Ciasteczka maślane

Aby zamienić owocowe smaki, zamiast likieru cytrynowego dolej kawowy, skórkę pomarańczy zastąp przyprawą korzenną, a konfiturę - kremem orzechowym
Tartaletki cytrynowe Tartaletki cytrynowe Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Tartaletki cytrynowe

kruche ciasto (wg Neli Rubinstein):
115 g masła o temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru
2 żółtka
1 szklanka i 3 łyżki mąki
1/2/ łyżeczki soli
drobno starta skórka z jednej cytryny

masa do napełniania:
100 g białej czekolady, połamanej na kawałki
1/4 szklanki (ok. 50 ml) likieru Limoncello
sok z 1 cytryny


Przygotuj masę: do rondelka wlej likier i sok z cytryny. Na średnim ogniu doprowadź do wrzenia i odstaw. Dodaj  kawałki  białej czekolady i mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka. Jeżeli masa będzie zbyt płynna, wstaw ją do lodówki na 30 minut.
Przygotuj tartaletki: masło zmiksuj z pozostałymi składnikami. Zagnieć ciasto. Powinno się kleić, ale jeśli jest zbyt suche dodaj kilka kropli wody. Z ciasta uformuj kulę, podziel je na kawałki, każdy kawałek rozwałkuj na grubość 1 cm, wyłóż nimi małe foremki do tartaletek i zrób wgłębienia na środku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 10 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika, a kiedy tartaletki wystygną, skrop je sokiem z cytryny, napełnij masą i udekoruj listkami mięty

Zdjęcie CREATIVE TOPS KOMPLET: 4 TALERZE DESEROWE KEW LAVENDER - Lawenda Zdjęcie FLORINA PREMIUM Talerze Dmuchawce 6szt 2K1476 Zdjęcie PORCELANOWE TALERZE DESEROWE DO CIASTA - Tea Garden - Herbaciany Ogród
CREATIVE TOPS KOMPLET: 4 TA... FLORINA PREMIUM Talerze Dmu... PORCELANOWE TALERZE DESEROW...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Ciasteczka pomarańczowe Ciasteczka pomarańczowe Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Ciasteczka pomarańczowe

200 g miękkiego masła
6 łyżek cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masło ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj skórkę pomarańczową, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieć ciasto. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby zachować odległość, bo ciasteczka rosną podczas pieczenia. Każdą kuleczkę spłaszcz mokrym widelcem - w ten sposób wyciśniesz wzorek (możesz też użyć mokrego tłuczka do mięsa). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 15 minut, aż będą złociste.

Zdjęcie Florina Blacha do pieczenia z powłoką SYNTHIA 24819 Zdjęcie Kaiser La Forme Plus Blacha do pieczenia 637228 Zdjęcie Tescoma Blacha do pieczenia płaska DELICIA 623016
Florina Blacha do pieczenia... Kaiser La Forme Plus Blacha... Tescoma Blacha do pieczenia...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Maślane ciasteczka z sokiem malinowym Maślane ciasteczka z sokiem malinowym Fot. Jacek Ura

Maślane ciasteczka z sokiem malinowym

600 g mąki pszennej
250 g masła
3 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki soku malinowego
konfitury malinowe do przełożenia ciasteczek
cukier puder do posypania


Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, posiekaj z kawałkami schłodzonego masła. Dodaj żółtka, cukier puder i sok malinowy, szybko wyrób ciasto. Owiń je w folię i wstaw do lodówki na godzinę.
Rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm i wytnij szklanką kółka. W połowie kółek wytnij kieliszkiem środek tak, by powstały krążki. Ułóż ciasteczka na blasze i piecz 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Uwaga! Ciasteczka są różowe i łatwo przeoczyć moment, gdy się zarumienią, trzeba je sprawdzać w czasie pieczenia.
Wystudzone kółeczka posmaruj konfiturami, przykryj krążkami, lekko dociśnij, posyp cukrem pudrem.

Zdjęcie MSC - Słoiczek na dżem Zdjęcie Tadar Słoik do dżemu z łyżeczką FLOWERY 0,4l 36591 Zdjęcie WMF Słoik do dżemu / sera KULT 47305
MSC - Słoiczek na dżem Tadar Słoik do dżemu z łyże... WMF Słoik do dżemu / sera K...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Herbatniki maślano-cytrynowe Herbatniki maślano-cytrynowe Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Herbatniki maślano-cytrynowe

220 g masła o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru
skórka otarta z 4 cytryn
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli


Masło zmiksuj z cukrem, dodaj skórkę z cytryny, sok i esencję. W drugiej misce wymieszaj mąki i sól i dodaj do masy maślanej. Ponownie zmiksuj.
Ciasto przełóż na pergamin, uformuj z niego rulonik (taki jak na leniwe) i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie pokrój rulon na krążki o grubości 1 cm i układaj je w odstępach około 4 cm na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 15 minut na złoty kolor.


Rady: zamiast cytryn możesz użyć innych cytrusów, np. skórki i soku z pomarańczy lub limonek. Herbatniki cytrynowe dobrze komponują się z serkiem mascarpone wymieszanym z 2 łyżkami cukru pudru i sokiem z 1 cytryny.

Zdjęcie Emako słój na ciasteczka B01LN69G1S Zdjęcie Holmegaard CHRISTMAS 2015 4800301 Zdjęcie Kitchen Craft LNBISCBLU
Emako słój na ciasteczka B0... Holmegaard CHRISTMAS 2015 4... Kitchen Craft LNBISCBLU
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA