Pączki na siedem sposobów

Można je kupić przez cały rok, ale najlepiej smakują w karnawale. Małe, duże, posypane cukrem pudrem lub lukrowane. Oto siedem przepisów na domowe pączki
Pączki weneckie Pączki weneckie Fot. MARCIN URBAN

Pączki weneckie

Fritole

Przepis Aneta Kosiba

200 g mąki pszennej
10 g świeżych drożdży
szczypta soli
60 g cukru
1 jajko
200 ml mleka
50 g rodzynek
olej
50 g cukru pudru


Rodzynki namocz w wodzie, aż zmiękną, odsącz. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, cukier, jajko, drożdże i rodzynki. Wyrabiaj gładkie ciasto, stopniowo dolewając mleka. Gotowe ciasto przełóż do lekko natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie, jedną łyżką nabieraj porcje ciasta, a za pomocą drugiej łyżki zsuwaj je do rozgrzanego w głębokim rondlu oleju. Smaż z obu stron na jasnobrązowy kolor. Odsącz na papierowym ręczniku. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Zdjęcie 4Home Stolnica mata do wałkowania i wałek Zdjęcie Rig-Tig Szpatuły do wyrabiania ciasta 2 szt. Zdjęcie Adler AD 4210
4Home Stolnica mata do wałk... Rig-Tig Szpatuły do wyrabia... Adler AD 4210
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Amerykańskie pączki z dziurką Amerykańskie pączki z dziurką Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Amerykańskie pączki z dziurką

Doughnuts

4 łyżeczki suszonych drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
1 szklanka ciepłego mleka
3 łyżki cukru pudru
100 g stopionego masła
4 i 1/4 szklanki mąki
3 jajka
olej do głębokiego smażenia
łyżeczka mielonego cynamonu
szklanka cukru pudru


Utrzyj drożdże, wodę, mleko i dosyp łyżeczkę cukru. Po 10 minutach dodaj masło, mąkę, jajka i resztę cukru, wymieszaj i zagnieć. Włóż do miski posmarowanej olejem. Przykryj ściereczką, odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć je ponownie i rozwałkuj do grubości 1 cm. Wytnij kółka o średnicy 8 cm, w środku każdego zrób dziurkę o średnicy 3,5 cm. Ciastka ułóż na blasze wyścielonej pergaminem, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Smaż w głębokim oleju, osącz na papierowym ręczniku. Obtocz w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem

Zdjęcie ARIETE 189 Donuts Cookies Zdjęcie Clatronic DM 3495 Zdjęcie TRISTAR SA1123
ARIETE 189 Donuts Cookies Clatronic DM 3495 TRISTAR SA1123
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pączki tureckie Pączki tureckie Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Pączki tureckie

Lokma

3 szklanki mąki
3 szklanki cukru
1 łyżeczka drożdży
2 łyżki stopionego masła
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
2 szklanki oleju do głębokiego smażenia


W łyżce ciepłej wody rozpuść drożdże i łyżeczkę cukru. Dodaj mąkę, masło i sól, zagnieć gładkie, miękkie ciasto, dolewając po łyżce ciepłą wodę (ilość według potrzeby). Ciasto przykryj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę cukru wsyp do rondla, wlej 3 filiżanki wody, gotuj 15 minut, aż powstanie syrop.
Rozgrzej olej w głębokiej patelni. Z ciasta ulep małe kuleczki, wkładaj je do gorącego oleju, smaż na złoty kolor. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku, następnie włóż do ostudzonego syropu i kilkakrotnie zamieszaj, aby kuleczki nasączyły się syropem.

Rada: tureckie pączki najlepiej smakują ciepłe, od razu po wyjęciu z syropu. Możesz oprószyć je cynamonem.

Zdjęcie Kenwood AT 970 A Zdjęcie Tefal PF611838 Zdjęcie Arthur Price Britannia BRPE0131
Kenwood AT 970 A Tefal PF611838 Arthur Price Britannia BRPE...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pączki berlinki Pączki berlinki Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Pączki berlinki

500 g mąki
szczypta soli
2 łyżki + 1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki mleka
2 cukry waniliowe
40 g drożdży
100 g masła
1 cytryna
2 jajka
1 żółtko
po 6-8 łyżeczek przecieru jabłkowego lub konfitury z wiśni
tłuszcz do głębokiego smażenia
200 g cukru pudru


Mąkę przesiej, dodaj sól. Pośrodku zrób dołek, brzeg dołka posyp cukrem. Podgrzej połowę mleka, dodaj pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, wymieszaj. Mleko z drożdżami wlej do dołka w mące, oprósz odrobiną mąki z brzegów, zostaw na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Stop masło z resztą mleka. Otrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce. Cytrynę przekrój na pół, z połówki wyciśnij sok.
Do mąki z rozczynem dodaj jajka, żółtko, skórkę cytrynową, cukier waniliowy i mleko z masłem, wyrób ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut. Objętość ciasta powinna się podwoić.
Zagnieć ciasto jeszcze raz i rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Wytnij kółka o średnicy 8 cm. Pozostaw je na stolnicy, aby jeszcze trochę podrosły. W tym czasie rozgrzej tłuszcz do 180 st. C. Połowę kółek posmaruj wodą, w pozostałych zrób dołek. Do połowy dołków włóż konfitury, do pozostałych przecier jabłkowy. Przykryj kółkami posmarowanymi wodą, mocno sklej brzegi i uformuj pączki.
Wkładaj je po 3 do tłuszczu, smaż najpierw z jednej strony na złoty kolor, a po odwróceniu dosmażaj z drugiej. Wyjmuj łyżką cedzakową i osączaj z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Utrzyj 150 g cukru pudru z 1-2 łyżkami soku z cytryny. Polukruj pączki. Możesz też polukrować tylko pączki wypełnione konfiturami, a te z jabłkami oprószyć pozostałym cukrem pudrem.

Zdjęcie Tadar Szpryca - Dekorator Do Tortu 9 Końcówek Zdjęcie Tala Retro Zestaw ze szprycą 1960/9690 Zdjęcie TALA Szpryca z tylką 9690
Tadar Szpryca - Dekorator D... Tala Retro Zestaw ze szpryc... TALA Szpryca z tylką 9690
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pączki serowe Pączki serowe Fot. Grażyna Makara / AG

Pączki serowe

600 g mąki
400 g tłustego sera twarogowego
120 g margaryny
150 g cukru
20 g drożdży
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
4 jajka
3 łyżki mleka
1 torebka (16 g) cukru waniliowego
szczypta soli
3/4 szklanki konfitur lub dżemu
500 g smalcu do smażenia
1 szklanka cukru pudru do posypania


Z drożdży, mleka i 3 łyżek mąki zrób rozczyn i odstaw do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę połącz z posiekaną margaryną, śmietaną, zmielonym serem, jajkami, cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą. Dodaj rozczyn i wyrób gładkie ciasto.
Uformuj z ciasta kulki, do środka każdej nałóż po łyżeczce konfitur. Pączki odłóż do wyrośnięcia.
W naczyniu o dużej średnicy roztop tłuszcz i doprowadź go do wrzenia. Wrzucaj pączki i smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru.

Pączki z różą Pączki z różą Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Pączki z różą

Przepis Wiesław Bober, dyrektor ds. gastronomii hoteli firmy Capitol

800 g mąki
60 g drożdży
1 i 1/2 szklanki mleka
8 żółtek
3 łyżki spirytusu
150 g masła
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
150 g konfitury różanej
cukier puder
1 kg smalcu lub 1 litr oleju do smażenia


Przygotuj zaczyn z drożdży: wymieszaj pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki pszennej, 1/3 szklanki ciepłego mleka oraz 1 łyżkę cukru i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotuj ciasto: gdy zaczyn wyrośnie, dodaj go do miski z przesianą mąką. Następnie dodaj utarte z cukrem żółtka, letnie mleko, roztopione i ostudzone masło, spirytus oraz sól. Starannie wyrób ciasto i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Przygotuj pączki: nabieraj łyżką porcje ciasta, rozpłaszczaj w dłoni na placuszek, nakładaj po pół łyżeczki konfitury, zlepiaj i formuj kulki. Tak przygotowane pączki układaj na oprószonej mąką desce, a gdy podwoją objętość, smaż na małym ogniu w głębokim tłuszczu na brązowy kolor.
Usmażone pączki wykładaj na papierowe ręczniki i czekaj, aż ostygną. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Gorące minipączki Gorące minipączki Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Gorące minipączki

1 i 1/4 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
po 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, mielonego cynamonu i soli
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki maślanki
1 jajko
2 łyżki stopionego masła
6 szklanek oleju do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania


Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól. Dodaj brązowy cukier, starając się rozkruszyć wszystkie grudki. Wymieszaj maślankę, jajko i masło. Gdy masa będzie jednolita, dodaj ją do suchych składników. Mieszaj tylko tak długo, aż składniki dobrze się połączą.
W rondlu rozgrzej olej do temperatury 190 st. C. Porcjami (po 6 sztuk) wkładaj ciasto (jedno ciastko to jedna czubata łyżeczka masy). Smaż ok. 2 minuty, co jakiś czas odwracając pączki.
Gotowe ciastka przekładaj na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Po 10 minutach przełóż pączki do plastikowego woreczka, wsyp cukier puder i potrząsaj, aż całe pokryją się cukrem.

Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE