Zapiekanki

Zapiekanki mają wiele zalet. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można do nich dodać ulubione produkty, które mamy akurat w lodówce. Dobrze smakują następnego dnia po przygotowaniu, więc sprawdzą się jako przekąska w pracy
Zapiekane gnocchi Zapiekane gnocchi Fot. MARCIN URBAN

Zapiekane gnocchi

4 porcje

500 g makaronu gnocchi
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
500 ml pulpy pomidorowej
100 g czarnych oliwek
100 g zielonego pesto
125 g (1 op.) sera mozzarella
sól
pieprz
listki bazylii do dekoracji


Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu i odcedź. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj drobno posiekany czosnek i smaż chwilę (uważaj, żeby czosnek się nie przypalił). Dodaj pulpę pomidorową, oliwki i podgrzewaj 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pesto, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i zdejmij z ognia. Następnie dodaj makaron i wymieszaj.
Całość przełóż do naczynia do zapiekania, a na wierzchu rozłóż plasterki sera mozzarella. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 10-15 minut, aż ser się rozpuści. Podawaj na gorąco udekorowane świeżą bazylią.

Zdjęcie ARCUISINE Naczynie żaroodporne 36719 Zdjęcie Eva Solo Naczynie żaroodporne 0011796 Zdjęcie Rosendahl Naczynie żaroodporne Grand Cru prostokątne 24 cm
ARCUISINE Naczynie żaroodpo... Eva Solo Naczynie żaroodpor... Rosendahl Naczynie żaroodpo...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Ryż po kreolsku Ryż po kreolsku Fot. MARCIN URBAN

Ryż po kreolsku

4 porcje

200 g długoziarnistego ryżu
400 ml bulionu warzywnego
400 g mango
1 pęczek młodej cebuli
50 g zielonych oliwek
50 g czarnych oliwek
sos sojowy
cynamon
gałka muszkatołowa
75 g orzeszków nerkowca
3 łyżki oliwy z oliwek (1+1+1)
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu utłuczonego w moździerzu


W rondlu rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij na niej ryż. Dolej bulion, pieprz i gotuj na małym ogniu, aż ryż będzie miękki.
Mango obierz i pokrój w paski. Formę o średnicy około 28 cm (lub 12 kokilek) wysmaruj olejem. Cebulę umyj, oczyść i pokrój w cienkie krążki. Oliwki pokrój w plasterki.
Ryż dopraw sosem sojowym, cynamonem i gałką muszkatołową. Wymieszaj z mango, cebulą, orzechami i przełóż do formy. Całość skrop olejem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 30 minut.

Zdjęcie Alessi Mała miseczka Colombina Zdjęcie DUKA Miseczka 1212165 Zdjęcie Leonardo Miseczka Optic 049441
Alessi Mała miseczka Colomb... DUKA Miseczka 1212165 Leonardo Miseczka Optic 049441
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Zapiekanka z cykorii Zapiekanka z cykorii Fot. MARCIN URBAN

Zapiekanka z cykorii

dla 4 osób

4 główki białej cykorii
8 plastrów gotowanej szynki
sos:
50 g niesolonego masła
80 g pszennej mąki
1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
1 szklanka (250 ml) mocnego piwa
1 szklanka (250 ml) mleka
łyżka masła do wysmarowania formy
szczypta gałki muszkatołowej
świeżo mielony czarny pieprz
sól


W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Do wrzątku włóż cykorie, gotuj je przez 5 minut, następnie dobrze odsącz i odstaw do ostudzenia.
W rondlu na małym ogniu roztop masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Potem wmieszaj musztardę, piwo i mleko. Kiedy otrzymasz gładką masę, dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Gotuj całość około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.
Ceramiczne naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Cykorie pokrój wzdłuż na pół i odciśnij z nich nadmiar wody. Każdą część zawijaj w plaster szynki i układaj przecięciem do góry w naczyniu. Następnie polej sosem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz 20 minut, aż wierzch lekko zbrązowieje i pokryje się pęcherzami. Podawaj na gorąco z chrupiącym chlebem.

Zdjęcie DUKA Naczynie do zapiekania 23cm z pokrywką 1210182 Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Pomarańczowa Zdjęcie Skeppshult Forma do zapiekania 0800
DUKA Naczynie do zapiekania... Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Skeppshult Forma do zapieka...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Minizapiekanki ze słodkich ziemniaków Minizapiekanki ze słodkich ziemniaków Fot. MARCIN URBAN

Minizapiekanki ze słodkich ziemniaków

3-4 porcje

1/2 kg słodkich ziemniaków batatów
1 łyżka oliwy z oliwek
20 g masła
2 pory (tylko białe części)
1 ząbek czosnku
125 g sera feta
4 jajka
70 ml śmietany 18 proc.
sól
pieprz
oliwa lub masło do posmarowania foremek


Ziemniaki pokrój w drobną kostkę, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, odcedź i odstaw na bok. Pory pokrój w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło, dodaj pora i smaż ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy będzie miękki i jasnożółty, dodaj zmiażdżony czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Następnie schłódź, dodaj pokruszony ser i ziemniaki. Całość wymieszaj, nałóż do wysmarowanych tłuszczem kokilek o średnicy 7 cm i lekko dociśnij. W misce roztrzep jajka i wymieszaj je ze śmietaną, dopraw solą i mielonym czarnym pieprzem. Foremki dopełnij masą do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i zapiekaj 25-30 minut, aż masa się zetnie, a zapiekanki się zarumienią. Zapiekanki pozostaw w foremkach 5 minut, a następnie wyjmij je i od razu podawaj.

Zdjęcie Cookut Kokilka 2szt RAM9BC2 Zdjęcie Le Creuset Zestaw Garnków Matiere Mini 3el 91016300173000 Zdjęcie LUBIANA AMERYKA Naczynie do zapiekania, kokilka 9cm 0000
Cookut Kokilka 2szt RAM9BC2 Le Creuset Zestaw Garnków M... LUBIANA AMERYKA Naczynie do...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zapiekanka pasterska Zapiekanka pasterska Fot. MARCIN URBAN

Zapiekanka pasterska

4-6 porcji

1 cebula
1 marchewka
1 kg mielonego mięsa jagnięcego
1 łyżeczka mąki pszennej
2 łyżki keczupu pomidorowego
6 ziemniaków (ok. 800 g)
1/3 szklanki (ok. 80 ml) mleka
30 g masła
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego majeranku
2 szklanki (500 ml) wody
1 łyżka oleju
sos worcestershire
pieprz
sól


W osolonej wodzie ugotuj ziemniaki, odcedź je i rozgnieć na purée. Dolej mleko i dopraw pieprzem.
Cebulę i marchewkę obierz i drobno posiekaj. Na rozgrzanym oleju przesmaż warzywa, a gdy się zarumienią, dołóż mięso. Smaż, cały czas mieszając, a łopatką rozdrabniaj większe grudki.
Gdy mięso będzie brązowe, dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie wlej keczup, dodaj tymianek i majeranek, wodę i jeszcze raz wymieszaj. Całość zagotuj, a potem zmniejsz ogień i gotuj 30 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i sosem worcestershire.
Gotową masę mięsną przełóż do dużego naczynia do zapiekania (lub do 12 kokilek). Na mięsie ułóż warstwę ziemniaczanego purée, a na wierzch kilku miejscach połóż małe kawałki masła (jeśli używasz kokilek, na wierz każdej ułóż po pól łyżeczki masła) . Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C i zapiekaj ok. 20 minut. Po tym czasie wierzch zapiekanki powinien się zrobić jasnobrązowy.

Zdjęcie Eva Solo Stojak na noże pochyły 515280 Zdjęcie Mr Gadżet Stojak na noże Serce Zdjęcie Stojak na Noże - Voodoo
Eva Solo Stojak na noże poc... Mr Gadżet Stojak na noże Se... Stojak na Noże - Voodoo
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zapiekanka rybna Zapiekanka rybna Fot. MARCIN URBAN

Zapiekanka rybna

4 porcje

1/2 kg filetów ryby morskiej, np. dorsza
3/4 szklanki (ok. 190 ml) bulionu warzywnego
2 cebule
440 ml słodkiej śmietany 18-proc.
2 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie (275 g) gotowego ciasta francuskiego
1 jajko
1 łyżka masła
sól


Cebule obierz i pokrój w cienkie plasterki. Rybę podziel na duże kawałki i delikatnie posól z każdej strony. Łyżkę masła roztop nad ogniem, a jajko roztrzep w misce widelcem.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dolej bulion, doprowadź do wrzenia i smaż przez kolejne 10 minut, aż cały płyn odparuje. Dodaj śmietanę i znów zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez ok. 20 minut, aż płyn zmniejszy objętość o połowę.
Do naczynia żaroodpornego przełóż połowę gotowego sosu, rozłóż kawałki ryby i zalej pozostałym sosem. Płaty ciasta francuskiego pokrój na kawałki nieco większe niż górna powierzchnia naczynia do zapiekania. Krawędzie ciasta posmaruj odrobiną masła i zalep nim wierzch zapiekanki. Powierzchnię posmaruj roztrzepanym jajkiem, a na środku wytnij z ciasta otwór o średnicy 1 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st. C i zapiekaj ok. 30 minut. 

Rada: jeżeli płaty ciasta francuskiego są za małe do zaklejenia wierzchu naczynia, możesz przygotować zapiekankę w 4 mniejszych, 250-ml, kokilkach. Pamiętaj, żeby na wierzchu każdej z nich wyciąć mały otwór o średnicy wielkości ok. 0,5 cm.

Zdjęcie DUO HEMINGWAY KWADRAT Serwis obiadowy i kawowy 33/6 Zdjęcie KAROLINA LOREL ECRU Serwis obiadowy 42/12 0000 Zdjęcie KRZYSZTOF OLIMPIA Serwis obiadowy 43/12
DUO HEMINGWAY KWADRAT Serwi... KAROLINA LOREL ECRU Serwis ... KRZYSZTOF OLIMPIA Serwis ob...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zapiekanka z czerwonej kapusty Zapiekanka z czerwonej kapusty Fot. MARCIN URBAN

Zapiekanka z czerwonej kapusty

4 porcje

200 g kaszy jaglanej
600 ml bulionu warzywnego
2 małe cebule
2 jaja
80 g chudego twarogu
1 kg czerwonej kapusty
1 małe kwaskowate jabłko
1 łyżka masła
szczypta zmielonych goździków
100 g sera camembert
100 g śmietany
2/5 szklanki (100 ml) mleka
świeżo tarta gałka muszkatołowa
szczypta mielonych goździków
tłuszcz do posmarowania formy
sól
świeżo zmielony pieprz


Kaszę opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka, dolej 400 ml bulionu i gotuj ok. 20 minut.
Cebule obierz i bardzo drobno posiekaj. Do kaszy dodaj połowę cebuli, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, żeby napęczniała.
Gdy kasza przestygnie, wymieszaj ją z jajami i roztartym twarogiem. Dopraw pieprzem.
Kapustę oczyść, umyj, usuń głąb i cienko poszatkuj. Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach .
W rondlu rozpuść masło, zeszklij pozostałą cebulę, dodaj kapustę i smaż około 5-10 minut. Następnie dodaj pozostały bulion, tarte jabłko, goździki, sól i pieprz. Całość duś ok. 20 minut.
Ser camembert zmiksuj ze śmietaną i z mlekiem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żaroodporną formę wysmaruj tłuszczem i rozłóż w niej warstwę kapusty. Z kaszy jaglanej nabieraj łyżką podłużne kluski i układaj je na kapuście. Całość polej masą serową, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekaj ok. 20 minut.

Zdjęcie Dekoria Fartuszek damski prosta falbana beżowe tło bordowo różowe kwiaty Flowers 60x82 Zdjęcie Ministerstwogadzetów Fartuszek Sukienka Nitly Zdjęcie Niecenzuralne Fartuszek Sexy - Batman
Dekoria Fartuszek damski pr... Ministerstwogadzetów Fartus... Niecenzuralne Fartuszek Sex...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Musaka z warzyw Musaka z warzyw Fot. MARCIN URBAN

Musaka z warzyw

4-6 porcji

1 duży bakłażan
2 średnie cukinie
2 cebule
2 czerwone papryki
2 ząbki czosnku
5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
1 łyżka stołowa świeżego tymianku
2 jajka
300 ml oryginalnego greckiego jogurtu
400 g pomidorów z puszki w zalewie
1 szklanka fasolki jaś
100 g sera feta
sól
pieprz


Tymianek posiekaj. Warzywa umyj. Bakłażana i cukinie pokrój w plastry, a cebulę w piórka. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je w paski. Czosnek pokrój w plasterki. Warzywa ułóż w brytfannie, skrop oliwą, wymieszaj, posyp tymiankiem i dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i zapiekaj przez 30-35 minut. W połowie pieczenia obróć je na drugą stronę.
W misce utrzyj jajka z jogurtem, dopraw solą i pieprzem. Pomidory posiekaj, zalewę pozostaw. Fasolę ugotuj w osolone wodzie, aż będzie miękka.
Do dużego żaroodpornego naczynia (o średnicy 28 cm) przełóż połowę podpieczonych warzyw i połowę fasoli. Przykryj warstwą posiekanych pomidorów z zalewą. Ułóż pozostałe warzywa z fasolą. Całość zalej mieszaniną jogurtową, a na wierzchu pokrusz ser feta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekaj, aż ser się zarumieni. Podawaj na ciepło lub na zimno.

 

Podziękowania za wypożyczenie naczyń do sesji dla sklepu Duka w Krakowie.

 

Przepisy, wykonanie i stylizacja Aneta Kosiba www.anetakosiba.pl, zdjęcia Marcin Urban www.marcinurban.pl

Zdjęcie DUKA Obrus 1213408 Zdjęcie Haft Obrus Żakardowy Goran Zdjęcie Obrus Gwiazda śr.85 czerwony
DUKA Obrus 1213408 Haft Obrus Żakardowy Goran Obrus Gwiazda śr.85 czerwony
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (17)
Zapiekanki
Zaloguj się
  • mantikor

    Oceniono 159 razy 149

    Mango, dwa rodzaje oliwek, sos sojowy - taniocha! Zawsze mam to w domu, szczególnie pod koniec miesiąca, kiedy chcę zrobić danie na dwa - trzy dni. Czasami jeszcze, gdy jest już zupełnie cienko, robię podobnie tanie danie z resztek: kalmar w cieście owijany w szynkę parmeńską. Polecam tym, którzy nie chcą wydać na jedzenie całej swojej pensji, mieszkając w bucie!

  • abtmarketing

    Oceniono 18 razy 18

    Co to jest makaron gnocchi??? To cos, jak ryz z ziemniakow, czy bardziej jak ziemniaki z kukurydzy?

  • szarak_44

    Oceniono 23 razy 15

    Kiedy w Korei Płn zrobiło się gorzej, to telewizja emitowała przepisy na zupę z trawy. U nas jest ciągle nieźle, skoro mamy co wrzucać do zapiekanki.

    Kiedy chwytamy za miecze, nazywają nas Awarami. Gdy lepimy zbyt wprawnie garnki, przezywają nas Wandalami. Jeśli tylko dosiadamy w bitwie koni, stajemy się dla nich Scytami... Jesteśmy Słowianie!

  • lazurovita

    Oceniono 8 razy 6

    masakra

  • grey-sky

    Oceniono 5 razy 5

    To są tanie dania? W dodatku w grudniu? Ani tanie ani ciekawe. I na pewno nie z resztek. Jak mam szukać w sklepach składników to dziękuję. Taki obiad jest drogi i czasochłonny.

  • Gość: AAGA

    Oceniono 12 razy 4

    TO WYGLADA JAK Z ROBALAMI OCHYDA

  • Gość: E

    Oceniono 11 razy 3

    A co to jest pulpa pomidorowa?

  • muezza8

    Oceniono 1 raz 1

    Do shepherd's pie, czyli zapiekanki pasterskiej konieczna jest jeszcze mięta pieprzowa!

  • Adrian Foks

    Oceniono 2 razy 0

    Polecam pyszne zapiekanki od Mamy
    www.przepismamy.pl

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX