Jesienne zupy

Porządny talerz zupy może zastąpić cały obiad. Szczególnie jeśli jest z dodatkiem sycącej fasoli, soczewicy czy grochu - jak niektóre z proponowanych dziś zup
Zupa marchewkowa z kolendrą Zupa marchewkowa z kolendrą Fot. MARCIN URBAN

Zupa marchewkowa z kolendrą

dla 6 osób

1 i 1/2 kg marchewek
3 cebulki dymki bez szczypioru
6 szklanek (1 i 1/2 l) bulionu warzywnego lub drobiowego
4 łyżki (ok. 65 g) masła
1 opakowanie (0,12 g) nitek szafranu
1 łyżeczka cukru
3/4 opakowania (150 g) śmietany 18-22 proc.
4 łyżki świeżej kolendry
sól


Marchewki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulki obierz i pokrój w plasterki. Nitki szafranu zalej 1/3 szklanki ciepłego bulionu.
W rondlu o grubym dnie roztop masło, dodaj cebulę i marchewkę i przesmażaj ok. 5 minut. Dodaj cukier, szafran z bulionem, wlej 2/3 bulionu. Wymieszaj, zagotuj i gotuj na średnim ogniu ok. 10 minut, aż bulion wyparuje (co jakiś czas mieszaj, aby marchew się nie przypaliła).
Wymieszaj śmietanę z bulionem i dolej do marchewki, dopraw solą, dodaj 3 łyżki kolendry i zagotuj. Przelej do talerzy, udekoruj pozostałą kolendrą i podawaj.

Zdjęcie Silit Zestaw Garnków Passion Black 8el 0015245011 Zdjęcie Silit Zestawy garnków 2109297093 Zdjęcie Tadar Zestaw Garnków Jarzębina 8el
Silit Zestaw Garnków Passio... Silit Zestawy garnków 21092... Tadar Zestaw Garnków Jarzęb...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Rozgrzewająca zupa z kurczakiem Rozgrzewająca zupa z kurczakiem Fot. MARCIN URBAN

Rozgrzewająca zupa z kurczakiem

dla 6 osób

8 podudzi kurczaka
1 papryczka chili
2 łyżki startego korzenia imbiru
5 ząbków czosnku
5 cebulek dymek
400 g łuskanego żółtego grochu
6 szklanek (1 i 1/2 l) bulionu drobiowego
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (in. kuminu)
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
2 łyżki oleju roślinnego
4 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz

3 łyżki posiekanych listków kolendry
1/2 pęczka cebulki dymki ze szczypiorem
1/3 szklanki fistaszków


Papryczkę umyj i usuń z niej gniazdo nasienne, pokrój w plasterki. Czosnek i cebulki obierz, pokrój w plasterki. Groch kilkakrotnie wypłucz w zimnej wodzie.
Z podudzi kurczaka zdejmij skórę, oprósz je solą i pieprzem, obsmaż w rondlu na rozgrzanym oleju i wyjmij. Zmniejsz ogień i dodaj do rondla imbir, chili, cebulki i czosnek. Podsmażaj, cały czas mieszając, aż cebula zmięknie. Następnie dodaj przyprawy, groch, kurczaka i wlej bulion. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj ok. 45 minut, aż groch będzie miękki, a mięso zacznie odstawać od kości (mieszaj zupę od czasu do czasu, żeby groch nie przywarł do dna garnka).
Kawałki kurczaka przełóż na deskę, a gdy przestygną, oddziel mięso od kości. Mięso przełóż do zupy, wlej mleko kokosowe, ponownie zagotuj, dopraw cytryną, solą i pieprzem.
Orzeszki ziemne upraż na suchej patelni. Kolendrę, dymkę i orzechy posiekaj.
Zupę rozlej do talerzy, dodaj kolendrę, dymkę i orzechy, podawaj.

Zdjęcie GIARDINO 13209 Waza 2l Zdjęcie HENDI Waza na zupę DI DIM 3L Zdjęcie VERONI AMELIA Waza 4 L
GIARDINO 13209 Waza 2l HENDI Waza na zupę DI DIM 3L VERONI AMELIA Waza 4 L
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zupa krem z buraków Zupa krem z buraków Fot. MARCIN URBAN

Zupa krem z buraków

dla 6 osób

800 g buraków
6 szklanek (1 i 1/5 l) bulionu drobiowego
5 łyżek (ok. 80 g) masła
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 jabłka
4/5 szklanki (200 ml) białego wytrawnego wina
1 pęczek cebulki dymki
6 łyżek (90 ml) śmietany 30-36 proc.
sól
pieprz


Cebule, czosnek, jabłka i buraki obierz. Cebulę, czosnek i dymkę posiekaj, a buraki i jabłka pokrój w plasterki.
W głębokim rondlu roztop połowę masła, dodaj cebulę i smaż około 5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj czosnek, buraki i jabłko, przesmażaj kolejne 5 minut. Dolej wino i odparuj. Następnie dolej bulion, dopraw solą i pieprzem, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj około 30 minut. Na koniec całość zmiksuj.
Na patelni roztop pozostałe masło, dodaj dymkę i smaż około 5 minut, aż zmięknie. Zupę rozlej do talerzy i podawaj z kleksem śmietany oraz dymką.

Zdjęcie Blender Concept TM-4720 Zdjęcie Blender Lauson Abl 110 Zdjęcie Blender Siemens MQ 67170
Blender Concept TM-4720 Blender Lauson Abl 110 Blender Siemens MQ 67170
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Zupa selerowo-porowa z grzankami Zupa selerowo-porowa z grzankami Fot. MARCIN URBAN

Zupa selerowo-porowa z grzankami

dla 6 osób

5 szklanek (1 i 1/4 l) bulionu drobiowego
2 i 1/2 łyżki (ok. 40 g) masła
1 seler naciowy
2 pory
4/5 szklanki (200 ml) białego wytrawnego wina
sól
pieprz

grzanki:
4 kromki bagietki
4 plasterki sera pleśniowego typu camembert
1 duża łyżka (ok. 20 g) masła
1 łyżka suszonego estragonu


Selera i pora obierz i pokrój w plasterki. W rondlu roztop masło, dodaj warzywa i smaż, mieszając, aż będą szkliste i miękkie - 10-15 minut. Dolej wino, odparuj do połowy, wlej bulion, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 25 minut.
Przygotuj grzanki: bagietki posmaruj masłem, posyp estragonem, ułóż na blasze, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz, aż się lekko zezłocą. Następnie ułóż na nich plasterki sera i piecz jeszcze kilka minut, aż ser zacznie się topić.
Przed podaniem do każdego talerza włóż gotową grzankę i wokół dolej zupę.

Zdjęcie Chodzież Serwis obiadowy Iwona 45 el. 2S0409 Zdjęcie Luminarc serwis obiadowy Kyoko OPT14585 Zdjęcie WAZA AMELIA PLATYNOWA KOSTKA Serwis obiadowy 43/12
Chodzież Serwis obiadowy Iw... Luminarc serwis obiadowy Ky... WAZA AMELIA PLATYNOWA KOSTK...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zupa krem z opiekanych warzyw Zupa krem z opiekanych warzyw Fot. MARCIN URBAN

Zupa krem z opiekanych warzyw

dla 4-6 osób

1 duży lub 2 małe bakłażany
3 pomidory malinowe (lub inne mięsiste)
2 czerwone papryki
2 nieduże cebule
2 ząbki czosnku
5 łyżek (75 ml) oliwy
5 szklanek (1 i 1/4 l) bulionu warzywnego
1 łyżeczka świeżych listków oregano
sól
pieprz
kilkanaście listków bazylii do dekoracji


Warzywa umyj, nie obieraj. Bakłażany nakłuj widelcem w kilku miejscach. Wszystkie warzywa przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 30 minut. Wyjmij pomidory i czosnek, przełóż pozostałe na drugą stronę i opiekaj dalej ok. 30 minut, aż będą miękkie. Ostudź je, obierz, z papryki usuń gniazdo nasienne. Wszystkie przełóż do rondla i zmiksuj. Dodaj oregano, wlej bulion i zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Podawaj na gorąco z listkami bazylii.

Zdjęcie D2 Drewniany stół do jadalni - Copine prostokątny Zdjęcie Inter Link Sas REBECCA elegancki zestaw do jadalni Zdjęcie Profeos stół szklany Promex
D2 Drewniany stół do jadaln... Inter Link Sas REBECCA eleg... Profeos stół szklany Promex
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zupa z soczewicy i szpinaku Zupa z soczewicy i szpinaku Fot. MARCIN URBAN

Zupa z soczewicy i szpinaku

dla 6 osób

200 g zielonej soczewicy
500 g pomidorów malinowych (lub innych mięsistych)
2 łyżki (30 ml) oliwy
150 g chudego boczku
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
4/5 szklanki (200 ml) białego wytrawnego wina
2/3 opakowania (300 g) świeżego szpinaku
4 szklanki (1 l) bulionu drobiowego
6 łyżek natki pietruszki
sól
pieprz


Soczewicę ugotuj i odcedź. Boczek pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, następnie posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kawałki.
W głębokim rondlu rozgrzej oliwę, dodaj boczek i smaż około 10 minut, a gdy się zarumieni, łyżką cedzakową przełóż do miseczki. Do rondla dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli - ok. 10 minut - i dodaj czosnek. Przesmażaj dalej, a gdy cebula będzie miała złoty kolor, dodaj boczek, pomidory i gotuj około 5 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Zalej winem i odparuj połowę płynu. Dodaj szpinak i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż zwiędnie. Dodaj ugotowaną soczewicę, wlej bulion, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj, a na koniec dodaj do zupy posiekaną natkę pietruszki. Podawaj np. z grzankami.

Zdjęcie Andropol Bawełniany obrus Natalia Zdjęcie Dizeno Creative Obrus Hayka Zdjęcie HAFT Obrus gipiurowy 020030
Andropol Bawełniany obrus N... Dizeno Creative Obrus Hayka HAFT Obrus gipiurowy 020030
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zupa cebulowa z Francji Zupa cebulowa z Francji Fot. MARCIN URBAN

Zupa cebulowa z Francji

dla 4-6 osób

800 g białej cebuli
2 i 1/2 łyżki (ok. 40 g) masła
1 kieliszek (125 ml) białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
2 l bulionu wołowego (najlepiej domowego)
1 bagietka
150 g tartego sera żółtego typu gruyere lub ulubionego do grzanek


Cebulę obierz i pokrój w plasterki. W głębokim rondlu rozgrzej 2/3 masła, dodaj cebulę, dopraw solą i smaż, mieszając, aż się zrumieni, 15-20 minut. Jeśli używasz, pod koniec smażenia dolej wino (opcjonalnie). Dodaj bulion i zagotuj.
Zupę przelej do żaroodpornego naczynia do zapiekania (lub do mniejszych, nie przykrywaj), wstaw na 45-60 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Bagietkę pokrój na kromki, posmaruj pozostałym masłem, posyp tartym serem i ułóż je na wierzchu zupy. Zapiekaj kolejne 15 minut - ser powinien się roztopić.
Zupę podawaj od razu w naczyniu do zapiekania.

Zdjęcie Gerlach Celestia NK 04A Zestaw sztućców - 68 el. mat / walizka Zdjęcie Gerlach Horizon NK 11 Zestaw sztućców - 68 el. mat / walizka Zdjęcie Starke SZTUĆCE ARTISTO TENSO 5907558749335
Gerlach Celestia NK 04A Zes... Gerlach Horizon NK 11 Zesta... Starke SZTUĆCE ARTISTO TENS...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Grecka zupa fasolowa Grecka zupa fasolowa Fot. MARCIN URBAN

Grecka zupa fasolowa

dla 4 osób

200 g suchej fasoli jaś
1 l wody
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 puszka (400 g) pomidorów
3 łyżki (45 ml) oliwy
2 łyżki tymianku
1 garść (ok. 60 g) czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki natki pietruszki
1 liść laurowy
sól
pieprz


Dzień wcześniej zalej fasolę zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia.
Warzywa obierz. Cebulę, czosnek i tymianek posiekaj, marchewkę i selera pokrój w plasterki. Pomidory rozgnieć widelcem.
Fasolę odsącz, przepłucz bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej litrem wody i gotuj ok. 15 minut. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj kolejne 20 minut. Dodaj cebulę, czosnek, marchewkę, pomidory seler, tymianek, liść laurowy i oliwę. Dopraw tylko pieprzem (od soli fasola stwardnieje). Zupę zagotuj, a następnie duś na małym ogniu około godziny, aż fasola będzie miękka. Na koniec dopraw solą. Podawaj z posiekanymi oliwkami i natką pietruszki.

Przepisy, wykonanie i stylizacja Aneta Kosiba www.anetakosiba.com, zdjęcia Marcin Urban www. marcinurban.pl

Zdjęcie Euromat Rękawice kuchenne Lavender lawenda F9275B Zdjęcie Ladelle POSTCARDS Rękawice Kuchenne 2 Szt. 40723 Zdjęcie Pikselowe Rękawice Kuchenne
Euromat Rękawice kuchenne L... Ladelle POSTCARDS Rękawice ... Pikselowe Rękawice Kuchenne
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA