Dania z orzechami

Są bogate w witaminy, zdrowe tłuszcze i minerały. Ale niestety, też bardzo kaloryczne. Wystarczy jeść ich kilka dziennie. Sam wybierz, kiedy: na śniadanie, jako przekąskę, składnik obiadu czy deser?
Orzechowa granola Orzechowa granola Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Orzechowa granola

1/2 kostki (100 g) masła
3 łyżki (45 ml) płynnego miodu
4 szklanki (400 g) płatków owsianych górskich
1/2 szklanki (40 g) orzechów włoskich
1/2 szklanki (50 g) blanszowanych migdałów (bez skórki)
1/2 szklanki (50 g) obranych pestek z dyni
1/2 szklanki (75 g) suszonej żurawiny
1/3 szklanki (50 g) ulubionych podsuszonych kandyzowanych owoców (wiśnie, papaja, mango, ananas)
sól


W rondelku roztop masło, dodaj miód, dopraw solą, wymieszaj.
Do dużej miski wsyp płatki owsiane, dolej roztopione masło z miodem, dokładnie wymieszaj i rozprowadź równomiernie po blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i zapiekaj. Po 15 minutach wymieszaj płatki, ponownie rozprowadź i piecz kolejne 15-20 minut, aż będą złocistobrązowe. Wyjmij z pieca i ostudź.
Upraż osobno orzechy i migdały na dużej patelni (możesz też je wstawić do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika na 10-15 minut), ostudź i grubo posiekaj.
Ostudzone płatki połam, przełóż do dużej miski, dodaj uprażone orzechy i pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj. Podawaj z jogurtem i owocami.
Tak przygotowaną granolę zużyj w ciągu miesiąca. Przechowuj ją w szczelnym pojemniku.

Mauviel Rondelek MCook
w okazje.info
Chleb orzechowo-śliwkowy Chleb orzechowo-śliwkowy Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Chleb orzechowo-śliwkowy

3 szklanki (450 g) mąki pszennej pełnoziarnistej 3 zboża
3 i 1/2 szklanki (525 g) mąki pszennej
1 opakowanie (8 g) suszonych drożdży
1/2 szklanki (125 ml) ciepłej wody
1 i 1/2 szklanki (375 ml) ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
1/2 kostki i 1 łyżka (120 g) roztopionego masła
1/3 szklanki (85 ml) płynnego miodu
2 łyżeczki soli
2 jajka
2 szklanki (300 g) suszonych śliwek bez pestek
1 szklanka (80 g) orzechów włoskich

1 surowe białko
2 łyżki zimnej wody
mąka do podsypywania
masło do natłuszczenia foremek


Roztop masło w rondelku. W misce wymieszaj drożdże z wodą, mlekiem i cukrem, odstaw na 5-10 minut, aby zaczyn zaczął ?pracować?.
Mąkę pełnoziarnistą przesiej, uformuj w niej dołek i wlej zaczyn, zacznij wyrabiać ciasto (możesz użyć robota kuchennego), dodaj masło, miód, sól oraz jajka. Wyrabiaj, aż masa będzie gładka. Dalej wyrabiając, zacznij dosypywać zwykłą mąkę do momentu, aż ciasto będzie miękkie. Przełóż je na oprószony mąką blat lub stolnicę i ręcznie zacznij wyrabiać ciasto (15-20 minut), aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przełóż je do dużej, lekko natłuszczonej miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.  
Gdy ciasto rośnie, pokrój śliwki w nieregularne kawałki, orzechy upraż na suchej patelni, ostudź i grubo posiekaj. Lekko natłuść (lub wyłóż papierem do pieczenia) dwie keksówki o wymiarach ok. 20x10 cm.
Wyrośnięte ciasto przebij pięścią i przełóż na oprószony mąką blat lub stolnicę. Posyp orzechami i śliwkami, całość ponownie przez chwilę zagnieć.
Podziel ciasto na pół, uformuj bochenki, przełóż do foremek, przykryj je ściereczkami i ponownie odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Wierzch wyrośniętych chlebków posmaruj białkiem wymieszanym z 2 łyżkami (30 ml) zimnej wody i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piecz, aż chlebki wyrosną i będą złociste, ok. 40 minut. Jeśli ich wierzch za szybko się zrumieni, przykryj je papierem do pieczenia i piecz dalej.
Wyjmij z pieca, przestudź przez 10 minut, wyjmij z formy i ostudź na kratce.

Zdjęcie ARIETE 131
ARIETE 131, maszyna do wypieku chleba
w okazje.info
Sałatka z gruszką, boczkiem i orzechami Sałatka z gruszką, boczkiem i orzechami Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Sałatka z gruszką, boczkiem i orzechami

1 główka ulubionej sałaty (masłowej, lodowej, dużej rzymskiej etc.)
1 duża gruszka
50 g wędzonego boczku w plastrach
1/4 szklanki (20 g) orzechów włoskich

sos:
3/4 łyżeczki ziaren kolendry
1 łyżka soku z cytryny
1/2 cebulki dymki
3 łyżki (45 ml) oliwy z pierwszego tłoczenia
sól
pieprz


Orzechy upraż na suchej patelni, ostudź. Na tej samej patelni przez 2 minuty praż nasiona kolendry, następnie utłucz je w moździerzu. Plastry usmaż na chrupko na patelni grillowej lub zwykłej, odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki. Gruszkę umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne, miąższ pokrój w cienkie plastry.
Przygotuj sos: cebulkę dymkę bardzo drobno posiekaj, wymieszaj z sokiem z cytryny, kolendrą i oliwą, dopraw solą i pieprzem.
Na talerzach ułóż sałatę, plastry gruszki, posyp połamanymi plastrami boczku i orzechami, skrop sosem i podawaj.

Patelnia Tefal
w okazje.info
Sałatka z pieczonych buraków z orzechami włoskimi i komosą Sałatka z pieczonych buraków z orzechami włoskimi i komosą Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Sałatka z pieczonych buraków z orzechami włoskimi i komosą

1-2 buraki
1/2 szklanki orzechów włoskich
1 szklanka (ok. 180 g) komosy ryżowej (kwinoa, quinoa)
1 łyżka świeżego tymianku lub oregano

sos:
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżeczki ostrej musztardy
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz


Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C (200 st. zwykły piec). Piecz ok. 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości buraka), aż będzie tak miękki, jak ugotowany ziemniak (sprawdź, nakłuwając buraka widelcem). Wyjmij, przestudź, obierz i pokrój w małą kostkę.
Komosę ugotuj we wrzącej i osolonej wodzie przez 12-15 minut, odcedź i ostudź. Orzechy upraż na suchej patelni, ostudź i grubo posiekaj.
Przygotuj sos, dokładnie mieszając wszystkie jego składniki.
W misce wymieszaj komosę z burakami, orzechami i tymiankiem oraz sosem.

Drosselmeyer Dziadek do orzechów
w okazje.info
Makaron z cukinią i orzechami Makaron z cukinią i orzechami Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Makaron z cukinią i orzechami

400 g makaronu tagliatelle (wstążki)

2 cukinie średniej wielkości
sól morska
2-3 ząbki czosnku
2-3 fileciki anchois (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
1/3 szklanki (85 ml) oliwy
3/4 szklanki (60 g) orzechów włoskich
1 szklanka (ok. 90 g) startego sera typu parmezan
1 pęczek świeżej bazylii
1/2 pęczka świeżej mięty
sól
pieprz


Orzechy upraż na suchej patelni, ostudź i grubo posiekaj.
Cukinie umyj, osusz i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój wzdłuż na wstążki, następnie przełóż do durszlaka, oprósz solą, delikatnie wymieszaj i odstaw na pół godziny, żeby cukinia puściła sok. Następnie opłucz je pod bieżącą wodą i odcedź. Rozłóż wstążki na ręcznikach papierowych.
W dużej misce wymieszaj na pastę przeciśnięty przez praskę czosnek, rozgniecione widelcem anchois i płatki chili.
Ugotuj makaron w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsącz, zachowaj 1/2 szklanki wody z gotowania.
Makaron przełóż do miski z pastą, dolej oliwę i połowę wody z gotowania, wymieszaj. Dodaj wstążki cukinii, orzechy, połowę sera, posiekane bazylię i miętę, dopraw pieprzem, wymieszaj. Jeśli makaron jest za suchy, dolej pozostałą wodę z gotowania i skrop dodatkowo oliwą. Podawaj posypane pozostałym serem i udekorowane ziołami.

Fissler Fiamma Garnek do gotowania makaronu
w okazje.info
Kurczak duszony z bakłażanem i migdałami Kurczak duszony z bakłażanem i migdałami Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Kurczak duszony z bakłażanem i migdałami

8 pałek z kurczaka

4 cebule średniej wielkości
6-8 ząbków czosnku
2 puszki (a 400 g) pomidorów
6 łyżek (90 ml) oliwy
sok z 1 cytryny
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
2-cm korzeń imbiru
sól

1 duży bakłażan
1/2 pęczka świeżej kolendry

1/2 szklanki (50 g) blanszowanych migdałów lub płatków migdałowych


Cebulę obierz i pokrój w talarki, czosnek przeciśnij przez praskę. Bakłażana umyj, osusz i pokrój w 2-cm kostkę. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce. W miseczce wymieszaj przyprawy: paprykę, kurkumę, kolendrę, pieprz, kumin, imbir i sól. Pomidory wyjmij z zalewy i pokrój w duże kawałki. Migdały upraż na suchej patelni i ostudź.
W dużym, szerokim rondlu na 2 łyżkach oliwy zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie mieszankę przypraw, chwilę przesmażaj. Dodaj pomidory i sok z cytryny, dolej ok. 1 szklankę (250 ml) wody i zagotuj.
Do sosu włóż kawałki kurczaka, aby utworzyły jedną warstwę. Polej sosem, przykryj pokrywką i duś przez kwadrans. Po tym czasie przełóż mięso na drugą stronę, ponownie polej sosem, przykryj pokrywką i duś dalej, aż kurczak zmięknie - 20-25 minut (w zależności od wielkości kawałków).
Gdy kurczak się dusi, upiecz bakłażana: kawałki bakłażana rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop pozostałą oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz, aż bakłażan się zrumieni, mieszając od czasu do czasu, ok. 25 minut.
Na koniec do mięsa dodaj bakłażan i posiekaną kolendrę. Gotuj bez przykrycia ok. 10 minut, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do miski, posyp migdałami i pozostałą kolendrą. Podawaj z ryżem.

Wyciskarka do czosnku - różowa
w okazje.info
Sernik pomarańczowo-orzechowy z sosem malinowym Sernik pomarańczowo-orzechowy z sosem malinowym Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Sernik pomarańczowo-orzechowy z sosem malinowym

Spód:
1 i 3/4 szklanki (ok. 200 g) pokruszonych ciasteczek owsianych
1 i 1/4 szklanki (100 g) orzechów włoskich
1/2 kostki i 1 łyżka (120 g) masła
6 łyżek cukru
sól

Masa serowa:
1 kg twarogu na sernik
1 i 2/3 szklanki (ok. 330 g) cukru
5 jajek
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
2 surowe żółtka
1 opakowanie (50 g) kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sos:
2 szklanki (500 ml) soku z pomarańczy
1/3 opakowania (ok. 150 g) mrożonych malin lub śliwek
2 łyżki cukru
4 łyżki (60 ml) płynnego miodu
1 garść orzechów włoskich do dekoracji


Przygotuj spód: roztop w rondelku masło, w blenderze zmiksuj ciasteczka z orzechami, przyprawami i szczyptą soli. Następnie dolej masło wymieszaj całość, aż okruszki nasiąkną masłem.
Tortownicę o średnicy ok. 23 cm owiń z zewnątrz i od spodu szczelnie dwiema-trzema warstwami folii aluminiowej. Masą ciasteczkową wyłóż cienko spód oraz boki formy (na wysokość ok. 4-5 cm), dociśnij.
Przygotuj masę: utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę, dodaj ser, skórkę otartą z pomarańczy, mąkę i na koniec żółtka. Wyłącz mikser, dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczową i orzechy, wymieszaj i przelej masę do tortownicy.
Formę wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 220 st. C (ok. 240 zwykły piec) i piecz, aż na powierzchni ciasta powstaną lekko brązowe plamki - ok. 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 st. C (120 st. C zwykły piec) i piecz, aż masa się zetnie, ok. 1 godziny. Wyjmij i przestudź. Nożem delikatnie oddziel sernik od brzegów tortownicy. Ostudzone ciasto przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki (nie wyjmuj z formy).
Przed podaniem przygotuj sos: Upraż orzechy na suchej patelni, odstaw. W dość szerokim rondlu na dużym ogniu zagotuj sok z pomarańczy, zmniejsz ogień i odparuj 3/4 objętości soku - ok. 20 min. Dodaj cukier, wymieszaj, a następnie dodaj mrożone owoce. Ponownie odparuj, aż otrzymasz ok. 1 i 1/2 szklanki sosu, dodaj miód i zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj orzechy w całości, wymieszaj.
Kawałki sernika podawaj z sosem.

Zdjęcie Russell Hobbs Illumina 20200-56
Russell Hobbs Illumina mikser
w okazje.info
Szarlotkowe babeczki wg Nigelli Szarlotkowe babeczki wg Nigelli Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Szarlotkowe babeczki wg Nigelli

12 sztuk

1 i 2/3 (250 g) mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do jabłecznika
1/2 szklanki (100 g) brązowego cukru
2 jajka
1/2 szklanki (125 ml) oleju, np. rzepakowego lub słonecznikowego
1/2 szklanki (125 ml) płynnego miodu
4 łyżki (60 ml) maślanki lub jogurtu naturalnego
3/4 szklanki (100 g) orzechów laskowych
2 kwaskowate jabłka, najlepiej szara reneta
sól


Orzechy grubo posiekaj, odłóż 2 łyżki do dekoracji. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę, wymieszaj z połową przyprawy do jabłecznika.
Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, połową przyprawy do jabłecznika i szczyptą soli, dokładnie wymieszaj. W drugiej misce zmiksuj jajka, olej, miód, maślankę. Wlej mokre składniki do suchych, dodaj jabłka oraz orzechy. Wymieszaj tak, aby składniki się tylko połączyły, grudki mogą zostać.
Ciasto rozłóż do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, wierzch posyp odłożonymi orzechami. Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C (200 st. C zwykły piec) i piecz, aż babeczki wyrosną i będą złociste, 20-25 minut. Wyjmij z pieca i ostudź na kratce.

 

Przepisy, wykonanie i stylizacja Zuzanna Wiciejowska www.wiciejowska.pl, zdjęcia Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Dziękujemy firmie Home & Moods www.home-moods.pl za wypożyczenie naczyń do sesji.

Forma na MUFFINKI
w okazje.info
Więcej o:
Komentarze (1)
Dania z orzechami
Zaloguj się
  • pysznezdrowiepl

    Oceniono 3 razy 1

    Generalnie wszystkie orzechy są bardzo zdrowie. Np:

    Orzechy nerkowca zawierają duże ilości fosforu, żelaza, magnezu, wapnia, cynku, witamin PP, B, A, E, białko, błonnik, skrobię oraz nawet 60% zdrowego nienasyconego tłuszczu. Regulują poziom cukru we krwi, zapobiegają chorobie wieńcowej i atakom serca. Łagodzą depresję i pobudzają pracę mózgu.

    Orzechy brazylijskie są dużym źródłem przeciwutleniaczy. Zawierają selen. Codzienne spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Jeden orzech to aż 160 % zapotrzebowania dziennego na selen!!!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE