Dania z dyni

Na przekąskę, pierwsze lub drugie danie, na deser - dziś to dynia gra główną rolę. Na bazarze wybierajcie te średniej wielkości, do 2-3 kg. Nie bójcie się też sprawdzać nowych jej odmian. Upieczoną hokkaido na przykład można jeść ze skórką
Quesadille z dynią, fetą i kolendrą Quesadille z dynią, fetą i kolendrą Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Quesadille z dynią, fetą i kolendrą

przystawka dla 4 osób

4 pełnoziarniste placki tortilli
3/4 szklanki (ok.190 ml) purée z dyni
1 ostra papryczka, np. jalape?o lub chilli (opcjonalnie)
100 g słonego twardego sera typu feta
1 pęczek kolendry
sól


Do purée z dyni dodaj posiekaną papryczkę i dopraw solą. Na 2 plackach rozsmaruj doprawione purée, posyp pokruszonym serem feta i posiekaną kolendrą (odłóż trochę do posypania gotowych tortilli), przykryj pozostałymi plackami i lekko dociśnij.
Na dużej suchej patelni (możesz użyć np. grillowej) podgrzej lekko skropione wodą placki, aż się zrumienią i będą złocistobrązowe - po kilka minut z każdej strony.
Gorące tortille pokrój w trójkąty i podawaj na przystawkę posypane pozostałą kolendrą. Opcjonalnie możesz przygotować do nich sos, np. z gęstego naturalnego jogurtu doprawionego świeżą kolendrą lub skropić cytryną.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 10 el 7866 Zdjęcie Home& You Komplet Noży Acero 23457-SRE-NÓŻ
Gerpol Komplet noży SAKO Swiss Hufeisen Komplet noży... Home& You Komplet Noży ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka z dyni, soczewicy i koziego sera Sałatka z dyni, soczewicy i koziego sera Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Sałatka z dyni, soczewicy i koziego sera

przystawka dla 4 osób

3/4 szklanki brązowej soczewicy
1 dynia piżmowa (ok. 1 kg)
1 opakowanie (100 g) rukoli
1 opakowanie (200 g) koziego twarożku
3 łyżki (45 ml) oliwy z pierwszego tłoczenia lub oleju rzepakowego
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)
kilka gałązek mięty
1 łyżka czerwonego octu winnego
sól
pieprz


Soczewicę przesyp do miski, zalej wodą i odstaw na 10 minut. Następnie odcedź i wsyp do gotującej się wody. Gotuj około 30 minut, aż będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw do odcieknięcia.
Dynię przekrój na pół, usuń pestki, miąższ pokrój w ósemki. Kawałki dyni rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dopraw kuminem, papryką i solą. Skrop 2 łyżkami oliwy, wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C (ok. 200 st. C zwykły piec) i piecz 20 minut, następnie odwróć kawałki dyni i piecz jeszcze 10-15 minut, aż miąższ będzie miękki. Przestudź.
Rukolę umyj i osusz. Na talerzach rozłóż soczewicę, nałóż po porcji rukoli, na to pokruszony kozi ser i kawałki dyni. Wszystko skrop pozostałą oliwą wymieszaną z octem winnym i posyp posiekaną miętą.

Zdjęcie French Home Ściereczki Kuchenne FHKGS10 Zdjęcie DUKA Ręczniki kuchenne 2 sztuki 1211582 Zdjęcie Euromat Ścierki Kuchenne Fruits 50x70
French Home Ściereczki Kuch... DUKA Ręczniki kuchenne 2 sz... Euromat Ścierki Kuchenne Fr...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Kremowa zupa z dyni z papryką i kukurydzą Kremowa zupa z dyni z papryką i kukurydzą Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

1/2 l bulionu drobiowego
3/4-1 dyni piżmowej (ok. 750 g)
2 puszki (800 ml) mleka kokosowego
4 szalotki lub cebulki dymki
1 łyżka oleju
2 łyżki sosu rybnego
1 pęczek kolendry
sól


Dynię przekrój na pół, usuń pestki, obierz ze skóry i pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. W dużym rondlu rozgrzej olej i dodaj pokrojone w drobną kostkę cebulki. Przesmażaj, aż zmiękną, ale się nie zrumienią, następnie dodaj bulion, mleko kokosowe i kostki dyni.
Całość zagotuj, dodaj posiekaną kolendrę i gotuj na małym ogniu około 10-15 minut, aż dynia będzie miękka. Na koniec dodaj sos rybny i ewentualnie dopraw solą.

Zdjęcie Blender SENCOR SHB 4360 Zdjęcie Blender Bosch MSM 87130 Zdjęcie Blender GOTIE GHB-1000
Blender SENCOR SHB 4360 Blender Bosch MSM 87130 Blender GOTIE GHB-1000
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Kremowa zupa z dyni z papryką i kukurydzą Kremowa zupa z dyni z papryką i kukurydzą Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Kremowa zupa z dyni z papryką i kukurydzą

5 szklanek (1 i 1/4 l) bulionu drobiowego
1 i 1/2 szklanki (375 ml) purée z dyni
3 łyżki oliwy
1 kolba kukurydzy (lub 1 mała puszka kukurydzy konserwowej)
1 zielona papryka
1 pomidor malinowy
2 cebule
1 łyżeczka curry
100 g sera typu cheddar lub innego ostrego żółtego sera
sól
pieprz


Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. W dużym rondlu rozgrzej oliwę i dodaj pokrojone warzywa. Przesmażaj, aż zmiękną, przez 8-10 minut - nie powinny się zrumienić. Dodaj curry i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj bulion i ściętą z kolby kukurydzę (jeśli używasz kukurydzy z puszki, dodaj ją po dodaniu pomidora). Zagotuj i dodaj purée z dyni.
Pomidora sparz, obierz ze skórki, zmiksuj i dodaj do zupy. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zdjęcie Blender ADLER AD 4054 Zdjęcie Rondel Silit 4216185001 Zdjęcie Gerlach Zestaw noży 955
Blender ADLER AD 4054 Rondel Silit 4216185001 Gerlach Zestaw noży 955
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Gulasz wieprzowy z dynią i szpinakiem Gulasz wieprzowy z dynią i szpinakiem Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Gulasz wieprzowy z dynią i szpinakiem

1 dynia piżmowa (ok. 1 kg)
1 kg łopatki wieprzowej
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 puszka (400 g) pomidorów
1 opakowanie (250 g) szpinaku baby
olej
sól
pieprz


Mięso oczyść, umyj, osusz i pokrój w kostkę mniej więcej tej samej wielkości co dynia.
W dużym rondlu rozgrzej niewielką ilość oleju i obsmaż na złoto kawałki wieprzowiny. Wyjmij mięso łyżką cedzakową i przełóż na talerz. Uzupełnij ewentualnie olej i zrumień na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pomidory, wlej 1 i 1/2 szklanki wody i włóż do garnka przesmażoną wieprzowinę. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż mięso będzie miękkie - ok. 1 godziny.
Dynię przekrój na pół, usuń pestki, miąższ obierz i pokrój w dużą kostkę i dodaj do mięsa. Dopraw solą i pieprzem. Duś kolejne 25-30 minut, aż dynia zmięknie. W połowie czasu duszenia dodaj do garnka umyty i osuszony szpinak. Gulasz podawaj z kaszą lub ryżem.

Zdjęcie Berghoff komplet zestaw garnków Manhattan 8el Zdjęcie Ambition Barton komplet garnków 10 części 69792 Zdjęcie Ambition INTENSO KREMOWE komplet garnków 6 części 65504
Berghoff komplet zestaw gar... Ambition Barton komplet gar... Ambition INTENSO KREMOWE ko...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Makaron z sosem dyniowym i grzybami Makaron z sosem dyniowym i grzybami Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Makaron z sosem dyniowym i grzybami

4-6 osób

500 g makaronu rurki

sos:
3/4 szklanki (ok. 190 ml) purée z dyni
1 i 1/2 szklanki (375 ml) bulionu drobiowego
100 g śmietankowego gładkiego twarożku typu serek mascarpone
200 g pieczarek, świeżych podgrzybków lub kurek
1/2 ostrej papryczki, np. chilli
1 łyżka masła
gałka muszkatołowa
sól

4 łyżki startego sera typu parmezan do posypania
1 garść pestek dyni do posypania


Na dużej patelni roztop masło i dodaj umyte, osuszone i pokrojone w plasterki grzyby (jeśli używasz kurek, większe przekrój na pół, mniejsze zostaw w całości). Smaż grzyby na złoty kolor 5-8 minut, mieszając dopiero pod koniec czasu smażenia - grzyby muszą mieć czas, żeby się przysmażyć. Następnie dodaj purée z dyni, bulion, serek, dopraw posiekanym chilli i startą gałką muszkatołową. Ewentualnie dopraw solą.
Na suchej patelni upraż pestki dyni.
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i wymieszaj z sosem.
Podawaj posypane parmezanem i uprażonymi pestkami dyni.

Zdjęcie kilo Zestaw do robienia makaronu - 9 części K8 Zdjęcie Orion Maszynka do makaronu FRANCESCO 34309 Zdjęcie Marcato 8000011002057
kilo Zestaw do robienia mak... Orion Maszynka do makaronu ... Marcato 8000011002057
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Keks dyniowy Keks dyniowy Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Keks dyniowy

2 szklanki (300 g) mąki pszennej
1 szklanka (200 g) cukru + 1 łyżka
2 jajka
80 g miękkiego masła
2/3 szklanki (ok. 170 ml) maślanki
1 szklanka (250 ml) purée z dyni
2 łyżeczki przyprawy do jabłecznika (lub do piernika)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka esencji waniliowej
sól
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

masło do natłuszczenia foremki
bułka tarta lub mąka do wysypania foremki


Suche składniki: mąkę, przyprawę do jabłecznika, proszek do pieczenia, dużą szczyptę soli i sodę wymieszaj w dużej misce.
W drugiej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę. Następnie pojedynczo dodaj jajka, purée z dyni i esencję waniliową. Ubijaj, aż masa będzie gładka. Dodaj połowę miksu mąki, potem maślankę i pozostałą mąkę. Dodaj żurawinę i orzechy i wymieszaj.
Masę przełóż do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą (lub mąką) foremki keksówki - jeśli używasz foremki z nieprzywierającą powłoką, nie musisz tego robić. Wyrównaj powierzchnię i wierzch ciasta posyp cukrem (możesz też użyć cukru cynamonowego).
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C  i piecz, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy - około 70 minut. Wystudź i wyjmij z formy.

Zdjęcie Silit Keksówka zamykana 637297 Zdjęcie Florina Keksówka SYNTHIA 25x13cm 24813 Zdjęcie Tadar Keksówka silikonowa ZIELONA 75541
Silit Keksówka zamykana 637... Florina Keksówka SYNTHIA 25... Tadar Keksówka silikonowa Z...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Ciasto dyniowo-jabłkowe Ciasto dyniowo-jabłkowe Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Ciasto dyniowo-jabłkowe

farsz:
3 łyżki masła
4 duże jabłka, najlepiej kwaskowate
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu

ciasto:
1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej
1 szklanka (200 g) brązowego cukru
2 jajka
1/2 kostki (100 g) masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól
3/4 szklanki (ok. 190 ml) purée z dyni
3 łyżki śmietany 18-22 proc.
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
gałka muszkatołowa


Przygotuj farsz: masło roztop na dużej patelni, dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłka i przesmażaj, aż lekko zbrązowieją - ok. 5 minut. Następnie dodaj cukier i cynamon, przesmażaj jeszcze 3-4 minuty. Przestudź.
Przygotuj ciasto: w dużej misce wymieszaj mąkę, brązowy cukier, szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło. Ucieraj palcami, aż konsystencja będzie przypominała mokry piasek. Odsyp ok. 2/3 szklanki - wykorzystasz ją za chwilę. Pozostałe ciasto zmiksuj z purée dyniowym, śmietaną, przyprawami i sodą oczyszczoną na gładką masę. Na koniec dodaj jajka. Przełóż masę do natłuszczonej masłem tortownicy o średnicy ok. 23 cm. Na cieście rozłóż równomiernie jabłka i posyp odłożoną kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 70 minut.

 

Przepisy, wykonanie i stylizacja Zuzanna Wiciejowska www.wiciejowska.pl, zdjęcia Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Zdjęcie Kenwood KMX50 Zdjęcie Clatronic KM 3632 Zdjęcie Russell Hobbs 18511
Kenwood KMX50 Clatronic KM 3632 Russell Hobbs 18511
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (9)
Dania z dyni
Zaloguj się
  • zewszad_i_znikad

    Oceniono 7 razy 7

    A może by tak przepis na sam przecier z dyni, który kilkakrotnie się w tych przepisach pojawia?
    Ja właśnie jadłam, a propos, risotto z dynią i suszonymi pomidorami. A wczoraj pierwszą połowę kawałka dyni (nie mam za grosz wyczucia objętości i kupiłam zdeczka za dużo) z trzema odmianami ryżu i czarną soczewicą.

  • 08antek

    Oceniono 2 razy 2

    a na deser polecam szybkie ciasto z dynią i czekoladą ;) boskie gotujzrodzinka.pl/dla-dzieci/deser/proste-ciasto-z-dynia/

  • tomasz_wiktor

    Oceniono 1 raz 1

    Dynia to wielki skarb. Jest zdrowa, smaczna, fantastyczna.

    Piekliście kiedyś chlebek z dynią? Nam zawsze wychodzi z tego przepisu:
    kulinarneuniesienia.blogspot.com/2013/09/domowy-chleb-z-ziarnami-dyni.html
    Polecamy gorąco!

  • tofunapatyku

    Oceniono 3 razy 1

    Dynia po tajsku:
    www.tofunapatyku.pl/dynia-dnia/
    Pracy mało a jaki smak :)

  • fuqu

    0

    Od paru lat żona robi różne dania z dyni, na ogół zupy, są na prawdę smaczne i pożywne.
    Dzisiaj miałem zupę na ostro (z czuszką), inny smak, choć też na ostro to z imbirem.
    Czasem dodaje kurczaka, ale nie jest to konieczne, no chyba, że ma być to jedyne danie
    na obiad.
    Ogólnie DYNIA JEST OK, a w dodatku w ogrodzie pięknie wygląda.

  • wariatka327

    Oceniono 2 razy 0

    i do obiadu Kompot z dyni
    pysznakuchnia.com.pl/przetwory/kompoty/kompot-z-dyni/

  • czarymarygary

    Oceniono 1 raz -1

    Moja zupa dyniowa jest bardzo wyrazista w smaku. Doskonale się przechowuje zawekowana w słoikach:
    czarymarygary.blogspot.com/2012/08/zupa-krem-z-dyni.html

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE