Kandyzowana skórka pomarańczowa

12.12.2012 16:55
Smak i zapach pomarańczy zamknięte w słoiczku. Łasuchy uwielbiają ją w ciastach (nie tylko świątecznych) i jako coś słodkiego na ząb.
1

Krok 1

Składniki:
skórka z 5 pomarańczy
1 szklanka cukru
1 szklanka wody

Pomarańcze wyszoruj, sparz wrzątkiem i obierz, dzieląc skórkę z każdej pomarańczy na 4 części.

2

Krok 2

Ostrym nożem odetnij albedo (białą część skórki) ? jest gorzkie. Powinna zostać bardzo cienka pomarańczowa część.

3

Krok 3

Skórkę pokrój na wąskie paseczki, włóż do rondelka, zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut.

4

Krok 4

Następnie odcedź i z powrotem włóż do rondla. Zalej szklanką wody i dodaj szklankę cukru.

5

Krok 5

Podgrzewaj, co jakiś czas mieszając, do czasu aż woda wyparuje i otrzymasz bardzo gęsty sos.

6

Krok 6

Wyjmij paski z sosu, ułóż je na kratce i pozostaw na noc do wyschnięcia.

Rady:
- przed dodaniem do ciasta skórkę drobno posiekaj
- skórkę możesz przełożyć do słoika, zalać syropem i przechowywać w lodówce - w takiej wersji możesz użyć jej np. zamiast konfitur do herbaty
- z kandyzowanej skórki pomarańczowej możesz zrobić deser ? czekoladowe fondue: maczaj paski w roztopionej gorzkiej czekoladzie i odkładaj do zastygnięcia
- podobnie możesz zrobić ze skórką cytrynową

Skomentuj:
Kandyzowana skórka pomarańczowa
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX