Palce Lizać > Palce Lizać

Łosoś samo zdrowie

Paulina Kałka, Zuzanna Wiciejowska
29.04.2014 08:16
A A A Drukuj

Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

500 g surowego filetu z łososia ze skórą
1 duży burak

marynata:
1 łyżka musztardy typu Dijon
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki zwykłego cukru
1 łyżeczka brązowego cukru
gałka muszkatołowa

sos:
200 ml śmietany 18-22 proc.
1 łyżka chrzanu


Buraka umyj i ugotuj w wodzie lub upiecz do miękkości. Ostudź, obierz i pokrój w plasterki.
Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj cukry, sól, musztardę i szczyptę mielonej gałki muszkatołowej.
Zamarynuj łososia: rybę oczyść, umyj i osusz. Na podwójnym arkuszu folii aluminiowej ułóż łososia skórą do dołu, natrzyj przygotowaną marynatą i na wierzchu ułóż plastry buraka. Całość ciasno zawiń w folię, przełóż na tacę, przykryj deseczką i obciąż, np. puszką lub pełnym słoikiem. Wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny. Ważne - marynowana ryba może puścić sok i jeśli niedokładnie zawiniesz ją w folię, sok wycieknie.
Przed podaniem łososia rozwiń z folii, usuń plastry buraków i delikatnie wytrzyj resztki marynaty. Pokrój rybę w cienkie plasterki i podawaj z sosem ze śmietany wymieszanej z chrzanem.

Zobacz także
Komentarze (8)
Zaloguj się
  • 0

    Tatar powinien byc prosty. lekko rozmrozony losos mielimy razem z cebulka. Do smaku przyprawiamy tylko sola i bialym pieprzem. Dodajemy oleju i skrapiamy cytryna. Jak ktos lubi mozna dodac maggi.

  • Oceniono 1 raz -1

    Jak wędzić to polskie ryby z naszych wód.
    Jak wędzić to trzeba mieć i na czym.
    Potrzebne są haki do wędzenia ryb i mięs.
    Polecam już wypróbowane azis007(małpa)tlen.pl
    kont. 884 374 789

  • Oceniono 1 raz -1

    Przepisy dziadowskie, nic ciekawego , konwencjonalne. Dam przykład ; salsa dosłowna, nieciekawa, a wystarczy Kilka zmian, zostaje czerwona papryczka, czerwona cebula, reszta do wymiany, czyli zamiast pomidora czerwony grejphrut (oskórowany, wycięty miąższ i posiekany w kostkę) , pół avocado pocięte w kostkę, posikana duża garść kolendry. Czyli owoce avocado i grejphruta, kolendra , chili, czerwona cebula mieszamy razem dodajemy sok z 1/2 limonki trochę oliwy z oliwek, sól do smaku.
    Łososia zaś tylko delikatnie osolić i opieprzyć, wrzucić na patelnię grilową, smażyć po 2 minuty z każdej strony, a na koniec pieczemy maksymalnie 4 minuty w piekarniku (standard 180 stopni) . Ja jem tak ale jak ktoś musi mieć dużo paszy, może podać z cuscus lub ryż z kolendrą i limonką

  • muminos1975

    Oceniono 2 razy 0

    byle nie pomylic praktycznie identycznego opakowania łososia w plastrach z pstrągiem łososiowym :)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX