Dorosły kinderbal

Tradycyjne słodkości przemieszane z potrawami nieco bardziej wytrawnymi. Niech dzieci poznają nowe smaki i kuchenne sekrety, asystując i pomagając przy powstawaniu menu dla swoich przyjaciół
Minikanapki z pastą jogurtowo-ziołową i pestkami dyni Minikanapki z pastą jogurtowo-ziołową i pestkami dyni

Minikanapki z pastą jogurtowo-ziołową i pestkami dyni

200 g twarożku
łyżka jogurtu naturalnego
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka posiekanej bazylii
100 g pestek dyni
kiełki rzodkiewki lub brokuła
sól czosnkowa
pieprz
krążki pieczywa wycięte z większych kromek (mogą być też kwadraty)


Twarożek utrzyj z jogurtem. Zmiksuj pestki dyni (trochę odłóż do dekoracji), natkę i listki bazylii.
Stopniowo dodawaj twarożek z jogurtem. Miksuj jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem.
Na kromeczki pieczywa nakładaj porcje pasty i przykrywaj suchymi kromeczkami. Na wierzch nakładaj jeszcze trochę pasty i posypuj pestkami dyni oraz kiełkami (wcześniej dokładnie wypłukanymi).

Miniszaszłyki z ziołami Miniszaszłyki z ziołami

Miniszaszłyki z ziołami

(przepis Jasiek Kuroń)

600 g mielonej wołowiny
2 ząbki czosnku
duża cebula lub kilka szalotek
oliwa do smażenia
cytryna
2 jajka
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
2 gałązki świeżego rozmarynu lub cząbru
sól
pieprz
ew. bułka tarta


Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na oliwie 5 minut. Do mielonego mięsa dodaj tymianek, paprykę, drobno posiekany rozmaryn (cząber) oraz wystudzoną cebulę z czosnkiem, wbij jajka, wciśnij sok z cytryny i porządnie wyrób w dłoniach na jednolitą masę.
Z masy uformuj 12 niedużych, podłużnych kotlecików. Nabij je na patyczki, dociskając mięso, żeby dobrze przylgnęło. Piecz szaszłyczki 10?15 minut w piekarniku z funkcją grillowania rozgrzanym do 200 st. C lub na grillu.
Możesz też usmażyć kotleciki na patelni grillowej. Dla bezpieczeństwa ? przed podaniem możesz zdjąć je z patyczków.

Domowe tortille Domowe tortille

Domowe tortille

Ciasto:
2 szklanki mąki kukurydzianej, pszennej lub żytniej
4 łyżki masła lub margaryny
po łyżeczce soli i granulowanego czosnku
ok. 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody

Farsz:
opakowanie mrożonej meksykańskiej mieszanki warzywnej
puszka krojonych pomidorów
zioła (może być bazylia, oregano, zioła prowansalskie)
pieprz
sól
olej do smażenia


Na rozgrzany na patelni olej wsyp mrożone warzywa, przykryj i, mieszając, smaż, aż zmiękną. Dodaj pomidory z zalewą i duś, aż płyn odparuje. Przypraw farsz ziołami, pieprzem i solą.
Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, czosnek i masło. Wyrabiaj dłonią, powoli dolewając wodę, aż powstanie gładkie ciasto. Utocz z niego wałek, pokrój na 12 równych części, uformuj z nich kulki i wałkuj je na cienkie okrągłe placki. Smaż je po 2?3 minuty z każdej strony na suchej patelni teflonowej i układaj w stos (przykrywaj je folią, by nie wyschły!).
Placki nadziej farszem i zwiń, tworząc rożki. Możesz też użyć gotowych placków na tortille.

Zdjęcie Ambition Patelnia Eco Cook 34027 25cm Zdjęcie Gerlach Zestaw Patelni Vitality 20 24 28cm Zdjęcie Mpm Patelnia Mpg-24/1cb 24cm
Ambition Patelnia Eco Cook ... Gerlach Zestaw Patelni Vita... Mpm Patelnia Mpg-24/1cb 24cm
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Bułeczki z wiśniowym nadzieniem Bułeczki z wiśniowym nadzieniem

Bułeczki z wiśniowym nadzieniem

Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
2?3 jajka
30 g drożdży
1/2 szklanki cukru pudru
50?70 g masła
szklanka mleka
cukier waniliowy
szczypta soli

Nadzienie:
słoik gęstych konfitur z czereśni, wiśni lub z jagód

Kruszonka:
1/2 szklanki mąki krupczatki
6 dag masła
1/3 szklanki cukru pudru


Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, dodaj łyżeczkę mąki, rozprowadź ciepłym mlekiem i odstaw w ciepłe miejsce, by zaczyn ruszył. Wyrośnięty zaczyn wlej do miski z przesianą mąką. Dodaj żółtka utarte z pozostałym cukrem pudrem, cukier waniliowy, wymieszaj i lekko wyrób. Następnie dodaj roztopione letnie masło oraz pianę ubitą z białek i starannie wyrób. Odstaw w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi objętość, odrywaj po kawałku, rozklepuj w dłoniach placki, nadziewaj je konfiturą i zlepiaj brzegi.
Bułeczki układaj zlepieniem do dołu na wyścielonej pergaminem blasze. Odstaw do wyrośnięcia.
Posyp kruszonką zagniecioną z podanych składników i piecz do zrumienienia (ok. 35 min) w 170 st. C.

Zdjęcie Curver Miska kuchenna komplet 3szt 3411 Zdjęcie Miska kuchenna z rantem-poj.14 L Zdjęcie Tadar Miska WYSOKA 75121
Curver Miska kuchenna kompl... Miska kuchenna z rantem-poj... Tadar Miska WYSOKA 75121
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Torcik brzoskwiniowy Torcik brzoskwiniowy

Torcik brzoskwiniowy

gotowy blat biszkoptowy
4 łyżki dżemu morelowego
8 połówek brzoskwiń z syropu
5 łyżek syropu brzoskwiniowego
galaretka brzoskwiniowa


Brzoskwinie odsącz i pokrój w kliny.
Biszkopt nasącz syropem z brzoskwiń, posmaruj podgrzanym dżemem i udekoruj kawałkami brzoskwiń. Następnie zalej tężejącą galaretką wcześniej rozpuszczoną w 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody.
Wstaw ciasto na 2?3 godz. do lodówki.

Zdjęcie Florina Tortownica SYNTHIA 31897 Zdjęcie Kaiser HOME 2300659275 Zdjęcie Kitchen Craft MASTER CLASS CRUSTY BAKE KCMCCB37
Florina Tortownica SYNTHIA ... Kaiser HOME 2300659275 Kitchen Craft MASTER CLASS ...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Mus brzoskwiniowy Mus brzoskwiniowy

Mus brzoskwiniowy

3 brzoskwinie (lub 6 połówek brzoskwiń z syropu)
sok z 2 cytryn
50 g cukru
150 ml wody
łyżka cukru pudru
200 ml śmietany kremówki


Brzoskwinie pokrój na połówki i usuń pestki. Z jednej połówki utnij osiem cienkich plasterków, skropić je łyżką soku z cytryny, przykryć i odstaw.
Do rondla wlej wodę, dodaj pozostały sok cytrynowy i cukier, wymieszaj. Dodaj połówki brzoskwiń, gotuj 5 minut. Wyjmij owoce łyżką cedzakową i odstaw do przestygnięcia. Zdejmij z nich skórkę, a miąższ zmiksujna gładką masę i schłodź.
Śmietankę ubij i delikatnie wymieszaj ze schłodzoną masą i cukrem pudrem. Przełóż do pucharków i udekoruj plasterkami brzoskwiń.

Zdjęcie BOSCH MUM 54251 Zdjęcie Bosch MUM 54 D 00 Zdjęcie Kenwood KMC 570 CHEF PREMIER
BOSCH MUM 54251 Bosch MUM 54 D 00 Kenwood KMC 570 CHEF PREMIER
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Galaretka owocowa Galaretka owocowa

Galaretka owocowa

(przepis Jasiek Kuroń)

500 g malin
kiść winogron
sok wyciśnięty z 2 cytryn
2/3 szklanki cukru
6 łyżeczek żelatyny
2 szklanki soku z pomarańczy
kilka listków melisy lub mięty do dekoracji


Winogrona umyj, przekrój i usuń z nich pestki, po czym polej je sokiem z cytryny, dodaj maliny i posyp cukrem. Odstaw na 30 minut.
Podgrzej sok z pomarańczy. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody, zamieszaj i wlej do soku. Odsącz sok spod malin i winogron i wlej do soku pomarańczowego. Na dno miseczek wlej odrobinę soku z żelatyną. Wstaw do lodówki na 15 minut.
W miseczkach ułóż owoce i zalej sokiem z żelatyną. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem udekoruj listkami mięty lub melisy.

Zdjęcie Bormioli Rocco Ypsilon Pucharki 2 Szt 04739 Zdjęcie Vialli Design 5905933231840 Zdjęcie Vialli Design Livio 5901638721754
Bormioli Rocco Ypsilon Puch... Vialli Design 5905933231840 Vialli Design Livio 5901638...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Lemoniada Lemoniada

Lemoniada

5 cytryn
200 g cukru
1 litr wody (może być gazowana)
kostki lodu
1?2 gałązki mięty


Cztery cytryny umyj, sparz i odetnij końcówki. Pokrój owoce na grube kawałki, włóż do blendera, zasyp 1/3 cukru i wlej tyle zimnej wody, aby przykryła owoce. Zmiksuj, przecedź i odciśnij pulpę.
Wodę połącz z przecedzonym sokiem, dodaj lód, resztę cukru. Wlej do dzbanka, na wierzch wrzuć kilka plastrów cytryny i listki mięty. Wstaw do lodówki.

Zdjęcie Altom Dzbanek FRIENDS 79012 Zdjęcie Luminarc Dzbanek VOLARE 29862 Zdjęcie SZKLANY DZBANEK MIKASA - Zielony
Altom Dzbanek FRIENDS 79012 Luminarc Dzbanek VOLARE 29862 SZKLANY DZBANEK MIKASA - Zi...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o: