Łosoś samo zdrowie

Świetny do kanapek, sprawdzi się jako przekąska, danie obiadowe i na kolację. To smaczna ryba bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu i zredukować zagrożenie chorobami serca
Gotowany łosoś z sosem jogurtowym Gotowany łosoś z sosem jogurtowym Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Gotowany łosoś z sosem jogurtowym

600 g surowego filetu z łososia ze skórą
1 i 1/2 litra bulionu warzywnego, rybnego lub drobiowego
1 łyżka posiekanego koperku do posypania
1 limonka lub cytryna

sos:
1 opakowanie (200 g) gęstego jogurtu naturalnego
4 łyżki kaparów w zalewie
1 łyżka posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)


Łososia oczyść i umyj, nie usuwaj skóry. Możesz go podzielić na porcje lub zostawić w jednym kawałku.
Podgrzej bulion w takiej wielkości garnku, aby można było włożyć do niego łososia. Gdy bulion zacznie wrzeć, włóż do niego łososia, przykryj garnek pokrywką, wyłącz ogień i odstaw na mniej więcej 20 minut. Po tym czasie delikatnie, żeby się nie rozpadła, wyjmij rybę z garnka i przełóż na talerz, ostudź.
Przygotuj sos: kapary posiekaj i wymieszaj z jogurtem i szczypiorkiem.
Rybę podawaj na zimno z sosem jogurtowo-kaparowym, koperkiem i cząstkami limonki (lub cytryny).

Zdjęcie Morphy Richards Intelli-Steam 48780 Zdjęcie Russell Hobbs Cook Home Dampfgarer 19270-56 Zdjęcie Tefal VC1401
Morphy Richards Intelli-Ste... Russell Hobbs Cook Home Dam... Tefal VC1401
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Zupa rybna z łososia i makreli Zupa rybna z łososia i makreli Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Zupa rybna z łososia i makreli

1 włoszczyzna
1 surowa wypatroszona makrela
250 g surowego filetu z łososia ze skórą
1 pomidor malinowy
kilka nitek szafranu
2 łyżki śmietany 18-22 proc. (opcjonalnie)
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz


Włoszczyznę obierz, umyj, selera ewentualnie przekrój na pół. Makrelę oczyść i umyj. Warzywa i makrelę przełóż do garnka, zalej 2 i 1/2 litra wody. Dodaj 4 ziarnka pieprzu oraz nitki szafranu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Gotuj ok. pół godziny, aż warzywa będą miękkie, a ryba zacznie się rozpadać.
Gdy wywar się gotuje, oczyść i umyj łososia. Usuń skórę, a mięso pokrój w kostkę 2x2 cm. Pomidora umyj, usuń gniazdo nasienne i zmiksuj.
Z wywaru wyjmij warzywa, a wywar przelej przez gęste sito. Przetrzyj makrelę przez sito - na sicie pozostaną skóra i ości, gęsty mięsny mus wymieszaj z wywarem.
Zupę przelej do czystego garnka, dodaj zmiksowanego pomidora i całość zagotuj. Zmniejsz ogień i do wrzącej zupy dodaj łososia. Gotuj na małym ogniu 8-10 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Jeśli używasz, dodaj śmietanę i wymieszaj. Podawaj z posiekanym koperkiem.

Tatar z łososia Tatar z łososia Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Tatar z łososia

600 g surowego filetu z łososia
4 nieduże ogórki konserwowe lub kiszone
4 łyżki kaparów z zalewy
1 duża czerwona cebula
4 łyżki śmietany 18-22 proc.
4 łyżeczki posiekanego szczypiorku
1 limonka lub cytryna
sól
pieprz
rzodkiewki do podania


Łososia oczyść, umyj, osusz i usuń skórę. Mięso drobno posiekaj nożem. Drobno posiekaj: obraną cebulę, kapary i ogórki.
Do ryby dodaj posiekane warzywa i 3 łyżki śmietany. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Tatara podziel na porcje, dodaj po kleksie śmietany, posyp szczypiorkiem i obok ułóż po ćwiartce limonki (lub cytryny).

Bajgle z wędzonym łososiem Bajgle z wędzonym łososiem Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Bajgle z wędzonym łososiem

4 bajgle
200 g wędzonego łososia w plastrach
1 ogórek
4 liście sałaty lollo bianco
1 opakowanie (150 g) białego serka kremowego ziołowego lub koperkowego


Bajgle przekrój na pół, wszystkie kromki posmaruj serkiem, ułóż porcje umytej i osuszonej sałaty oraz plasterki ogórka, na koniec dodaj plastry łososia i złóż kanapki.

Rada: łososia możesz skropić sokiem z cytryny lub limonki.

Roladki z wędzonego łososia na rukoli Roladki z wędzonego łososia na rukoli Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Roladki z wędzonego łososia na rukoli

200 g wędzonego łososia w plastrach
1 opakowanie (150 g) koziego twarożku naturalnego
1 opakowanie (100 g) rukoli
8 rzodkiewek
sól
pieprz
50 g czerwonych porzeczek lub dowolnych winogron do dekoracji


Na desce rozłóż duży arkusz folii spożywczej i rozłóż na niej plastry łososia na zakładkę, jak łuski, formując prostokąt.
Delikatnie posmaruj rybę twarożkiem, pozostawiając 2 cm wolnego miejsca wzdłuż dłuższego, górnego boku. Dopraw solą i pieprzem.
Następnie delikatnie od dolnego dłuższego boku, pomagając sobie folią, zwiń ciasno łososia w roladę. Zawiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Rukolę, porzeczki (lub winogrona) i rzodkiewki oczyść, umyj i osusz. Rzodkiewki pokrój w plasterki.
Sałatę i rzodkiewki rozłóż na talerze. Wyjmij roladę z lodówki, rozwiń z folii i pokrój w 2-cm ukośne plasterki. Przełóż porcje na talerze, dodaj porzeczki lub winogrona i podawaj.

Rada: serek kozi możesz zastąpić kremowym serkiem krowim lub owczym. Możesz go też wymieszać z posiekanym koperkiem.

Sałata z wędzonym łososiem i sosem musztardowo-miodowym Sałata z wędzonym łososiem i sosem musztardowo-miodowym Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Sałata z wędzonym łososiem i sosem musztardowo-miodowym

1 główka ulubionej sałaty, np. masłowej lub rzymskiej
1/2 opakowania (50 g) rukoli
200 g wędzonego łososia w plastrach
100 g pomidorków koktajlowych
4 jajka
50 g czerwonych porzeczek (latem i jesienią) lub pestek granatu (zimą i wiosną)

sos:
1 szalotka lub cebulka dymka (biała część)
1 łyżeczka musztardy typu Dijon
1 łyżka płynnego miodu
8 łyżek (90 ml) oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki (30 ml) soku z cytryny
sól


Sałaty, pomidorki umyj i osusz. Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz, a następnie pokrój w ćwiartki.
Przygotuj sos: szalotkę obierz i drobno posiekaj, wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami sosu.
Na talerzach rozłóż sałaty, pomidorki i jajka. Dodaj porcje wędzonego łososia w plastrach i przed podaniem polej sosem. Na koniec udekoruj porzeczkami lub pestkami granatu.

Łosoś marynowany z buraczkami Łosoś marynowany z buraczkami Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Łosoś marynowany z buraczkami

500 g surowego filetu z łososia ze skórą
1 duży burak

marynata:
1 łyżka musztardy typu Dijon
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki zwykłego cukru
1 łyżeczka brązowego cukru
gałka muszkatołowa

sos:
200 ml śmietany 18-22 proc.
1 łyżka chrzanu


Buraka umyj i ugotuj w wodzie lub upiecz do miękkości. Ostudź, obierz i pokrój w plasterki.
Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj cukry, sól, musztardę i szczyptę mielonej gałki muszkatołowej.
Zamarynuj łososia: rybę oczyść, umyj i osusz. Na podwójnym arkuszu folii aluminiowej ułóż łososia skórą do dołu, natrzyj przygotowaną marynatą i na wierzchu ułóż plastry buraka. Całość ciasno zawiń w folię, przełóż na tacę, przykryj deseczką i obciąż, np. puszką lub pełnym słoikiem. Wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny. Ważne - marynowana ryba może puścić sok i jeśli niedokładnie zawiniesz ją w folię, sok wycieknie.
Przed podaniem łososia rozwiń z folii, usuń plastry buraków i delikatnie wytrzyj resztki marynaty. Pokrój rybę w cienkie plasterki i podawaj z sosem ze śmietany wymieszanej z chrzanem.

Pieczony łosoś z salsą pomidorową Pieczony łosoś z salsą pomidorową Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Pieczony łosoś z salsą pomidorową

600 g surowego filetu z łososia ze skórą
4 łyżki oliwy
4 gałązki rozmarynu

salsa:
2 dojrzałe pomidory malinowe
1 mała czerwona cebula
1 papryczka chilli (opcjonalnie)
2-3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
sól
pieprz


Łososia oczyść, umyj, osusz, podziel na porcje. Rybę skórą do dołu przełóż do płaskiego naczynia, skrop oliwą i oprósz solą. Na każdym kawałku ułóż gałązkę rozmarynu i odwróć rybę skórą do góry (rozmaryn jest przyciśnięty rybą). Wstaw do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotuj salsę: pomidory umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę. Cebulę i papryczkę bez gniazda nasiennego drobno posiekaj. Przełóż wszystko do miski, dodaj oliwę, sól, pieprz i wymieszaj. Odstaw na 30 minut, żeby składniki się przegryzły.
Zamarynowaną rybę z rozmarynem przełóż skórą do dołu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Piecz 12-15 minut (czas pieczenia zależy od grubości filetów).
Wyjmij z pieca, przełóż na talerze i podawaj z salsą.

 

Przepisy: Paulina Kałka, Zuzanna Wiciejowska, wykonanie i stylizacja: Zuzanna Wiciejowska www.wiciejowska.pl, zdjęcia: Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Więcej o:
Komentarze (6)
Łosoś samo zdrowie
Zaloguj się
  • tehuana

    Oceniono 6 razy 6

    Sprzedawany w Polsce "łosos norweski" to nic wspólnego ze zdrowiem nie ma.

  • le-on-off

    Oceniono 4 razy 0

    Tatar powinien byc prosty. lekko rozmrozony losos mielimy razem z cebulka. Do smaku przyprawiamy tylko sola i bialym pieprzem. Dodajemy oleju i skrapiamy cytryna. Jak ktos lubi mozna dodac maggi.

  • udibidi03

    Oceniono 4 razy 0

    Przepisy dziadowskie, nic ciekawego , konwencjonalne. Dam przykład ; salsa dosłowna, nieciekawa, a wystarczy Kilka zmian, zostaje czerwona papryczka, czerwona cebula, reszta do wymiany, czyli zamiast pomidora czerwony grejphrut (oskórowany, wycięty miąższ i posiekany w kostkę) , pół avocado pocięte w kostkę, posikana duża garść kolendry. Czyli owoce avocado i grejphruta, kolendra , chili, czerwona cebula mieszamy razem dodajemy sok z 1/2 limonki trochę oliwy z oliwek, sól do smaku.
    Łososia zaś tylko delikatnie osolić i opieprzyć, wrzucić na patelnię grilową, smażyć po 2 minuty z każdej strony, a na koniec pieczemy maksymalnie 4 minuty w piekarniku (standard 180 stopni) . Ja jem tak ale jak ktoś musi mieć dużo paszy, może podać z cuscus lub ryż z kolendrą i limonką

  • muminos1975

    Oceniono 4 razy 0

    byle nie pomylic praktycznie identycznego opakowania łososia w plastrach z pstrągiem łososiowym :)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE