Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Kandyzowana skórka pomarańczowa

Krok 1
Składniki:
skórka z 5 pomarańczy
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
Pomarańcze wyszoruj, sparz wrzątkiem i obierz, dzieląc skórkę z każdej pomarańczy na 4 części.

Krok 2
Ostrym nożem odetnij albedo (białą część skórki) ? jest gorzkie. Powinna zostać bardzo cienka pomarańczowa część.

Krok 3
Skórkę pokrój na wąskie paseczki, włóż do rondelka, zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut.

Krok 4
Następnie odcedź i z powrotem włóż do rondla. Zalej szklanką wody i dodaj szklankę cukru.

Krok 5
Podgrzewaj, co jakiś czas mieszając, do czasu aż woda wyparuje i otrzymasz bardzo gęsty sos.

Krok 6
Wyjmij paski z sosu, ułóż je na kratce i pozostaw na noc do wyschnięcia.
Rady:
- przed dodaniem do ciasta skórkę drobno posiekaj
- skórkę możesz przełożyć do słoika, zalać syropem i przechowywać w lodówce - w takiej wersji możesz użyć jej np. zamiast konfitur do herbaty
- z kandyzowanej skórki pomarańczowej możesz zrobić deser ? czekoladowe fondue: maczaj paski w roztopionej gorzkiej czekoladzie i odkładaj do zastygnięcia
- podobnie możesz zrobić ze skórką cytrynową