Bez glutenu

Musiałam nauczyć się gotowania bez glutenu, czyli bez potraw zawierających np. mąkę pszenną - czyli większości ciast, makaronów, chlebów. Na początku myślałam, że moje menu stanie się bardzo ograniczone. Okazało się, że się myliłam, i to bardzo
Makaron z dynią i ostrą papryczką Makaron z dynią i ostrą papryczką Fot. MARCIN URBAN

Makaron z dynią i ostrą papryczką

dla 4 osób

400 g makaronu bezglutenowego gryczanego, świderki

1/2 kg obranej dyni (np. pół niewielkiej dyni hokkaido)
6 łyżek (90 ml) oliwy
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
10 całych świeżych listków szałwii
sól


Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku pokrój w plasterki. Z papryczki chili usuń gniazdo nasienne, pokrój ją w plasterki.
W rondlu rozgrzej oliwę i krótko przesmaż czosnek, następnie dodaj papryczkę i dynię. Przesmażaj wszystko ok. 10 minut, dopraw solą.
Gdy dynia się dusi, w dużej ilości osolonego wrzątku ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz, zachowaj 1/2 szklanki (125 ml) wody z gotowania.
Makaron przełóż do rondla z sosem, dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dolej wody z gotowania makaronu. Dodaj listki szałwii i podawaj.

Zdjęcie Camry CR 6403 Zdjęcie Morphy Richards Intelli-Steam 48780 Zdjęcie Zelmer 37Z010
Camry CR 6403 Morphy Richards Intelli Zelmer parowar
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Kopytka w sosie paprykowym Kopytka w sosie paprykowym Fot. MARCIN URBAN

Kopytka w sosie paprykowym

dla 4 osób

kopytka:

750 g ziemniaków
1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki z prosa (jaglanej) lub mąki bezglutenowej na naleśniki, pierogi
ok. 1/2 szklanki (60 g) łuskanego słonecznika
1 jajko
1 łyżeczka soli
mąka do oprószenia blatu

sos:
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
2 szklanki (500 ml) pulpy pomidorowej (przecieru)
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego majeranku
2 łyżki (30 ml) oliwy do smażenia
sól
pieprz lub mielona papryka


Przygotuj kopytka:
obrane ziemniaki ugotuj do miękkości w nieosolonej wodzie, następnie odparuj, ostudź i przeciśnij przez praskę lub bardzo dokładnie utłucz. Nasiona słonecznika upraż na patelni i zmiel.
Ostudzone ziemniaki przełóż do miski, dodaj zmielony słonecznik, mąkę, sól i jajko. Bardzo szybko zagnieć elastyczne, ale dość zwarte ciasto. Na blacie oprószonym mąką z porcji ciasta uformuj wałeczki, lekko je spłaszcz i pokrój w kopytka, z każdego uformuj owalny kształt i lekko spłaszcz widelcem (powstanie ładny wzorek).
Kopytka gotuj partiami w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na wierzch, od razu wyjmuj łyżką cedzakową. Odsączone z wody kopyta rozłóż na talerzach.
Przygotuj sos: papryki umyj, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. W rondlu rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę, następnie dodaj czosnek i paski papryki. Gdy papryka zmięknie, dodaj przecier pomidorowy i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem (lub mieloną papryką) oraz majerankiem. Jeśli sos jest bardzo gesty, dolej trochę wody. Do sosu dodaj kopytka, chwilę podgrzewaj i podawaj.

Zdjęcie Banquet szybkowar OPT7998 Zdjęcie LAMART Szybkowar LTDSD5 Zdjęcie Silit Econtrol Szybkowar 8685602211
Banquet szybkowar LAMART Szybkowar Silit Econtrol Szybkowar
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info

Pieczony pstrąg z rozmarynem na sałacie

dla 4 osób

4 tuszki świeżego pstrąga
6 gałązek świeżego rozmarynu
8 ząbków czosnku
8 łyżek (120 ml) oliwy lub oleju
1 cytryna
gruba sól morska

1 opakowanie (ok. 150 g) rukoli
1 bulwa fenkułu (kopru włoskiego)
1 główka sałaty radicchio
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki (60 ml) oliwy lub oleju

sól
pieprz


Oczyszczone, umyte i osuszone tuszki natnij ukośnie z obu stron, w nacięcia włóż po połówce czosnku i gałązce rozmarynu. Przełóż ryby na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą, oprósz grubą solą morską i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz ok. 20 minut, aż mięso będzie miękkie, a skórka chrupiąca.
Gdy ryba się piecze, przygotuj sałaty: umyj je, osusz, większe liście porwij, przełóż do miski. Tuż przed podaniem skrop je sokiem z cytryny i oliwą, dopraw solą i pieprzem, przemieszaj.
Upieczoną rybę podawaj z sałatą i ćwiartkami cytryny.

Zdjęcie BOSCH MUM 54420 Zdjęcie ETA 0028 GRATUS Zdjęcie Kenwood KMM 020
BOSCH MUM 54420 ETA 0028 GRATUS Kenwood KMM 020
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka z fasolki szparagowej z kozim serem Sałatka z fasolki szparagowej z kozim serem Fot. MARCIN URBAN

Sałatka z fasolki szparagowej z kozim serem

dla 4 osób

1 opakowanie (450 g) mrożonej fasolki szparagowej
1 i 1/2 opakowania (300 g) sera typu feta
4 łyżki płatków migdałowych

sos:
6 łyżek (90 ml) oliwy z pierwszego tłoczenia
3 łyżki (45 ml) soku z cytryny
1 łyżka świeżych listków mięty
2 ząbki czosnku
sól
pieprz


Fasolkę ugotuj w osolonym wrzątku i odsącz - uważaj, ta mrożona szybciej się gotuje od świeżej. Migdały upraż na suchej patelni. Ser pokrój w kostkę.
Przygotuj sos: posiekaj miętę i czosnek, połącz z pozostałymi składnikami sosu i energicznie wymieszaj - możesz użyć niewielkiego słoiczka z zakrętką.
Rozłóż fasolkę na talerzach, dodaj ser i płatki, skrop sosem i podawaj.

Rada: do przygotowania sałatki możesz użyć też fasolki żółtej. W sezonie oczywiście używaj świeżej, poza sezonem - mrożonej lub w zalewie. Spróbuj też zastąpić sok z cytryny pół na pół z sokiem z pomarańczy. Dodaj też do sosu 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy.

Zdjęcie Blender Clatronic SM 3577 Zdjęcie Blender BOSCH MSM67170 Zdjęcie Blender Bugatti Vela
Blender Clatronic SM 3577 Blender BOSCH Blender Bugatti Vela
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Amarantus z pieczarkami Amarantus z pieczarkami Fot. MARCIN URBAN

Amarantus z pieczarkami

dla 4 osób

3/4 szklanki (ok. 160 g) ziaren amarantusa
1 i 2/5 szklanki (350 ml) bulionu warzywnego
500 g pieczarek
300 g pomidorów lub 2 puszki (400 g) pomidorów
1/4 kostki (50 g) masła
2 łyżki (30 ml) soku z cytryny
2 łyżki świeżej natki pietruszki lub 1 łyżka świeżego tymianku
sól
pieprz


Ziarno amarantusa podgrzej na sucho w garnku (uważaj, żeby go nie przypalić), następnie zalej bulionem i gotuj 15 minut od momentu zagotowania. Garnek przykryj pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce, aby ziarna napęczniały. Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w ćwiartki. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. Jeśli używasz tych z puszki, odsącz je z soku. Pomidory pokrój w plastry.
Masło roztop na patelni, dodaj pokrojone pieczarki i przesmażaj je na średnim ogniu do momentu, aż woda odparuje, 15-20 minut. Nie mieszaj ich za często, bo się uduszą, a nie zrumienią. Na koniec skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Na patelnię dodaj amarantusa, przez chwilę przesmażaj z pieczarkami, na koniec dodaj zioła i pomidory. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Zdjęcie Philips HR1459/00 Zdjęcie MPM Product XB-896 Zdjęcie Zelmer 481.6 Ecru
Philips HR1459/00 MPM Product XB-896 Zelmer 481.6 Ecru
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info

Chlebek orzechowo-warzywny

na 1 keksówkę 25 cm

1 i 1/2 szklanki (225g) mąki bezglutenowej na chleb
1 torebka (8 g) suszonych drożdży
5 jajek
2/5 szklanki (100 ml) białego wytrawnego wina
2/5 szklanki (100 ml) oliwy lub oleju, może być aromatyzowany
1 szklanka (80 g) orzechów włoskich
3-4 plasterki suszonych pomidorów
10 zielonych oliwek bez pestek
10 czarnych oliwek bez pestek
1/2 czerwonej papryki
1/2 łyżeczki soli

oliwa do natłuszczenia formy
mielone orzechy do wysypania formy


Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami, dolej wino i olej. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie upraż orzechy na suchej patelni, przestudź i grubo posiekaj. Umytą paprykę pokrój w niewielką kostkę, oliwki i pomidory posiekaj.
Wyrośnięte ciasto dokładnie wyrób z pojedynczo dodawanymi jajkami i solą, a następnie dodaj pozostałe składniki. Keksówkę o długości ok. 25 cm natłuść olejem (lub oliwą) i wysyp mielonymi orzechami. Ciasto przełóż do formy, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 1 godziny do wyrośnięcia.
Keksówkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz godzinę. Po tym czasie wyjmij formę z pieca, odstaw na 10 minut, a następnie wyjmij chlebek.

Zdjęcie Clatronic EK 3497 Zdjęcie Severin EK 3127 Zdjęcie Severin EK 3156
Clatronic EK 3497 Severin EK 3127 Severin EK 3156
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Deser z ryżu z amaretto Deser z ryżu z amaretto Fot. MARCIN URBAN

Deser z ryżu z amaretto

dla 4 osób

1 litr ulubionego mleka

2 łyżki (40 g) cukru pudru
4 łyżeczki brązowego cukru

1 torebka (125 g) ryżu
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki (45 ml) likieru amaretto (migdałowego)
4 łyżki słupków migdałowych (lub płatków, lub posiekanych blanszowanych migdałów)


Migdały upraż na suchej patelni, odstaw.
W garnku zagotuj mleko z cukrem pudrem, skórką pomarańczową i ryżem. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż danie będzie kremowe, a ryż miękki - ok. 45 minut. Dodaj wówczas wanilię i likier, zdejmij z ognia i rozłóż do 4 małych kokilek lub płytkich foremek do zapiekania. Danie posyp migdałami i brązowym cukrem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Zapiekaj, aż ryż się zrumieni i będzie złocisty. Podawaj na ciepło.

 

Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj na stronę zdrowie.gazeta.pl

Przepisy, wykonanie i stylizacja Aneta Kosiba www.anetakosiba.com, zdjęcia Marcin Urban www.marcinurban.pl

Zdjęcie Amica AMG17E70GV Zdjęcie Candy EGO-G25DCO Zdjęcie Zelmer 29Z021
Amica AMG17E70GV Candy EGO-G25DCO Zelmer 29Z021
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (12)
Bez glutenu
Zaloguj się
  • niki129

    Oceniono 13 razy 9

    Bardzo dziekuje za ten artykuł Moje dziecko jest na diecie bezglutenowej prawdopodobnie juz na zawsze Moze robienei potraw nei jest trudne ale za to kosztowne BARDZO !!!!!

  • mbmb1

    Oceniono 11 razy 5

    Pamiętajmy tylko, że dieta bezglutenowa jest właściwa tylko dla osób z rzadką chorobą -celiakią. Zrobiła się ostatnio modna, w wyniku badań niejakiego prof. Gibsona, który w 2010 stwierdził, że gluten może szkodzić co trzeciemu człowiekowi. Ale Gibson powtórzył badania i sam obalił swoje twierdzenia w 2014 r. Ale to zostało to już znacznie mniej nagłośnione. Pisał o tym Newsweek w październiku 2014.

  • Gość: mmmm

    Oceniono 9 razy 3

    super, ze po poprzednich niedopracowanych przepisach bezglutenowych (z glutenowymi dodatkami) wreszcie przepisy w 100% takie jak powinny być. brawo

  • Daria Nowicka

    Oceniono 1 raz 1

    Najlepsze bezglutenowe makarony robi Primo Gusto. Konkurencja jest daleko w tyle za nimi jeśli chodzi o smak. A to ważne bo nie jest łatwo znaleźć coś smacznego "gluten free".

  • dorotabezkota

    0

    Primo Gusto bez glutenu bije na głowę inne makarony bezglutenowe. Ma świetny smak, a mogę go jeść bez obaw o alergię.

  • ciotka.wanda

    0

    Ja też kupuję makaron bezglutenowy Primo Gusto. Świetnie smakuje i ma dobry, zdrowy skład.

  • Szary Kot

    0

    W pierwszym daniu bardzo ważny jest dobrze dobrany makaron. Raz kupiłem jakiś tańszy bezglutenowy to nie dość, że nie można było go dogotować to był bez smaku. Obecnie kupuje bez glutenowy primo gusto i jestem zadowolony. A jak jest u Was w tej kwestii?

  • tumaxer

    0

    Najlepszą potrawą bezglutenową jest Snickers.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX