Karnawałowe menu

Menu na wielkie bale, małe prywatki i karnawałowe spotkania we dwoje. Od zup, poprzez przystawki, sałatki, aż do deserów dla dorosłych. Danie ma być smaczne, a przede wszystkim proste i szybkie - w końcu kucharz też chce się bawić
Barszcz czerwony Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

1 litr bulionu wołowego
1-2 suszone grzyby
1 kg czerwonych buraków
250 ml kwasu buraczanego
1 cebula
1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
suszony majeranek
sól
pieprz


Cebulę obierz i pokrój na cząstki. Grzyby zalej wrzątkiem i ugotuj razem z cebulą w bulionie. Odcedź i zachowaj wywar.
Buraki umyj i ugotuj w łupinach do miękkości (lub upiecz w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C ? ok. pół godziny). Gdy wystygną, obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w plastry. Następnie zalej 1 litrem wrzącej wody, podgrzej (nie gotuj) i odstaw na 1-2 godziny.
Po tym czasie do wywaru z buraków dodaj obrany ząbek czosnku, pokrojone w paski grzyby, sok z połówki cytryny, kilka łyżek wywaru z gotowania grzybów, pół łyżeczki majeranku, kwas buraczany i bulion. Całość powoli podgrzewaj, ale nie gotuj, a następnie odstaw.
Po mniej więcej godzinie spróbuj i dopraw. Jeśli barszcz jest zbyt kwaśny, dodaj trochę miodu gryczanego lub cukru, jeśli jest za mało kwaśny, dodaj czerwonego octu winnego. Pamiętaj, aby przy podgrzewaniu nie zagotować barszczu, bo straci kolor.
Podawaj czysty w kubeczkach z krokietami albo z uszkami

Zdjęcie Berghoff Garnek Bistro 4410022 Zdjęcie Garnek Berghoff Neo 3501244 Zdjęcie Garnek Elo Rubin 90186
Berghoff Garnek Bistro Garnek Berghoff Neo Garnek Elo Rubin
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zupa pomarańczowo-dyniowa Zupa pomarańczowo-dyniowa

Zupa pomarańczowo-dyniowa

2 łyżki oliwy
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 kg dyni
1 i 1/2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
sok i skórka starta z pomarańczy
150 ml mleka
2?3 łyżki świeżego tymianku
sól
pieprz


W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i duś 3 minuty, aż zmięknie. Dodaj rozgnieciony czosnek oraz dynię obraną i pokrojoną w kostkę. Duś 2 minuty, mieszając. Wlej podgrzany bulion i sok wyciśnięty z pomarańczy, dodaj otartą skórkę i tymianek. Podgrzewaj 20 minut, aż dynia zmięknie.
Zmiksuj zupę na gładki krem, dopraw solą i pieprzem. Rozprowadź mlekiem, podgrzewaj 2?3 minuty, nie gotuj.

Zdjęcie Blender Alessi Zdjęcie Blender Bosch MSM 6150 Zdjęcie Blender Bugatti Eva EVACR
Blender Alessi Blender Bosch Blender Bugatti Eva EVACR
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zupa krem z groszku z musem pomidorowym Zupa krem z groszku z musem pomidorowym fot. Marcin Klaban

Zupa krem z groszku z musem pomidorowym

(przepis Tomasz Woźniak)

400 g groszku
łyżka sosu sojowego
4 plasterki szynki parmeńskiej
pieprz
sól

Mus z suszonych pomidorów:
60 g pomidorów suszonych ze słoika
oliwa


Groszek rozgotuj w litrze osolonego wrzątku, tak by powstała papka. Odcedź (wywar zostaw) i zmiksuj z sosem sojowym, a następnie wymieszaj z wywarem ? zupa powinna mieć konsystencję kremu. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj mus z suszonych pomidorów: zmiksuj je z 6?7 łyżkami oliwy na gładką emulsję.
Zupę udekoruj łyżką musu (powinien mieć temperaturę pokojową) oraz kawałkami szynki.

Zdjęcie Blender ARIETE 560 Zdjęcie Blender CAMRY CR 4050 Zdjęcie Blender Severin SM 3718
Blender ARIETE 560 Blender CAMRY CR 4050 Blender Severin SM 3718
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Awokado po parysku Awokado po parysku

Awokado po parysku

(przepis Ludwik Lewin)

2 awokado
4 jajka
4 plastry wędzonego łososia
cytryna
6 łyżeczek majonezu
sól
świeżo zmielony pieprz


Jajka ugotuj na twardo. Po ugotowaniu i ostudzeniu oddziel żółtka od białek ? białka drobno posiekaj i zmieszaj z trzema łyżeczkami majonezu, żółtka rozgnieć na miazgę i wymieszaj z pozostałym majonezem. Pasty z białek i żółtek lekko posól (uważaj, bo łosoś już jest słony).
Awokado przetnij wzdłuż na dwie połówki, usuń pestkę. Delikatnie, by nie uszkodzić skórek, wydobądź miąższ, rozgnieć go, podziel na dwie równe części i zmieszaj jedną z białkami, drugą z żółtkami.
Plastry łososia smaruj w połowie masą z białek, od drugiej strony ? masą z żółtek. Posyp wierzch pieprzem. Zwiń plastry w trzech czwartych, tak by rulon kończył się wystającym językiem. Włóż łososia do skropionych sokiem z cytryny skórek awokado.

Zdjęcie Severin EK 3127 Zdjęcie Unold 38641 Zdjęcie Unold 8035
Severin urządzenie do gotowania jajek Unold urządzenie do gotowania jajek Unold urządzenie do gotowania jajek
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Minikanapki z gruszką i niebieskim serem Minikanapki z gruszką i niebieskim serem

Minikanapki z gruszką i niebieskim serem

100 g sera z niebieską pleśnią
3 łyżki gęstego półtłustego twarogu
2 łyżki soku z pomarańczy
duża garść rzeżuchy
2 średniej wielkości gruszki (mogą być świeże, marynowane lub z syropu)
8 kromek pieczywa tostowego
pieprz kajeński
sól


Ser pleśniowy utrzyj z twarogiem na gładką masę, przypraw solą, pieprzem kajeńskim i sokiem z pomarańczy. Rzeżuchę umyj i osusz. Gruszki pokrój wzdłuż na ósemki (ze świeżych owoców usuń gniazda nasienne i ogonki).
Z pieczywa obetnij skórkę, połowę kromek posmaruj masą serową, wszystkie kromki pieczywa pokrój na ćwiartki. Na każdą posmarowaną ćwiartkę kładź trochę rzeżuchy, kawałek gruszki i znów nieco rzeżuchy, przykryj suchym kawałkiem pieczywa. Zepnij warstwy kanapeczek drewnianą wykałaczką.

Zdjęcie Joseph Deska do krojenia, biała Zdjęcie Lurch Deska do krojenia pochyła Zdjęcie Sagaform Deska do krojenia 5015335
Joseph Deska do krojenia Lurch Deska do krojenia Sagaform Deska do krojenia
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Skrzydełka ze śliwkami Skrzydełka ze śliwkami

Skrzydełka ze śliwkami

20 skrzydełek kurczaka
20 plastrów chudego boczku
20 dużych suszonych śliwek bez pestek
przyprawa do kurczaka
olej do wysmarowania formy


Skrzydełka umyj, osusz i odetnij cienkie końcówki. Posyp przyprawą do kurczaka, włóż do salaterki, przykryj i na godzinę wstaw do lodówki. Następnie mniej więcej na środku każdego skrzydełka połóż śliwkę (możesz ją przekroić na pół i ułożyć połówki w niewielkich odstępach) i ciasno owiń całość plastrem boczku. Zepnij roladki wykałaczką.
Dno formy do pieczenia natłuść, luźno ułóż zawinięte skrzydełka, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Upiecz na jasnozłoty kolor (ok. 20 minut).
Podawaj na gorąco z pieczywem i ostrym dipem pomidorowym.

Zdjęcie Karolina Salaterka Alba Zdjęcie Salaterka 121256 Zdjęcie Salaterka 121876
Karolina Salaterka Alba Salaterka Salaterka
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Minipizze z pieczarkami Minipizze z pieczarkami

Minipizze z pieczarkami

1 opakowanie ciasta drożdżowego na pizzę
200 g dojrzałych mięsistych pomidorów
200 g mozzarelli
150 g pieczarek
mała puszka (125 g) sardynek w sosie własnym lub oleju
puszka filetów anchois
ew. oliwki lub kapary
sól
pieprz
oliwa
oregano


Z cienko rozwałkowanego ciasta na pizzę wykrój naczyniem o średnicy ok. 10 cm okrągłe placki. Ułóż je w odstępach na posmarowanej oliwą blasze. Na placki nałóż nadzienie, zaczynając od obranych ze skórek i pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli. Pozostałe składniki ułóż wg uznania i w dowolnej kolejności. Każdą dopraw pieprzem, solą, oregano i skrop oliwą. Piecz 10?15 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 st. C.
Możesz również użyć gotowych blatów do pizzy.

Zdjęcie Electrolux COTRGR-AP blacha do pieczenia Zdjęcie Guardini Blacha do pieczenia KERAMIA 3 371 Zdjęcie Miele Blacha do pieczenia HBB 71
Electrolux COTRGR-AP blacha Guardini Blacha do pieczenia Miele Blacha do pieczenia
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pierścionki cebulowe Pierścionki cebulowe

Pierścionki cebulowe

5 dużych cebul
1 i 1/2 szklanki piwa
szklanka mąki pszennej
1 jajko
pieprz cayenne
pieprz czarny
sól
olej do głębokiego smażenia


Cebule obierz, opłucz, pokrój w grube plastry, podziel na pierścionki. Włóż do miski, zalej 1/2 szklanki piwa i odstaw na godzinę. Osącz.
Szklankę piwa zmiksuj z mąką i jajkiem, dopraw solą oraz pieprzem.
Rozgrzej olej. Każdy pierścionek cebuli zanurz w cieście i usmaż na złoto. Wyjmij, osącz na ręczniku papierowym. Do momentu podania trzymaj w cieple.

Zdjęcie FISKARS Nóż do warzyw, ząbkowany Zdjęcie Gerpol Nóż do warzyw SAKO Zdjęcie Nóż do warzyw gm-82418
FISKARS Nóż do warzyw Gerpol Nóż do warzyw Nóż do warzyw
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Tartaletki prowansalskie Tartaletki prowansalskie

Tartaletki prowansalskie

1 opakowanie ciasta drożdżowego na pizzę
5 dużych cebul
3 duże filety anchois
garść pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki tymianku
gałka muszkatołowa
sól
masło do foremek


Cebulę obierz, pokrój na plasterki i zrumień na oliwie. Cienko (na 3?4 mm) rozwałkowanym ciastem drożdżowym wylep natłuszczone masłem formy do tartaletek.
Na cieście rozłóż przesmażoną cebulę i pomidorki koktajlowe, a na wierzchu ? po jednym filecie anchois, i posyp solą oraz gałką muszkatołową. Wstaw foremki na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz 35?40 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp tartaletki tymiankiem.
Możesz użyć gotowych foremek do tartaletek.

Zdjęcie Guardini Foremki do tartaletek / mini-tart ARIANNA 56204 Zdjęcie Lekue forma na tartaletki 12cm 4szt Zdjęcie Tescoma DELICIA 10CM KOMPLET 4EL 623111
Guardini Foremki do tartalek Lekue forma na tartaletki Tescoma DELICIA 10CM KOMPLET
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pieczona papryka Pieczona papryka

Pieczona papryka

1 kg papryki żółtej, czerwonej i pomarańczowej
1 mała ostra papryczka
oliwa extra vergine
2 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów
listki bazylii do dekoracji


Górny opiekacz w piekarniku rozgrzej do 200 st. C i tuż pod nim ułóż na ruszcie papryki. Piecz je około pół godziny. Możesz je w trakcie pieczenia obrócić, aby skórka sczerniała równomiernie ze wszystkich stron.
Gorące papryki wrzuć do papierowej torby, zamknij ją szczelnie, a kiedy całkiem ostygną, obierz ze skórki ? powinna bardzo łatwo odchodzić ? i usuń gniazda nasienne oraz białe membrany.
Obrane papryki pokrój w szerokie paski i ułóż na talerzu. Skrop je oliwą i posyp posiekaną ostrą papryczką, posiekanym czosnkiem, kaparami i listkami bazylii.

Zdjęcie Cobb Ruszt do pieczenia Roast Rack Zdjęcie Cuisipro Ruszt do pieczenia 746791 Zdjęcie Weber uchylny ruszt do pieczenia 7434
Cobb Ruszt do pieczenia Cuisipro Ruszt do pieczenia Weber uchylny ruszt do pieczenia
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Prosciutto z melonem Prosciutto z melonem

Prosciutto z melonem

1 dojrzały melon
12 cienkich plastrów szynki parmeńskiej
grubo zmielony pieprz


Umyj i osusz melon, włóż go na kilka godzin do lodówki. Przekrój na połowę, usuń pestki. Pokrój połówki na sześć cząstek, z każdej zetnij skórkę. Ułóż plasterki szynki na cząstkach melona. Posyp pieprzem.

Zdjęcie HENDI PÓŁMISEK JAPOŃSKI 783504 Zdjęcie Sagaform PAUS Półmisek 5026029 Zdjęcie Stelton - Półmisek mały
HENDI PÓŁMISEK JAPOŃSKI Sagaform PAUS Półmisek Stelton - Półmisek mały
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Miks sałat z kaczką Miks sałat z kaczką

Miks sałat z kaczką

2 filety z piersi kaczki
sól
świeżo mielony pieprz
miska liści różnych rodzajów sałaty (np. dębolistna, rukola, roszponka, rzymska, karbowana)
ziarna granatu lub sezamu

Sos:
łyżka octu winnego
łyżeczka ostrej musztardy
4 łyżki oleju słonecznikowego lub orzechowego
łyżka sosu sojowego
sól
pieprz


Przygotuj kaczkę: skórę na filetach ponacinaj na krzyż. Filety oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię teflonową, najpierw obsmaż z każdej strony po 2 minuty, a następnie dosmaż 7?10 minut.
Przygotuj sos: musztardę połącz z octem winnym i sosem sojowym, dodaj sól i pieprz, wlej olej i mieszaj, aż powstanie jednolita emulsja.
Liście sałat umyj i odsącz w wirówce albo dokładnie osusz.
Usmażone filety pokrój na cienkie plastry. Liście sałat porozkładaj na talerzach, na nich ułóż kawałki kaczki, polej wszystko sosem i udekoruj ziarnami granatu (lub sezamu).
Podawaj od razu, najlepiej z białym pieczywem.

Zdjęcie Cool Cooking Patelnia teflonowa - 28 cm 8718158180100 Zdjęcie STALGAST Patelnia aluminiowa/teflonowa 24 cm 35240 Zdjęcie Tescoma Głęboka patelnia teflonowa Premium śr.24
Cool Cooking Patelnia teflonowa STALGAST Patelnia Tescoma Głęboka patelnia teflonowa
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka ziemniaczana z oliwkami Sałatka ziemniaczana z oliwkami

Sałatka ziemniaczana z oliwkami

750 g ziemniaków sałatkowych
1/4 szklanki dobrej oliwy
2 cebule
mały słoik kaparów
koperek
sok z 2 cytryn
100 g oliwek zielonych
100 g czarnych oliwek
oregano
sól
pieprz


Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie w mundurkach. Obierz, a gdy lekko przestygną, pokrój na duże kawałki lub na połówki, jeśli są małe. Osączone z zalewy kapary, oliwki, pokrojoną w talarki lub ósemki cebulę wymieszaj z ziemniakami. Zalej wszystko sosem z soku z cytryn wymieszanego z oliwą, posiekanym czosnkiem, koperkiem i oregano. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Zdjęcie Berghoff Garnek Bistro 4410023 Zdjęcie Garnek Berghoff Virgo 2304181 Zdjęcie Garnek LAMART LTSS1885
Berghoff Garnek Bistro Garnek Berghoff Virgo Garnek LAMART
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka z zielonym groszkiem i orzechami Sałatka z zielonym groszkiem i orzechami

Sałatka z zielonym groszkiem i orzechami

500 g makaronu fusilli (świderki)
50 g świeżego lub mrożonego groszku
1/3 szklanki oliwy
1 i 1/3 łyżki musztardy
60 g orzechów laskowych
garść startego sera pecorino
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
posiekana natka pietruszki do dekoracji


Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełóż na duży półmisek. Groszek gotuj 5 minut w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z makaronem.
W małej miseczce wymieszaj oliwę oraz musztardę, dopraw solą i pieprzem. Sosem polej sałatkę, wymieszaj. Dodaj posiekane orzechy laskowe, posyp startym serem, jeszcze raz wymieszaj.
Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.

Zdjęcie Cuisipro Tempo Łyżka do makaronu 7112212 Zdjęcie Koziol 3854582 Zdjęcie Zestaw do makaronu Kinghoff KH-3326
Cuisipro Tempo Łyżka do makaronu Koziol sito do makaronu Zestaw do makaronu Kinghoff
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Owocowy raj nie dla dzieci Owocowy raj nie dla dzieci

Owocowy raj nie dla dzieci

Owoce świeże lub mrożone:
100 g czarnych porzeczek
150 g czerwonych porzeczek
100 g borówek amerykańskich
350 g truskawek
200 g malin
2 łyżeczki żelatyny instant
250 ml różowego wina
2 łyżki drobnego cukru
łyżka soku z cytryny
1/3 szklanki przecieru z malin przetartego przez sito

Do dekoracji:
różne miękkie owoce
gęsta śmietana lub jogurt naturalny


Oczyszczone i pozbawione szypułek owoce delikatnie wymieszaj, uważając, by żadnego nie uszkodzić (mrożonych nie rozmrażać). Żelatynę namocz w 2 łyżkach wody.
Przygotuj dwie formy do pieczenia o takich samych wymiarach: 13x23x7 cm. Ostrożnie przełóż owoce do jednej z nich. Zagotuj połowę wina, zdejmij naczynie z ognia i dodaj cukier, żelatynę oraz sok z cytryny. Mieszaj, aż składniki się rozpuszczą. Wlej pozostałe wino i dodaj przecier malinowy. 2/3 szklanki płynu zachowaj, resztą polej owoce. Przykryj je przezroczystą folią i lekko dociśnij od góry drugą formą tak, by jej dno dotykało folii. Odstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia usuń formę i folię. Wolno podgrzewaj pozostałą zaprawę winną, gdy będzie letnia, polej nią galaretkę. Ponownie przykryj ją folią i schładzaj do zastygnięcia.
Tuż przed podaniem wyłóż galaretkę, bardzo krótko zanurzając dno formy w gorącej wodzie i odwracając ją nad półmiskiem. Pokrój na plastry i ozdób owocami i śmietaną lub jogurtem.

Rada: wersja dla młodszych gości ? zamiast wina możesz użyć soku winogronowego lub jabłkowego.

Zdjęcie GUARDINI 00369 Zdjęcie GUARDINI Forma do keksu GARDENIA 30 cm Zdjęcie Guardini Juliette Silicon 24cm 69326
GUARDINI GUARDINI Forma Guardini Juliette Silicon
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Galaretka z czerwonego wina Galaretka z czerwonego wina

Galaretka z czerwonego wina

1/2 litra wody
1/2 szklanki cukru
kawałek kory cynamonowej
łyżka goździków
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy
3 i 1/2 łyżeczki żelatyny instant
600 ml czerwonego wytrawnego wina
6 łyżek bitej śmietany
cynamon


Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, cynamon, goździki, gałkę i skórki cytrusów. Zagotuj płyn i zdejmij garnek z ognia. Dodaj żelatynę, rozpuść i odstaw na 10?15 minut. Wyjmij przyprawy i skórki, dodaj wino i wymieszaj. Wlej galaretkę do małych szklanek lub filiżanek. Kiedy wystygnie, wstaw do lodówki.
Galaretki podawaj z bitą śmietaną oprószone cynamonem. Możesz je wyjąć na talerzyki, zanurzając szklaneczki na chwilę w gorącej wodzie.

Zdjęcie Garnek Fissler 812612 Zdjęcie SKK - Titanium 2000 plus - garnek mały 2 L 252 Zdjęcie TESCOMA Garnek PRESTO 594716
Garnek Fissler SKK - Titanium TESCOMA Garnek PRESTO
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Galaretka kawowa Galaretka kawowa

Galaretka kawowa

6 łyżek mielonej kawy
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny instant
kilka kropli aromatu waniliowego
1/4 szklanki brązowego cukru
szklanka śmietanki 36-proc.
1/4 łyżeczki curry


Kawę zaparz (najlepiej w ekspresie) 2 szklankami wody.
Cukier wsyp do rondelka, dodaj 1/4 szklanki gorącej wody, postaw na małym ogniu, a gdy się rozpuści, zdejmij z ognia.
Żelatynę zalej łyżką zimnej wody i odstaw na minutę. Połącz kawę, syrop cukrowy, aromat waniliowy i żelatynę, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Przelej galaretkę do 6 małych szklaneczek. Schładzaj około 8 godzin.
Podawaj ze śmietanką ubitą z brązowym cukrem i curry.

Zdjęcie Kela KERROS Rondel 11558 Zdjęcie Rondel Scanpan 64231800 Zdjęcie Rondel Scanpan 82232000
Kela KERROS Rondel Rondel Scanpan Rondel Scanpan
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (2)
Karnawałowe menu
Zaloguj się
  • Gość: k

    Oceniono 10 razy 10

    Czy ktoś z redakcji w ogóle wypróbowuje te przepisy przed publikacją??? Bardzo lubię Palce Lizać, ale na ok. 8 przepisów które robiłam, w 5 przypadkach proporcje/ilości były pomylone...
    Tym razem padło na deser karnawałowy: galaretka z kawy.
    Ilość żelatyny podana przez PL w przepisie sprawiła, że galaretka nie ścięła się nawet po 2 dniach... i w ogóle nie było na to szans... Przyzwoitość nakazuje wcześniej te przepisy sprawdzić, zanim się coś wydrukuje....

  • Gość: Paweł

    Oceniono 13 razy 1

    jaki kwas buraczany???? Buraki są tańsze i w smaku lepsze . Zamiast kwasu daw czerwone buraczki , będzie zdrowiej , smaczniej itd

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX