Pasty i dipy

Do kanapek, do krakersów, z chrupiącymi warzywami... Na przekąskę i na przyjęcie. Miksowane warzywa z jogurtem, serkiem lub oliwą sprawdzą się na wiele okazji
Grecka pasta z papryki i sera feta Grecka pasta z papryki i sera feta Fot. TATA STUDIO / TEL 050125506

Grecka pasta z papryki i sera feta

4 czerwone, mięsiste papryki
2 ząbki czosnku
1 opakowanie (200 g) sera typu feta
oliwa


Papryki umyj, osusz i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C (ok. 200 st. zwykły piec) i piecz 30-45 minut, aż skórka będzie miejscami czarna i przypalona. Papryki przełóż do plastikowej torby, zawiń i odstaw na ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmij z nich skórkę, usuń gniazda nasienne, a miąższ wystudź i zmiksuj z pokruszonym serem. Dolej tyle oliwy, aż pasta będzie miała ulubioną konsystencję.

Pasta z bakłażana Pasta z bakłażana Fot. TATA STUDIO / TEL 050125506

Pasta z bakłażana

Baba Ghanoush

2 bakłażany
2 łyżki (30 ml) oliwy
1 łyżka pasty tahini (z ziaren sezamu)
1 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
sól


Bakłażany umyj, osusz i wstaw do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz około 40 minut, aż bakłażany będą miękkie. Ostudź, obierz ze skórki i zmiksuj z czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny i pastą tahini, dopraw solą.

Rada: pasta tahini otrzymywana jest z prażonych ziaren sezamu i oleju sezamowego. Dodaje ją się też do popularnego hummusu. Można ją znaleźć w sklepach na półkach z produktami orientalnymi. Jeśli nie uda ci się jej kupić, dopraw bakłażany 1/2 łyżeczki oleju sezamowego, zmniejszając odpowiednio ilość dodanej oliwy.

Szwedzki dip z wędzonego łososia Szwedzki dip z wędzonego łososia Fot. TATA STUDIO / TEL 050125506

Szwedzki dip z wędzonego łososia

250 g wędzonego łososia
1/2 szklanki (125 ml) gęstej śmietany 22 proc.
1 opakowanie (180 g) gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego
2 łyżeczki chrzanu
2 łyżeczki posiekanego świeżego szczypiorku
sól
pieprz


Jogurt, śmietanę i chrzan wymieszaj w miseczce. Dodaj drobno posiekanego łososia, szczypiorek i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zdjęcie Blender Clatronic SM 3577 Zdjęcie Blender GOTIE GHB-1000 Zdjęcie Blender Bosch MSM 6700
Blender Clatronic SM 3577 Blender GOTIE GHB-1000 Blender Bosch MSM 6700
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Ostra pasta paprykowo-orzechowa Ostra pasta paprykowo-orzechowa Fot. TATA STUDIO / TEL 050125506

Ostra pasta paprykowo-orzechowa

3 czerwone, mięsiste papryki
1/2 szklanki bułki tartej
1 szklanka mielonych orzechów włoskich
1 łyżka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/4 szklanki oliwy
sól
mielona ostra papryka


Papryki umyj, osusz i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C (ok. 200 st. zwykły piec) i piecz 30-45 minut, aż skórka będzie miejscami czarna i przypalona. Papryki przełóż do plastikowej torby, zawiń i odstaw na ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmij z nich skórkę, usuń gniazda nasienne, a miąższ wystudź i zmiksuj. Przełóż do miski i dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj, dopraw solą i niewielką ilością ostrej papryki.

Zdjęcie Alessi Mała miseczka Colombina Zdjęcie Leonardo Miseczka Optic 049442 Zdjęcie Seletti Miseczka Despina
Alessi Mała miseczka Colomb... Leonardo Miseczka Optic 049442 Seletti Miseczka Despina
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Dip szpinakowy Dip szpinakowy Fot. TATA STUDIO / TEL 050125506

Dip szpinakowy

250 g liści szpinaku
1 opakowanie (125 g) kremowego białego serka
2 cebulki dymki
2 łyżki masła
2 fileciki anchois
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanego tymianku
sól
pieprz


Na dużej patelni rozgrzej masło i przesmaż posiekane cebulki i fileciki anchois, dodaj umyty i osuszony szpinak i smaż 3-4 minuty, aż szpinak zmięknie. Dodaj serek, sok z cytryny, tymianek i dokładnie wymieszaj.

Zdjęcie Aladdin 10-01956-006 Zdjęcie Black + Blum Forminimal FCD001 Zdjęcie Joseph Joseph Triple Dish 70071
Aladdin 10-01956-006 Black + Blum Forminimal FCD001 Joseph Joseph Triple Dish 7...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Grecki dip ziemniaczano-czosnkowy Grecki dip ziemniaczano-czosnkowy Fot. TATA STUDIO / TEL 050125506

Grecki dip ziemniaczano-czosnkowy

Skordalia

3 ziemniaki
4-5 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
1 żółtko
12 czarnych oliwek
1/2 szklanki mielonych migdałów
sok z 1 cytryny
około 3/4 szklanki (185 ml) oliwy
sól


Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, odlej, odparuj i ostudź. Obierz, a następnie przeciśnij przez praskę lub utłucz. Mielone migdały lekko upraż na suchej patelni.
Do ziemniaków dodaj roztarty z solą czosnek, żółtko, posiekane oliwki i migdały. Wymieszaj, dodaj sok z cytryny i tyle oliwy, aby otrzymać konsystencję pasty.

Rada: jeśli nie masz mielonych migdałów, możesz użyć blanszowanych migdałów w całości lub płatków migdałowych, uprażyć je, a następnie zmiksować.

Zdjęcie Pojemniki 65981 Zdjęcie Tescoma SEASON 657020 Zdjęcie Tomorrows Kitchen Pojemniki 2843
Pojemniki 65981 Tescoma SEASON 657020 Tomorrows Kitchen Pojemniki...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Orientalny sos imbirowo-sezamowy Orientalny sos imbirowo-sezamowy Fot. TATA STUDIO / TEL 050125506

Orientalny sos imbirowo-sezamowy

1/2 szklanki (125 ml) majonezu lub gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka (15 ml) octu ryżowego
1 łyżka (15 ml) sosu sojowego
2 cm świeżego korzenia imbiru
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżka świeżej kolendry
1 łyżka świeżego szczypiorku


Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Zioła umyj, osusz i posiekaj. Wymieszaj majonez (lub jogurt) z octem ryżowym, sosem sojowym, imbirem i olejem sezamowym. Na koniec dodaj zioła i dokładnie wymieszaj.

Zdjęcie Blender Bosch MSM 87180 Zdjęcie Blender MPM MBL-13 Zdjęcie Blender Philco PHHB 6603
Blender Bosch MSM 87180 Blender MPM MBL-13 Blender Philco PHHB 6603
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Włoska pasta fasolowa z octem balsamicznym Włoska pasta fasolowa z octem balsamicznym Fot. TATA STUDIO / TEL 050125506

Włoska pasta fasolowa z octem balsamicznym

1 puszka (ok. 400 g) białej fasoli w zalewie
2 łyżki (30 ml) oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz


Fasolę odsącz z zalewy, przepłucz wodą. Następnie zmiksuj na gładką pastę z oliwą i octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem.
Rada: do pasty możesz dodać kilka kawałków suszonych pomidorów w oleju.


Przepisy, wykonanie i stylizacja Zuzanna Wiciejowska www.wiciejowska.pl, zdjęcia Tata Studio

Zdjęcie Adler AD 4210 Zdjęcie Bosch MUM 4405 Zdjęcie Clatronic KM 3632
Adler AD 4210 Bosch MUM 4405 Clatronic KM 3632
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (10)
Pasty i dipy
Zaloguj się
  • Gość: Podpisz się

    Oceniono 20 razy 8

    Super pomysły, grzanie piekarnika przez 40 minut dla dwóch papryk. To sobie mozna wymyslać, gorzej z realizacją. strasznie drogo wychodzą te "milutkie" pomysły.

  • darioman88

    0

    Wybierając chrzan ze słoika stawiam na intensywny smak, identyczny jak ten pamiętany z domu rodzinnego - Krakus zamknął go w słoiczku! Polecam szczerze, szczególnie do past i dipów - ma fajne wiórki chrzanowe w strukturze.

  • dorotabezkota

    0

    Do tych sosów, których podstawą jest oliwa z oliwek warto wybrać najlepszej jakości ten właśnie składnik. Najlepsza oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jaką znalazłam na sklepowych półkach to Primo Gusto. Polecam szczerze bo żeby dobrze gotować trzeba gotować z najlepszych składników.

  • rtd5rtd

    Oceniono 10 razy -2

    paste - to pasta,
    pasta - to makaron,
    dip to gesty sos.

    A polacy w warszawie to burasy co sie snobuja gadajac w warszawskim ponglisz. Gdzie i tak prawdziwy ponglisz z londynu niema z tym warszawskim snobizmem slowa wspolnego.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX