Creme brulée

W dosłownym tłumaczeniu oznacza przypalony krem. Ten smaczny i efektowny deser najlepiej przygotowywać w kokilkach, które dłużej trzymają ciepło i prezentują się ładniej niż blaszana foremka
Tarta brulée ze śliwkowym purée Tarta brulée ze śliwkowym purée Fot. MARCIN URBAN

Tarta brulée ze śliwkowym purée

6 porcji

ciasto:
125 g mąki
75 g schłodzonego masła   
1 łyżeczka cukru pudru
sól
zimna woda

nadzienie:

6 żółtek
75 g cukru
600 ml śmietanki kremówki 30 proc.
150 g suszonych śliwek lub powideł śliwkowych bez cukru
100 ml alkoholu, np. koniaku
4 łyżki cukru


Przygotuj ciasto: do malaksera przesiej mąkę, dodaj sól i pokrojone w kostkę masło. Miksuj, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Przełóż do miski, dodaj cukier i zagnieć ciasto (jeśli to konieczne, dodaj łyżkę wody). Ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj koło o średnicy większej niż forma na tartę. Ciasto ostrożnie przełóż do formy o średnicy 22 cm, dociśnij krawędzie i usuń nadmiar. Następnie wyłóż ciasto pergaminem, wsyp fasolę lub specjalne ciężarki do pieczenia i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C, piecz 20 minut, usuń papier i ciężarki i piecz kolejne 5-7 minut .Wyjmij i wystudź.
Przygotuj nadzienie: śliwki zalej alkoholem i odstaw na min. 30 minut. Gdy zmiękną, zmiksuj je na purée. W żaroodpornym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem. Ustaw naczynie nad garnkiem z wrzącą wodą i ubijaj, aż krem zacznie gęstnieć. W drugim rondlu zagotuj śmietanę, następnie przełóż do niej żółtka i wymieszaj. Gotuj ok. 8 minut, aż krem zgęstnieje, zdejmij z ognia i wystudź. Masą śliwkową lub powidłami wysmaruj spód tarty. Na wierzch wyłóż krem i wstaw tartę do lodówki na minimum 3 godziny. Tuż przed podaniem posyp wierzch cukrem i skarmelizuj opalarką do cr?me br?lée, aż cukier się roztopi i uzyska brązową barwę. Możesz także skarmelizować cukier w piekarniku: aluminiową folią zasłoń brzegi ciasta (aby się nie spaliły), wstaw formę do rozgrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grill i poczekaj, aż cukier się zarumieni.

Zdjęcie Gefu Fuego Palnik do Creme Brulee 35400 Zdjęcie Kuchenprofi Palnik do Creme Brulee z miseczkami 6szt Zdjęcie Tescoma Palnik gazowy do Creme brulee Delicia 630560
Gefu Fuego Palnik do Creme ... Kuchenprofi Palnik do Creme... Tescoma Palnik gazowy do Cr...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Kawowy creme brulée Kawowy creme brulée Fot. MARCIN URBAN

Kawowy creme brulée

4-6 porcji

450 ml śmietanki kremówki 30 proc.
1 łyżka stołowa kawy rozpuszczalnej espresso
2 żółtka
100 g cukru
1 łyżka stołowa likieru kawowego, np. Kahlua
4 łyżki cukru  


W misce utrzyj żółtka i cukier na gładką puszystą masę. Do rondla wlej śmietanę, gdy tylko zacznie się gotować, wsyp kawę i mieszaj, aż się rozpuści. Gorący płyn wlej do utartych żółtek i nie przerywając ubijania, wolno dodaj likier. Masę przełóż do kokilek, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 110 st. C i piecz 30-40 minut, aż krem będzie gęsty (możesz to sprawdzić, delikatnie potrząsając kokilką). Wyjmij z piekarnika i odstaw. Gdy krem ostygnie, wstaw kokilki do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem skarmelizuj wierzch deseru: posyp cukrem i wstaw naczynia do rozgrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grill. Poczekaj, aż cukier się zarumieni i skarmelizuje. Alternatywnie możesz użyć specjalnej opalarki do cr?me br?lée.

Zdjęcie Cookut Kokilka 2szt RAM7RO2 Zdjęcie Kuchenprofi 0707004404 Zdjęcie Nuova R2S Komplet: 4 Ramekiny Kokilki do Zapiekania R2s - Mediterraneo (786 Mixc)
Cookut Kokilka 2szt RAM7RO2 Kuchenprofi 0707004404 Nuova R2S Komplet: 4 Rameki...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Krem kataloński Krem kataloński Fot. MARCIN URBAN

Krem kataloński

8-10 porcji

500 ml mleka
500 ml śmietany kremówki 30 proc.
skórka starta z 3 pomarańczy
skórka starta z 3 cytryn
1 laska cynamonu
15 żółtek
180 g cukru
3 łyżki mleka migdałowego (opcjonalnie)
150 g cukru trzcinowego


Do rondla o grubym dnie wlej mleko, dodaj śmietanę, skórki z cytrusów oraz laskę cynamonu. Podgrzewaj, a tuż przed zagotowaniem zdejmij z ognia. W misce utrzyj żółtka z cukrem i mlekiem migdałowym na puszystą masę. Mleczną mieszankę lekko przestudź, przelej przez sitko i wolno dolewaj do masy jajecznej, cały czas miksując na wolnych obrotach. Miskę wstaw do naczynia z gorącą wodą, tak by poziom wody nie był mniejszy niż masa w misce. Przez cały czas ubijaj, aż krem będzie sztywny. Następnie wstaw naczynie do zimnej wody. Gdy krem przestygnie, przełóż go do przygotowanych kokilek i wstaw je do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem skarmelizuj wierzch deseru: posyp trzcinowym cukrem i wstaw do rozgrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grill. Poczekaj, aż cukier się zarumieni i skarmelizuje. Alternatywnie możesz użyć specjalnej opalarki do cr?me br?lée.

Zdjęcie Ambition Elipso serwis deserowy 23 części 62368 Zdjęcie AMBITION KPL.DESEROWY PORTO 23CZ 33990 Zdjęcie LUBIANA VICTORIA Serwis kawowy i deserowy 41/12 5566 34541V003556601
Ambition Elipso serwis dese... AMBITION KPL.DESEROWY PORTO... LUBIANA VICTORIA Serwis kaw...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Lawendowy creme brulée Lawendowy creme brulée Fot. MARCIN URBAN

Lawendowy creme brulée

4-6 porcji

3 żółtka
250 ml śmietany kremówki 30 proc.
50 g cukru białego
90 ml mleka
2 łyżki lawendy świeżej lub suszonej
4 łyżki cukru trzcinowego


W misce utrzyj żółtka z cukrem, dodaj śmietanę i wymieszaj. W rondelku zagotuj mleko, zdejmij z ognia, dodaj łyżkę lawendy i mocz przez 10 minut. Po tym czasie odcedź lawendę, a mleko dodaj do żółtek i wymieszaj. Masę przełóż do kokilek, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 110 st. i piecz godzinę. Gdy krem ostygnie, wstaw kokilki do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem skarmelizuj wierzch deseru: posyp trzcinowym cukrem i wstaw do rozgrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grill. Poczekaj, aż cukier się zarumieni i skarmelizuje. Alternatywnie możesz użyć specjalnej opalarki do cr?me br?lée. Na koniec posyp lawendą.

Rady: Do cr?me br?lée używaj dobrej jakości śmietanki. Przed włożeniem kremu do foremek na ich dnie możesz ułożyć drobne owoce, np. jagody, maliny. Do karmelizowania kremu najlepiej sprawdzi się specjalna opalarka dostępna w sklepach z gospodarstwem domowym.

 

Przepisy, wykonanie i stylizacja Aneta Kosiba www.anetakosiba.com, zdjęcia Marcin Urban www.marcinurban.pl

Zdjęcie Bosch MUM 4405 Zdjęcie MPM MRK05 Zdjęcie ZELMER ZFP1100C
Bosch MUM 4405 MPM MRK05 ZELMER ZFP1100C
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o: