Placki słodkie i wytrawne

Placki, placuszki, racuszki... czy jest ktoś, kto ich nie lubi? Ja lubię je nie tylko jeść. Przyjemność sprawia mi także rozrabianie ciasta, odmierzanie chochelką odpowiedniej porcji do smażenia i widok sterty rumianych placków rosnącej na talerzu. No i błogie miny domowników pałaszujących ulubione danie.
Racuszki z ricottą i jabłkami Racuszki z ricottą i jabłkami Fot. Shutterstock

Racuszki z ricottą i jabłkami

na 12 placków
czas: 35 minut


4 jaja
175 g mąki
375 g startych na tarce kwaśnych jabłek
1 filiżanka sera ricotta lub twarożku
1 łyżka miodu
1 łyżka siekanych migdałów
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki soli


Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z pozostałymi składnikami i do masy dodajemy pianę. Smażymy placuszki. Podajemy ze śmietaną, jogurtem, owocami lub posypujemy tylko cukrem wymieszanym z cynamonem.

Zdjęcie Patelnia CAMRY CR 6687 Zdjęcie Patelnia CAMRY CR 6689 Zdjęcie Tefal Patelnia A1960782
Patelnia CAMRY CR 6687 Patelnia CAMRY CR 6689 Tefal Patelnia A1960782
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Placuszki z miodem Placuszki z miodem Fot. Marcin Klaban

Placuszki z miodem

(dla 4 osób)
czas: 20 minut


1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
1 szklanka mleka
3/4 szklanki mąki
płynny miód
owoce, np. jabłka, maliny (do dekoracji)


Mieszamy składniki ciasta na jednolitą, dość gęstą masę.
Teflonową patelnię nacieramy odrobiną oliwy i smażymy placki o średnicy szklanki. Podajemy polane miodem, z dodatkiem owoców.

Zdjęcie Bosch MFQ 4070 Zdjęcie BOTTI HM0101 Zdjęcie Ravanson MR-7010 SET Life
Bosch MFQ 4070 BOTTI HM0101 Ravanson MR-7010 SET Life
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Pankejki z boczkiem i boczniakami Pankejki z boczkiem i boczniakami Fot. Robert Sobociński

Placki z boczkiem i boczniakami

(dla 4-6 osób)
czas: 25 minut


Ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 jajko
2 łyżeczki roztopionego masła
1 szklanka maślanki

Farsz:
50 g boczku wędzonego w plastrach
50 g boczniaków
sól
pieprz
oliwa
syrop klonowy


Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy cukier, sodę i sól. W drugiej misce roztrzepujemy jajko i łączymy z rozpuszczonym masłem i maślanką. Łączymy zawartość obu misek. Pankejki smażymy na gorącej patelni na złoto. Boczek i grzyby pocięte w paski i skropione oliwą pieczemy na blasze 5-7 minut w piekarnika rozgrzanym do 180°C. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy upieczone grzyby i boczek na plackach, składamy je na pół i polewamy syropem klonowym.

Zdjęcie Creative Tops 12-1662 Zdjęcie KingHoff Przesiewacz stalowy do mąki KH-3101 Zdjęcie Patisse Przesiewacz do mąki 2405
Creative Tops 12-1662 KingHoff Przesiewacz stalow... Patisse Przesiewacz do mąki...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Placki ziemniaczane z cebulą i sosem żurkowym Placki ziemniaczane z cebulą i sosem żurkowym Fot. Bogdan Biały

Placki ziemniaczane z cebulą i sosem żurkowym

(dla 6 osób)
czas: 45 minut


1 kg ziemniaków
1 biała cebula
2 czerwone cebule
25 g masła
100 ml 30% śmietanki
100 ml wywaru warzywnego
50 ml zakwasu na żurek
2 jajka
kilka gałązek tymianku
sól
pieprz
majeranek


Ziemniaki i białą cebulę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy masę z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Czerwone cebule kroimy w piórka lub w talarki. Dusimy je na maśle z tymiankiem. W rondelku podgrzewamy wywar warzywny, zakwas i śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z czerwoną cebulą i sosem żurkowym.

 

Przepisy: Joseph Seeletso, Tomek Wojda, Anna Włodek, archiwum
Zdjęcia: BBS, Shutterstock, Robert Sobociński, Marcin Klaban

Zdjęcie DOMOTTI Tarka 67757 Zdjęcie Kuchenprofi Obrotowa tarka 1310212800 Zdjęcie Leifheit 23120 - Tarka czworoboczna
DOMOTTI Tarka 67757 Kuchenprofi Obrotowa tarka ... Leifheit 23120 - Tarka czwo...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (6)
Placki słodkie i wytrawne
Zaloguj się
  • Gość: Lord Vader

    Oceniono 23 razy 11

    Mam pytanie. Po "kiego grzyba" zamieszczać takie kretyńskie przepisy jak ten na racuszki z ricottą? Żeby zrobić na złość czytelnikom? Żeby wykazać się własną ignorancją kulinarną? A może żeby odwalić wierszówkę i zgarnąć za to parę groszy? Ale od początku. Kupiłem wszystkie cholerne składniki, trzymając się przepisu próbowałem zrobić te beznadziejne - jak się w końcu okazało - placki, bo na pewno nie racuszki. Po wymieszaniu mąki z żółtkami, jabłkami i całą resztą już coś mi nie grało - konsystencja ciasta przypominała kruche ciasto. Myślę sobie - dodam białko, będzie dobrze. Akurat! Gęsta zbita breja wrzucona na patelnię nie dała się nijak usmażyć - wszystko surowe w środku. Wkurzyłem się niezmiernie! Czy osoba (celowo z małej litery), która opracowała ten przepis w ogóle go wykonała????!!!! Już pomijam, że Gazeta "toto" zamieszcza, ale autor mógłby przynajmnierj spróbować zrobić te pieprzone racuchy. NIE DA SIĘ!!! Nie pozdrawiam,

  • Marek Kutek

    Oceniono 8 razy 6

    ....a czy można prosić o używanie języka polskiego i stosowanie słowa placek a nie "pankejk". Gwarantuje że w UK nikt nie używa zwrotów zapożyczanych z języka polskiego.

  • Maja Maj

    Oceniono 2 razy 0

    Przepyszne te placuszki, ja lubię je jeść popijając maślankę, spróbujcie :))

  • inz.morszczuk

    Oceniono 1 raz -1

    To jakieś takie kulinarne disco-polo.
    Chociaż na zdjęciu wygląda nawet apetycznie.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE NAJNOWSZE