami.
    empiro.blox.pl/2011/11/Baltyckie-smaki-przepisy.html

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX