Menu w kolorze słońca

Za oknem szaro i ponuro. Jak sprawić, żeby zrobiło się trochę przyjemniej? Przygotować sobie weekendową ucztę! Proponujemy kolorową sałatkę, indyka w karmelu, lekką zupę i słodkie ciacho. Wszystko w kolorze pomarańczowym
Sałatka z pomarańczy Sałatka z pomarańczy Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Sałatka z pomarańczy

(dla 4 osób)

5 pomarańczy (najlepiej czerwonych)
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
2 łyżki pestek dyni
0,5 kg świeżego szpinaku

Sos:
oliwa
sok z 1 cytryny
1 ząbek czosnku
sól
pieprz


Pomarańcze obieramy i kroimy na cienkie plastry. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie talarki, rozdzielamy na pojedyncze kółka. Paprykę kroimy w kostkę, pestki dyni prażymy na suchej patelni. Szpinak myjemy, osuszamy, układamy na półmisku. Na warstwie szpinaku kładziemy plastry pomarańczy, a na nich cebulę. Posypujemy papryką i pestkami dyni.
Robimy sos. Mieszamy oliwę i sok z cytryny (w proporcji 3:1) ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatkę. Czerwone pomarańcze można zastąpić zwykłymi, wtedy sałatka będzie słodsza i sos wówczas lepiej zrobić w proporcji 2:1.

Zdjęcie Krosno Salaterka ELEGANCE 56307 Zdjęcie PASABAHCE MEZZE Salaterka 53702 Zdjęcie Salaterka 96048
Krosno Salaterka ELEGANCE 5... PASABAHCE MEZZE Salaterka 5... Salaterka 96048
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Delikatna zupa czosnkowa Delikatna zupa czosnkowa Fot. Jarosław Madejski

Delikatna zupa czosnkowa

(dla 4 osób)

1 l osolonej wody
5-8 obranych ząbków czosnku
mała garść listków świeżej szałwii
kilka gałązek świeżego tymianku
1 liść laurowy
sól
świeżo mielony pieprz
4 małe kromki wiejskiego chleba (skropionego oliwą, zgrillowanego i natartego czosnkiem)
20 g żółtego sera, oliwa


Do osolonej wody wrzucamy czosnek, zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia; czosnek ma się ugotować, ale pozostać jędrny. Przecedzamy wywar przez sito, zachowując w całości ząbki czosnku. Podgrzewamy wywar z ząbkami czosnku. Na talerzach układamy kromki zgrillowanego chleba. Posypujemy je startym serem, skrapiamy oliwą, zalewamy gorącym wywarem i podajemy.

Rada: W dialekcie prowansalskim zupa ta nazywa się l?aigo boulido, czyli wrząca woda. Jest prosta i szybka ? przygotujesz ją ze składników, które zawsze są w domu.

Zdjęcie La Cartuja de Sevilla Pickman Flor De Lis Waza na Zupę 2,8 l + Pokrywa Zdjęcie Waza 3l 118125 Zdjęcie Waza Trójkąt
La Cartuja de Sevilla Pickm... Waza 3l 118125 Waza Trójkąt
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pieczeń z indyka w sosie karmelowym Pieczeń z indyka w sosie karmelowym

Pieczeń z indyka w sosie karmelowym

(dla 4 osób)

2 filety z indyka (ok. 1 kg)
1 szklanka cukru
4 łyżki wody
1 szklanka oleju z pestek winogron
1 szklanka sosu sojowego
2 cm świeżego imbiru
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka cynamonu
6 małych cebul


Myjemy filety z indyka, osuszamy i wkładamy do miski. Przygotowujemy marynatę karmelową: rozgrzewamy głęboką patelnię z grubym dnem, wsypujemy cukier. Dolewamy wodę i podgrzewamy, mieszając.
Mieszamy, aż kryształki cukru się rozpuszczą, a karmel uzyska bursztynowy kolor. Dodajemy powoli olej i nadal intensywnie mieszamy. Zdejmujemy patelnię z karmelem z ognia. Do masy stopniowo dodajemy sos sojowy, posiekany imbir, zmiażdżony czosnek i cynamon. Nacieramy marynatą filety, zalewamy je resztą płynu, który nam pozostał, i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na noc.
Następnego dnia składamy oba filety razem i owijamy mocną bawełnianą nicią, by uformować pieczeń. Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym, wlewamy marynatę. Obieramy cebule i dodajemy je do pieczeni w całości lub podzielone na połówki. Pieczemy indyka pod przykryciem w 200 st. C przez godzinę i kwadrans. Pieczeń powinna być z wierzchu chrupiąca i mieć brązową skórkę.

Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Owalna - Grafitowa Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Fioletowa Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania małe brązowe LIVIO
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Vialli Design Naczynie do z...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Tarta migdałowa z dżemem malinowym Tarta migdałowa z dżemem malinowym Fot. Bogdan Biały

Tarta migdałowa z dżemem malinowym

(dla 6 osób)

Ciasto:
125 g mąki
75 g zimnego masła
25 g cukru
sól
1 żółtko
1 łyżka lodowatej wody
1 białko

Masa:
3 łyżki dżemu malinowego
150 g miękkiego masła
150 g cukru
3 jajka
1 żółtko
150 g mielonych migdałów
skórka otarta z 1 cytryny

Oraz:
cukier puder do posypania


Robimy ciasto: miksujemy mąkę z masłem i cukrem oraz szczyptą soli. Gdy powstanie kruszonka, dodajemy żółtko i wodę. Miksujemy, aż powstanie ciasto. Spłaszczamy je, zawijamy w przezroczystą folię i schładzamy godzinę w lodówce. Następnie rozwałkowujemy (najlepiej między dwiema warstwami folii ? nie będzie się kleiło do wałka) na grubość 2-3 mm. Wykładamy ciastem dno i boki formy o średnicy 20 cm i głębokości 3-4 cm. Nakłuwamy widelcem i wkładamy jeszcze na 20 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ciasto przykrywamy pergaminem, obciążamy suchym grochem lub fasolą, pieczemy 20 minut "na biało". Zdejmujemy groch i pergamin, ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy 2 minuty, lekko studzimy i smarujemy spód dżemem.
Robimy masę: miksujemy masło z cukrem, porcjami dodajemy roztrzepane jajka, a na koniec żółtko. Mieszamy z migdałami i skórką cytrynową, rozsmarowujemy masę na dżemie. Pieczemy 35-40 minut. Oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcie Lekue Forma do tarty 2412328R01M017 Zdjęcie Lurch FlexiForm forma na tartę 28 cm Zdjęcie Pavoni FRT052MRAS.2
Lekue Forma do tarty 241232... Lurch FlexiForm forma na ta... Pavoni FRT052MRAS.2
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Rybna zapiekanka z cykorią Rybna zapiekanka z cykorią Fot. Photographer: Lukasz Zandecki

Rybna zapiekanka z cykorią

(dla 4 osób)

3 cykorie
1 łyżka oliwy
300 g filetów z dorsza
100 g wędzonego łososia
2/3 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
100 g ostrego żółtego sera (np. ementaler)
po 1 łyżeczce zielonego pieprzu z marynaty i mielonej kolendry
1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
sól
gotowe ciasto francuskie


Pokrojone w grube plastry cykorie układamy w wysmarowanym oliwą płaskim naczyniu żaroodpornym. Na to kładziemy kawałki dorsza i posiekanego łososia. Bulion warzywny mieszamy z jogurtem, musztardą, startym serem, przyprawami. Sosem zalewamy cykorię i ryby, mieszamy. Wierzch naczynia starannie zalepiamy ciastem francuskim. Pieczemy 20-25 minut w 180 st. C.

Zdjęcie Banquet for home KOMPLET OBIADOWY 18 EL ONION 600005 Zdjęcie TADAR DOLCE VITA KOMPLET OBIADOWY KWADRATOWY 18el Zdjęcie Zestaw obiadowy Vialli Design 5901638720221
Banquet for home KOMPLET OB... TADAR DOLCE VITA KOMPLET OB... Zestaw obiadowy Vialli Desi...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Kacper Woźniak Kacper Woźniak fot. Klub 6 win

Wino do obiadu - poleca Kacper Woźniak

Mięso indyka jest dosyć delikatne i ma łagodny smak. Zastanawiam się więc, jakie wino będzie odpowiednie o tej porze roku. Wiosną czy latem wybór z pewnością padłby na subtelne, ale dość aromatyczne białe wino z dużą kwasowością. Dobrze balansowałoby słodycz karmelizowanego sosu. Jednak teraz lepszym wyborem wydaje się sauvignon blanc z Górnej Addygi albo bardziej neutralne włoskie pinot grigio, a nawet alzackie pinot gris. Lekkie i rześkie, niebeczkowane chardonnay z Chile będzie przyjemnym dodatkiem.
Jeśli chcesz być trochę bardziej ryzykowny, to ciekawym winem może być viognier. Ma kwiatowy aromat, który wsparty owocami z przewagą brzoskwini, moreli i gruszki może być trafionym partnerem do karmelizowanego indyka z dodatkiem wyrazistych przypraw. Zimą ? choć nie tylko ? pokusiłbym się o pełniejsze, krąglejsze wino, ale pamiętajmy, że nie powinno być zbyt mocne. Najlepiej z delikatną taniną i w miarę wysoką kwasowością, która będzie równoważyła słodycz sosu, z którym podaje się indyka.
Wydaje mi się, że to doskonała okazja, aby wyciągnąć butelkę pinot noir. Istnieje wiele dobrych marek pinot noir z Kalifornii, Burgundii i Nowej Zelandii. Znajdź znaną markę w cenie, która ci odpowiada, i ciesz się posiłkiem. Polecam przed podaniem lekko schłodzić to wino.
Środkowa Loara ? region Andegawenii, to również ciekawe wino do prezentowanego dania. Polecam świeże owocowe wino ze szczepu gamay oraz cabernet franc ? troszkę pełniejsze, z dodatkiem delikatnych przypraw korzennych. Oba podkręcą trochę danie i sprawią, że jego smak będzie pełniejszy.

 

Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę o winie zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust kończąc Level 4 Diploma.

Zdjęcie KIELISZKI DO WINA La Rochere - 6 SZTUK - Perigord Zdjęcie Libbey WINE Karafka + 4 Kieliszki do Wina Zdobione Zdjęcie Rosendahl Grand Cru 2 kieliszki do wina deserowego 25349
KIELISZKI DO WINA La Rocher... Libbey WINE Karafka + 4 Kie... Rosendahl Grand Cru 2 kieli...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (2)
Menu w kolorze słońca
Zaloguj się
  • zewszad_i_znikad

    Oceniono 13 razy -5

    "W dialekcie prowansalskim zupa ta nazywa się l'aigo boulido, czyli wrząca woda. Jest prosta i szybka - przygotujesz ją ze składników, które zawsze są w domu." - tak, a zwłaszcza świeży tymianek i świeża szałwia. Owszem, można hodować zioła w doniczce, ale to wymaga miejsca i ogólnie przełamania lenistwa... A w inny sposób nie da się zdobyć świeżych ziół. Na pęczki sprzedaje się natkę i koperek, ale w przypadku ziół takich jak bazylia, oregano, szałwia itd. ma się do wyboru tylko albo uprawę w doniczce, albo zioła suszone, bo w innej postaci nie są nigdzie sprzedawane.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE