Tradycyjne obiady

Trzy proste zestawy obiadowe (uprzedzamy - wszystkie z mięsem) plus trzy desery i trzy kompoty. Tradycyjnie, jak u mamy
Zestaw 1: kopytka, zrazy babci Reni, sałatka z gotowanych buraczków, kompot wiśniowo-jabłkowy Zestaw 1: kopytka, zrazy babci Reni, sałatka z gotowanych buraczków, kompot wiśniowo-jabłkowy Fot. TATA STUDIO / TEL 050125506

Zestaw 1: kopytka, zrazy babci Reni, sałatka z gotowanych buraczków, kompot wiśniowo-jabłkowy

Kopytka

750 g ziemniaków
1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli
mąka do oprószenia blatu


Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości w nieosolonej wodzie, następnie odparuj, ostudź i przeciśnij przez praskę lub bardzo dokładnie utłucz.
Ostudzone ziemniaki przełóż do miski, dodaj mąkę, sól i jajko. Bardzo szybko zagnieć elastyczne, ale dość zwarte ciasto.
Na blacie oprószonym mąką z porcji ciasta uformuj wałeczki, lekko je spłaszcz i pokrój na ukos w kopytka.
Kopytka gotuj porcjami w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na wierzch, od razu wyjmuj łyżką cedzakową. Świetnie smakują odsmażane na maśle lub oleju.


Zrazy babci Reni
8-10 zrazów

750 g mięsa wołowego bez kości, np. udziec
2 małe cebule
2 ogórki kiszone
1 listek laurowy
ok. 1/2 łyżki mąki pszennej do panierki
sól
pieprz
olej do smażenia


Mięso oczyść, umyj, osusz i pokrój w ok. 1-cm plastry. Cienko rozbij je tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem, następnie oprósz mąką.
Ogórki kiszone pokrój wzdłuż w ćwiartki. Na każdy plaster mięsa nałóż kawałek ogórka, zawiń mięso w rulon i zepnij wykałaczkami lub specjalnym szpikulcem.
Każdy zraz zrumień ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, a następnie przełóż do rondla. Na patelni, na tym samym tłuszczu, przesmaż drobno pokrojoną cebulę, gdy się zrumieni, przełóż wszystko do rondla, a patelnię zalej 1 szklanką wody (250 ml), wymieszaj, żeby złapać smak, i przelej do zrazów, dodaj liść laurowy.
Rondel postaw na małym ogniu, przykryj pokrywką i duś ok. godziny, w razie potrzeby podlewając wodą i mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw sos solą i pieprzem.

Rada: do środka do zrazów możesz też dodać musztardę, piórka cebuli, kawałek boczku, paprykę etc.


Sałatka z gotowanych buraczków

2 duże buraki
1 łyżka chrzanu
sól
pieprz


Buraki umyj, nie obieraj i ugotuj w wodzie do miękkości. Ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski, dodaj chrzan, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.


Kompot wiśniowo-jabłkowy

4 jabłka
400 g wiśni
3 łyżki cukru
1 i 1/2 litra wody


Jabłka umyj, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
Przełóż do garnka, dodaj wiśnie, zalej wodą, dopraw cukrem i zagotuj. Zdejmij z ognia, przykryj garnek pokrywką i ostudź.

Zdjęcie Ambition komplet garnków z termometrami 22 części 68803 Zdjęcie Ambition Toronto komplet garnków 18 części 68819 Zdjęcie Ambtion DECOR komplet garnków stalowych 8 części 69798
Ambition komplet garnków z ... Ambition Toronto komplet ga... Ambtion DECOR komplet garnk...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
puree ziemniaczane, wątróbka z jabłkami i cebulką, surówka z kiszonego ogórka. puree ziemniaczane, wątróbka z jabłkami i cebulką, surówka z kiszonego ogórka. Fot. TATA STUDIO / TEL 050125506

Zestaw 2: puree ziemniaczane, wątróbka z jabłkami i cebulką, surówka z kiszonego ogórka, kompot gruszkowo-śliwkowy

Purée ziemniaczane

500 g kremowych ziemniaków
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany 18-22 proc.
sól


Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku, odparuj. Następnie przeciśnij je przez praskę lub utłucz, dodając masło i śmietankę. Wymieszaj i ewentualnie dopraw solą.


Wątróbka z jabłkami i cebulką

1/2 kg wątróbki drobiowej
2 duże cebule
2 jabłka
1/2 łyżki mąki krupczatki
majeranek
sól
pieprz
olej do smażenia


Wątróbkę umyj, osusz i oczyść z błon. Cebulę pokrój w grube plasterki. Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Osuszoną wątróbkę oprósz mąką krupczatką.
Na rozgrzaną patelnię wlej niewielką ilość oleju i obsmażaj wątróbkę na rumiano po około 2 minut z każdej strony, zdejmuj z patelni na talerz. Na patelnię wrzuć cebulę i smaż, aż będzie złocistobrązowa, dopraw solą i pieprzem. Następnie na patelni przesmaż na rumiano ósemki jabłek, tak by się nie rozpadły. Pod koniec posyp jabłka majerankiem. Podawaj wątróbkę z jabłkami i cebulką.


Surówka z kiszonego ogórka

4 kiszone ogórki
1 mała cebulka
1 łyżka majonezu lub gęstego jogurtu naturalnego (opcjonalnie)


Ogórki pokrój w cienkie plasterki, odcedź, przełóż do miski, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i majonez, wymieszaj.


Kompot gruszkowo-śliwkowy

4 gruszki
1/2 kg śliwek
1-2 łyżki cukru
1 i 1/2 litra wody


Gruszki umyj, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
Przełóż owoce do garnka, zalej wodą, dopraw cukrem i zagotuj. Zdejmij z ognia, przykryj garnek pokrywką i ostudź.

Zdjęcie Ambition Komplet garnków INTELIGENT 59621 Zdjęcie Lamart Komplet garnków 5 el K202428 5ks Zdjęcie WMF komplet garnków 17/8803/6040
Ambition Komplet garnków IN... Lamart Komplet garnków 5 el... WMF komplet garnków 17/8803...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zestaw 3: kotlety z piersi kurczaka, pomidory z cebulą, kompot z mieszanki owocowej Zestaw 3: kotlety z piersi kurczaka, pomidory z cebulą, kompot z mieszanki owocowej Fot. TATA STUDIO / TEL 050125506

Zestaw 3: kotlety z piersi kurczaka, pomidory z cebulą, kompot z mieszanki owoców

Kotlety z piersi z kurczaka

2 duże piersi z kurczaka
2 jajka
1/2 szklanki bułki tartej
sól
pieprz
olej do smażenia


Kurczaka oczyść, umyj, osusz i przekrój wzdłuż na połówki, aby otrzymać cztery kotlety. Mięso lekko rozbij i oprósz solą i pieprzem.
W płaskiej misce roztrzep jajka, do drugiej nasyp bułkę tartą. Kotlety panieruj najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
Smaż na złocisty kolor z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami z koperkiem.


Pomidory z cebulką

4 pomidory malinowe
1 szalotka lub cebulka dymka
1 łyżka soku z cytryny


Cebulę pokrój w plasterki, przełóż do miseczki i zalej sokiem z cytryny. Pomidory umyj, osusz i pokrój w ósemki. przełóż do miski i dodaj cebulkę wraz z sokiem. Wymieszaj.


Kompot z miksu owoców

1 opakowanie (400 g) mieszanki kompotowej
2 łyżki cukru
1 litr wody


Owoce zalej wodą, dopraw cukrem, zagotuj, wyłącz gaz i przykryj garnek pokrywką, ma pod nią stygnąć.

Zdjęcie Gerlach KOMPLET PATELNI 20, 24, 28 CM + RONDELEK GERLACH VITALITY Zdjęcie Mango-Media Zestaw garnków i patelni Bratmaxx Keramik 7-cz (8030) Zdjęcie RENBERG KOMPLET PATELNI 1012
Gerlach KOMPLET PATELNI 20,... Mango-Media Zestaw garnków ... RENBERG KOMPLET PATELNI 1012
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Desery Desery Fot. TATA STUDIO / TEL 050125506

Desery: ciasto ze śliwkami i glazurą morelową, kisiel żurawinowo-malinowy, jabłka w cieście

Kisiel żurawinowo-malinowy

100 g żurawin (świeżych lub mrożonych)
100 g malin (mrożonych, a w sezonie - świeżych)
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 l wody


Żurawiny i maliny przełóż do rondelka, zalej 1 i 1/2 szklanki wody, dopraw cukrem, delikatnie wymieszaj, aby owoce się nie rozpadły. W pozostałej wodzie (uwaga - nie może być ciepła, bo się zrobi krochmal) rozprowadź mąkę ziemniaczaną.
Owoce zagotuj, zmniejsz ogień i wlej zawiesinę z mąki. Delikatnie wymieszaj, zagotuj i od razu zdejmij z ognia. Przelej do miseczek. Podawaj na ciepło lub na zimno, np. z dodatkiem kwaśnej śmietany.


Jabłka w cieście

2 kwaśne jabłka

ciasto:

1 jajko
1 szklanka (150 g) mąki pszennej
1/2 szklanki (125 ml) mleka
1/4 szklanki (ok. 63 ml) śmietany 30 proc.
1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
sól
olej do smażenia
cukier puder do posypania


Przygotuj ciasto, miksując wszystkie jego składniki ze szczyptą soli, następnie odstaw na 30 min w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie jabłka obierz, umyj i pokrój w cienkie plasterki, usuwając gniazda nasienne.
Jabłka wymieszaj z ciastem.
Rozgrzej  olej na patelni (najlepiej z powłoką nieprzywierającą) i smaż placuszki z obu stron na złocisty kolor. Zdejmuj łyżką cedzakową i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
Podawaj oprószone cukrem pudrem.


Ciasto ze śliwkami i glazurą morelową

5 dużych okrągłych śliwek lub 1/2 kg śliwek węgierek
1 kostka (200 g) miękkiego masła
2/3 szklanki (135 g) cukru
3 jajka
1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)
1/3 szklanki (85 ml) mleka
1 słoiczek (100 g) dżemu morelowego lub brzoskwiniowego


Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło, cukier i cynamon utrzyj na puszystą masę. Następnie dodawaj pojedynczo jajka (najlepiej o temperaturze pokojowej, nie prosto z lodówki), przesianą mąkę i miksuj dalej. Na koniec do ciasta dodaj mleko i ubij całość na gładką masę.
Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie powtykaj w nie połówki śliwek przecięciem do dołu i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 160 st. C (180 st. C zwykły piec). Piecz ok. 50 minut.
W tym czasie podgrzej w rondelku dżem. Jeśli masz taki z kawałkami owoców, wcześniej go zmiksuj na gładką masę, a dopiero potem podgrzej.
Ciepłym dżemem posmaruj wierzch ciasta i piecz jeszcze 10 minut lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy.

 

Przepisy, wykonanie i stylizacja Zuzanna Wiciejowska www.wiciejowska.pl, zdjęcia Tata Studio

Zdjęcie Ambition Komplet deserowy FALA 61161 Zdjęcie Amefa Komplet deserowy Whisper (Wave) 13 części 1405 Zdjęcie Serwis Kawowy Deserowy 18 el. na 6 os. (5264074)
Ambition Komplet deserowy F... Amefa Komplet deserowy Whis... Serwis Kawowy Deserowy 18 e...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (9)
Tradycyjne obiady
Zaloguj się
  • cztery0000ziobra

    Oceniono 13 razy 9

    A gdzie zupa???

  • daga_1

    0

    jar00s ~a czytałeś tytuł? Napisano wyraźnie- obiady tradycyjne. Nie pasi, poszukaj obiady wegetariańskie.

  • Magda Rosińska

    Oceniono 1 raz -1

    Ja bylam w Domie Kresowym 2 dni temu, akurat trafilam jak byly dania z grilla! ^^ byly pyyszne :)

  • Paulina Linek

    Oceniono 1 raz -1

    Mi tak jak juz ludzie nizej pisali, bardzo posmakowaly kresowe dania w Domie Kresowym:P

  • jar00s

    Oceniono 36 razy -28

    a slyszeliscie o tym, ze nie wszyscy jedza miecho? To ze u was to tradycja, to nie znaczy ze w kazdym domu tradyzyjnie mielony

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX