Cztery sposoby na indyka i kurczaka

Szukasz pomysłów na codziennego indyka? Nafaszeruj go szpinakiem i serem lub pomidorami. Do kurczaka zaś dodaj aromatyczne przyprawy pochodzące z Dalekiego Wschodu. Kto powiedział, że drób jest nudny...?
Kotlety z indyka ze szpinakiem i owczym serem Kotlety z indyka ze szpinakiem i owczym serem Fot. MARCIN URBAN

Kotlety z indyka ze szpinakiem i owczym serem

4 sznycle z piersi indyka
200 g owczego sera
200 g szpinaku
1 łyżka masła
3 łyżki oliwy
gałka muszkatołowa
sól
pieprz


Szpinak umyj, odsącz i przesmaż 3 minuty na rozgrzanym maśle. Odparuj nadmiar płynu, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser pokrój na 4 plastry. W każdym kotlecie zrób kieszonkę ostrym nożem. Oprósz mięso z wierzchu solą i pieprzem, do wewnątrz włóż szpinak do połowy kieszonki, następnie włóż plaster owczego sera i zepnij wykałaczkami. Smaż około 8 minut z każdej strony na rozgrzanej oliwie.

Roladki z indyka z serem i pomidorami Roladki z indyka z serem i pomidorami Fot. MARCIN URBAN

Roladki z indyka z serem i pomidorami

1 pierś indyka (ok. 700 g)
3 duże twarde pomidory
150 g miękkiego żółtego sera
3 łyżki oleju
3 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych
oregano
sól
pieprz

Umyte i osuszone mięso indyka pokrój w płaty, każdy lekko rozbij, oprósz solą, pieprzem i oregano. Ser pokrój w dość grube paski. Sparz pomidory, zdejmij z nich skórkę, przekrój na ćwiartki, usuń pestki, miąższ pokrój w paski. Na płatach indyka rozłóż paski sera i kilka pasków pomidora, zwiń w rulon i zepnij wykałaczkami lub specjalnymi igłami. Obtocz w płatkach kukurydzianych i smaż roladki na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

Kurczak z ananasem Kurczak z ananasem Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Kurczak z ananasem

4 filety z piersi kurczaka
1/4 łyżeczki soli
czarny pieprz
1 łyżka wytrawnego sherry

sos cytrynowy:
2 plasterki ananasa z puszki
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/4 szklanki wody
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka masła
2 łyżeczki oleju
1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 łyżeczka świeżo startego imbiru

do panierowania:
1 szklanka tartej bułki
1/4 szklanki ziaren sezamu
1 jajko


Filety lekko rozbij tłuczkiem, przełóż do miski, posól, oprósz pieprzem i polej sherry. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.
Tartą bułkę wymieszaj z sezamem. Kawałki kurczaka zanurz w roztrzepanym jajku, potem w panierce i odłóż na kilka minut.
Do woka lub szerokiego rondla wlej olej do wysokości 5 cm i podgrzewaj go na średnim ogniu, aż osiągnie temperaturę 180 st. C. Do gorącego oleju wkładaj po dwa kawałki kurczaka i smaż 3-4 minuty na złoty kolor, od czasu do czasu obracając (dobrze usmażone mięso powinno być miękkie i soczyste, ale już nie różowe w środku). Po tym czasie wyjmij filety z tłuszczu, dokładnie osącz na ręczniku papierowym, ułóż w żaroodpornym naczyniu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 90 st. C (aby nie wystygło, gdy będą się smażyć dwa pozostałe kawałki).
Przygotuj sos cytrynowy: plasterki ananasa zmiksuj na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki sosu, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie przełóż mieszaninę do rondla i podgrzewaj na małym ogniu, aż zacznie lekko gęstnieć.
Kurczaka pokrój w paski, ułóż na talerzu i polej sosem. Udekoruj plasterkami ananasa z puszki

Kurczak z groszkiem Kurczak z groszkiem Fot. Arkadiusz Ćcichocki / AG

Kurczak z groszkiem

1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
3 ząbki czosnku
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka drobno zmielonego czarnego pieprzu
szczypta pieprzu kajeńskiego
4 filety z piersi kurczaka
2 łyżki wytrawnego sherry
2 łyżki melasy lub miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju arachidowego
200 g strączków groszku cukrowego


Przygotuj marynatę: wymieszaj w misce skórkę cytrynową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos rybny, sos sojowy, pieprz czarny i kajeński. Mięso pokrój w wąskie paski, włóż do marynaty, przykryj i odstaw na 2 godziny do lodówki.
Przygotuj sos: wymieszaj sherry z melasą lub miodem oraz sokiem z cytryny. Ustaw wok lub szeroki rondel na dużym ogniu, wlej olej i bardzo mocno podgrzej. Ostrożnie wkładaj kawałki kurczaka do oleju i szybko je podsmaż. Dodaj przygotowany sos i smaż, aż lekko zgęstnieje.
Oddzielnie, w lekko osolonej wodzie ugotuj groszek z odrobiną cukru. Następnie odsącz i wymieszaj z usmażonym kurczakiem. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym albo sojowym.

Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE