Pomysły na ciepłą kolację

Wracasz z pracy. Zmęczony, często zmarznięty, no i głodny. Oto cztery przepisy na obiad bądź kolację - dania, które przyrządzisz łatwo i szybko. I zjesz ze smakiem.

 Fot. Marcin Kiełbiewski

Zupa z czerwonej cebuli

(dla 4 osób)

po 1/2 łyżeczki: gałki muszkatołowej, białego pieprzu, cynamonu, nasion kopru włoskiego, goździków
4 średnie czerwone cebule
4 suszone śliwki
4 łyżki oliwy
1 liść laurowy
3,5 szklanki bulionu drobiowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego
sól

Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce. Resztę przypraw mielimy i mieszamy z gałką. Cebule i śliwki kroimy w piórka. Rozgrzewamy w garnku oliwę.Wrzucamy cebule, mieszankę przypraw, liść laurowy, a po chwili śliwki. Dusimy, stopniowo dodając bulion. Pod koniec gotowania, gdy cebula będzie miękka, dodajemy ocet i sos sojowy. Zupę doprawiamy solą i podajemy z chlebem razowym lub z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa.

Ryba w mleku kokosowym

(dla 4 osób)

1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka startego czosnku
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka nasion kolendry
1 pęczek kolendry lub natki pietruszki (posiekanej)
sól
400 g filetów z dorsza lub soli
1/2 szklanki mleka kokosowego (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)
1 czerwona papryczka chilli

Mieszamy sok z cytryny, oliwę, czosnek, imbir, nasiona kolendry, połowę posiekanej kolendry lub natki, solimy do smaku. Nacieramy tą mieszanką rybę. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy mlekiem kokosowym i układamy grubo pokrojoną papryczkę. Pieczemy około 20minut w 160°C. Podajemy rybę z ćwiartkami pomidorów, posypaną kolendrą lub natką.

Zdjęcie SSW Germany Sztućce MELON 00006 Zdjęcie Starke SZTUĆCE ARTISTO TENSO 5907558749335 Zdjęcie Tescoma SZTUĆCE CLASSIC 391406
SSW Germany Sztućce MELON 0... Starke SZTUĆCE ARTISTO TENS... Tescoma SZTUĆCE CLASSIC 391...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Kurczak z pomidorami, morelami i imbirem Kurczak z pomidorami, morelami i imbirem Fot. Bogdan Biały

Kurczak z pomidorami, morelami i imbirem

(dla 4-6 osób)

2-3 łyżki mąki
500 g kurczaka (kawałki piersi, udka bez kości i skóry)
3 łyżki oleju
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
2 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 główka czosnku
4 cm korzenia imbiru
1 czerwona papryczka chilli
2 kwaśne jabłka
5-6 suszonych moreli
1,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
pieprz i sól do smaku

Posolone i obtoczone w mące kawałki kurczaka podsmażamy na oleju.
Przekładamy do dużego garnka, dodajemy pomidory, liście laurowe, ziele angielskie, obrane i przekrojone na połówki ząbki czosnku, cienkie plasterki imbiru i całą papryczkę. Dusimy. Po 15 minutach dodajemy pokrojone w plasterki jabłka, pokrojone w paski morele i wlewamy trochę bulionu. Dusimy pod przykryciem, dolewając bulion, aż kurczak będzie miękki. Podajemy z ryżem lub pieczywem.

Zdjęcie GERLACH Komplet 5 noży kuchennych - 921 w bloku drewnianym Zdjęcie Gerpol Komplet noży ELEGANCE Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 10 el 7866
GERLACH Komplet 5 noży kuch... Gerpol Komplet noży ELEGANCE Swiss Hufeisen Komplet noży...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Kuskus z warzywami Kuskus z warzywami Fot. Łukasz Zandecki / AG

Kuskus z warzywami

(dla 6 osób)

50 ml bulionu warzywnego
4 pomidory z puszki
150 g zielonej
fasolki szparagowej (może być mrożona)
150 g czerwonej papryki
150 g zielonej papryki
4 średnie ziemniaki
150 g cebuli
150 ml soku pomidorowego
2 ząbki czosnku
przyprawy do smaku: sól, pieprz, cukier, mielony cynamon, nasiona kolendry, kmin rzymski, kurkuma
200 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
150 g cukinii
2 łyżki soku z cytryny
400 g kuskusu
2 szklanki bulionu warzywnego
4 łyżki namoczonych rodzynek
świeże zioła i kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji

Do bulionu wrzucamy pokrojone pomidory z puszki, fasolkę, pokrojone w kostkę papryki, ziemniaki i cebule, dodajemy sok pomidorowy oraz zmiażdżony czosnek i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, cynamonem, kolendrą, kminem i kurkumą. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy 15-20 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Dodajemy ciecierzycę, cukinię pokrojoną w duże słupki i sok cytrynowy.Mieszamy, przykrywamy, zmniejszamy płomień i pozostawiamy na ogniu jeszcze 3-4 minuty. Kuskus zalewamy wrzącym bulionem warzywnym i odstawiamy pod przykryciem, żeby wchłonął płyn (nie gotujemy). Dodajemy rodzynki. Kuskus podajemy polany duszonymi warzywami, udekorowany ziołami i kawałkami pomidorów.

 

Przepisy: Dorota Próchniewicz, archiwum
Zdjęcia: Marcin Kiełbiewski, BBS, Łukasz Zandecki

Zdjęcie Chodzież Serwis obiadowy Gloria 101001844 Zdjęcie DUO SERWIS OBIADOWY 6 OS/18 EL FISHER Zdjęcie Serwis obiadowy, porcelanowy 2810
Chodzież Serwis obiadowy Gl... DUO SERWIS OBIADOWY 6 OS/18... Serwis obiadowy, porcelanow...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (12)
Pomysły na ciepłą kolację
Zaloguj się
  • spin2

    Oceniono 26 razy 20

    Przepisy wydumane, nierealne.

  • Gość: zdziwiony

    Oceniono 27 razy 19

    Autor chyba do pracy nie chodzi, jeśli uważa, że coś takiego się je po pracy.

  • ar11

    Oceniono 26 razy 18

    odnośnie kuskusa z warzywami - jakim cudem ziemniaki mają się do końca ugotować, jeżeli najpierw gotują się razem z pomidorami, a potem jeszcze dodany jest sok z cytryny? Gotując się w kwasie nie będą nigdy w pełni ugotowane. Chyba, że ktoś lubi takie "surowawe" ;-)

  • big.ot

    Oceniono 17 razy 11

    Łatwo i szybko !? Jasne, jak najpierw się odwiedzi dobrze zaopatrzony hipermarket, bo części składników raczej się nie dostatnie w pobliskim, osiedlowym sklepiku.

    Dla mnie potrawa łatwa i szybka to taka, która składa się z pięciu składników, które można dostać w każdym sklepie spożywczym i którą robi się maksymalnie 25 minut.

  • Gość: Pan Dres

    Oceniono 13 razy 9

    50 skladnikow, proste jak cholera hahahaah

  • Gość: kuchcia

    Oceniono 14 razy 4

    Przepisy ok..jezeli ktos zarabia ,,srednia,, krajowa....dla tych pozostalych polecam..makaron z Biedronki z bialym serem(tez z Biedronki) to obiad pracujacego polaka

  • Gość: ardisia

    Oceniono 5 razy 3

    Nie lube kiedy zdjęcia potraw pzre4dstawiają inną potrawę niż ta z przepisu. Zupa z czerwonej cebuli ze śliwkami krojonymi w piorka. A co to za pomidory i surowa cebula na zdjęciu.Wkurzające

  • arlunia

    Oceniono 4 razy 2

    Ryba wyszła fantastyczna i zrobiłam ją błyskawicznie. Mieszankę z przypraw robi się w kilka minut, zamiast kolendry użyłam pietruszki (zawsze mam trochę mrożonej) i smak był wysmienity. Osoby, które skrytykowały ten przepis chyba bardzo rzadko gotują. Przepis na rybę w mleku kokosowym jest już jednym z moich ulubionych, a mąż ciągle dopytuje, kiedy go powtórzę.

  • Gość: gość

    Oceniono 5 razy 1

    jakoś go nie widzę

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX