Naprawdę proste dania

Najlepsze są najprostsze potrawy, przygotowane zaledwie z kilku składników. Udowadniamy, że wystarczą nawet niewielkie zakupy i możemy przyrządzić ciekawą przystawkę, smakowite drugie danie i pyszny deser.
Sałatka makaronowa z kurczakiem Sałatka makaronowa z kurczakiem Fot. Marcin Urban

Sałatka makaronowa z kurczakiem

porcja dla 4 osób

120 g makaronu (muszelki, kokardki lub inny)
2 łyżki żurawiny
250 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
520 g ugotowanych udek z kurczaka (bez kości i skóry)
100 g mieszanki sałat


Makaron ugotuj al dente. Wystudzonego kurczaka pokrój, wymieszaj z wystudzonym makaronem i żurawiną. Pomidorki zgrilluj na grillu elektrycznym lub patelni grillowej i dodaj do makaronu z kurczakiem.
Sałatkę polej sosem jogurtowo-ziołowym.

Zdjęcie Silit Garnek 0524186811 24cm Zdjęcie Alessi Garnek Mami do Makaronu Zdjęcie Cookut Garnek Niebieski Pan24b 24cm
Silit Garnek 0524186811 24cm Alessi Garnek Mami do Makaronu Cookut Garnek Niebieski Pan...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Zapiekanka z makaronu Zapiekanka z makaronu Fot. Marcin Urban

Zapiekanka z makaronu

porcja dla 4 osób

250 g udek kurczaka bez kości i skóry
200 g makaronu muszelki
2 szklanki bulionu warzywnego
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
2 łyżki oleju kujawskiego
120 g mrożonego zielonego groszku
40 g suszonych moreli pokrojonych w paski
20 g suszonej żurawiny
1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
1 łyżka mielonej kurkumy
3 jajka lekko roztrzepane
500 ml jogurtu naturalnego
30 g tartego parmezanu
sól
pieprz


Makaron ugotuj al dente, odcedź. Udka ugotuj w bulionie warzywnym. Na patelni usmaż cebulę na złoty kolor, dodaj wszystkie przyprawy, delikatnie podgrzej, aby uwolnić aromat z przypraw. Dodaj zielony mrożony groszek, podgrzewaj delikatnie na małym ogniu.
Dodaj suszone owoce: morele i żurawinę. Dodaj mięso, dopraw solą i pieprzem do smaku i delikatnie podsmaż.
Jajka roztrzep razem z jogurtem i dodaj połowę startego parmezanu.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę makaronu, na niej ułóż mięso oraz wszystkie dodatki z patelni. Równomiernie rozłóż warstwy, delikatnie dociśnij. Zalej masą jogurtowo-jajeczną, posyp resztą parmezanu i włóż do piekarnika. Piecz przez 40 minut lub do uzyskania złotego koloru.
Podawaj z zieloną sałatą.

Zdjęcie Skeppshult Forma do zapiekania 0800 Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Owalna - Grafitowa Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Fioletowa
Skeppshult Forma do zapieka... Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Kuchenprofi - Naczynie - Fo...
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Kurczak z pomarańczą opiekany na grillu Kurczak z pomarańczą opiekany na grillu Fot. Marcin Urban

Kurczak z pomarańczą opiekany na grillu

4 porcje

750 g udek kurczaka, bez kości, obranych ze skóry
sok z 3 pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
6 łyżek stołowych oleju
3 zmiażdżone ząbki czosnku
4 gałązki świeżego tymianku
sól
pieprz


Widelcem nakłuj kurczaka w kilku miejscach. Włóż do naczynia. Wlej sok z pomarańczy i olej. Dodaj czosnek, tymianek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw do marynowania w lodówce na co najmniej 2 godziny.
Rozgrzej grill w piekarniku lub patelnię grillową. Ułóż udka na blasze lub na kratce do opiekania. Posmaruj marynatą. Smaż 30-40 minut, od czasu do czasu obracając i polewając marynatą. Sprawdź mięso, wbijając szpilkę do szaszłyków w najgrubszą część udka. Jeśli wypływający sok jest przezroczysty, kurczak jest gotowy. Polej pozostałą marynatą, posyp skórką otartą z pomarańczy i podawaj.

Zdjęcie Gadget Master Komplet do przypraw PORY ROKU 04350 Zdjęcie Wojdrew Komplet przypraw + logo 00537 Zdjęcie Wojdrew Obrotowy stojak z przyprawami 00058
Gadget Master Komplet do pr... Wojdrew Komplet przypraw + ... Wojdrew Obrotowy stojak z p...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Muffinki z otrębami Muffinki z otrębami Fot. Marcin Urban

Muffinki z otrębami

12 sztuk

225 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szczypty soli
75 g otrąb
185 g żurawiny
90 g masła
4 łyżki miodu
2 jajka
250 ml jogurtu naturalnego


Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 st. C. Formę na 12 muffinek wyłóż papilotkami.
Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj otręby oraz żurawinę, zamieszaj i zrób w środku dołek. Do rondelka włóż masło, miód i podgrzewaj na małym ogniu. Mieszaj, aż oba składniki się połączą.
W dzbanku zmieszaj jaja z jogurtem. Wlej mieszaninę i masło z miodem w zagłębienie do suchych składników. Szybko wymieszaj metalową łyżką. Nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate.
Łyżką wykładaj ciasto do formy, wypełniając zagłębienia do 3/4 wysokości. Piecz 20 minut lub do chwili, kiedy patyczek wkłuty do środka muffinki będzie po wyjęciu suchy. Zostawi muffinki w foremkach przez 5 minut, potem delikatnie je wyjmij i przełóż na metalową kratkę do stygnięcia. Podawaj na ciepło lub na zimno z masłem.

Wykonanie i stylizacja Aneta Kosiba www.anetakosiba.com, zdjęcia Marcin Urban www.marcinurban.pl

Zdjęcie Lurch FlexiLight 12 muffinów 00016103 Zdjęcie Lekue Foremki do muffinów Celebrate 6 szt. 0240100SUR Zdjęcie ELECTROLUX Foremki do Muffinów i Szpatułka 838529
Lurch FlexiLight 12 muffinó... Lekue Foremki do muffinów C... ELECTROLUX Foremki do Muffi...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o: