Rozgrzewające napoje

Do picia na stoku, po spacerze, po lepieniu bałwana. Zawsze, gdy złapie nas mróz. Głównie dla dużych, ale dla małych też się coś znajdzie.
Grzane piwo po staropolsku Grzane piwo po staropolsku Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Grzane piwo po staropolsku

2 butelki (po 1/2 litra) jasnego piwa
kawałek cynamonu
3-4 goździki
2-3 żółtka
3-4 łyżki cukru


Mocno podgrzej (ale nie gotuj!) piwo z cynamonem i goździkami. Utrzyj na kremową, puszystą masę żółtka z cukrem. Powoli, stale ucierając, wlewaj do żółtkowej masy gorące piwo. Przykryj i podgrzewaj na malutkim ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, aż napój lekko zgęstnieje. Podawaj w porcelanowym dzbanku lub w kubkach albo filiżankach z grubego szkła. Klasycznym dodatkiem do grzanego piwa jest twaróg pokrojony w kostkę.

Gluhwein Gluhwein Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Gluhwein

butelka czerwonego wytrawnego wina, np. cabernet sauvignon, zinfandel, merlot
1/4 szklanki brandy
2/3 szklanki cukru lub miodu
1 pomarańcza
8-10 goździków
3 kawałki cynamonu
łyżeczka startego świeżego imbiru


Wino wlej do garnka, dodaj pokrojoną  na cienkie plasterki pomarańczę, brandy, cukier i przyprawy. Powoli podgrzewaj, mieszając czasami i uważając, aby nie zagotować (podgrzewaj nie krócej niż 20 minut). Wlej do grubej szklanki i podawaj, póki gorące.

Glogg Glogg Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agencja Wyborcza.pl

Glogg

1 pomarańcza
1 kawałek imbiru
po 1 litrze wytrawnego i słodkiego czerwonego wina
1 szklanka słodkiego wermutu
1 łyżka angostury (gorzkiej wódki)
150 ml wódki
200 g rodzynek
kardamon
kawałek cynamonu
5 goździków
200 g cukru
200 g obranych migdałów


Sparzoną pomarańczę pokrój w plastry. Zetrzyj imbir. Wymieszaj wino wytrawne, słodkie, wermut i angosturę, dodaj rodzynki, pomarańczę i przyprawy. Przykryj, odstaw na 12 godz. Następnie dodaj wódkę, cukier i zagotuj, mieszając. Wsyp migdały i podawaj.

Grzane wino Grzane wino Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Grzane wino

1 butelka czerwonego wina (dowolnego ? słodkiego, półsłodkiego lub wytrawnego)
3 łyżki porto lub madery
2 pomarańcze
1 cytryna
kawałek cynamonu
3 goździki
cukier


Pomarańczę i cytrynę sparz, osusz i pokrój w plasterki, włóż do garnka, zalej czerwonym winem. Dodaj porto lub maderę, laskę cynamonu, goździki i cukier do smaku. Mocno podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Przecedź i rozlej do kieliszków.

Kawa meksykańska Kawa meksykańska Fot. Łukasz Zandecki

Kawa meksykańska

20 g gorzkiej czekolady
szczypta mielonego cynamonu
25 ml gorącej mocnej kawy
40 ml likieru kawowego
2 laski cynamonu


Do dwóch kubków włóż kawałki czekolady i posyp szczyptą cynamonu.Kawę wymieszaj z likierem kawowym i zalej nią czekoladę. Ostrożnie mieszaj łyżką, aż czekolada się roztopi. Podawaj z laską cynamonu.

Czekolada z chili Czekolada z chili Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Czekolada z chili

500 ml mleka
250 ml śmietanki 30 proc.
150 g gorzkiej czekolady
szczypta soli
kilka płatków suszonego chili


Do rondelka wlej śmietankę i mleko, podgrzej na małym ogniu i do ciepłego roztworu dodaj posiekaną czekoladę. Dopraw solą, dodaj płatki chili i mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści, a płyn trochę zgęstnieje ? około 10 minut.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.