Palce Lizać > Palce Lizać

Karnawałowe menu

red.
09.01.2014 14:15
A A A Drukuj
Menu na wielkie bale, małe prywatki i karnawałowe spotkania we dwoje. Od zup, poprzez przystawki, sałatki, aż do deserów dla dorosłych. Danie ma być smaczne, a przede wszystkim proste i szybkie - w końcu kucharz też chce się bawić

1 litr bulionu wołowego
1-2 suszone grzyby
1 kg czerwonych buraków
250 ml kwasu buraczanego
1 cebula
1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
suszony majeranek
sól
pieprz


Cebulę obierz i pokrój na cząstki. Grzyby zalej wrzątkiem i ugotuj razem z cebulą w bulionie. Odcedź i zachowaj wywar.
Buraki umyj i ugotuj w łupinach do miękkości (lub upiecz w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C ? ok. pół godziny). Gdy wystygną, obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w plastry. Następnie zalej 1 litrem wrzącej wody, podgrzej (nie gotuj) i odstaw na 1-2 godziny.
Po tym czasie do wywaru z buraków dodaj obrany ząbek czosnku, pokrojone w paski grzyby, sok z połówki cytryny, kilka łyżek wywaru z gotowania grzybów, pół łyżeczki majeranku, kwas buraczany i bulion. Całość powoli podgrzewaj, ale nie gotuj, a następnie odstaw.
Po mniej więcej godzinie spróbuj i dopraw. Jeśli barszcz jest zbyt kwaśny, dodaj trochę miodu gryczanego lub cukru, jeśli jest za mało kwaśny, dodaj czerwonego octu winnego. Pamiętaj, aby przy podgrzewaniu nie zagotować barszczu, bo straci kolor.
Podawaj czysty w kubeczkach z krokietami albo z uszkami

Zobacz także
Komentarze (2)
Zaloguj się
  • Gość: k

    Oceniono 9 razy 9

    Czy ktoś z redakcji w ogóle wypróbowuje te przepisy przed publikacją??? Bardzo lubię Palce Lizać, ale na ok. 8 przepisów które robiłam, w 5 przypadkach proporcje/ilości były pomylone...
    Tym razem padło na deser karnawałowy: galaretka z kawy.
    Ilość żelatyny podana przez PL w przepisie sprawiła, że galaretka nie ścięła się nawet po 2 dniach... i w ogóle nie było na to szans... Przyzwoitość nakazuje wcześniej te przepisy sprawdzić, zanim się coś wydrukuje....

  • Gość: Paweł

    Oceniono 12 razy 2

    jaki kwas buraczany???? Buraki są tańsze i w smaku lepsze . Zamiast kwasu daw czerwone buraczki , będzie zdrowiej , smaczniej itd

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX