Makaron z wieprzowiną

Cztery rodzaje wieprzowiny i cztery rodzaje makaronu. Dodając kilka innych aromatycznych składników, szybko przygotujesz sycący obiad dla 4 osób
Makaron ryżowy z polędwicą wieprzową Makaron ryżowy z polędwicą wieprzową Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Makaron ryżowy z polędwicą wieprzową

600 g polędwicy wieprzowej
6 dymek
150 g groszku cukrowego (możesz użyć mrożonego)
2 łyżeczki startego korzenia imbiru
2 łyżki oleju
szczypta płatków chilli (lub 1 posiekana mała papryczka chilli)
1/2 szklanki (125 ml) bulionu
2 łyżki soku z limonki
1/2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka sosu rybnego
2/3 szklanki sosu ostrygowego
pęczek kolendry
100 g orzeszków ziemnych

makaron ryżowy


Orzeszki upraż na suchej patelni. Dymki posiekaj, osobno białą i zieloną część. Polędwicę pokrój w cienkie paseczki.
Wymieszaj bulion, sos z limonki, sos rybny i sos ostrygowy.
Na dużej patelni (lub w woku) rozgrzej olej, dodaj imbir, dymkę, polędwicę i smaż, cały czas mieszając, aż mięso lekko się zrumieni. Pod koniec smażenia dodaj groszek i chilli. Następnie dolej sos i duś, aż ten zgęstnieje.
Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu i podawaj z sosem. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą i orzeszkami ziemnymi.

Rada: sosy ostrygowy, hoisin i rybny to specjały z Dalekiego Wschodu. Możesz je znaleźć w marketach na półkach z żywnością orientalną.

Zdjęcie Geist WOK GE-21512 Zdjęcie Silit Wok Shintau 0082602111 Zdjęcie TEFAL Wok E4401952
Geist WOK GE-21512 Silit Wok Shintau 0082602111 TEFAL Wok E4401952
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Ryżowe nitki z wieprzowiną Ryżowe nitki z wieprzowiną Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Ryżowe nitki z wieprzowiną

650 g mielonej wieprzowiny
6 dymek ze szczypiorem
200 ml bulionu wołowego
1 ogórek wężowy
3 łyżki sosu hoisin
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
1 łyżka oleju
3 ząbki czosnku
pęczek kolendry
kiełki fasoli lub soi
1 łyżka soku z limonki

makaron ryżowy nitki


Na dużą patelnię (lub wok) wlej olej i dodaj posiekany czosnek i dymkę. Smaż chwilę, następnie dodaj mieloną wieprzowinę i smaż cały czas mieszając, aż mięso się zrumieni.
Bulion wymieszaj z sosem hoisin, cukrem i olejem z orzeszków ziemnych. Wlej do mięsa i duś, aż sos zgęstnieje.
Ogórka pokrój w półplasterki i wymieszaj z posiekaną kolendrą, kiełkami i sokiem z limonki.
Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
Podawaj z gorącym sosem i sałatką z ogórka.

Świderki z wieprzowiną i cukinią Świderki z wieprzowiną i cukinią Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Świderki z wieprzowiną i cukinią

450 g polędwicy wieprzowej
2 nieduże cukinie
1 cebula
pęczek bazylii
80 g masła
150 g czarnych oliwek bez pestek
60 g tartego parmezanu
sól
pieprz

makaron świderki (fusilli)


Mięso pokrój w plasterki i zrumień na połowie masła. Zdejmij mięso z patelni, oprósz solą i pieprzem.
Na patelnię dodaj pozostałą część masła i pokrojoną w piórka cebulę. Smaż, często mieszając i kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone w plasterki cukinie. Smaż, aż cukinia zmięknie, ale będzie wciąż chrupiąca. Dodaj oliwki i wymieszaj sos.
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu i odcedź.
Świderki podawaj z sosem posypane tartym parmezanem.

Spaghetti z kukurydzą i boczkiem Spaghetti z kukurydzą i boczkiem Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Spaghetti z kukurydzą i boczkiem

500 g makaronu spaghetti
6 plasterków wędzonego boczku
1 puszka kukurydzy
2 ząbki czosnki
120 g śmietanki 30 proc.
oliwa
sól
pieprz
pęczek bazylii


Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź, zachowując 1/2 szklanki wody, w której gotował się makaron. Na dużej patelni podgrzej niewielką ilość oliwy, dodaj pokrojony w paseczki boczek i drobniutko posiekany czosnek. Smaż chwilę i dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę. Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem i dodaj makaron. Wszystko wymieszaj, a jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj część wody z gotowania makaronu. Przełóż na talerze i posyp listkami bazylii.

Więcej o: