Faszerowane warzywa

12.07.2017 12:19
Nasze ulubione cukinie, pomidory, bakłażany i papryki - w sezonie to najlepsza propozycja na szybki obiad lub ciepłą kolację. Tym razem proponujemy farsz w wersji bezmięsnej
1 Cukinia faszerowana fetą i orzechami Cukinia faszerowana fetą i orzechami Fot. MARCIN URBAN

Cukinia faszerowana fetą i orzechami

4 porcje

2 grube cukinie średniej wielkości
3 łyżki (ok. 45 ml) oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
80 g sera feta
25 g posiekanych orzechów włoskich
60 g okruchów z białego świeżego chleba
1 jajko
1 łyżeczka posiekanego koperku
sól
pieprz


Cukinię włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez 3 minuty. Odsącz, opłucz zimną wodą i odstaw do ostygnięcia. Następnie przetnij wzdłuż na pół i łyżeczką do herbaty wydrąż środek, zostawiając 1 centymetr brzegu. W ten sposób otrzymasz 4 łódeczki. Miąższ posiekaj.
Przygotuj farsz: w rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć drobno posiekany czosnek i cebule. Smaż około 5 minut, aż cebula będzie miękka. Dodaj cukinię, smaż kolejne 5 minut i odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj pokruszony ser, orzechy, chleb, roztrzepane jajko i koperek. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Farszem napełnij połówki cukinii, ułóż je ciasno w żaroodpornym naczyniu i skrop pozostałą oliwą. Naczynie przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz 30 minut. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 5 minut, aż farsz się zarumieni. Podawaj na gorąco.

Zdjęcie Deglon Sabatier Naczynie do zapiekania 3,5L różne kolory Zdjęcie Five Senses Naczynie 397782A90039C Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Pomarańczowa
Deglon Sabatier Naczynie do... Five Senses Naczynie 397782... Kuchenprofi - Naczynie - Fo...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
2 Pomidory nadziewane ryżem Pomidory nadziewane ryżem Fot. MARCIN URBAN

Pomidory nadziewane ryżem

4 porcje

4 duże pomidory
1 cebula
1 łyżka posiekanej pietruszki
100 g ryżu brązowego
1 łyżka rodzynek
200 ml pulpy pomidorowej
6 łyżek (ok. 90 ml) oliwy
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
4/5 szklanki (200 ml) wrzącej wody
sól
pieprz

Pomidory umyj, ostrym nożem zetnij wierzchołki i wyjmij miąższ.
Przygotuj farsz: na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż będzie szklista. Następnie dodaj ryż, miąższ z pomidorów, pietruszkę, sól, pieprz, ziele angielskie i wodę. Gotuj na małym ogniu przez  20 minut, aż ryż będzie miękki. Dodaj rodzynki i wymieszaj. Pomidory napełnij farszem, włóż do naczynia żaroodpornego i przykryj odciętymi wierzchołkami. Na koniec polej pulpą pomidorową wymieszaną z pozostałą oliwą. Naczynie przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 45-50 minut. Podawaj na ciepło.

Zdjęcie Amefa Komplet Sztućcy Cuba 70cz Zdjęcie Berghoff Waterfall 1230505 Zdjęcie Foppapedretti Zestaw sztućcy 4 elementy - Wenge
Amefa Komplet Sztućcy Cuba ... Berghoff Waterfall 1230505 Foppapedretti Zestaw sztućc...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
3 Bakłażan faszerowany Bakłażan faszerowany Fot. MARCIN URBAN

Bakłażan faszerowany

4 porcje

2 bakłażany
2 średnie cebule
5 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
6 dojrzałych pomidorów
1 łyżeczka mielonego cynamonu
garść posiekanej natki pietruszki
500 ml pulpy pomidorowej (nie może to być przecier )
4 łyżki greckiego jogurtu naturalnego
4 łyżki (ok. 60 ml) oliwy

Cebulę obierz i drobno posiekaj, a pomidory drobno pokrój. Bakłażana przekrój wzdłuż. Z każdej połówki ostrym nożykiem wytnij środek, pozostawiając 1 cm brzegu. W ten sposób otrzymasz 4 łódeczki. Wybrany miąższ posiekaj.
Przygotuj farsz: na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy, dodaj posiekany miąższ, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś, aż warzywa zmiękną, następnie wlej 200 ml pulpy pomidorowej, dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem i dodaj mielony cynamon. Duś około 15 minut, aż płyn odparuje. Na koniec wymieszaj z natką pietruszki.
Do połówek bakłażana nałóż farsz, ułóż w naczyniu żaroodpornym, na dno wlej pozostałą pulpę, a wystające brzegi bakłażana posmaruj pulpą i pozostałą oliwą. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 60 minut, aż warzywa będą być miękkie. Podawaj polane pulpą pozostałą z pieczenia i z łyżką jogurtu na każdej połówce bakłażana.

Zdjęcie Kela Patelnia do Naleśników Kerros15155 28cm Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm Zdjęcie Valdinox Patelnia 79024 24cm
Kela Patelnia do Naleśników... Fissler Patelnia Patelnia G... Valdinox Patelnia 79024 24cm
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
4 Papryka faszerowana soczewicą Papryka faszerowana soczewicą Fot. MARCIN URBAN

Papryka faszerowana soczewicą

4 porcje

4 duże czerwone papryki
1 łyżka masła
200 g czerwonej soczewicy
280 g kukurydzy z puszki
2 małe cebulki
200 g tartego sera ementaler
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka sproszkowanej papryki słodkiej
1 i 2/3 szklanki (400 ml) jarzynowego bulionu


Papryki umyj, odetnij wierzch, oczyść z gniazd nasiennych i obsmaż ze wszystkich stron na maśle.
Przygotuj farsz: soczewicę wymieszaj z odsączoną kukurydzą. Cebulki obierz i pokrój w plasterki i dodaj do soczewicy. Następnie - 150 g sera, kurkumę, paprykę i wymieszaj. Farszem napełnij papryki, posyp pozostałym serem, przykryj odciętymi czubkami i wstaw do brytfanny. Dolej bulion i duś 40 minut pod przykryciem. Podawaj na ciepło.

Zdjęcie Or-Tex Obrus Florence Wz. 279 Biel Zdjęcie Or-Tex Obrus Teflonowy Natalka Wz. 245 Krem Zdjęcie Obrus beżowy 150x180
Or-Tex Obrus Florence Wz. 2... Or-Tex Obrus Teflonowy Nata... Obrus beżowy 150x180
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Komentarze (3)
Faszerowane warzywa
Zaloguj się
  • railly

    Oceniono 2 razy 0

    Rzeczywiście, "szybka kolacja" - pieczenie 60 minut....

  • zewszad_i_znikad

    Oceniono 2 razy 0

    No tym razem bardzo ciekawe przepisy... Choć wielką miłośniczką warzyw faszerowanych nigdy nie byłam, bo to niewygodne w jedzeniu - trudno jeść tak, żeby albo nie nabrać na widelec samego nadzienia, albo nie ukroić kawałka warzywa, z którego nadzienie spada. Innymi słowy, trudno jeść całe warzywo i farsz "równomiernie".

  • roso102

    Oceniono 4 razy -4

    Faszerowane chemią!!!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX