Palce Lizać > Palce Lizać

Ciasteczka maślane

red.
18.11.2013 12:20
A A A Drukuj
Aby zamienić owocowe smaki, zamiast likieru cytrynowego dolej kawowy, skórkę pomarańczy zastąp przyprawą korzenną, a konfiturę - kremem orzechowym

Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

kruche ciasto (wg Neli Rubinstein):
115 g masła o temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru
2 żółtka
1 szklanka i 3 łyżki mąki
1/2/ łyżeczki soli
drobno starta skórka z jednej cytryny

masa do napełniania:
100 g białej czekolady, połamanej na kawałki
1/4 szklanki (ok. 50 ml) likieru Limoncello
sok z 1 cytryny


Przygotuj masę: do rondelka wlej likier i sok z cytryny. Na średnim ogniu doprowadź do wrzenia i odstaw. Dodaj  kawałki  białej czekolady i mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka. Jeżeli masa będzie zbyt płynna, wstaw ją do lodówki na 30 minut.
Przygotuj tartaletki: masło zmiksuj z pozostałymi składnikami. Zagnieć ciasto. Powinno się kleić, ale jeśli jest zbyt suche dodaj kilka kropli wody. Z ciasta uformuj kulę, podziel je na kawałki, każdy kawałek rozwałkuj na grubość 1 cm, wyłóż nimi małe foremki do tartaletek i zrób wgłębienia na środku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 10 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika, a kiedy tartaletki wystygną, skrop je sokiem z cytryny, napełnij masą i udekoruj listkami mięty

ZOBACZ TAKŻE

Skomentuj:

Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX