Owocowe wypieki

Jabłka, gruszki, brzoskwinie, morele, śliwki - to teraz jest ich czas. Mamy dziesięć sprawdzonych przepisów na ciasta i ciasteczka z jesiennymi owocami
Tarta serowa z figami na ciepło Tarta serowa z figami na ciepło Fot. MARCIN URBAN

Tarta serowa z figami na ciepło

ciasto:
3/4 szklanki + 1 łyżka (125 g) mąki pszennej
75 g zimnego masła
3 łyżki (25 g) mielonych orzechów laskowych
1-2 łyżki zimnej wody
sól
1 łyżeczka masła do natłuszczenia formy
mąka do oprószenia formy

farsz:
6 fig
500 g sera ricotta (lub innego białego twarożku)
4 surowe żółtka
1/4 szklanki (50 g) cukru pudru
1 laska wanilii
2 łyżki dżemu figowego
1 łyżka płynnego miodu do polania (opcjonalnie)


Przygotuj ciasto: posiekaj nożem masło z mąką i szczyptą soli, dodaj orzechy i wymieszaj (możesz też użyć malaksera). Dodaj 2 łyżki zimnej wody i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli się kruszy, dodaj więcej wody, jeśli jest za luźne - podsyp mąką. Uformuj kulę, lekko ją spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki. Formę do tart o średnicy ok. 22 cm lekko natłuść masłem i oprósz mąką.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy (lub blacie) na okrąg o średnicy większej niż forma i przełóż je do formy. Dokładnie wyłóż ją ciastem, lekko dociśnij i odetnij nadmiar ciasta z brzegów. Dno ponakłuwaj widelcem, wyłóż je papierem do pieczenia, wysyp ciężarki do pieczenia (możesz też użyć suchej fasoli) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Podpiekaj 15 minut, wyjmij formę z pieca, delikatnie usuń pergamin i obciążenie, ponownie wstaw do piekarnika i piecz kolejne 5 minut. Wyjmij z pieca.
Przygotuj farsz: żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel, następnie wymieszaj go z serem i ziarenkami z przekrojonej wzdłuż laski wanilii. Figi umyj i pokrój w plastry.
Przygotuj tartę: podpieczone ciasto posmaruj dżemem i wyłóż masę serową, na wierzch ułóż plastry fig i ponownie formę wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut, wyjmij z pieca, skrop miodem i od razu podawaj.

Silit Forma do tarty 28cm
w okazje.info
Ciasto dyniowe Ciasto dyniowe Fot. MARCIN URBAN

Ciasto dyniowe

500 g ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego)

farsz:
500 g zwykłej dyni
2 i 2/5 szklanki (500+100 ml) mleka 2 proc.
1/2 szklanki (100 g) cukru
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
3 jajka
1 opakowanie (0,12 g) szafranu
1/4 kostki (50 g) masła

1 jajko do posmarowania (opcjonalnie)

50 g dyni do dekoracji
2 łyżki cukru do dekoracji


Dynię obierz ze skórki, usuń ew. pestki, umyj, pokrój na kawałki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż do garnka, zalej 2 szklankami mleka (500 ml) i gotuj przez 15 minut. Masę odsącz na sicie i ostudź.
Pastę z dyni wymieszaj z cukrem, imbirem, cynamonem, jajkami, szafranem i masłem oraz 2/5 szklanki (100 ml) mleka.
Ciasto francuskie rozwałkuj na dwa okręgi o średnicy większej o kilka centymetrów od formy do tarty. Pierwszym wyłóż formę o średnicy ok. 23 cm, lekko dociśnij i wyłóż farsz. Przykryj drugim krążkiem i zlep ciasto.
Wierzch możesz posmarować roztrzepanym jajkiem.
Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 50 minut. Wyjmij z pieca, podawaj na ciepło lub na zimno.

Zdjęcie Cuisipro CU-74687601
Cuisipro tarka o małych oczkach
w okazje.info
Placek drożdżowy z nektarynkami Placek drożdżowy z nektarynkami Fot. MARCIN URBAN

Placek drożdżowy z nektarynkami

3 i 1/3 szklanki (500 g) mąki pszennej
1 szklanka (250 ml) mleka 21 proc.
40 g drożdży
1/2 kostki (100 g) masła
3/4 szklanki (150 g) cukru
4 żółtka
2 łyżeczki esencji waniliowej
sól
1 kg dojrzałych nektarynek
1 łyżeczka masła do natłuszczenia formy
mąka lub bułka tarta do oprószenia formy
cukier puder do posypania


Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki w ciepłym (ale nie gorącym) mleku. Odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły ?pracować?. Żółtka utrzyj z cukrem i esencją waniliową na kogel-mogel, masło roztop w rondelku (dopilnuj, żeby nie było gorące).
Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli, uformuj kopczyk i wlej do niego zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dodając kogel-mogel. Na koniec wlej masło i wyrabiaj ok. 15 minut, aż masa zacznie odchodzić od ręki. Przełóż ciasto do dużej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 1-1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Nektarynki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki, a potem pokrój w ćwiartki. Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach ok. 24x30 cm natłuść masłem i wysyp mąką lub bułką tartą. Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrób i przełóż do brytfanki. Ćwiartki nektarynek ciasno powtykaj skórką do dołu. Całość ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 30-45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wstaw brytfankę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (180 st. C termoobieg) i piecz 50-60 minut, aż ciasto będzie złocistobrązowe. Jeśli podczas pieczenia wierzch za szybko się zrumieni, przykryj je papierem do pieczenia i piecz dalej.
Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

Skeppshult prostokątna forma do pieczenia
w okazje.info
Rolada winogronowa Rolada winogronowa Fot. MARCIN URBAN

Rolada winogronowa

90 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g cukru pudru
2 jajka
1 białko
1 łyżeczka esencji waniliowej
sól
cukier puder do posypania
250 g słodkich białych winogron bez pestek
1 opakowanie (250 g) serka typu mascarpone lub kremowego serka śmietankowego

2 łyżeczki masła do natłuszczenia formy


Przygotuj biszkopt: mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiej. Jajka, białko i cukier puder ubij mikserem. Wyłącz mikser i delikatnie wmieszaj mąkę.
Masę przelej do brytfanki o wymiarach ok. 24x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (180 st. C termoobieg) i piecz 8-10 minut, po upieczeniu biszkopt powinien być sprężysty.
Na czystej ściereczce ułóż arkusz papieru do pieczenia i posyp go cukrem pudrem. Delikatnie wyjmij biszkopt z papierem, na którym się piekł i przełóż do góry dnem na przygotowany nowy papier. Zdejmij z wierzchu ten papier, na którym się piekł. Ciepłe ciasto razem ze ściereczką i papierem zwiń w rulon, zaczynając od krótszego boku. Odstaw do wystygnięcia na 30 minut.
Winogrona umyj i osusz, owoce przekrój na pół. Ser wymieszaj z esencją i cukrem pudrem na jednolitą masę. Delikatnie rozwiń ciasto, placek posmaruj masą serową tak, żeby pozostawić z jednej krótszej strony 2 cm wolnego miejsca. Na farszu rozłóż winogrona i ponownie zwiń ciasto w roladę, ale tym razem już bez ściereczki i papieru. Wyrównaj brzegi i zawiń gotową roladę w pergamin. Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce. Przed podaniem ewentualnie posyp jeszcze raz roladę cukrem pudrem i pokrój ją w plasterki.

Zdjęcie Zelmer 481.5 Expressive
Zelmer 481.5 Expressive, mikser do ubijania
w okazje.info
Ciasto gruszkowe z imbirem Ciasto gruszkowe z imbirem Fot. MARCIN URBAN

Ciasto gruszkowe z imbirem

1 i 2/3 szklanki (250 g) mąki pszennej
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (lub cynamonu)
3/4 szklanki (150 g) brązowego cukru
3/4 kostki (150 g) masła
3 jajka
2 (ok. 200 g) twarde gruszki, obrane, pokrojone na cienkie plasterki
1/2 szklanki (125 ml) maślanki
175 g syropu imbirowego (lub cynamonowego, jak do kawy)
sól


Gruszki obierz, umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Z masła odłóż 2 płaskie łyżki (25 g) masła, pozostałe roztop w rondelku (dopilnuj, żeby nie było gorące).
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, imbir i gruszki. Roztrzepane jajka, maślankę i roztopione masło wymieszaj, a następnie dodaj do suchych składników. Całość dokładnie, delikatnie wymieszaj.
Tortownicę o średnicy 18-20 cm wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź na nim połowę syropu. Do tak przygotowanej formy wlej ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz ok. 60 minut, aż ciasto będzie złocistobrązowe lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Jeśli podczas pieczenia wierzch się za szybko zrumieni, przykryj ciasto papierem do pieczenia. Wyjmij z pieca i odstaw na 10-15 minut.
Pozostały syrop podgrzej w rondelku z resztą masła i przed podaniem polej nim ciasto.

Zdjęcie Kaiser La Forme Plus Tortownica 20cm 637013
Kaiser La Forme Plus Tortownica o średnicy 20cm
w okazje.info
Babeczki ze śliwkami i serkiem Babeczki ze śliwkami i serkiem Fot. MARCIN URBAN

Babeczki ze śliwkami i serkiem

6 sztuk

1 i 1/5 szklanki (180 g) mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka (13 g) roztopionego masła
7 i 1/2 łyżki cukru pudru
80 g serka typu mascarpone lub kremowego serka śmietankowego
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
1 jajko
2/5 szklanki (100 ml) mleka
6 twardych dużych okrągłych śliwek
sól
1-2 łyżeczki masła do natłuszczenia foremek
cukier puder do posypania


Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. W misce wymieszaj serek z cukrem pudrem.
W większej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy, szczyptę soli i roztopione masło. Do mąki dodaj roztrzepane jajko z mlekiem i dokładnie wymieszaj.
Sześć kokilek lub foremkę do muffinek lekko natłuść i napełnij połową ciasta. Do foremek dołóż po śliwce i rozdziel serek. Na wierzch rozłóż pozostałe ciasto.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 15 minut, aż babeczki wyrosną i się zrumienią. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.

Zdjęcie AXENTIA Kokilka / Naczynie do zapiekania BLUE 503
AXENTIA Kokilka do muffinek
w okazje.info
Babeczki z malinami Babeczki z malinami Fot. MARCIN URBAN

Babeczki z malinami

6 sztuk

3 płaty ciasta filo
60 g masła
90 g cukru pudru
2 jajka
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
sok z 1/2 cytryny
1/2 opakowania (125 g) malin
sól
cukier puder lub bita śmietana do dekoracji (opcjonalnie)


Przygotuj nadzienie:
masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj jajka, mąkę, sok i skórkę z cytryny oraz garść malin (ok. 65 g), dokładnie wymieszaj.
Każdy płat ciasta filo złóż na pół i jeszcze raz na pół, następnie przekrój na dwie równe części. Tak przygotowanymi płatami ciasta filo wyłóż formę do muffinek. Wlej do środka nadzienie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 20-25 minut, aż nadzienie się zetnie.
Podawaj ozdobione pozostałymi malinami, udekorowane cukrem pudrem lub bitą śmietaną (opcjonalnie).

Zdjęcie Guardini Forma do muffinek KERAMIA 381
Guardini Forma do muffinek KERAMIA
w okazje.info
Szarlotka po amerykańsku Szarlotka po amerykańsku Fot. MARCIN URBAN

Szarlotka po amerykańsku

ciasto:
2 i 1/3 szklanki (350 g) mąki pszennej
1 kostka bez 1 łyżki (185 g) zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki zimnej wody
sól

farsz:
800 g twardych jabłek, np. szara reneta
1 szklanka (125 g) cukru pudru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
sok z 1 cytryny
1/4 kostki (50 g) masła
1 łyżeczka masła do natłuszczenia formy
mąka do oprószenia formy

1 jajko do posmarowania
1 łyżka cukru lub cukru perlistego do posypania


Przygotuj ciasto: posiekaj nożem masło z mąką, cukrem pudrem i szczyptą soli (możesz też użyć malaksera). Dodaj 2 łyżki zimnej wody i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli się kruszy, dodaj więcej wody, jeśli jest za luźne - podsyp mąką. Ciasto podziel na pół, uformuj dwie kule, lekko je spłaszcz, osobno zawiń w folię spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki. Formę o średnicy ok. 23 cm lekko natłuść i oprósz mąką.
Przygotuj farsz: jabłka umyj, obierz i pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój w plasterki i przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny, cukier, cynamon, gałkę, mąkę i całość wymieszaj.
Oba kawałki ciasta rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy (lub blacie). Pierwszy na okrąg o średnicy większej o mniej więcej 8 cm niż forma i pierwszy przełóż do formy. Dokładnie wyłóż ją ciastem, lekko dociśnij, pozostaw 2 cm ciasta wystające poza brzegi.
Ciasto wyłóż farszem, wyrównaj i na wierzch ułóż kawałki masła. Brzegi ciasta zmocz pędzelkiem i na szarlotkę nałóż drugą część rozwałkowanego ciasta. Zlep razem wystające brzegi ciasta i ?zamknij? farsz w środku. Nożem natnij wierzch w czterech miejscach i zrób krzyżyk na środku, aby podczas pieczenia para miała ujście. Wierzch szarlotki zwilż wodą (lub roztrzepanym jajkiem) i posyp cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 50-60 minut, aż wierzch ciasta się lekko zrumieni. Po wyjęciu odstaw na 10 minut, podawaj na ciepło np. z lodami waniliowymi.

Zdjęcie KENWOOD KM 086 Cooking Chef
KENWOOD KM 086 Cooking Chef, malakser
w okazje.info
Odwrócona tarta z brzoskwiniami i imbirem Odwrócona tarta z brzoskwiniami i imbirem Fot. MARCIN URBAN

Odwrócona tarta z brzoskwiniami i imbirem

250 g ciasta francuskiego (mrożonego lub świeżego)
6-8 dojrzałych brzoskwiń
1/3 szklanki + 1/2 łyżki (75 g) brązowego cukru
1/4 kostki (50 g) masła
60 g kandyzowanego imbiru
1 łyżka (15 ml) syropu z imbiru
1 jajko do posmarowania


Brzoskwinie umyj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń pestki. Imbir pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni o średnicy ok. 25 cm, którą możesz wstawić do gorącego piekarnika, roztop i skarmelizuj cukier (pilnuj, żeby karmel się nie spalił). Gdy cukier zacznie ciemnieć, zdejmij patelnię z ognia, dodaj połowę (25 g) masła i wymieszaj.
Ułóż w karmelu brzoskwinie przecięciem do góry, a między owoce powtykaj imbir. Rozłóż pozostałe masło pomiędzy owoce i skrop syropem. Patelnię trzymaj w cieple.
Z ciasta wytnij koło i rozwałkuj je tak, aby jego średnica była większa od średnicy patelni (jeśli używasz mrożonego, rozmroź je wcześniej).
Ułóż ciasto na brzoskwiniach i ostrożnie, żeby się nie oparzyć, podwiń je do środka. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Patelnię wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz 20-25 minut, aż ciasto wyrośnie i będzie złocistobrązowe. Wyjmij z pieca, odstaw na 5-7 minut, a następnie przykryj patelnię talerzem i zdecydowanym ruchem obróć całość, aby wyłożyć ciasto na talerz.

Zdjęcie Patelnia uniwersalna, żeliwna, śr. 25 cm.
Patelnia uniwersalna, żeliwna, śr. 25 cm.
w okazje.info
Tartaletki z morelami Tartaletki z morelami Fot. MARCIN URBAN

Tartaletki z morelami

6 sztuk

ciasto:
1 szklanka i 2 łyżki (185 g) mąki pszennej
4/5 szklanki (90 g) mielonych migdałów
5 łyżek (40 g) cukru pudru
2/3 kostki (130 g) zimnego masła
1 jajko

farsz:
200 g białego kremowego serka
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 jajka
1 szklanka (ok. 100 g) cukru pudru
1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30 proc.

400 g dojrzałych moreli
1-2 łyżeczki masła do natłuszczenia foremek


Morele umyj, osusz, usuń pestki i pokrój owoce w ćwiartki.
Do miski przesiej mąkę, dodaj migdały, cukier i masło w kawałkach. Rozetrzyj palcami, aby konsystencja przypominała mokry piasek, następnie dodaj jajko i szybko wyrób ciasto. Uformuj kulę, lekko ją spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Foremki do tartaletek o średnicy 10 cm lekko natłuść. Ciasto podziel na 6 części, rozwałkuj i wyłóż nim foremki. Dna ponakłuwaj widelcem, ciasto wyłóż papierem do pieczenia i wsyp ciężarki lub suchą fasolę. Tak obciążone foremki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i podpiekaj 8-10 minut, a następnie usuń papier z obciążeniem (nie wyłączaj piekarnika).
Przygotuj farsz: serek wymieszaj z wanilią, jajkiem, cukrem i śmietanką na gładką masę (możesz użyć miksera). Rozdziel ją między podpieczone foremki, rozłóż na wierzchu morele i wstaw tartaletki do piekarnika. Piecz 25-30 minut, w tym czasie masa powinna się ściąć.
Podawaj na ciepło.

 

Przepisy, wykonanie i stylizacja Aneta Kosiba www.anetakosiba.com, zdjęcia Marcin Urban www.marcinurban.pl

Zdjęcie Guardini Foremki do tartaletek / mini-tart ARIANNA 56204
Guardini Foremki do tartaletek / mini-tart
w okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA