Indyk na ciepło i na zimno

Pierś indyka daje spore możliwości do przygotowania rozmaitych potraw: pieczeni, rolad z farszem i gulaszy. Dzięki temu sprawdza się w daniach typowo obiadowych, a także jako alternatywa dla kupowanych w sklepach wędlin.
Wykwintna rolada z żurawiną Wykwintna rolada z żurawiną FOT. BBS

Wykwintna rolada z żurawiną

czas: 65 minut

600 g piersi indyczej
jajko
100 ml kremówki
100 g wyłuskanych pistacji
100 g sera z niebieską pleśnią
duża garść suszonych żurawin
łyżka winiaku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
mały słoik gęstej żurawinowej niskosłodzonej konfitury do mięs

Żurawiny płuczemy, osączamy, wsypujemy do miski, po czym skrapiamy winiakiem i odstawiamy. Umyte i osuszone mięso nacinamy w połowie grubości tak, by można je było "otworzyć" jak książkę. Na stępnie rozbijamy je (ostrożnie, by nie uszkodzić mięsa), formując płat grubości około 1,5 cm. Ścinamy brzegi tak, by powstał prostokąt o wymiarach około 15 x 20 cm. Układamy go na arkuszu folii aluminiowej posmarowanym oliwą. Odcięte skrawki mięsa miksujemy z jajkiem, śmietanką i przyprawami. Dodajemy nasączone winiakiem żurawiny, orzeszki pistacjowe i pokruszony ser pleśniowy.
Rozsmarowujemy farsz na płacie mięsa, zostawiając wzdłuż brzegów wolne marginesy. Zwijamy ściśle roladę, zaczynając od dłuższego brzegu. Następnie szczelnie owijamy ją folią, po czym skręcamy końce folii i zaciskamy (np. paskami do zamykania rękawów do pieczenia).
Tak przygotowaną roladę wkładamy do głębokiej brytfanki z gorącą wodą (powinna sięgać do połowy wysokości rolady) i wstawiamy do nagrzanego do 150°C piekarnika. Pieczemy 50 minut. Upieczoną roladę studzimy, a następnie kroimy na plastry. Podajemy z żurawiną.

Zdjęcie Kinghoff Brytfanna 5,5 L KH-3849 Zdjęcie LAMART HL0803 Zdjęcie WMF Brytfanka 17/4002/6040
Kinghoff Brytfanna 5,5 L KH... LAMART HL0803 WMF Brytfanka 17/4002/6040
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Rolada z indyka z grzybami Rolada z indyka z grzybami FOT. BBS

Rolada z indyka z grzybami

czas: 90 minut

1-1,5 kg piersi indyczej
350-450 g maślaków lub prawdziwków
duża cebula
jajko
125 ml kremówki
łyżka mąki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
pieprz
sól
1/2 łyżki bułki tartej
3 łyżki sklarowanego masła lub oleju do smażenia


Umyte i osuszone mięso przecinamy tak, by powstał dość duży płat.
Nacieramy go solą i pieprzem, lekko oprószamy tymiankiem. Grzyby obsmażamy na suchej patelni, a gdy sos, który puszczą, prawie odparuje, dodajemy łyżkę tłuszczu i wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszkli. 2/3 łyżki grzybów odkładamy, a resztę mieszamy z bułką tartą i wcześniej ubitym jajkiem. Rozsmarowujemy farsz na płacie mięsa, po czym rolujemy je, owijamy białą bawełnianą nicią lub spinamy szpilkami do mięsa.
Smarujemy roladę sklarowanym masłem, wsuwamy w rękaw do pieczenia, zamykamy i układamy w brytfannie.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 70 minut. Pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw i rumienimy roladę od góry. Sos z pieczenia przelewamy do rondelka, dodajemy odłożone grzyby i dusimy 15 minut, po czym zaciągamy mąką wymieszaną ze śmietanką. Gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gorącą roladę kroimy na plastry, polewamy sosem.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży ELEGANCE Zdjęcie Home& You Komplet Noży Acero 23457-SRE-NÓŻ Zdjęcie Joseph Joseph Komplet noży Elevate ze stojakiem
Gerpol Komplet noży ELEGANCE Home& You Komplet Noży ... Joseph Joseph Komplet noży ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Indyk w sosie słodko-kwaśnym Indyk w sosie słodko-kwaśnym FOT. BBS

Indyk w sosie słodko-kwaśnym

czas: 35 minut

800 g piersi indyka
2 cebule
2/3 szklanki bulionu
5 łyżek oleju
3 łyżki octu winnego
2 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 łyżki miodu
po szczypcie majeranku, tymianku, natki pietruszki i oregano
ząbek czosnku
sos sojowy
pieprz
sól


Mięso kroimy w dużą kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy 5 łyżek oleju, dodajemy mięso i smażymy 5 minut, stale mieszając, na dużym ogniu. Wlewamy gorący bulion, zagotowujemy, przykrywamy i dusimy mięso na małym ogniu 15 minut. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, ocet winny i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy sosem sojowym, miodem, ziołami, pieprzem i solą. Dusimy jeszcze około 10 minut. Podajemy z ryżem.

Zdjęcie Chodzież Serwis obiadowy Gloria 101001844 Zdjęcie Karolina Serwis Obiadowy dla 12os Hiruni 200010613 Zdjęcie KRZYSZTOF OLIMPIA Serwis obiadowy 43/12
Chodzież Serwis obiadowy Gl... Karolina Serwis Obiadowy dl... KRZYSZTOF OLIMPIA Serwis ob...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pierś z owocami w galarecie Pierś z owocami w galarecie FOT. BBS

Pierś z owocami w galarecie

czas: 45 minut

1 kg piersi indyka
po puszce brzoskwiń i ananasa
pół szklanki bulionu drobiowego
po łyżeczce suszonych ziół: bazylii, szałwii i mięty
2-4 łyżeczki żelatyny
sól
pieprz
masło do wysmarowania brytfanny


Umytą i osuszoną pierś indyka nacieramy solą, pieprzem i zioła mi.
Układamy w głębokiej brytfannie wysmarowanej masłem i pieczemy około 30 minut w temperaturze 200°C, polewamy bulionem oraz zalewami z brzoskwiń i ananasów. Upieczone mięso studzimy. Gorący sos przecedzamy, dodajemy żelatynę (2 łyżeczki suchych kryształków na szklankę sosu) wcześniej namoczoną w 2 łyżkach zimnej przegotowanej wody i mieszamy, aż się całkowicie rozpuści, po czym studzimy. Mięso kroimy w plastry, układamy na półmisku, dekorujemy owocami, zalewamy gęstniejącym sosem.
Odstawiamy w chłodne miejsce, by galaretka zakrzepła.


Tym razem, proponujemy dania trochę bardziej pracochłonne. Mają jednak tę zaletę, że można je jeść przez kilka dni. Raz na ciepło, jako danie obiadowe, innym razem na zimno, na kolację.

 

Przepisy: archiwum; zdjęcia: BBS

Zdjęcie BergHOFF Sztućce Stella Matt 1272429 Zdjęcie Gerlach Horizon NK 11 Zestaw sztućców - 68 el. mat / walizka Zdjęcie Gerlach Sztućce Celestia - komplet sztućców 68 szt. 12 os, złocony, walizka
BergHOFF Sztućce Stella Mat... Gerlach Horizon NK 11 Zesta... Gerlach Sztućce Celestia - ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (1)
Indyk na ciepło i na zimno
Zaloguj się
  • w.s3

    Oceniono 5 razy 5

    Nie kupuje wędlin zrobionych w 20% z mięsa. Kupuje drób albo mięso, przyprawy i piekę. Myślę, że to trochę zdrowsze bo bez dodatkowej chemii i polepszaczy.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE