Pączki na siedem sposobów

Można je kupić przez cały rok, ale najlepiej smakują w karnawale. Małe, duże, posypane cukrem pudrem lub lukrowane. Oto siedem przepisów na domowe pączki
Pączki weneckie Pączki weneckie Fot. MARCIN URBAN

Pączki weneckie

Fritole

Przepis Aneta Kosiba

200 g mąki pszennej
10 g świeżych drożdży
szczypta soli
60 g cukru
1 jajko
200 ml mleka
50 g rodzynek
olej
50 g cukru pudru


Rodzynki namocz w wodzie, aż zmiękną, odsącz. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, cukier, jajko, drożdże i rodzynki. Wyrabiaj gładkie ciasto, stopniowo dolewając mleka. Gotowe ciasto przełóż do lekko natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie, jedną łyżką nabieraj porcje ciasta, a za pomocą drugiej łyżki zsuwaj je do rozgrzanego w głębokim rondlu oleju. Smaż z obu stron na jasnobrązowy kolor. Odsącz na papierowym ręczniku. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Zdjęcie 4Home Stolnica mata do wałkowania i wałek Zdjęcie Rig-Tig Szpatuły do wyrabiania ciasta 2 szt. Zdjęcie Adler AD 4210
4Home Stolnica mata do wałk... Rig-Tig Szpatuły do wyrabia... Adler AD 4210
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Amerykańskie pączki z dziurką Amerykańskie pączki z dziurką Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Amerykańskie pączki z dziurką

Doughnuts

4 łyżeczki suszonych drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
1 szklanka ciepłego mleka
3 łyżki cukru pudru
100 g stopionego masła
4 i 1/4 szklanki mąki
3 jajka
olej do głębokiego smażenia
łyżeczka mielonego cynamonu
szklanka cukru pudru


Utrzyj drożdże, wodę, mleko i dosyp łyżeczkę cukru. Po 10 minutach dodaj masło, mąkę, jajka i resztę cukru, wymieszaj i zagnieć. Włóż do miski posmarowanej olejem. Przykryj ściereczką, odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć je ponownie i rozwałkuj do grubości 1 cm. Wytnij kółka o średnicy 8 cm, w środku każdego zrób dziurkę o średnicy 3,5 cm. Ciastka ułóż na blasze wyścielonej pergaminem, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Smaż w głębokim oleju, osącz na papierowym ręczniku. Obtocz w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem

Zdjęcie ARIETE 189 Donuts Cookies Zdjęcie Clatronic DM 3495 Zdjęcie TRISTAR SA1123
ARIETE 189 Donuts Cookies Clatronic DM 3495 TRISTAR SA1123
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pączki tureckie Pączki tureckie Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Pączki tureckie

Lokma

3 szklanki mąki
3 szklanki cukru
1 łyżeczka drożdży
2 łyżki stopionego masła
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
2 szklanki oleju do głębokiego smażenia


W łyżce ciepłej wody rozpuść drożdże i łyżeczkę cukru. Dodaj mąkę, masło i sól, zagnieć gładkie, miękkie ciasto, dolewając po łyżce ciepłą wodę (ilość według potrzeby). Ciasto przykryj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę cukru wsyp do rondla, wlej 3 filiżanki wody, gotuj 15 minut, aż powstanie syrop.
Rozgrzej olej w głębokiej patelni. Z ciasta ulep małe kuleczki, wkładaj je do gorącego oleju, smaż na złoty kolor. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku, następnie włóż do ostudzonego syropu i kilkakrotnie zamieszaj, aby kuleczki nasączyły się syropem.

Rada: tureckie pączki najlepiej smakują ciepłe, od razu po wyjęciu z syropu. Możesz oprószyć je cynamonem.

Zdjęcie Kenwood AT 970 A Zdjęcie Tefal PF611838 Zdjęcie Arthur Price Britannia BRPE0131
Kenwood AT 970 A Tefal PF611838 Arthur Price Britannia BRPE...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pączki berlinki Pączki berlinki Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Pączki berlinki

500 g mąki
szczypta soli
2 łyżki + 1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki mleka
2 cukry waniliowe
40 g drożdży
100 g masła
1 cytryna
2 jajka
1 żółtko
po 6-8 łyżeczek przecieru jabłkowego lub konfitury z wiśni
tłuszcz do głębokiego smażenia
200 g cukru pudru


Mąkę przesiej, dodaj sól. Pośrodku zrób dołek, brzeg dołka posyp cukrem. Podgrzej połowę mleka, dodaj pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, wymieszaj. Mleko z drożdżami wlej do dołka w mące, oprósz odrobiną mąki z brzegów, zostaw na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Stop masło z resztą mleka. Otrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce. Cytrynę przekrój na pół, z połówki wyciśnij sok.
Do mąki z rozczynem dodaj jajka, żółtko, skórkę cytrynową, cukier waniliowy i mleko z masłem, wyrób ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut. Objętość ciasta powinna się podwoić.
Zagnieć ciasto jeszcze raz i rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Wytnij kółka o średnicy 8 cm. Pozostaw je na stolnicy, aby jeszcze trochę podrosły. W tym czasie rozgrzej tłuszcz do 180 st. C. Połowę kółek posmaruj wodą, w pozostałych zrób dołek. Do połowy dołków włóż konfitury, do pozostałych przecier jabłkowy. Przykryj kółkami posmarowanymi wodą, mocno sklej brzegi i uformuj pączki.
Wkładaj je po 3 do tłuszczu, smaż najpierw z jednej strony na złoty kolor, a po odwróceniu dosmażaj z drugiej. Wyjmuj łyżką cedzakową i osączaj z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Utrzyj 150 g cukru pudru z 1-2 łyżkami soku z cytryny. Polukruj pączki. Możesz też polukrować tylko pączki wypełnione konfiturami, a te z jabłkami oprószyć pozostałym cukrem pudrem.

Zdjęcie Tadar Szpryca - Dekorator Do Tortu 9 Końcówek Zdjęcie Tala Retro Zestaw ze szprycą 1960/9690 Zdjęcie TALA Szpryca z tylką 9690
Tadar Szpryca - Dekorator D... Tala Retro Zestaw ze szpryc... TALA Szpryca z tylką 9690
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pączki serowe Pączki serowe Fot. Grażyna Makara / AG

Pączki serowe

600 g mąki
400 g tłustego sera twarogowego
120 g margaryny
150 g cukru
20 g drożdży
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
4 jajka
3 łyżki mleka
1 torebka (16 g) cukru waniliowego
szczypta soli
3/4 szklanki konfitur lub dżemu
500 g smalcu do smażenia
1 szklanka cukru pudru do posypania


Z drożdży, mleka i 3 łyżek mąki zrób rozczyn i odstaw do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę połącz z posiekaną margaryną, śmietaną, zmielonym serem, jajkami, cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą. Dodaj rozczyn i wyrób gładkie ciasto.
Uformuj z ciasta kulki, do środka każdej nałóż po łyżeczce konfitur. Pączki odłóż do wyrośnięcia.
W naczyniu o dużej średnicy roztop tłuszcz i doprowadź go do wrzenia. Wrzucaj pączki i smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru.

Pączki z różą Pączki z różą Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Pączki z różą

Przepis Wiesław Bober, dyrektor ds. gastronomii hoteli firmy Capitol

800 g mąki
60 g drożdży
1 i 1/2 szklanki mleka
8 żółtek
3 łyżki spirytusu
150 g masła
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
150 g konfitury różanej
cukier puder
1 kg smalcu lub 1 litr oleju do smażenia


Przygotuj zaczyn z drożdży: wymieszaj pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki pszennej, 1/3 szklanki ciepłego mleka oraz 1 łyżkę cukru i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotuj ciasto: gdy zaczyn wyrośnie, dodaj go do miski z przesianą mąką. Następnie dodaj utarte z cukrem żółtka, letnie mleko, roztopione i ostudzone masło, spirytus oraz sól. Starannie wyrób ciasto i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Przygotuj pączki: nabieraj łyżką porcje ciasta, rozpłaszczaj w dłoni na placuszek, nakładaj po pół łyżeczki konfitury, zlepiaj i formuj kulki. Tak przygotowane pączki układaj na oprószonej mąką desce, a gdy podwoją objętość, smaż na małym ogniu w głębokim tłuszczu na brązowy kolor.
Usmażone pączki wykładaj na papierowe ręczniki i czekaj, aż ostygną. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Gorące minipączki Gorące minipączki Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Gorące minipączki

1 i 1/4 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
po 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, mielonego cynamonu i soli
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki maślanki
1 jajko
2 łyżki stopionego masła
6 szklanek oleju do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania


Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól. Dodaj brązowy cukier, starając się rozkruszyć wszystkie grudki. Wymieszaj maślankę, jajko i masło. Gdy masa będzie jednolita, dodaj ją do suchych składników. Mieszaj tylko tak długo, aż składniki dobrze się połączą.
W rondlu rozgrzej olej do temperatury 190 st. C. Porcjami (po 6 sztuk) wkładaj ciasto (jedno ciastko to jedna czubata łyżeczka masy). Smaż ok. 2 minuty, co jakiś czas odwracając pączki.
Gotowe ciastka przekładaj na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Po 10 minutach przełóż pączki do plastikowego woreczka, wsyp cukier puder i potrząsaj, aż całe pokryją się cukrem.

Więcej o:
Komentarze (16)
Pączki na siedem sposobów
Zaloguj się
  • Gość: Sławek

    Oceniono 13 razy 7

    może trzeba je dobrze zmielić żeby pączki miały więcej żelaza

  • Gość: syla

    Oceniono 17 razy 7

    Pączki berlinki...skład...2 łyżki...ciekawe :) oby komuś w gardle nie stanęły...

  • Gość: anna20210

    Oceniono 3 razy 3

    zawsze dodaje się alkohol( najlepiej 1 kieliszek) do ciasta i do oleju

  • Gość: Podpisz się

    Oceniono 2 razy 2

    hhhhhh

  • Gość: vika

    Oceniono 3 razy 1

    Najlepsze są wg przepisu z konfiturą różaną, ale może być też inna. Przy ręcznym wyrabianiu ciasta najlepiej zatrudnić męskie ramię, bo to naprawdę ciężka praca, ale rezultat jest rewelacyjny! Pączki są lekkie, puszyste, nawet drugiego dnia po usmażeniu. No i strasznie kaloryczne :-(

  • budrun

    Oceniono 1 raz 1

    W tym przepisie powinno być chyba : 2 łyżki +1 łyżeczka cukru :)
    /tak podają inne przepisy na te pączki/
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Pączki berlinki - składniki:

    50 dag mąki
    szczypta soli
    2 łyżki + 1 łyżeczka cukru
    1/2 szklanki mleka
    2 cukry waniliowe
    4 dag drożdży
    10 dag masła
    1 cytryna
    2 jajka
    1 żółtko
    po 6-8 łyżeczek przecieru jabłkowego lub konfitury z wiśni
    tłuszcz do głębokiego smażenia
    20 dag cukru pudru

  • slodkoscipatryka

    0

    Jak pączki to tylko z mąki lususowej typ 550, dla mnie najlepsza jest szymanowa z Polskich Mlynow ;)

  • Gość: Emilia

    0

    Pączka serowego już ktoś nawet ugryzł : )

  • Gość: gość

    0

    na smalcu, na smalcu. takie są najlepsze!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE