Dania jednogarnkowe

Aneta Kosiba
25.09.2014 14:05
A A A Drukuj
Gulasz, zapiekanka, risotto, duszone warzywa czy frittata. Proste, sycące potrawy, które nie wymagają dużych umiejętności kulinarnych. Składniki kroimy, podsmażamy, ucieramy, a na koniec wszystkie lądują w jednym garnku

Fot. MARCIN URBAN

4-6 porcji

1 cebula
1 marchew
500 g mielonej wołowiny
400 ml pulpy pomidorowej
3 łyżki oliwy extra virgin
300 g spaghetti
4 jaja
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
50 g sera żółtego
rukola do podania
sól
pieprz


Żółty ser zetrzyj na tarce. Cebulę i marchew umyj, obierz i drobno posiekaj. Na dużej patelni podgrzej 2 łyżki oliwy. Usmaż warzywa, a gdy będą miękkie, dodaj mieloną wołowinę i podgrzewaj, aż mięso ściemnieje.
Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, do wrzątku wrzuć makaron i ugotuj go al dente. Odcedź i przełóż na patelnię z sosem mięsnym. Całość wymieszaj i odstaw. Gdy sos wystygnie, dodaj jaja, natkę pietruszki i ser. Wszystko starannie wymieszaj.
Formę do pieczenia o średnicy 28 cm i bokach wysokości 5 cm posmaruj odrobiną oliwy. Przełóż do niego masę makaronową i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekaj przez 20 minut, aż potrawa się zetnie i skruszeje. Podawaj na ciepło lub na zimno ze świeżą rukolą.

Komentarze (8)
Zaloguj się
  • Gość: madziula987

    Oceniono 52 razy 50

    Ktoś chyba nie ogarnia idei dań JEDNOGARNKOWYCH bo w pierwszym przepisie potrzeba nam patelni, garnka i formy do zapiekania... może i występuje tu tylko jeden garnek, no ale przecież nie o to chodzi :)

  • kazik.b

    Oceniono 27 razy 25

    Proste ? hmm , no nie dla mnie , i od groma roboty. Już po po obejrzeniu pierwszego mam dość.

  • bloxyx

    Oceniono 3 razy 3

    chodne dni ? z Laponii wróciliście ? nadal jest ciepło !

  • jendker83

    Oceniono 1 raz 1

    Pierwszy przepis i już ciekawostka: umyj cebulę. UMYĆ CEBULĘ?!?!

  • orletafc

    0

    Polecam np. CIOPPINO pyszne, mozna zrobic w 30-40min. Przewaznie jak robie to na 8osob jeden wielki gar. jedyne ekstra co trzeba to deske do krojenia I nozna. Nie wiem tylko ile ryby, lub inne owoce moza w Polsce kosztuja. Ale jest to wspaniala potrawa. Do tego 2-3butelki wina domowego.

  • tekameka

    Oceniono 16 razy 0

    ta "Frittata" ma wygląd robaków szalejących w kupie g....

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX