Zdrowa żurawina

Jest zbyt kwaśna, by jeść ją na surowo. Zdecydowanie lepiej smakuje przetworzona. Warto ją jeść, bo ma wiele cennych składników odżywczych, m.in. antyoksydanty. Można z niej robić kisiel, sos do mięsa, a także soki i syropy. Znakomite są także kandyzowane żurawiny, podobne do rodzynek.
Jogurt z orzechami i żurawiną Jogurt z orzechami i żurawiną Fot. Marcin Klaban

Jogurt z orzechami i żurawiną

dla 1 osoby

250 ml gęstego naturalnego jogurtu
1 kiwi
kilka suszonych moreli
1 łyżka suszonych żurawin
1 łyżka posiekanych migdałów oraz orzechów laskowych
do polania miód

Mocno schłodzony jogurt przekładamy do miseczki. Dodajemy obrane i pokrojone kiwi, żurawinę oraz suszone morele, orzechy i migdały. Jogurt polewamy obficie miodem bezpośrednio przed podaniem.

Zdjęcie Kubek informatyka - CZARNY Zdjęcie Kubek Muzyka Zdjęcie Kubek Trefl Sopot (KUBEK20)
Kubek informatyka - CZARNY Kubek Muzyka Kubek Trefl Sopot (KUBEK20)
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Bułeczki z żurawinami Bułeczki z żurawinami Fot. Shutterstock

Bułeczki z żurawinami

1 łyżka cukru pudru
2,5 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
60 g suszonych żurawin
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1 szklanka mleka
30 g rozpuszczonego masła


Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C. Przesiewamy cukier puder, mąkę, proszek i sól. Mieszamy z żurawinami raz skórką pomarańczową. Łączymy zmlekiem i masłem. Szybko zagniatamy, po czym rozkładamy ciasto na blacie oprószonym mąką ? powinno mieć grubość 3 cm. Wycinamy szklanką bułeczki i układamy je na blasze wyściełanej pergaminem. Pieczemy 10 minut.




Zdjęcie Curver Miska kuchenna komplet 3szt 3411 Zdjęcie Rig-Tig Miska kuchenna 18 cm Zdjęcie Tadar Miska WYSOKA 75125
Curver Miska kuchenna kompl... Rig-Tig Miska kuchenna 18 cm Tadar Miska WYSOKA 75125
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (2)
Zdrowa żurawina
Zaloguj się
  • anayahv

    0

    Pyszna imprezowa sałatka wartwowa:
    Na dno dużej miski wrzucamy pokruszoną sałatę lodową, przykrywamy warstwą sosu czosnkowego (majonez+jogurt+czosnek). Kolejne warstwy, przekładane sosem: suszona żurawina, ser feta, prażone migdały. Pyszne!

  • karolina88888

    0

    A może wybierzesz orzechy najlepszedla siebie? www.udietetykow.pl/ktore-orzechy-sa-najlepsze-dla-ciebie/

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX