Słodycze od serca

Nic tak nie ucieszy ukochanej osoby, jak własnoręcznie zrobiony smakołyk. Pamiętaj o tym, nie tylko w walentynki. Oto trzy pomysły na słodkie kulinarne prezenty
Ptysie z kremem malinowym Ptysie z kremem malinowym Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Ptysie z kremem malinowym

(na 20 sztuk)


250 g mrożonych malin
150 g masła
sól
200 g mąki
15 g cukru waniliowego
5 jajek
250 g mascarpone
4 łyżki likieru cytrynowego
4 łyżki cukru pudru
100 g śmietanki 36%


Maliny rozmrażamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Blachę wykładamy pergaminem. Zagotowujemy 250 ml wody z masłem i szczyptą soli. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę i cukier waniliowy. Garnek stawiamy na niewielkim ogniu i mieszamy, aż powstanie zwarte ciasto, a na dnie naczynia pojawi się cienki biały nalot. Ciasto przekładamy do miski i studzimy. Następnie, mieszając, dodajemy kolejno jajka. Połowę ciasta wkładamy do szprycy i wyciskamy na blachę 10 serduszek. Pieczemy ptysie na złoto (20 minut) na środkowej półce piekarnika. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy serduszka w środku na 5 minut. Wyjmujemy ciastka, przekrawamy w poprzek i studzimy. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C i z drugą częścią ciasta postępujemy tak jak z pierwszą. Maliny przecieramy przez sito i mieszamy z mascarpone, likierem i cukrem pudrem. Ubijamy śmietankę i mieszamy z masą malinową. Krem wkładamy do szprycy i wyciskamy go równomiernie na spodnią część każdego serduszka.
Przykrywamy drugim serduszkiem.

Trufle czekoladowe Trufle czekoladowe Fot. Paweł Kiszkiel / AG

Trufle czekoladowe

(na 10-12 sztuk)


100 g różnych orzechów drobno posiekanych
125 g gorzkiej czekolady
25 g masła
50 g cukru pudru
3 łyżki kakao


Orzechy rumienimy na suchej patelni. Czekoladę z masłem rozpuszczamy na parze. Rozpuszczoną masę łączymy z orzechami oraz cukrem i dokładnie mieszamy. Gdy masa przestygnie, formujemy z niej kulki i obtaczamy je w kakao.

Serduszka z karmelem Serduszka z karmelem Fot. Paweł Kiszkiel / AG

Serduszka z karmelem

(na 10 ciasteczek o średnicy 5-6 cm)


Ciasteczka:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu

Krem:

1 duże jajko
1 łyżka miodu
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
kilka kropli olejku waniliowego
70 ml śmietanki 36%

Karmel:
50 g cukru
1-2 łyżki wody


Będą nam potrzebne foremki do wycinania ciastek w kształcie serca ? większa i mniejsza. Większą foremką wycinamy z ciasta francuskiego 30 serduszek (lub inną liczbę podzielną przez 3). W 20 serduszkach mniejszą foremką wycinamy środek (wycięte mniejsze serduszka nie będą nam potrzebne ? możemy je upiec, smarując wierzch rozpuszczonym masłem).
Pełne serca smarujemy żółtkiem roztrzepanym z cukrem i cynamonem. Na wierzchu układamy pierwszą "ramkę", smarujemy jej brzeg żółtkiem z cukrem i nakładamy na nią drugą ramkę, którą także smarujemy. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w 200 st. C przez 15 minut (powinny się z wierzchu przyrumienić, a z boku pozostać jasne). Studzimy je i w tym czasie przygotowujemy krem. Mieszamy razem jajko, miód, skórkę pomarańczową, olejek waniliowy. Podgrzewamy śmietankę, a gdy zacznie lekko "pykać", wlewamy gorącą do jajecznej masy. Szybko miksujemy. Całość z powrotem przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
Wystudzonym kremem napełniamy serduszka. Tuż przed podaniem przygotowujemy karmel. Podgrzewamy cukier, a gdy zbrązowieje, dodajemy wodę. Mieszamy i polewamy karmelem krem na ciasteczkach. Jeżeli chcemy przygotować ciasteczka wcześniej, lepiej pozostawić oddzielnie krem i nadziać ciasteczka przed podaniem, a karmelem polać w ostatniej chwili.

 

Przepisy: Jolanta Majewska, Maria Szkop
Zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki, Paweł Kiszkiel

Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE